Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

figa33 napisał(a):
bardzo się cieszę , bo w sumie wszystkie te badania pokazują ,ze w właściwie to z Idolkiem teraz o wiele lepiej:loveu:
o wiele , jak nerki zaczęły lepiej pracować to naprawdę super , serce nie najgorzej , na ten jego wiek właściwie to możemy się cieszyć , ostrożnie jeszcze ale chłopak jeszcze posmakuje życia
ech...jak fajnie:multi:

Jestem pewna Figa, że on jeszcze posmakuje życia:-) Odebrałam rano wyniki, ale dopiero po pracy zrobię zdjęcie i wrzucę tutaj, żeby mądrzejsi ode mnie je obejrzeli:-)
Idol dzisiaj na spacerze ani razu nie zakasłał, chodził bez smyczy pilnując się nóg Pani Eulalii. Trochę go ponosiłam, zwłaszcza na mniej równych kawałkach. To straszny moment dla psiaków z problemami z chodzeniem. Śnieg dzisiaj pozbijal się w twarde kawały i ciężko było chodzić. Ale dzisiaj Idol nie był taki chętny do rąk. Czuje się lepiej, więc kręcił się, żeby go puścić na ziemię:-)
W środę czyszczenie kamienia odbędzie się oczywiście pod warunkiem, że kaszel się nie nasili. Jestem jednak dobrej myśli, zadbamy o to, żeby dobrze się czuł:-) Zawiozę go oczywiście i odbiorę potem z zabiegu. Wet pozwolił zjeść mu z samego rana leciutkie śniadanie, dostanie tak jak przez prześwietleniem odrobinę, żeby nie mieć pustego żołądka. Zabiorę mu na zabieg ciepły kocyk, żeby wybudzal się z narkozy w cieple. W lecznicy psiaki leżą sobie na podusi elektrycznej, ale nie ma to jak kocyk z zapachem domu... Na każdy zabieg wożę moim psiakom ich kocyki i jestem pewna, że milej im się wybudza:-)

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Nic nie widac na tych zdjęciach, które chciałam wgrać z wynikami, a skaner mi się popsuł... Pomyślę co z tym zrobić, ale tak na szybko napiszę, że prawie wszystkie wskaźniki sa w normie. Jedynie w badaniu biochemicznym krwi wskaźnik ALP jest potwornie wysoki. Idolek ma go na wysokości 1441,0. a norma to 20-155... to zdaje się wątroba:-(
No i ma mierny białkomocz (co wyczytałam w interniecie), bo Idolek ma białka w moczu 0,6 g/l, a mierny białkomocz jest w granicach 0,5 - 3,5 g/l

Posted

Wynik badania moczu praktycznie idealny nie ma sie do czego przyczepic...
wynik badan krwi, zdecydowanie podwyzszone proby watrobowe i tu sie nie dziwie bo jak Idol bierze tyle antybiotykow to i tak jest niezle, bialko tylko minimalnie podwyzszone o 1,0 u takiego staruszka to nie wiem czy moze byc prawidlowe, podwyzszony poziom mocznika oznaczac moze wiek lub dieta bogata w białka, nadmierny katabolizm białek w ustroju, np. gorączka, posocznica, krwawienia do przewodu pokarmowego, zmniejszone wydalanie z moczem, niewydolność nerek, niewydolność pozanerkową, np. zwężenie moczowodów.Nie wiem czy dobrze widze ale bardzo wysopkie ALP wskazywalby na chorobe kosci, u ludzi nawet na nowotwory ,to jedyny wynik , ktory mnie zaniepokoil.
ale od oceny tych wynikow jest wet.

Posted

ALP Jest to enzym uczestniczący w przemianie fosforanów organicznych, optimum działania tego enzymu występuje w zakresie alkalicznym, występuje w błonach komórkowych wielu tkanek. Jest enzymem obecnym głównie w kościach (50-60%), wątrobie (10-20%) i jelitach (30%). Zwiększony poziom fosfatazy występuje w chorobach i nowotworach kości (krzywica, osteomalacja, choroba Pageta, nadczynność gruczołów przytarczycznych), w niedoborze witaminy D, niedoborem wapnia i fosforanów w diecie, zespołem Cushinga, chorobami nerek, w nowotworach brodawki większej dwunastnicy lub dróg żółciowych, w innych nowotworach produkujących fosfatazę zasadową (zespoły paranowotworowe).

Posted

Wet powiedział, że te wyniki są lepsze od poprzednich i że Idol jest w niezłym stanie jak na psa z takimi przeżyciami. Nie wzięłam tych sprzed miesiaca, robionych w Konstancinie od Pani Eulalii, ale przy najbliższej okazji wezmę i tez wkleję. Chociaz nie jestem, pewna, czy nie zrobila już tego tutaj Mru. Poszukam późńiej, bo niedługi ruszam w trasę.
Kiedy Idolek był diagnozowany w Konstancinie, mówili o chorej wątrobie i nerkach. Mówili też, że tego nie da się wyleczyć, jedynie opóźniać proces. Wydaje mi się, że neistety mieli rację:-( Oczywiście marzyłabym o tym, żeby Idol wyzdrowiał, ale w tym przypadku trzeba się chyba cieszyć z tego, że jest żwawy, szczęśłiwy, ogonek mu ciągle chodzi i widać po nim, że jest mu dobrze tam, gdzie jest.
Elu, bardzo dziękuję za te informacje, choć nie brzmią optymistyczniem, lepiej wiedzieć na czym sie stoi.

Posted

Ellig napisał(a):
Ewa , Idol ma teraz naprawde wspaniale zycie, jest starenki ale szczesliwy i kochany a to jest najwazniejsze:)

Masz oczywiście rację Elu, najważniejsze, że jest szczęśliwy:-)
Dzisiaj wprawil nas na górce w osłupienie, kiedy obszczekal ostro dużą sunię husky, którą zobaczył po raz pierwszy. Ruszył do przodu przed stado, wypiął bohatersko pierś, mocno zaparl się na trzęsących łapkach i gotów był bronić wszystkich:-) Słodziak kochany!!!
Na spacerach chodzi juz całkowicie bez smyczy, a pilnuje się tak, że ciężko byłoby go zgubić. Najchętniej drepcze przy nodze Pani Eulalii, czasami zmienia nogę i idzie koło mnie albo koło Pana Janka, który z nami spaceruje. Nie omija żadnego rozdawania smakołyków, twardo wyciąga pyszczek go góry, podczas gdy pozostale psiaki zbierają rozrzuconą karmę z ziemii. On niestety niedowidzi i nie ma takiego refleksu jak one, w związku z tym prosi o podanie mu do pyszczka. Oczywiście zawsze coś dostaje i zjada z apetytem:-) Kolejny spacer bez grama kaszlu, co znaczy, że antybiotyk działa. Mam nadzieję, że po czyszczeniu kamienia infekcje nie będą się powtarzały...

Posted

Idolek po encortonie zaczyna..... podskakiwać:-) Pani Eulalia mówi, że aż oczy przecierała ze zdumienia rano, kiedy zobaczyła go podskakującego przy wyjściu na spacer:-) Na spacerze był ożywiony, jak zawsze zadowolony, ale jakiś taki żwawszy. Podczas rozdawania smakołyków uznał, że dostał za mało, stanął naprzeciwko Pana Janka i zaczął szczekaniem domagać się jeszcze. Oczywiście dostał:-) po czym poszedł spokojnie dalej:-)
Wspaniały jest!!!!!

Posted

Ewa Marta napisał(a):
Masz oczywiście rację Elu, najważniejsze, że jest szczęśliwy:-)
Dzisiaj wprawil nas na górce w osłupienie, kiedy obszczekal ostro dużą sunię husky, którą zobaczył po raz pierwszy. Ruszył do przodu przed stado, wypiął bohatersko pierś, mocno zaparl się na trzęsących łapkach i gotów był bronić wszystkich:-) Słodziak kochany!!!

IDOL na prezydenta! Właśnie takich Bohaterów nam trzeba! :loveu:

Posted

mala_czarna napisał(a):
Ewunia, bardzo przepraszam, że na wątku Idola, ale chciałabym Ci bardzo podziękować za karmę dla naszej Tosi. Nawet nie wiesz jak nas to finansowo odciąża :Rose:

Mala_czarna, to wielka frajda móc pomóc tym wszystkim psiakom, ale nie zrobiłabym nic, gdyby nie złote serce Ellig i Bogusi (której nie ma tu na forum). dziewczyny dwoją sie i troją, żeby załatwić jedzenie dla psiaków. To dzięki temu, że mi zaufały, moge sobie trochę "porządzić" i porozdawać co dostałam.
Podczytuję wątek Tosieńki i myślę, że przyda jej się bardzo porządna karma:-) A do tej karmy dziewczynka dostanie wspaniale posłanko, na którym będzie się mogła wylegiwać po dobrym posiłku:-) Mam nadzieję, że zawiozę wszystko w sobotę, a jeśłi ja nie dam rady, to może Gusia będzie jechała i wtedy weźmie wszystko dla Tosi.

Posted

cieszą mnie wszystkie postępy Idolka!
nawet to jego dziarskie i bardzo wojownicze szczekanie:cool3:
dobrze się czuje staruszek psychicznie , odżył , to teraz rozkwita:multi:

Posted

Mnie też bardzo cieszy ta jego energia. Na górce jest rozpuszczany bardzo, bo taki był biedniutki, że wszyscy chcieli, żeby się dobrze czuł. Myślę jednak, że to taki czas w jego życiu, w którym można go rozpuszczać do woli. Pani Eulalia mówi, że w głowe zachodzi kto mógł pozbyć się tak niekłopotliwego i grzecznego psa.....

Zapytam w środę weta, czy Idolek nadal powinien jeść karmę na nerki. Wyniki wskazują że nerki się poprawiły, więc może teraz warto pomyśleć o wątrobie?
Gdyby trzeba było zmieniać karmę, Ellig ma dla Idola odłożony worek 14 kg karmy na chorą wątrobę:-)
Ja nie mam pojęcia, czy nadal powinien jeść tą nerkową...

Posted

Zapytam na pewno Elu, bardzo dziękuję i za karmę i za pomysł, żeby zapytać weta o zmiane karmy. Bo to po rozmowie z Tobą postanowiłam o to zapytać:-)

Zapomniałam jeszcze napisać, że za Encorton oddałam pani Eulalii 6,43 zł. Rachunek dołączam do pozostałych, a Mru proszę o aktualizacje rozliczeń. 6,43 poszło z puli Idola:-)

Posted

Ewa Marta napisał(a):
Zapytam na pewno Elu, bardzo dziękuję i za karmę i za pomysł, żeby zapytać weta o zmiane karmy. Bo to po rozmowie z Tobą postanowiłam o to zapytać:-)

Trzymam kciuki za jutrzejsza wizyte u wet.:)

Posted

Ellig napisał(a):
Trzymam kciuki za jutrzejsza wizyte u wet.:)

Pojutrzejszą;-) Idolek ma zabieg w środę. Ale może dodzwonię się jutro i zapytam o karmę, zeby w razie czego zwolnić ten worek wcześniej. I tak jestem Ci bardzo wdzięczna, że poczekasz!

Posted

Ewa Marta napisał(a):
Pojutrzejszą;-) Idolek ma zabieg w środę. Ale może dodzwonię się jutro i zapytam o karmę, zeby w razie czego zwolnić ten worek wcześniej. I tak jestem Ci bardzo wdzięczna, że poczekasz!

No tak oczywiscie jestem dzisiaj koszmarnie zmeczona, przepraszam.Ewa Marta nie spiesz sie zaczekam do soboty juz sie tak umowilam:)

Posted

Jutro zabieg Idolka... Trochę się boję:-( Mam nadzieję, że nie będzie żadnych komplikacji. Mam już cieplutki kocyk w samochodzie, żeby ze zdenerwowania nie zapomnieć go jutro. Jadę do kliniki na 17.

Posted

Ewa Marta napisał(a):
Jutro zabieg Idolka... Trochę się boję:-( Mam nadzieję, że nie będzie żadnych komplikacji. Mam już cieplutki kocyk w samochodzie, żeby ze zdenerwowania nie zapomnieć go jutro. Jadę do kliniki na 17.

Powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Musi i bedzie dobrze:)
Idol badz dzielny, cioteczka Ewa z Taba bedzie:)

Posted

Ewa Marta napisał(a):

Ewuś, nie martw się - będziemy z Łosiem trzymać łapska zaciśnięte. A Idol to twardziel - da radę! Na samą myśl o cieplutkim kocyku robi się fajniej! :)