Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

enia napisał(a):
Podziekuj Osiolku "swoim Szwedkom" za cudowna pomylke jestem jak najbardziej za.Czyli dwie cieple budy dodatkowo.:multi:

Na cztery pieski :-)
Jutro stolarz przywiezie 10 :-)

• Replies 6.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kreciku trzymaj sie cioteczki zrobią zbiórke na twoje leczenie......:-(
Mam nadzeje , że kierowniczka pomysli i do budy po Kreciku nie uczepi innego psa......bo to trzeba odkazić koniecznie w środku i na zwnątrz inaczej za moment cale schronisko bedzie chore.:shake: a kocyki i slome spalić trzeba.

Posted

otrzymalam informacje od stolarza -w temacie budy.Stolarz zrobil juz "szkielety "4 ocieplanych bud dla pieskow .Gotowe budy dowiezie w nastepnym tygodniu-tak obiecal!ale glowy nie chce dac za swoje slowa!

Posted

Poddaje się. Próbowałam czytac cały wątek, ale za dużo tego :( Czy jeśli byłaby możliwość zebrania desek to jest jeszcze taka potrzeba? Jutro jadę za Warszawe i chyba mogę trochę przywiezc.

Posted

enia napisał(a):
Coś słyszałam , że to burmistrz dał pieniadze na studnie......
może niech Marlena wyjasni, bo okaże sie , że jej datek nie poszedł na studnie wcale.Ale tez do końca tego nie rozumiem, ponieważ p.Z.B. sprzedał juz grunt na którym stoi schronisko, to sa wieści z UM.
Edyto, co sie tyczy smyczy, to cała walizkę obróżek i smyczy nowych podarowała Osiołek psom w Węgrowie, duża zółta walizka tam to wszystko jest .Czyli można na spacery wyprowadzac bo jest na czym.

No to swietnie w takim razie...jak widzicie ludzie z wegrowa sa extra poinformowani. ...

Posted

Agusia niestety my zawsze mamy problemy z transportem i nie wiem czy moglibyśmy tak na już dać odpowiedź...Załatwienie ostatniego transportu do Węgorwa zajęło prawie miesiąc. A mogłabyś napisac coś więcej jakie to deski?

Edyta, a skąd mielibyście wiedzieć ? ;-)
A wracając (krótko!) do tematu adopcji to ja nie oczekuję od ciebie zapewnienia indywidualnego testowania wszystkich psiaków u siebie w domu ;-)Ale jakbyś czasami mogła sprawdzić psiaka , chociaż po kontem chodzenia na smyczy. Chociaż to też może być trudne , bo przypomniałam sobie że wyjście jest tak zatkane , że trudno tam przejść z większym psem ( mniejszego można przenieść)

Posted

[quote name='Ania W']Agusia niestety my zawsze mamy problemy z transportem i nie wiem czy moglibyśmy tak na już dać odpowiedź...Załatwienie ostatniego transportu do Węgorwa zajęło prawie miesiąc. A mogłabyś napisac coś więcej jakie to deski?

Edyta, a skąd mielibyście wiedzieć ? ;-)
A wracając (krótko!) do tematu adopcji to ja nie oczekuję od ciebie zapewnienia indywidualnego testowania wszystkich psiaków u siebie w domu ;-)Ale jakbyś czasami mogła sprawdzić psiaka , chociaż po kontem chodzenia na smyczy. Chociaż to też może być trudne , bo przypomniałam sobie że wyjście jest tak zatkane , że trudno tam przejść z większym psem ( mniejszego można przenieść)[/quote
jesli wy wiecie, a nie jestescxie na miejscu
Co do sprawdzania - ok, postarm sie

Posted

Na działce mamy przebudowę domku letniskowego i zostały deski ze starej werandy. Kazałam ich nie wyrzucać więc teraz gość się pyta czy biorę czy ma je zabrać. Nie wiem w jakim są stanie i ile ich jest, ale domek jest dość stary :( nie wiem czy jest sens je wieźć :roll: muszę wypożyczyć przyczepkę jeśli chce je jutro zabrać dlatego pytam. Może lepiej wpłacić pieniążki na budy?

Posted

Agusia , chyba tak...Tzn. mogłoby okazać się że koszt transportu przekroczyłby ich wartość i...przydatność. Jeżeli zechciałabyś wpłacić jakieś pieniądze na to schronisko to bardzo proszę wpłać je na AFN z dopiskiem "Węgrów- budy" lub "szczeniaki węgrów", bo nie mamy w tej chwili ani gorsza na szczeniaki a ich leczenie jest zazwyczaj bardzo drogie. Leczenie Migotki kosztowało 380 zł, a szczeniaki chorują tam bardzo często, za często :-(
Oj Edytka , tak sobie żartuję. Ciągle się dowiadujemy (wszyscy!) nowych rzeczy i to bynajmniej nie u źródeł...

Posted

Ania W napisał(a):
xxxx52 - oczywiście to o czym piszesz byłoby ideałem testu na psa do adopcji, ale uważam , że w tym momencie niestety niemożliwe do zrealizowania w 100 %, dlatego ja ograniczyłabym się do tych naprostszych informacji. Trudno ustalić czy pies może zostać w domu na kilka godzin sam nie znając jego historii lub nie zabierając go na kilka godzin do swojego domu, to samo z jazdą samochodem(trzeba byłoby z nim pojedzić i to co najemniej z 30 minut). Czy mają myśliwskie zapędy to też okazuje się najczęściej dopiero po spuszczeniu psa ze smyczy lub na dłuższym spacerze np w lesie ( pies którym rządzi nos ;-) ) Natomiast dobrym pomysłem jest reakcja psa na mężczyzn.
Pozostałe informacje o których piszesz powinny znajdować się w papierach schroniska ale....
Podsumowując, czekamu na odpowiedź Edyty a potem można stworzyć coś w rodzaju formularza testowego dla psa . Myślę , że na razie takie testy można byłoby przeprowadzać na psach, którymi jesteśmy najbardziej zainteresowani i które są promowane ( może nie brzmi to dobrze tzn. że niektóre psy są promowane , bo to tak jakby inne nas nie obchodziły, ale to chyba inaczej nie może się odbywać...choć to przykre)

Chcę tylko zwrócic uwage, że wszystkie reakcje psów na Wasze testy będą zafałszowane i niewiele powiedzą o prawdziwym charakterze psa. A dlaczego? a no dlatego,że te psy przebywają w permanentnym uwięzienu; dokuczaja im choroby i niewygody, są permanentnie podrażnione niepokojem panujących w tym schronie; tłumiona latami swoboda ruchu i możliwośc naturalnych reakcji ; pies będzie albo " szalał" albo obawiał się wykonać jakiegokolwiek ruchu; a przede wszystkim będzie zaskoczony nową dla niego i stresująca sytuacją:
"badanie w tym stanie psychicznym psa , jego reakcji "na mężczyzn," "na kota" czy "na dziecko" niewiele powie o prawdziwym charakterze czy skłonnościach psa.
Na podstawie takich testów niewiele się dowiecie a wysnute wnioski mogą być fałszywe.
Pozdrawiam EMIR

Posted

enia napisał(a):
Coś słyszałam , że to burmistrz dał pieniadze na studnie......
może niech Marlena wyjasni, bo okaże sie , że jej datek nie poszedł na studnie wcale.Ale tez do końca tego nie rozumiem, ponieważ p.Z.B. sprzedał juz grunt na którym stoi schronisko, to sa wieści z UM.
Edyto, co sie tyczy smyczy, to cała walizkę obróżek i smyczy nowych podarowała Osiołek psom w Węgrowie, duża zółta walizka tam to wszystko jest .Czyli można na spacery wyprowadzac bo jest na czym.

Dobrze byłoby gdyby Marlena zażądała od adwigi pokwitowania (koniecznie!)na te pieniądze; jadwiga JEST ZOBOWIĄZANA TAKIE POKWITOWANIE WYSTAWIĆ!

Posted

Emir to jest prawda co piszesz, ale czy jest jakas inna mozliwosc dowiedzenia sie wiecej o piesach do adopcji? Wiem, ze idealem bylby kilku tygodniowy tymczas, po ktorym juz cos by bylo wiadomo, ale to niestety utopia. Masz moze jakies pomysly wynikajace z tego typu doswiadczen? Bo to sie zaczelo od tego, ze przyszlej rodzinie adopcyjnej trzeba cos powiedziec, oprocz tego, ze ma ok x lat i jest bury/rudy/laciaty i ma x cm w klebie. No i trzeba. Tylko jak?

Posted

Relację z dzisiejszego horroru w Węgrowie zdam jutro; dziś to przekracza moje siły.
Wydarłam jej: GROSZKĘ, JAGĘ ( sunia czarno biała w końcówce ciąży);GUFFIEGO ( biały terrierrowaty) i KRECIKA - Krecik bardzo chory; Jak on musial cierpieć na tym łańcuchu!!!!!!!!!!!!!
EMIR

Posted

Emir! To Dobrej nocy! Dzielna z Ciebie kobieta. Jutro ciotki sie do Ciebie wybieraja, to moze cos razem wymyslicie dobrego. Trzymam kciuki i sekunduje Waszym dzialaniom. Glaski dla wszystkich uwolnionych futer, przede wszystkim dla Krtka (ladna ta czeska pisownia prawda?). Jak jest z kasa na jego leczenie? Jest? Mozna cos pomoc tak lub inaczej?

Posted

te wszystkie testy mozna wykonywac tylko w rodzinie zastepczej,natomiast na terenie schroniska nalezaloby piesku troche czasu poswiecic wychodzac na spacery.Oczywiscie inaczej sie psy zachowuja w domu,a inaczej w schronisku,ale mimo wszystko mozna duzo zaobswowac.Oczywiscie za siatka,czy w kojcu to psa nie poznamy.Przeciez my zabieramy tylko ze schronisk pieski i w wiekszosci sie sprawdza to co dziewczyny w schronisku nam przekazuja.Dotyczy to temperamentu,czy sie boja ,czy pragna kontaktu z czlowiekiem,czy maja instynkt lowieci(po zachowaniu i mieszanki z dana rasa)po kontakcie z psem mozna duzo sie dowiedziec,na spacerze rowniez(czy zna smycz,czy ciagnie ,czya akceptuje psy na spacerze,jak zachowuje sie do pieskow,czy suczek,jak zachowuje sie w stosunku do mezczyzn i dzieci.Sa pieski ,ktore ze strachu ugryzu,ale pozniej sa to najwspanialsze psy.Wlasciwa ocene mozna dac zabierajac psa do domu.
Adopcje sa naszym najtrudniejszym zadaniem,ryzyko i niepewnosc wystepuje zawsze,100% pewnosci nie ma ,sadzac ,ze jest to" super adopcja"Mozemy robic nieprzewidziane kontrole,mozemy robic zdjecia,a mimo wszystko moze zbiegiem czasu okazac sie ,ze piesek moze wrocic spowrotem.

Posted

marie napisał(a):
Emir to jest prawda co piszesz, ale czy jest jakas inna mozliwosc dowiedzenia sie wiecej o piesach do adopcji? Wiem, ze idealem bylby kilku tygodniowy tymczas, po ktorym juz cos by bylo wiadomo, ale to niestety utopia. Masz moze jakies pomysly wynikajace z tego typu doswiadczen? Bo to sie zaczelo od tego, ze przyszlej rodzinie adopcyjnej trzeba cos powiedziec, oprocz tego, ze ma ok x lat i jest bury/rudy/laciaty i ma x cm w klebie. No i trzeba. Tylko jak?

Bedwzględnie! Bez upiększania, odejmowania wieku i opowiadania jacy to będą szczęśliwi jak psa wezmą! Trzeba też dowiedzieć się, czy poprzednio mieli psa ; jeśli tak to co się z nim stało ( jak słysze odpowiedz, że zginął i nie wiemy gdzie, albo, że uciekł i go nie szukali bo nie mieli czasu - to koniec rozmowy z nimi i żegnam ludzi). Nie oddaję w ogóle psów do domu gdzie sa dzieci poniżej wieku szkolnego , jesli to ma byc pierwszy pies w tej rodzinie - radze poczekac aż dzieci pójdą do szkoły.
Najpierw trzeba przeprowadzić z tymi ludźmi rozmowę aby sie przekonać, czy oni NAPRAWDĘ chcą psa i czy mają świadomość, że JEST TO OBOWIĄZEK NA DŁUGIE LATA I KOSZTY; Ja prowadzę takie rozmowy dość bezwzględnie wobec ludzi; mówie im o psie, którego chcą wszystko - niczego nie zatajając ; uczulam na ew. problemy i klopoty jakie może nieść z sobą jego początkowe zachowanie w nowym miejscu ( zachowania nieswoiste) ; jesli po takiej rozmowie wyczuwam najmniejsze nawet wahanie to psa nie daję i proponuję ponowne spotkanie jak przeanalizują to co im powiedziałam; jak się zgłoszą po raz drugi i podtrzymają swoją decyzję psa daje ale uprzedzam o kontrolach postadopcyjnych; jeśli się nie zgłaszają to wychodzi, że miałam racje nie oddając im psa;Nie oddam też psa człowiekowi, który umawia sie na przyjazd , w ustalonym terminie nie przyjeżdża potem znów i znów nie przyjeżdża ( wg mnie człowiek nieodpowiedzialny - pies nie dla niego)
EMIR

Posted

Dzisiaj byłyśmy u Emir razem z beą 100 i imancą odwiedzić naszych starych znajomych ( bardzo chciałyśmy zobaczyć Żanetkę i Żelki o tym więcej w ich wątkach)
Uprzejmie donoszę , że wszystkie są w świetnej formie, zadowolone i uśmiechnięte :p Ale proszę oto dowody:
Masza i imanca
Masza: " Proszę, zrób mi zdjęcie ...."

Posted

Klusia...Teraz rozwala się na kanapach ale mnie niestety padła bateria i mam jej zdjęcia tylko ze spaceru .

Niestety coś mi imashack strajkuje...Chyba nie będzie reszty zdjęć :-(

Posted

Mam też zdjęcia Krecika...Jest źle , bardzo źle... :-(Zmiany sa bardzo rozległe i patrzenie na nie jest bardzo przygnębiające. Emir czeka jeszcze na pełną diagnozę ale niestety nie należy spodziewać się cudu...