Agnieszka(Visenna) Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 o kurczę - sterylizacja w wieku 3 m-cy? Czy ona napewno nie wiąże ze sobą potrójnego ryzyka? Jak się czegoś dowiesz, napisz proszę. Słyszałam, że tak robi się w Stanach.. ale Stany to Stany, nawet te wszystkie Straże Dla Zwierząt usypiają psa jak warknie w trakcie jedzenia, więc co do słuszności ich postępowania to mam duże wątpliwości. Przy takiej nadpopulacji psów robią różne rzeczy wbrew logice.Dla nich jednostka nie jest ważna. Quote
ewelinka_m Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 nie wiem czemu nie ma wszystkich zdjeć jakie wstawiałam szczeniaków od Javeny :mad: o allegro napiszę wieczorem do Elizy_sk to zrobi nam na 3 województwa :p Quote
Jaaga Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='Agnieszka(Visenna)']o kurczę - sterylizacja w wieku 3 m-cy? Czy ona napewno nie wiąże ze sobą potrójnego ryzyka? Jak się czegoś dowiesz, napisz proszę. Słyszałam, że tak robi się w Stanach.. ale Stany to Stany, nawet te wszystkie Straże Dla Zwierząt usypiają psa jak warknie w trakcie jedzenia, więc co do słuszności ich postępowania to mam duże wątpliwości. Przy takiej nadpopulacji psów robią różne rzeczy wbrew logice.Dla nich jednostka nie jest ważna.[/QUOTE] U kotów sprawdzone, wielu hodowców tak robi z całymi miotami. Trzeba tylko znaleźć lekarza, który przeprowadza wczesne sterylizacje i kastracje. Sterylki są z małego, ok. 1 cm cięcia. Nie wyobrażam sobie wczesnej sterylki z cięcia od pepka po srom, jak niektórzy lekarze robią. Właśnie dowiedziałam się o sterylke suczki. Musi mieć co najmniej 14 tyg., żeby była po wszystkich szczepieniach i kwarantannie. Jesli nikt superowy nie trafi sie, to Klusię dam wysterylizować. Quote
Javena Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='Jasza']I tak trzymać. W umowie i nawet w pierwszej rozmowie powinno to być wyraźnie podkreślone. Javeno, masz jeszcze umowy adopcyjne?[/QUOTE] Nie mam ,jedną niepotrzebnie wypełniłam moimi danymi,dla paniusi z Krakowa. dwie wypełniłam przy Olusiu. Miałam tylko trzy. Quote
Javena Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Rozkosznie wygladają te pulpeciki.:cool3: Blanka ma nad oczkami i uszka brazowe ,a Bruno jest czarny po pyszczku. Timo natomiast jest taki pocieszny.:evil_lol: Nawet łapke podaje.;)Pewnie to nieswiadomie robi ,ale to fantastycznie wyglada. Mówie- łapka a on do góry podnosi:lol:. Dzis w nocy zrywał sie co dwie godz. Piszczał ,bo kupke mu sie chciało. Nie była rzadka,ale bardzo czesto. Wciągu dnia jak do tej pory robił 3 razy a pulpety dwa razy i twarde. Nie wiem czemu? Jedzą to samo. Timo nauczył się robić w jednym wskazanym miejscu, bąble ,gdzie popadnie.Najlepiej w kącie ,gdzie nie można mebla przesunąć. Bruno dzis był usypiany odkurzaczem........MAM NAWET ZDJECIA. Chciałam odkurzyć a on nic tylko łapie za szczotke,no to zdjełam szczotke i tą rurką po futrze. Tak mu się spodobało,że az usnał. Wyczysciłam mu całe futerko z łupieżu.:lol::lol: Quote
Javena Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='Jaaga']Zapomniałam wpisać, ze z wpłat 130 zł - 40 zł przeznaczyłam na zaszczepienie naszej suni, a 90 zł wpłaciłam już na konto Javeny. Czyli brakuje nadal pieniędzy na zaszczepienie wszystkich szczeniaczków.[/QUOTE] Moze wystarczy. Ja przygotowałam 80zł. Córka mi użyczyła. Nie wiem,czy zakładac im ksiązeczki? Jasza w ogłoszeniach napisała ,ze mają ksiazeczki. Przypomniałam sobie,ze przy Olusiu wyrabiałam ksiazeczke i moze dlatego 55 zł dałam za szczepienie.Jutro zadzwonie do weterynarza i zapytam. Quote
Jaaga Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Javeno, Jasza pisała tekst na podstawie mojego ogłoszenia, a moja sunia już jest zaszczepiona i ma książeczke zdrowia. Oczywiście musisz założyć książeczki, bo wklejki ze szczepionki lekarz musi gdzieś wkleić. Szczepienie bez wpisu i pieczątki nie bedzie przez nikogo uznane, bo jak udowodni sie, że pies był w ogóle zaszczepiony? Część książeczek jest rozdawana przez firmy produkujące szczepionki za darmo, a te płatne kosztują 2 zł, więc cena jest wliczona przez lekarza w koszt szczepienia. Quote
Bjuta Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Dziewczyny - wklejcie wzorcowy tekst do ogłoszeń i fotki dla obu kompletów, mnie się totalnie mylą te szczeniory... Którymś brakuje allegra, a to chyba jedyne ogłoszenie, które umiem zrobić. Quote
halbina Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 [quote name='Jaaga']Wiecie co, ja mogę tymczasować psy, ale nienawidzę odbierać telefonów czy maili w sprawie szczeniąt. Z dorosłymi jest inaczej, bo każdy ciachnięty. Jutro zacznę chyba krzyczeć do telefonu. Dziś dałam go mamie, bo nie byłam już w stanie odbierać tych rozmów. Jedna kobieta uparła się na Klusię. Chciała ją dla babci. Babcia miała pieska ze schroniska, ale był chory i po dwóch dniach go oddały z powrotem :angryy:. Miały czekać na niego, aż wyzdrowieje, ale chcą jednak innego. Pytanie: co byłoby z Klusią, gdyby zachorowała? Mail od osoby, która pyta, czemu wymagam sterylizacji, bo ma suczke i ją pilnuje. Suczka nie jest sterylizowana i jest szczęśliwa. Czyli co, wysterylizowana Klusia straciłaby szczęście? Wytłumaczcie mi drogie kobiety, jak komuś może chcieć sie pilnować cieczek u dwóch suk, żeby zaoszczędzic na jednorazowym zabiegu, dodatkowo zapobiegającym chorobom typu ropomacicze czy rak? Mam suki hodowlane i cieczki są dla mnie koszmarem. Jak ktoś może chciec to przechodzic bez potrzeby:crazyeye:? Chyba na razie wstrzymam sie z ogłaszniem Klusi :roll:. Zapytam sie jutro o mozliwość wczesnej sterylizacji suczki. Wszystkie 3-mies. kotki z mojej hodowli ida do nowych domów wysterylizowane. Nie wiem, czy u suczek można zrobić podobnie?Jesli tak, to mała zostanie jeszcze u nas i poddam ja zabiegowi. Zdecydowanie wracam do tymczasowania dorosłych psów.[/QUOTE] Znam ból tych rozmó.. .dlatego wolę maile... Wstępna selekcja polega na posłaniu warunków adopcji i umowy adopcyjnej. Też już miałam ochotę bluzgać parę razxy... ale na razie to mnie się dostaje, że nie chcę wydać psa za darmo temu, kto go chce... argumenty, że ja go karmię, utrzymuję i decyduję do kogo trafi... nie znajdują zrozumienia... SZOK! Quote
Rudzia-Bianca Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Dokładnie najgorsze w wydawaniu psów sa rozmowy z ludźmi, czasem mam wrażenie że ja w jakimś innym świecie żyję :( Quote
halbina Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Bjuta zrobiła moim allegro... jestem jej bardzo wdzięczna! dziękuję... ale teraz zamęcząmnie pewnie telefony od oszołomów... http://www.allegro.pl/item846919991_szczenieca_modlitwa_do_sw_mikolaja_pies_psy.html Quote
Rudzia-Bianca Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 posty mi dubluje , nie wysyła najpierw a później podwójnie się piszą :mad: Quote
Jasza Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 [quote name='Bjuta']Dziewczyny - wklejcie wzorcowy tekst do ogłoszeń i fotki dla obu kompletów, mnie się totalnie mylą te szczeniory... Którymś brakuje allegra, a to chyba jedyne ogłoszenie, które umiem zrobić.[/QUOTE] Bjutko, szczeniorki Javeny nie mają Allegro, jeżeli możesz, to pięknie by było..... Quote
Jasza Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Jaago, Twój tekst do ogłoszeń ogołociłam troszkę i dodałam ....i taki powklejałam do ogłoszeń szczeniorków Javeny........ W pracy mam urwanie głowy, więc przepraszam, że nie wysyilam się na stworzenie swojego. A robiłam jeszcze ogłoszenia innym psiakom. Teraz siedzę w domu, wzięłam sobie urlop jednodniowy, a w nocy mnie jakieś grypsko złapało i jestem nieprzytomna.......... Uściski dla maluchów.Popołudniu zrobię kolejne ogłoszenia. Quote
Bjuta Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 A gdzie jest tekst i zdjęcia szczeniorów Javeny? Wchodzę np na "adopcje psa" ale nie wiem które mam ogłaszać. Naprawdę byłoby łatwiej, gdybyście wkleiły tu tekst i zdjęcia z info, które są które. Quote
Jaaga Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Link do mojego allegro. Tam jest tekst i fotki: http://www.allegro.pl/item843785676_szczenieta_szczeniaczki_suczki.html Quote
yennefer070 Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Na jakie konto mam wpłacić pieniądze??? Przepraszam, ale już się całkiem pogubiłam:-( Quote
Jaaga Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Początkowo ja zbierałam na swoje konto, żeby odciążyć Erkę, ale i tak przelałam pieniądze Javenie. U mnie szczeniaki maja bezpłatny DT, czyli pieniądze na utrzymanie czy szczepienie szczeniąt Javeny może już wpłacić na podane przez Nią konto? Quote
yennefer070 Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Bardzo proszę o wysłanie numeru konta, na który mam wpłacić pieniądze, nie potrafię się go doszukać Quote
Bjuta Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Ja nie mam nr konta Javeny. Podajcie je Yennefer. Tu allegro szczeniorów Javeny - sprawdźcie proszę, czy jest dobry nr tel. i czy to na pewno dobre fotki. http://www.allegro.pl/item848249717_szczenita_w_stopnie_podporucznika_pies_psy.html Quote
Javena Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Dzis byłam z Timusiem u weta.Ze szczepieniem się wstrzymał,bo nie podobał mu sie jego brzuch ,jest bardzo nie naturalnie wypchany.:shake: Podał paste na robaki. Stwierdził,że mu nie zaszkodzi,pomimo ,ze już był odrobaczany. Pumpelkom też dał tabletke. Szczepic bedziemy w sobote.Jeśli chodzi o koszt ,to skóry z nas nie zedrze.Policzy jako hurt.:eviltong: Biuta ,To allegro doprowadziło mnie do łez. Wszystko się zgadza,tylko sam CHEŁMEK. W pobliżu jest też Chełm Slaski i może to mylić. Superowe allegro.:multi: Quote
yennefer070 Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Jeszcze raz dziękuję Jaaga, pieniążki już poszły :) Quote
Bjuta Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 [quote name='Javena'] Biuta ,To allegro doprowadziło mnie do łez. Wszystko się zgadza,tylko sam CHEŁMEK. W pobliżu jest też Chełm Slaski i może to mylić. Superowe allegro.:multi:[/QUOTE] Poprawione ;) Quote
Javena Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 [quote name='Bjuta']Poprawione ;)[/QUOTE] Dzieki .Muszę przyznac ,że masz wene twórcza. Swietnie ! Jeszcze raz muszę to podkreslić. Quote
Recommended Posts