Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja Casablanka jest taka zmienna, czasami idzie normalnie, a czasami ją cos sploszy, to pedzilaby na oslep przed siebie byle do domu. Trzeba na nia bardzo uwazac i zachowywac sie przy niej spokojnie, bo zdarza sie, ze jej zachowanie wraca sie do tego sprzed 3 lat. Pewnie Aprilka tez miala ciezkie zycie i ono ciagle tkwi w jej glowie.

• Replies 348
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja myślę że potrzeba czasu. Lepiej teraz jej nie ogłaszać, ewentualnie jeśli byłby ktoś BARDZO doświadczony chętny na adopcję to tylko wtedy rozważać. Inaczej może sytuacja się powtórzyć. Lepiej uzbierać na miesiąc dwa dłużej, niż psu w głowie znowu nieudaną adopcją mieszać. Kolejny domek musi być tym ostatnim.

Posted

A ja uważam, że ogłaszac juz teraz. Po prostu trzeba będzie dobrze domki przesortowac. Znów mamy pod opieką trudnego psa i tego musimy byc świadome my oraz nowy dom. Aprilka musi osiagnąc równowagę. Póki co zaserwowane miała tyle "atrakcji", że dla pewnego siebie psa byłoby nadto a dla takiego strachulca to prawdziwa rewolucja życiowa. Moim zdaniem im Aprilka szybciej znajdzie dom stały tym lepiej. Posiedzi dwie miesiące u Murki, dojdzie jako tako do siebie i znów przeżyje szok zmiany domu. Może znajdzie się chetny dom o tyle blisko, by mógł kilka razy przyjechac do suni i się z nią zaznajamiac?
Pomarzyc dobra rzecz, no ale w końcu cała ta nasza robota opiera się na marzeniach ;)

Posted

Dzisiaj Aprilka śmigała już aż miło było patrzeć, jak na tych filmikach co zamieściłam wcześniej. Aż żałowałam, że nie wzięłam aparatu, bo zdjęcia byłyby super udane. Generalnie sama podchodzi do ręki, żeby ją głaskać, ale wtedy gdy ma ochotę. Jak ją coś zaniepokoi to nie ma mowy o podejściu do niej. Trzeba też umiejętnie wyciągać do niej rękę, np. odskakuje gdy się idzie do niej bezpośrednio lub próbuje pogłaskać od góry. Najlepiej siegać ręką od brody. Oczywiście jest dużo łatwiej jak jest jakiś inny przytulaśny psiak, Aprilka jest jakby trochę zazdrosna i zaraz podchodzi żeby się też pomiziać :razz:
Wygląda na to, że ona po prostu potrzebuje czasu, aby zaufać konkrentemu człowiekowi.
Bardzo lubi gryzaki ;)

Posted

Kazdy pies trakuje glaskanie z gory lub podejscie na wprost jako dominacje i bardzo tego nie lubi, Aprilka nie jest wyjatkiem, a ze jest wrazliwa, to ten jezyk ciala odbiera jak niezla antena. Mam takie znajome malzenstwo, ktore zawsze mialo spaniele, niby facet wydaje sie, ze powinien sie znac na psach, a zawsze moje dziewczyny glaszcze dominacyjnie po czubku glowy i podchodzi do nich na wprost. I dziwi sie, ze tyle juz razy go widzialy, a okazuja mu niechec, nie wspomne o Kostaryce, ktora na niego regularnie 'poluje', zeby go chwycic za spodnie. Lepiej rzeczywiscie glaskac pod broda, za uchem, po boku.

Posted

Każdy psiak jest trochę inny, Aprilka widać (jak Kolusia) jest bardzo wylękniona i "przewrażliwiona", stąd trzeba się do takich dziewczyn delikatnie "dobierać" do głaskania :). Bo - na przykład - taki Red to byłby wręcz niezadowolony, jakby się go po głowie nie pogłaskało, muszę go wytarmosić po głowie, on - dla odmiany - nie znosi pod brodą :).
Aprilka malutka potrzebuje cierpliwego i doświadczonego domku. I czasu :).

Posted

Podeslalam link do watku Pani Ewelinie, ktora zainteresowana jest szczeniakiem czarnym szorstkowlosym lub Bunia ze 103. Szczeniak okazal sie byc psem, a Bunia wiadomo.

Posted

[quote name='Ra_dunia']trzeba będzie niedługo pomyśleć nad tekstem i ruszyć z ogłaszaniem...
choć teraz pół polski pod wodą i na pewno mniejsze zainteresowanie adopcjami :([/QUOTE]Dokladnie. Taka tragedia spotkala tysiace ludzi. To o adopcjach teraz trudniej sie rozmawia.

Posted

przeglądam wątek aprilki, ponieważ przymierzamy się powoli do adopcji i przeglądamy różne wątki. jak się domyślam sunia potrzebuje przede wszystkim spokoju i stabilności? my dwa razy w roku napewno będziemy chcieli z psem gdzieś pojechać, do tego mamy w domu dużego psiora-maksiora ;-)

Posted

To dowody, że Aprilka potrafi się cieszyć :)

Chcemy Aprilkę przenieść do domu, dzisiaj jak przyjadą nowe lokatorki to będziemy rozlokowywać psiaki.

Posted

halcia napisał(a):
Serce mi zamarło...zaintresowanie Bunia...:-(:-(:-(

Hej,Cioteczki...:lol: Mamtylko jedno malutkie pytanie-Czy Murka ma jakies miejsca u siebie w hoteliku i ile i za ile/male psiaki/.

Posted

Ra_dunia napisał(a):
Sądzę, że Aprilka jeśli poczuje się bezpieczna i kochana to bez problemu zniesie również podróż ;) Dla psa człowiek jest ważniejszy niż miejsce.

chcielibyśmy, żeby psiak z nami czasem też jeździł na urlop, chociaż wiadomo ze wiąże sie to z kosztami. jak patrzę na aprilkę to widze że calkiem fajna mordka - chyba sie zaczyna otwierac na świat?