Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 796
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tora&Faro napisał(a):
No właśnie te spacery mnie zastanawiają...mam nadzieję że Państwo sobie poradzą;) w końcu dla chcącego....

Do parku jest blisko a po drodze skwery, mam tam znajomych i nie ma problemow ze spacerami....

Posted

Ellig napisał(a):
Wyglada bardzo dobrze tylko jeszcze trzeba uprzedzic Pania i powiedziec o szczepieniach, warto zrobic chociaz jedno szczepienie zanim maluch pojdzie do nowego domu , czy jest taka szansa?

Wirusówki są już zrobione ;)

Posted

gusia0106 napisał(a):
Wirusówki są już zrobione ;)

Tak Gusiu, dziekuje przypomnialam sobie, bedzie tylko trzeba powtorzyc szczepienie:)

Posted

Cieszę się że podzielacie moje zdanie:):):)

Wieczorem zadzwonię do Natalii i dowiem się kiedy chłopaki będą się szczepić przeciwko wściekliźnie...nie chciałabym ich oddawać bez szczepień.

Posted

Osobno szczepimy psa na wściekliznę, możemy tego dokonać po ukończeniu 2. miesiąca życia, prawnie mamy na to 3 miesiące – każdy 5. miesięczny pies powinien być obowiązkowo zaszczepiony na tę chorobę. W przypadku, gdy planujemy zagraniczny wyjazd z pupilem powinniśmy szczególnie uważnie pilnować terminów szczepień, w szczególności właśnie tego na wściekliznę.

Posted

Kalendarz szczepień podstawowych dla szczeniąt powyżej 6 tygodnia życia

Szczepienia tzw. wczesne – dla szczeniąt powyżej 6. tygodnia życia
Jeśli nasz szczeniak zostaje zaszczepiony po raz pierwszy zaraz po ukończeniu 6. tygodnia życia, to terminarz jego dalszych szczepień wygląda mniej więcej w ten sposób:

• 6-7 tydzień: nosówka i parwowiroza (szczepionka specjalnie dla szczeniąt)
  • 10-12 tydzień: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby
  • 16 tydzień: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby, koronowiroza

Szczepienia tzw. standardowe – dla szczeniąt powyżej 9. tygodnia życia
Jeśli nasz szczeniak zostaje zaszczepiony po raz pierwszy po ukończeniu 9. tygodnia życia, to terminarz jego szczepień wygląda mniej więcej w ten sposób:

• 9-10 tydzień: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby
  • 12-14 tydzień: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby, koronowiroza

Szczepienia tzw. późne – dla psów, którym pierwsza szczepionka zostaje podana powyżej 12. tygodnia życia

• 12. tydzień i później: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby, koronowiroza
  • po 2-4 tygodniach: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby, koronowiroza

W międzyczasie podajemy oczywiście wspomniane szczepienie na wściekliznę. Szczepionki należy powtarzać co roku.

Posted

[quote name='Ellig']Kalendarz szczepień podstawowych dla szczeniąt powyżej 6 tygodnia życia

Szczepienia tzw. wczesne – dla szczeniąt powyżej 6. tygodnia życia
Jeśli nasz szczeniak zostaje zaszczepiony po raz pierwszy zaraz po ukończeniu 6. tygodnia życia, to terminarz jego dalszych szczepień wygląda mniej więcej w ten sposób:

• 6-7 tydzień: nosówka i parwowiroza (szczepionka specjalnie dla szczeniąt)
  • 10-12 tydzień: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby
  • 16 tydzień: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby, koronowiroza
Szczepienia tzw. standardowe – dla szczeniąt powyżej 9. tygodnia życia
Jeśli nasz szczeniak zostaje zaszczepiony po raz pierwszy po ukończeniu 9. tygodnia życia, to terminarz jego szczepień wygląda mniej więcej w ten sposób:

• 9-10 tydzień: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby
  • 12-14 tydzień: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby, koronowiroza
Szczepienia tzw. późne – dla psów, którym pierwsza szczepionka zostaje podana powyżej 12. tygodnia życia

• 12. tydzień i później: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby, koronowiroza
  • po 2-4 tygodniach: nosówka, parwowiroza, leptospiroza, kaszel kenelowy, wirusowe zapalenie wątroby, koronowiroza
W międzyczasie podajemy oczywiście wspomniane szczepienie na wściekliznę. Szczepionki należy powtarzać co roku.

Dzięki Elu, nie wiem tylko jak to się wszystko ma do chłopaków bo oni pierwsze szczepnienie mieli w ubiegłym tygodniu....

Posted

Tora&Faro napisał(a):
Dzięki Elu, nie wiem tylko jak to się wszystko ma do chłopaków bo oni pierwsze szczepnienie mieli w ubiegłym tygodniu....

Po prostu trzeba powtórzyć szczepienie na wirusówki za 2- 3 tygodnie.

Posted

Aż się boję cieszyć, że jeden maluch ma szanse na domek... Czy w razie czego drugi może zamieszkać z Brutuskiem, żeby mial się do kogo przytulać? One sa ta bardzo mocno zżyte....

Posted

Ewa Marta napisał(a):
Aż się boję cieszyć, że jeden maluch ma szanse na domek... Czy w razie czego drugi może zamieszkać z Brutuskiem, żeby mial się do kogo przytulać? One sa ta bardzo mocno zżyte....

Nie widzę w tym żadnego problemu :) a nawet jestem mocno ZA! :)

Posted

Pytałam Natalię już w czwartek co będzie jak jeden z chłopaków pójdzie do domku...zapewniła mnie że drugi zostanie zabrany z kojca do domu:) chyba że faktycznie postanowi połączyć malucha z Brutuskiem...

Posted

Tora&Faro napisał(a):
Pytałam Natalię już w czwartek co będzie jak jeden z chłopaków pójdzie do domku...zapewniła mnie że drugi zostanie zabrany z kojca do domu:) chyba że faktycznie postanowi połączyć malucha z Brutuskiem...

Aaaaaaaa no tak, przypomniałam sobie :cool1: faktycznie mówiła o tym Natalia :) ale ja zapominalska jestem :)

Posted

Ellig napisał(a):
Osobno szczepimy psa na wściekliznę, możemy tego dokonać po ukończeniu 2. miesiąca życia, prawnie mamy na to 3 miesiące – każdy 5. miesięczny pies powinien być obowiązkowo zaszczepiony na tę chorobę. W przypadku, gdy planujemy zagraniczny wyjazd z pupilem powinniśmy szczególnie uważnie pilnować terminów szczepień, w szczególności właśnie tego na wściekliznę.

w Polsce szczepienie p.wsciekliznie jest obowiazkowe od 3 miesiaca zycia

Posted

[quote name='Wisełka']KOKOSZ właśnie w drodze do nowego domku :loveu: :loveu: :loveu:

O matulu!!!!!!!!!!!!!!!!!Kokosz powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

[quote name='Wisełka']Jak Gośka wróci do domu to pewnie sama dokładanie wszystko opisze :)
Najważniejsze że Kokoszek pojechał do domku :lol: :lol: :lol:
Tak to prawda , fantastyczna wiadomosc!:multi::multi::multi:

Posted

[quote name='Wisełka']Jak Gośka wróci do domu to pewnie sama dokładanie wszystko opisze :)
Najważniejsze że Kokoszek pojechał do domku :lol: :lol: :lol:

O mamo.....nieświadomie wprowadziłam Wisełkę w błąd:roll:...spytała mnie czy wiozę Kokosza do domku, a ja Jej na to że wiozę mając na myśli że rozmawiałam z Panią Agnieszką i podjęłam decyzję że maluch ma domek:):):)

Zdecydowałyśmy z Panią że przywieziemy im chłopaka w piątek, żeby mieli czas spokojnie wszystko przygotować - Pani Agnieszka radziła się mnie czy kupić obróżkę, czy może szeleczki, co z karmą - bo przecież nie możemy zmienić tak na dzień dobry bo jeszcze maluch rozstroju dostanie, jaki stosować środek przeciwko kleszczom itd.....naprawdę pozytywnie to wygląda:loveu: widać że są przejęci nowym domownikiem i to mi się podoba:)....zresztą jeszcze nawet Natalii nie powiadomiłam co i jak więc nawet nie myślałam o tym żeby już dzisiaj zabierać Kokosza...;)

No ale decyzja zapadła więc do piątku proszę trzymać kciuki żeby nic nie uległo zmianie:)

Posted

Miałam też kolejny telefon....dzwoniła Pani mieszkająca pod Ząbkami...ma dom z ogrodem i 11-letniego psa w typie ONka. Chciałaby malucha do towarzystwa dla tego starszego psiaka, tyle że psy tam nie przebywają w domu - byłyby cały czas na zewnątrz gdzie mają budę wyłożoną słomą do spania. Pani zapewniła że zimą, jak były mrozy to zabierała psa do domu... Natomiast jeśli chodzi o kastrację, to Pani jest raczej przeciwna ponieważ słyszała opinię że to nie jest wcale takie dobre dla psa, a sunia to wręcz powinna chociaż raz mieć szczeniaki....