elik Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 15:56, kikou napisał: Chociaż czasem wstąpi Jaka niewinna minka Quote
kikou Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 16:02, elik napisał: Na to przykra sytuacja Jak zapobiegnąć następnym atakom? No coż, już ją polubiłam, wiec spróbuje odgrodzic kawałek podworka gdzie bede mogla ja odizolowac w czasie kiedy nie bede mogla moec jej na oku. Innego rozwiązania nie widze w tej chwili 1 Quote
Onaa Posted April 24 Posted April 24 Mam nadzieję że zaatakowanej suni nic się nie stało ? Chociaż pewnie bardzo się zestresowała . Niunia wyglądała mi raczej na spokojną delikatną psinkę. I żyła w boksie ogólnym ale może tam nie mogła sobie pozwolić na podobne zachowania. Quote
elik Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 16:15, kikou napisał: No coż, już ją polubiłam, wiec spróbuje odgrodzic kawałek podworka gdzie bede mogla ja odizolowac w czasie kiedy nie bede mogla moec jej na oku. Innego rozwiązania nie widze w tej chwili To będzie trudne, ale czy jest jakieś inne rozwiązanie Quote
agat21 Posted April 24 Posted April 24 To ci sytuacja Nawet tak cicha i spokojna sunia potrafi zachować się zupełnie nieprzewidywalnie. Dobrze, że masz jak ją odgrodzić. A co z Różą? Tak mi przykro. 1 Quote
kikou Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 16:27, Onaa napisał: Mam nadzieję że zaatakowanej suni nic się nie stało ? Chociaż pewnie bardzo się zestresowała . Niunia wyglądała mi raczej na spokojną delikatną psinkę. I żyła w boksie ogólnym ale może tam nie mogła sobie pozwolić na podobne zachowania. No stalo sie mocno, uszkodzone oko, zoperowane a i na szyi dziura zaszyta, tak ją złapała od dołu za szyjke od góry za oko. Jeszcze ze 3 mm i byłoby po Różyczce. Ale dochodzi powili do zdrowia. Za dwa tygodnie kolejny zabieg, otwieranie powieki(bo teraz jest zaszyta) i dopiero sie okaże czy operacja coś dała i czy gałka oczna nie obumarła. Quote
Tola Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 18:48, kikou napisał: No stalo sie mocno, uszkodzone oko, zoperowane a i na szyi dziura zaszyta, tak ją złapała od dołu za szyjke od góry za oko. Jeszcze ze 3 mm i byłoby po Różyczce. Ale dochodzi powili do zdrowia. Za dwa tygodnie kolejny zabieg, otwieranie powieki(bo teraz jest zaszyta) i dopiero sie okaże czy operacja coś dała i czy gałka oczna nie obumarła. Niunia w boksie podobno nie trzymala z żadną sczką, zawsze była z boku, ale nie kłóciła się, tam za dużo ich było, chroniła siebie. Bardzo szkoda Rózyczki 1 Quote
kikou Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 20:22, Tola napisał: Niunia w boksie podobno nie trzymala z żadną sczką, zawsze była z boku, ale nie kłóciła się, tam za dużo ich było, chroniła siebie. Bardzo szkoda Rózyczki Niunia jest naprawde świetnym pieskiem. Jest mądra. Troszke nieśmiała w pierwszym kontakcie ale już teraz radosna i lubi kontakt ze mna. Nawet łapką zaczepia żeby jąjeszcze głaskać czy drapać. Urocza. No ale jest zwinna, bardzo silna no i ma jakis taki instynkt łowczy. Ona w ogole nie ma chorych łapek. Biega jak młódka. 2 Quote
Tola Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 20:25, kikou napisał: Niunia jest naprawde świetnym pieskiem. Jest mądra. No ale jest zwinna, silna no i ma jakis taki instynkt łowczy. Ona w ogole nie ma chorych łapek. Biega jak młódka. Ze schroniska dostałam info, że ma chore łapy, a tam nie ma szans na leczenie czy środki przeciwbólowe. I że to bardzo fajna sunia. 1 Quote
kikou Posted April 24 Posted April 24 https://youtube.com/shorts/SC71qYg-6f8?is=kG22nSp9w7crqoym 1 Quote
kikou Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 20:28, Tola napisał: Ze schroniska dostałam info, że ma chore łapy, a tam nie ma szans na leczenie czy środki przeciwbólowe. I że to bardzo fajna sunia. No jest ta narośl na łapce ale onkolog ją oglądał powiedział że to nieagresywny taki wytwór skóry, można usunąć ale wcale nie potrzeba 1 Quote
Tola Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 20:32, kikou napisał: No jest ta narośl na łapce ale onkolog ją oglądał powiedział że to nieagresywny taki wytwór skóry, można usunąć ale wcale nie potrzeba Była informacja o narośli, ale też, że ma problemy z chodzeniem. 1 Quote
kikou Posted April 24 Posted April 24 Dnia 24.04.2026 o 22:15, Tola napisał: Była informacja o narośli, ale też, że ma problemy z chodzeniem. Na rszie nie miała problemu z chodzeniem 1 Quote
Onaa Posted April 25 Posted April 25 Dnia 24.04.2026 o 18:48, kikou napisał: No stalo sie mocno, uszkodzone oko, zoperowane a i na szyi dziura zaszyta, tak ją złapała od dołu za szyjke od góry za oko. Jeszcze ze 3 mm i byłoby po Różyczce. Ale dochodzi powili do zdrowia. Za dwa tygodnie kolejny zabieg, otwieranie powieki(bo teraz jest zaszyta) i dopiero sie okaże czy operacjaóżyczkcoś dała i czy gałka oczna nie obumarła. biedna Różyczka , ja źle zrozumiałam. Że Niunia napadła na psinkę po operacji oczka . Czyli Niunia musi mieć dom który będzie odpowiednio czuwał nad jej siłą i energią. Quote
mari23 Posted April 25 Author Posted April 25 Dnia 24.04.2026 o 22:15, Tola napisał: Była informacja o narośli, ale też, że ma problemy z chodzeniem. Na zdjęciach widać, że ma te łapki jakoś krzywo postawione, wyglądają na chore, choć może po prostu akurat tylko tak stanęła. A "problem z chodzeniem" zapewne wynikał ze strachu, kuliła się przecież, prawie czołgała kiedy próbowałyśmy ją z Asią "wyprowadzić na siku" podczas postoju u mnie. Siku było, owszem, ale po ogonku podkulonym, pod siebie, i nie tylko siku ze strachu ona bardzo się bała i na pewno w schronisku nie stawiała kroków tak, jak teraz. Dnia 25.04.2026 o 09:08, Onaa napisał: biedna Różyczka , ja źle zrozumiałam. Że Niunia napadła na psinkę po operacji oczka . Czyli Niunia musi mieć dom który będzie odpowiednio czuwał nad jej siłą i energią. Niunia zapewne najlepiej, żeby była jedynaczką albo z drugim, dużym psem. Tylko, czy taki, a właściwie jakikolwiek dom się znajdzie dla może nie staruszki, ale jednak starszej suni... Quote
kikou Posted April 25 Posted April 25 Dnia 25.04.2026 o 11:57, mari23 napisał: Na zdjęciach widać, że ma te łapki jakoś krzywo postawione, wyglądają na chore, choć może po prostu akurat tylko tak stanęła. A "problem z chodzeniem" zapewne wynikał ze strachu, kuliła się przecież, prawie czołgała kiedy próbowałyśmy ją z Asią "wyprowadzić na siku" podczas postoju u mnie. Tak jak piszesz, musiała źle stanąc + strach. Zerknijcie na filmik. Tak nie reaguje pies z chorymi nogami https://youtube.com/shorts/SC71qYg-6f8?is=kG22nSp9w7crqoym 1 Quote
Poker Posted April 25 Posted April 25 Wygląda na to, że łapki ma zdrowe. Starsze psy też znajdują domki. Quote
rozi Posted April 25 Posted April 25 Dnia 25.04.2026 o 12:28, kikou napisał: Tak jak piszesz, musiała źle stanąc + strach. Zerknijcie na filmik. Tak nie reaguje pies z chorymi nogami https://youtube.com/shorts/SC71qYg-6f8?is=kG22nSp9w7crqoym Urocza jest :DDD No morderca trochę... Quote
kikou Posted April 25 Posted April 25 Dnia 25.04.2026 o 14:04, rozi napisał: Urocza jest :DDD No morderca trochę... Ale dla człowieka słodziaczka Quote
rozi Posted April 25 Posted April 25 Dnia 25.04.2026 o 14:06, kikou napisał: Ale dla człowieka słodziaczka Taki amstaff w sensie. Quote
Ellig Posted April 26 Posted April 26 Dnia 25.04.2026 o 14:04, rozi napisał: Urocza jest :DDD No morderca trochę... Taki trochę Bonusek jest z niej. Quote
elik Posted April 26 Posted April 26 Dnia 25.04.2026 o 12:28, kikou napisał: https://youtube.com/shorts/SC71qYg-6f8?is=kG22nSp9w7crqoym Normalnie młódka Quote
mari23 Posted May 5 Author Posted May 5 Dnia 16.04.2026 o 20:46, Tola napisała: Przeglądałam stare foldery... Daje mi się, że do Niuni (2020 r) Jaka różnica....... Dnia 24.04.2026 o 15:56, kikou napisał: Chociaż czasem wstąpi Pasuje jej ta kanapa 1 Quote
mari23 Posted May 7 Author Posted May 7 Dnia 24.04.2026 o 20:25, kikou napisał: Niunia jest naprawde świetnym pieskiem. Jest mądra. Troszke nieśmiała w pierwszym kontakcie ale już teraz radosna i lubi kontakt ze mna. Nawet łapką zaczepia żeby jąjeszcze głaskać czy drapać. Urocza. No ale jest zwinna, bardzo silna no i ma jakis taki instynkt łowczy. Ona w ogole nie ma chorych łapek. Biega jak młódka. Kasiu, jak Niunia się sprawuje ? Mam nadzieję, że nie sprawia więcej problemów, że był to jednorazowy incydent spowodowany jakimś przypadkowym impulsem. I jaki jest stan pogryzionej Różyczki? Quote
Recommended Posts