Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nija napisał(a):
No bo właśnie w regulaminie PKP (dostałam też odp. na maila od pani z informacji PKP) jest napisane,iż za pieska się owszem nie płaci,jeśli jest w transporterku,ale jest to liczone jako bagaż podręczny,czyli że niby nie mogę mieć żadnego innego bagażu.

Nie podróżuję pociągami, ale przecież tam chyba nie ma luków bagażowych? Na chłopski rozum podręczny to to, co stoi na podłodze, leży obok pasażera. A reszta jest na półkach przeznaczonych na bagaże. Przecież ludzie podróżują z dwiema, trzema walizkami? Czy za dodatkowe torby się płaci?

Fides79, a kocyczek, dereczka to gdzie się podział? Gdyby na tym siedzeniu po Twoim piesku usiadła córka mojej koleżanki, to po kilku godzinach w zgięciu kolan pojawiłyby się krwawe wybroczyny. Kurka, a ja się cykam psa posadzić nawet na drewnianych ławkach w parku...
Podróżując z psem zawsze trzeba mieć przy sobie zaświadczenie o szczepieniu przeciw wściekliźnie (nie książeczkę z wpisem, tylko ten dodatkowy świstek)

• Replies 303
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

filodendron napisał(a):
Fides79, a kocyczek, dereczka to gdzie się podział? Gdyby na tym siedzeniu po Twoim piesku usiadła córka mojej koleżanki, to po kilku godzinach w zgięciu kolan pojawiłyby się krwawe wybroczyny. Kurka, a ja się cykam psa posadzić nawet na drewnianych ławkach w parku...
Podróżując z psem zawsze trzeba mieć przy sobie zaświadczenie o szczepieniu przeciw wściekliźnie (nie książeczkę z wpisem, tylko ten dodatkowy świstek)

kurcze miałam ręczniczek dla Felka, ale on za nic nie chciał na nim siedzieć, w dodatku najlepiej mu się jeździ jak sobie wędruje po tych siedzeniach i co trochę zmienia sobie miejsce :cool3: :niewiem:
a z tą dziewczynką to przykra sprawa, ale to chyba jakaś wyjątkowo silna reakcja alergiczna :shake:

Posted

Hej, hej, hej! Z psa obecnie w pociągach InterCity, TLK, Exspress płaci się 15 zł (podrożało jakiś rok temu) bez względu na długość trasy. Tylko w pociągach InterRegio nadal płaci się 4 zł.

A bagaży można mieć ile się chce i się nie dopłaca. ;)

Mówię to ja - studentka z psem - więc podróżuję często. ;)

Posted

Fides79 napisał(a):
kurcze miałam ręczniczek dla Felka, ale on za nic nie chciał na nim siedzieć, w dodatku najlepiej mu się jeździ jak sobie wędruje po tych siedzeniach i co trochę zmienia sobie miejsce :cool3: :niewiem:
a z tą dziewczynką to przykra sprawa, ale to chyba jakaś wyjątkowo silna reakcja alergiczna :shake:

Nie taka znowu wyjątkowa. Mimo wszystko po coś ten zapis o nieprzewożeniu psów na miejscach do siedzenia jest - pies może jechać albo na podłodze, albo w kennelu, albo na kolanach właściciela. Co jest całkowicie wykonalne - byłam z psem nad morzem w tym roku, pociągiem. W jedną stronę 15h podróży, w drugą jakoś ponad 10 i dało radę.

Posted

evl napisał(a):
Nie taka znowu wyjątkowa. Mimo wszystko po coś ten zapis o nieprzewożeniu psów na miejscach do siedzenia jest - pies może jechać albo na podłodze, albo w kennelu, albo na kolanach właściciela. Co jest całkowicie wykonalne - byłam z psem nad morzem w tym roku, pociągiem. W jedną stronę 15h podróży, w drugą jakoś ponad 10 i dało radę.

Potwierdzam, jechałam - Zu zmieniała tylko co jakiś czas kolana, na których leżała, i pozycję :evil_lol: Witaj nija i gratuluje psiaka, evl mi trochę opowiadała o wątku :)

Posted

evl napisał(a):

Z małym psem to wykonalne. ;) Z dużym gorzej. A Spróbuj ułożyć dużego psa na podłodze, w pełnym przedziale, gdzie nawet nie ma miejsca na nogi. :razz: Dlatego kładę kocyk i na nim psa - a jak się komuś nie podoba, to może poszukać innego przedziału.

Posted

Bonsai napisał(a):
Z małym psem to wykonalne. ;) Z dużym gorzej. A Spróbuj ułożyć dużego psa na podłodze, w pełnym przedziale, gdzie nawet nie ma miejsca na nogi. :razz: Dlatego kładę kocyk i na nim psa - a jak się komuś nie podoba, to może poszukać innego przedziału.

Jasne, ale mnie chodziło raczej o to, że ten koc czy ręcznik jednak powinien być na siedzeniu ;)

• 2 weeks later...
Posted

No więc robię update :)

Fineczka będzie u mnie JUŻ JUTRO! :)
zakupiłam już kocyk,jedzonko,miseczki,zabawki,szampon,szczotkę itp. i czekam na nią z niecierpliwością :)

Posted

:multi: fantastyczne wieści, teraz z niecierpliwością czekamy na Wasz nowy wspólny wątek, żebyśmy mogli podziwiać jak się wam wiedzie, ja się już nie mogę doczekać :cool3:

Posted

Niestety nie...
osoba,która miała wieźć Finkę miała wypadek samochodowy-auto pokiereszowane,ale nikomu na szczęście nic się nie stało.
tak więc...Finki nadal u mnie nie ma i transportu póki co brak :(...

Posted

Avilia płacze...Nija się cieszy.
Trzymam kciuki za dobrą podróż.
Pilnuj małej Nija na początku..ostatnio na Dogo tyle historii o zaginionych psch które uciekły z nowego domu..
Pierwsze dni dla Finki to olbrzymi stres i dezorientacja.

Posted

Oj będę pilnować jak tylko będę mogła!
Myślę,że będzie jej u mnie dobrze.
i biedna Avilia...ale na szczęście jestem na dogo,macie nade mną kontrolę :P i zawsze się można ze mną kontaktować.

Wrzucę zdjęcia dziś wieczorem jak już będzie u mnie Finka i znajdę 5 minut na wrzucenie ich (chociaż nie bardzo umiem je umieszczać w postach...)

Posted

Niju tak jak napisała Jasza-pilnuj maleńkiej na początku bardzo,ale to bardzo!
Chyba bym sobie nie wybaczyła tego jakby uciekła.Ona będzie straszliwie zdezorientowana.
Pilnuj jej jak oka w głowie!
I powiedz jej,że za jakiś czas ją odwiedzę.
Myślę,że najprędzej w lutym.Aby miała czas żeby Cię pokochać i się przyzwyczaić.

Ależ to boli...