Ewa Marta Posted February 26, 2010 Author Posted February 26, 2010 figa33 napisał(a):bardzo się cieszę , bo w sumie wszystkie te badania pokazują ,ze w właściwie to z Idolkiem teraz o wiele lepiej:loveu: o wiele , jak nerki zaczęły lepiej pracować to naprawdę super , serce nie najgorzej , na ten jego wiek właściwie to możemy się cieszyć , ostrożnie jeszcze ale chłopak jeszcze posmakuje życia ech...jak fajnie:multi: Jestem pewna Figa, że on jeszcze posmakuje życia:-) Odebrałam rano wyniki, ale dopiero po pracy zrobię zdjęcie i wrzucę tutaj, żeby mądrzejsi ode mnie je obejrzeli:-) Idol dzisiaj na spacerze ani razu nie zakasłał, chodził bez smyczy pilnując się nóg Pani Eulalii. Trochę go ponosiłam, zwłaszcza na mniej równych kawałkach. To straszny moment dla psiaków z problemami z chodzeniem. Śnieg dzisiaj pozbijal się w twarde kawały i ciężko było chodzić. Ale dzisiaj Idol nie był taki chętny do rąk. Czuje się lepiej, więc kręcił się, żeby go puścić na ziemię:-) W środę czyszczenie kamienia odbędzie się oczywiście pod warunkiem, że kaszel się nie nasili. Jestem jednak dobrej myśli, zadbamy o to, żeby dobrze się czuł:-) Zawiozę go oczywiście i odbiorę potem z zabiegu. Wet pozwolił zjeść mu z samego rana leciutkie śniadanie, dostanie tak jak przez prześwietleniem odrobinę, żeby nie mieć pustego żołądka. Zabiorę mu na zabieg ciepły kocyk, żeby wybudzal się z narkozy w cieple. W lecznicy psiaki leżą sobie na podusi elektrycznej, ale nie ma to jak kocyk z zapachem domu... Na każdy zabieg wożę moim psiakom ich kocyki i jestem pewna, że milej im się wybudza:-) Quote
Nutusia Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Ewa Marta napisał(a):Zabiorę mu na zabieg ciepły kocyk, żeby wybudzal się z narkozy w cieple. Idolek Książę Pan! :loveu: Quote
mru Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 oh, super że czyszczenie kamienia planowane jest :) Quote
Ewa Marta Posted February 26, 2010 Author Posted February 26, 2010 Nic nie widac na tych zdjęciach, które chciałam wgrać z wynikami, a skaner mi się popsuł... Pomyślę co z tym zrobić, ale tak na szybko napiszę, że prawie wszystkie wskaźniki sa w normie. Jedynie w badaniu biochemicznym krwi wskaźnik ALP jest potwornie wysoki. Idolek ma go na wysokości 1441,0. a norma to 20-155... to zdaje się wątroba:-( No i ma mierny białkomocz (co wyczytałam w interniecie), bo Idolek ma białka w moczu 0,6 g/l, a mierny białkomocz jest w granicach 0,5 - 3,5 g/l Quote
Ewa Marta Posted February 26, 2010 Author Posted February 26, 2010 Wgrywam jednak zdjęcia, coś tam widać:-) Mocz: Krew: morfologia i biochemia: Quote
Ellig Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Wynik badania moczu praktycznie idealny nie ma sie do czego przyczepic... wynik badan krwi, zdecydowanie podwyzszone proby watrobowe i tu sie nie dziwie bo jak Idol bierze tyle antybiotykow to i tak jest niezle, bialko tylko minimalnie podwyzszone o 1,0 u takiego staruszka to nie wiem czy moze byc prawidlowe, podwyzszony poziom mocznika oznaczac moze wiek lub dieta bogata w białka, nadmierny katabolizm białek w ustroju, np. gorączka, posocznica, krwawienia do przewodu pokarmowego, zmniejszone wydalanie z moczem, niewydolność nerek, niewydolność pozanerkową, np. zwężenie moczowodów.Nie wiem czy dobrze widze ale bardzo wysopkie ALP wskazywalby na chorobe kosci, u ludzi nawet na nowotwory ,to jedyny wynik , ktory mnie zaniepokoil. ale od oceny tych wynikow jest wet. Quote
Ellig Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 ALP Jest to enzym uczestniczący w przemianie fosforanów organicznych, optimum działania tego enzymu występuje w zakresie alkalicznym, występuje w błonach komórkowych wielu tkanek. Jest enzymem obecnym głównie w kościach (50-60%), wątrobie (10-20%) i jelitach (30%). Zwiększony poziom fosfatazy występuje w chorobach i nowotworach kości (krzywica, osteomalacja, choroba Pageta, nadczynność gruczołów przytarczycznych), w niedoborze witaminy D, niedoborem wapnia i fosforanów w diecie, zespołem Cushinga, chorobami nerek, w nowotworach brodawki większej dwunastnicy lub dróg żółciowych, w innych nowotworach produkujących fosfatazę zasadową (zespoły paranowotworowe). Quote
Ewa Marta Posted February 27, 2010 Author Posted February 27, 2010 Wet powiedział, że te wyniki są lepsze od poprzednich i że Idol jest w niezłym stanie jak na psa z takimi przeżyciami. Nie wzięłam tych sprzed miesiaca, robionych w Konstancinie od Pani Eulalii, ale przy najbliższej okazji wezmę i tez wkleję. Chociaz nie jestem, pewna, czy nie zrobila już tego tutaj Mru. Poszukam późńiej, bo niedługi ruszam w trasę. Kiedy Idolek był diagnozowany w Konstancinie, mówili o chorej wątrobie i nerkach. Mówili też, że tego nie da się wyleczyć, jedynie opóźniać proces. Wydaje mi się, że neistety mieli rację:-( Oczywiście marzyłabym o tym, żeby Idol wyzdrowiał, ale w tym przypadku trzeba się chyba cieszyć z tego, że jest żwawy, szczęśłiwy, ogonek mu ciągle chodzi i widać po nim, że jest mu dobrze tam, gdzie jest. Elu, bardzo dziękuję za te informacje, choć nie brzmią optymistyczniem, lepiej wiedzieć na czym sie stoi. Quote
Ellig Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Ewa , Idol ma teraz naprawde wspaniale zycie, jest starenki ale szczesliwy i kochany a to jest najwazniejsze:) Quote
Ewa Marta Posted February 28, 2010 Author Posted February 28, 2010 Ellig napisał(a):Ewa , Idol ma teraz naprawde wspaniale zycie, jest starenki ale szczesliwy i kochany a to jest najwazniejsze:) Masz oczywiście rację Elu, najważniejsze, że jest szczęśliwy:-) Dzisiaj wprawil nas na górce w osłupienie, kiedy obszczekal ostro dużą sunię husky, którą zobaczył po raz pierwszy. Ruszył do przodu przed stado, wypiął bohatersko pierś, mocno zaparl się na trzęsących łapkach i gotów był bronić wszystkich:-) Słodziak kochany!!! Na spacerach chodzi juz całkowicie bez smyczy, a pilnuje się tak, że ciężko byłoby go zgubić. Najchętniej drepcze przy nodze Pani Eulalii, czasami zmienia nogę i idzie koło mnie albo koło Pana Janka, który z nami spaceruje. Nie omija żadnego rozdawania smakołyków, twardo wyciąga pyszczek go góry, podczas gdy pozostale psiaki zbierają rozrzuconą karmę z ziemii. On niestety niedowidzi i nie ma takiego refleksu jak one, w związku z tym prosi o podanie mu do pyszczka. Oczywiście zawsze coś dostaje i zjada z apetytem:-) Kolejny spacer bez grama kaszlu, co znaczy, że antybiotyk działa. Mam nadzieję, że po czyszczeniu kamienia infekcje nie będą się powtarzały... Quote
Ewa Marta Posted March 1, 2010 Author Posted March 1, 2010 Idolek po encortonie zaczyna..... podskakiwać:-) Pani Eulalia mówi, że aż oczy przecierała ze zdumienia rano, kiedy zobaczyła go podskakującego przy wyjściu na spacer:-) Na spacerze był ożywiony, jak zawsze zadowolony, ale jakiś taki żwawszy. Podczas rozdawania smakołyków uznał, że dostał za mało, stanął naprzeciwko Pana Janka i zaczął szczekaniem domagać się jeszcze. Oczywiście dostał:-) po czym poszedł spokojnie dalej:-) Wspaniały jest!!!!! Quote
mala_czarna Posted March 1, 2010 Posted March 1, 2010 Ewunia, bardzo przepraszam, że na wątku Idola, ale chciałabym Ci bardzo podziękować za karmę dla naszej Tosi. Nawet nie wiesz jak nas to finansowo odciąża :Rose: Quote
Nutusia Posted March 1, 2010 Posted March 1, 2010 Ewa Marta napisał(a):Masz oczywiście rację Elu, najważniejsze, że jest szczęśliwy:-) Dzisiaj wprawil nas na górce w osłupienie, kiedy obszczekal ostro dużą sunię husky, którą zobaczył po raz pierwszy. Ruszył do przodu przed stado, wypiął bohatersko pierś, mocno zaparl się na trzęsących łapkach i gotów był bronić wszystkich:-) Słodziak kochany!!! IDOL na prezydenta! Właśnie takich Bohaterów nam trzeba! :loveu: Quote
Ewa Marta Posted March 1, 2010 Author Posted March 1, 2010 mala_czarna napisał(a):Ewunia, bardzo przepraszam, że na wątku Idola, ale chciałabym Ci bardzo podziękować za karmę dla naszej Tosi. Nawet nie wiesz jak nas to finansowo odciąża :Rose: Mala_czarna, to wielka frajda móc pomóc tym wszystkim psiakom, ale nie zrobiłabym nic, gdyby nie złote serce Ellig i Bogusi (której nie ma tu na forum). dziewczyny dwoją sie i troją, żeby załatwić jedzenie dla psiaków. To dzięki temu, że mi zaufały, moge sobie trochę "porządzić" i porozdawać co dostałam. Podczytuję wątek Tosieńki i myślę, że przyda jej się bardzo porządna karma:-) A do tej karmy dziewczynka dostanie wspaniale posłanko, na którym będzie się mogła wylegiwać po dobrym posiłku:-) Mam nadzieję, że zawiozę wszystko w sobotę, a jeśłi ja nie dam rady, to może Gusia będzie jechała i wtedy weźmie wszystko dla Tosi. Quote
mala_czarna Posted March 1, 2010 Posted March 1, 2010 Ech, zaczynam wierzyć w ludzi :multi: No to jeszcze raz bardzo dziękuję :oops: Ja chyba w przyszłą sobotę też podjadę do Tosi, to może się spotkamy wszystkie u Ronji. Quote
figa33 Posted March 1, 2010 Posted March 1, 2010 cieszą mnie wszystkie postępy Idolka! nawet to jego dziarskie i bardzo wojownicze szczekanie:cool3: dobrze się czuje staruszek psychicznie , odżył , to teraz rozkwita:multi: Quote
Ewa Marta Posted March 1, 2010 Author Posted March 1, 2010 Mnie też bardzo cieszy ta jego energia. Na górce jest rozpuszczany bardzo, bo taki był biedniutki, że wszyscy chcieli, żeby się dobrze czuł. Myślę jednak, że to taki czas w jego życiu, w którym można go rozpuszczać do woli. Pani Eulalia mówi, że w głowe zachodzi kto mógł pozbyć się tak niekłopotliwego i grzecznego psa..... Zapytam w środę weta, czy Idolek nadal powinien jeść karmę na nerki. Wyniki wskazują że nerki się poprawiły, więc może teraz warto pomyśleć o wątrobie? Gdyby trzeba było zmieniać karmę, Ellig ma dla Idola odłożony worek 14 kg karmy na chorą wątrobę:-) Ja nie mam pojęcia, czy nadal powinien jeść tą nerkową... Quote
Ellig Posted March 1, 2010 Posted March 1, 2010 Ewa Marta karme rezerwowa dla Idola trzymam tylko do soboty,bo jest inny potrzebujacy a wiec swietnie ,ze jutro zapytasz weta:) Quote
Ewa Marta Posted March 1, 2010 Author Posted March 1, 2010 Zapytam na pewno Elu, bardzo dziękuję i za karmę i za pomysł, żeby zapytać weta o zmiane karmy. Bo to po rozmowie z Tobą postanowiłam o to zapytać:-) Zapomniałam jeszcze napisać, że za Encorton oddałam pani Eulalii 6,43 zł. Rachunek dołączam do pozostałych, a Mru proszę o aktualizacje rozliczeń. 6,43 poszło z puli Idola:-) Quote
Ellig Posted March 1, 2010 Posted March 1, 2010 Ewa Marta napisał(a):Zapytam na pewno Elu, bardzo dziękuję i za karmę i za pomysł, żeby zapytać weta o zmiane karmy. Bo to po rozmowie z Tobą postanowiłam o to zapytać:-) Trzymam kciuki za jutrzejsza wizyte u wet.:) Quote
Ewa Marta Posted March 1, 2010 Author Posted March 1, 2010 Ellig napisał(a):Trzymam kciuki za jutrzejsza wizyte u wet.:) Pojutrzejszą;-) Idolek ma zabieg w środę. Ale może dodzwonię się jutro i zapytam o karmę, zeby w razie czego zwolnić ten worek wcześniej. I tak jestem Ci bardzo wdzięczna, że poczekasz! Quote
Ellig Posted March 1, 2010 Posted March 1, 2010 Ewa Marta napisał(a):Pojutrzejszą;-) Idolek ma zabieg w środę. Ale może dodzwonię się jutro i zapytam o karmę, zeby w razie czego zwolnić ten worek wcześniej. I tak jestem Ci bardzo wdzięczna, że poczekasz! No tak oczywiscie jestem dzisiaj koszmarnie zmeczona, przepraszam.Ewa Marta nie spiesz sie zaczekam do soboty juz sie tak umowilam:) Quote
Ewa Marta Posted March 2, 2010 Author Posted March 2, 2010 Jutro zabieg Idolka... Trochę się boję:-( Mam nadzieję, że nie będzie żadnych komplikacji. Mam już cieplutki kocyk w samochodzie, żeby ze zdenerwowania nie zapomnieć go jutro. Jadę do kliniki na 17. Quote
Ellig Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 Ewa Marta napisał(a):Jutro zabieg Idolka... Trochę się boję:-( Mam nadzieję, że nie będzie żadnych komplikacji. Mam już cieplutki kocyk w samochodzie, żeby ze zdenerwowania nie zapomnieć go jutro. Jadę do kliniki na 17. Powodzenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Musi i bedzie dobrze:) Idol badz dzielny, cioteczka Ewa z Taba bedzie:) Quote
Nutusia Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 Ewa Marta napisał(a):Jutro zabieg Idolka... Trochę się boję:-( Mam nadzieję, że nie będzie żadnych komplikacji. Mam już cieplutki kocyk w samochodzie, żeby ze zdenerwowania nie zapomnieć go jutro. Jadę do kliniki na 17. Ewuś, nie martw się - będziemy z Łosiem trzymać łapska zaciśnięte. A Idol to twardziel - da radę! Na samą myśl o cieplutkim kocyku robi się fajniej! :) Quote
Recommended Posts