Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
2 minuty temu, Alaskan malamutte napisał:

Nic nie piszesz o załatwianiu się....Ja praktycznie nie śpię, tylko sprzątam, bo kotek załatwia się w nocy, albo ostatnio jak nas nie ma w domu...

AM on będzie jadł i załatwiał się jedynie wtedy, kiedy ma spokój, czyli będzie się czuł bezpieczny. Własnie w nocy, jak wychodzicie. To też jest normalne u noworyszy.

Musisz wiedzieć w co się załatwiał w poprzednim miejscu. Kot ma potrzebę "zakopywania". Musi mieć kuwetę, przynajmniej na początku, w ustronnym miejscu, gdzie będzie mógł bezpiecznie wejść i wyjść. Jeżeli tak nie ma, będzie szukał innego miejsca.

Kiedyś :) miałam kota, którego starsza Pani nauczyła sikać w szmaty. To był koszmar. Każda szmatka leżąca była "kuwetą", trzeba było bardzo uważać. Bardzo. Żadne ubrania, kapy, koce. Wkładany do kuwetki co pewien czas, nauczył się i po dwóch miesiącach już chodził do kuwety. Można w kuwecie umieścić (posmarować) kocimiętkę. W ogóle możesz posypać, pokropić (bo sa różne preparaty) kocimiętką okolice kociny.

Jeżeli jest duży problem z załatwianiem się poza kuwetą, trzeba mu ograniczyć miejsce. To zabrzmi może strasznie, ale można kocia na czas wyjścia lub w nocy zamknąć w kuchni, czy łazience - sprzątnąć wszystkie "dywaniki" i zostawić kuwetkę i jedzenie. On CHCE korzystać z kuwety z piaskiem. Naprawdę :)

• Upvote 1
Posted

11 minut temu, mar.gajko napisał:

Kot ma potrzebę "zakopywania". Musi mieć kuwetę, przynajmniej na początku, w ustronnym miejscu, gdzie będzie mógł bezpiecznie wejść i wyjść. Jeżeli tak nie ma, będzie szukał innego miejsca.

Kuwety są trzy..każda z innym wsadem....jedna z piaskiem, druga z miałkim żwirkiem i trzecia z grubym...siku robi do kuwety, natomiast kupa w innym miejscu, na podłodze . Stawianie kuwety w tym miejscu gdzie się załatwia nic nie daje, bo on idzie w inne miejsce. wetka dała mi taki koci feromon na wyciszenie, wysmarowałam tym jego budkę, i co mogłam w pokoju. 

On jak nasika do kuwety to nie zagrzebuje tego, natomiast jak się załatwi na podłodze, to skrobie, tak jakby chciał zakopać....

Posted
9 minut temu, Alaskan malamutte napisał:

Kuwety są trzy..każda z innym wsadem....jedna z piaskiem, druga z miałkim żwirkiem i trzecia z grubym...siku robi do kuwety, natomiast kupa w innym miejscu, na podłodze . Stawianie kuwety w tym miejscu gdzie się załatwia nic nie daje, bo on idzie w inne miejsce. wetka dała mi taki koci feromon na wyciszenie, wysmarowałam tym jego budkę, i co mogłam w pokoju. 

On jak nasika do kuwety to nie zagrzebuje tego, natomiast jak się załatwi na podłodze, to skrobie, tak jakby chciał zakopać....

No to nie jest źle. Kupa, mówiąc trywialnie, jest prosta do sprzątania :), no i zazwyczaj jedna, max dwie na dobę :) gorzej jak sika gdzie popadnie. Na fotele, kanapy, dywany.

Zostawiaj go na noc w kuchni. Z kuwetą. Z jedzeniem. Zamknij drzwi. I jak wychodzicie. Gorzej w weekend. Bo się będziecie plątać po domu cały dzień. Musisz mu stworzyć bezpieczny azyl.

I baw się z nim "na odległość", rzucaj kulki z papieru, piłeczki, tak od niechcenia.

• Upvote 1
Posted

28.02 suczka beagle znaleziona w Zawadzie pod Zamościem. Na razie szukamy właściciela - ma ok. 1 roku, jest zadbana, grzeczna, lubi dzieci, umie jeździć samochodem. Ma na sobie skórzaną obróżkę. Niestety nie ma chipa.

a7c50dc65b039221gen.jpg

c68e71b40702c8fdgen.jpg

Posted

mar.gajko dobrze radzi ;)

Maurycemu trzeba ograniczyć powierzchnię na czas Waszej nieobecności i w nocy. Łazienka byłaby najlepszym rozwiązaniem, łatwa do sprzątania, ale tam musi mieć możliwość schowania się gdzieś, np za pralką.

Tak mi do głowy jeszcze przyszło, czy kuwety są kryte? Może on nie lubi się załatwiać w budce i odwrotnie. Spróbuj jeszcze żwirek drewniany, dość lubiany przez koty: http://www.krakvet.pl/cats-best-plus-zwirek-drewniany-zbrylajacy-20l86kg-p-18292.html

AM, szukaj sposobu na koteczka, bo przecież nawet do czasu powtórnej adopcji on musi być u Ciebie. 

• Upvote 1
Posted
16 godzin temu, Murka napisał:

28.02 suczka beagle znaleziona w Zawadzie pod Zamościem. Na razie szukamy właściciela - ma ok. 1 roku, jest zadbana, grzeczna, lubi dzieci, umie jeździć samochodem. Ma na sobie skórzaną obróżkę. Niestety nie ma chipa.

a7c50dc65b039221gen.jpg

c68e71b40702c8fdgen.jpg

ZNALEŹLI SIĘ WŁAŚCICIELE :)

• Upvote 1
Posted

Czytam o zachowaniu Maurycego i jakbym widziała mojego trójłapka Węgielka sprzed kilku lat, gdy do mnie trafił. Teraz wprawdzie ma jakieś dziwne problemy zdrowotne, ale z załatwianiem problemów nie ma, choć też potrzebował czasu, by poczuć się bezpiecznie w moim domu, na początek obrał sobie "ostatni" pokój za swój i prawie go nie opuszczał, teraz już czuje się w całym domu u siebie( choć  łatwo mu nie było przy tylu psach ;)), bał się ludzi, teraz jest przytulakiem. A rady mar.gajko naprawdę świetne, szkoda, że kilka lat temu nie miałam możliwości takich rad poczytać... :)

• Upvote 1
Posted

Cieszę się, ze znaleźli się właściciele beaglusi :)!

Jest dom dla Maurycego w Krakowie, wybrałam go spośród wielu dzwoniących z Krakowa i Warszawy (w ogłoszeniach był mój nr tel). Mam nadzieję, ze będzie dobrze i Maurycy zostanie tam na zawsze.

Havanka, terra - dziękujemy za ogłoszenia!

Na prośbę funi wstawiam zdjęcie Ślepotka

V__7F87.jpg.6c2b38725656e80cd5aa9ae537f0

Posted

A my wczoraj mieliśmy rocznicę  - minęło 9 lat, odkąd TZ przywiózł naszą Zulcię z zamojskiego schroniska.

Zapraszam do obejrzenia pozostałych zdjęć na wątku mojej staruszki

V__6D30.jpg.35b7bbab4ba58ebf4df24888ed69

Posted
O 19.02.2016o20:48, anecik napisał:

Pani rozmawiała z sąsiadką?

No niestety nie. Pani nie odpisała mi.  Pisząc do mnie maila, była bardzo przejęta losem Karinki, ale chyba już jej przeszło.

Posted
34 minut temu, Havanka napisał:

No niestety nie. Pani nie odpisała mi.  Pisząc do mnie maila, była bardzo przejęta losem Karinki, ale chyba już jej przeszło.

Czyli Karinka "wolna"?

To co robimy? Mąż w zasadzie pogodzony ze swoim losem :D Tylko transport - 400 km w jedną stronę. Jakby bazarek kilometrowy zrobić?

• Upvote 2
Posted
31 minut temu, anecik napisał:

Czyli Karinka "wolna"?

To co robimy? Mąż w zasadzie pogodzony ze swoim losem :D Tylko transport - 400 km w jedną stronę. Jakby bazarek kilometrowy zrobić?

Halo!!!

Ciocie Kochane anecik proponuje BDT dla Karinki!!!

• Upvote 1
Posted
13 minut temu, Gabi79 napisał:

Halo!!!

Ciocie Kochane anecik proponuje BDT dla Karinki!!!

Dzięki Gabi bo przeszło niezauważenie.

Posted
14 minut temu, Havanka napisał:

Byłoby wspaniale ! Trzeba porozmawiać z Tolą. Bezpośrednio ze schronu trudno będzie jej znaleźć dom. Jestem jak najbardziej ZA !

Za chwilkę zadzwonię do Toli

• Upvote 1
Posted
Godzinę temu, anecik napisał:

Czyli Karinka "wolna"?

Ja już pisałam Anetko ,że pomogę malutkiej z bazarkiem :)

Sunia fajna i myślę, że nie będzie długo siedziała w DT :)

Posted
4 minuty temu, anecik napisał:

Za chwilkę zadzwonię do Toli

Dzwoń!

Anetko przypominam - bo zapomniałaś - o danych do wpłat bo muszę rozsyłać PW :)

Posted
6 minut temu, b-b napisał:

Dzwoń!

Anetko przypominam - bo zapomniałaś - o danych do wpłat bo muszę rozsyłać PW :)

Poszło :)

Posted
1 godzinę temu, anecik napisał:

Czyli Karinka "wolna"?

Tak sobie myślę,czy nie da się Karinki przewieźć pociągiem.Jest małym psiakiem,powinna w kontenerek się zmieścić.Kiedyś Poker z Warszawy przewoziła większą sunię w kontenerku.Czy jest jakieś połączenie Katowice-Zamość? Do Lublina zapewne jest ale do Zamościa nie wiem.

Posted

PKS 11 godzin, pociągiem wyjazd 00.32 przyjazd do Zamościa 09.48. A jeszcze się muszę dostać do Katowic. Z powrotem nie patrzyłam. Wyjazd tylko w moim wolnym dniu, po którym w dniu następnym mam 12 godzin w pracy.

Posted

A jakby przez FB znależć? Tam jest taka strona przewozu psów - chyba darmo. Dla mnie FB czarna magia - mimo że mam od miesiąca.

Tola nie odbiera. Jutro znowu spróbuję do niej dzwonić.