Jaaga Posted August 12, 2025 Posted August 12, 2025 Dnia 12.08.2025 o 09:51, Tola napisał: Pies, który jest 13 lat w schronisku Jaki fajny. Pooglaszam go, ale piątek i sobotę mam mocno zajęte, to w niedzielę. Quote
Tola Posted August 12, 2025 Author Posted August 12, 2025 Dnia 12.08.2025 o 13:36, Jaaga napisał: Jaki fajny. Pooglaszam go, ale piątek i sobotę mam mocno zajęte, to w niedzielę. Pytałam.p. Oli - pies ma na imię Borek, jest w oddzielnym boksie staruszków - będzie miał post na profilu fundacji i wtedy można udostępniać, nie potrzebuje oddzielnego ogłaszania. 1 Quote
Tola Posted August 12, 2025 Author Posted August 12, 2025 Ja mam nawałnicę telefonów o Basię, istne szaleństwo; ludzie nie chcą słyszeć o innym kociaku, a w hoteliku drugi rok pobytu zaczyna szylkretka Aksamitka Co jest atutem Basi - wiek, sposób ubarwienia? A może to i to ... Quote
Tola Posted August 12, 2025 Author Posted August 12, 2025 Dnia 12.08.2025 o 22:00, Poker napisał: A pokazujesz im Aksamitkę? Oczywiście, mówię, że w hoteliku są inne kociaki, że jest dorosła szylkretka i nie, nawet zdjęć nie chcą. Chcą Basię. Quote
Tola Posted August 13, 2025 Author Posted August 13, 2025 Wczoraj trafił do schroniska ten niewidomy piesek Quote
Tola Posted August 13, 2025 Author Posted August 13, 2025 Link do ogłoszenia Borka ze schroniska https://www.facebook.com/share/p/14G1PBnvUuw/ Quote
Onaa Posted August 13, 2025 Posted August 13, 2025 Dnia 13.08.2025 o 12:42, Tola napisał: Wczoraj trafił do schroniska ten niewidomy piesek Kolejny biedaczek , jak sobie taki niewidomy piesek poradzi w boksie schroniskowym? Quote
Onaa Posted August 13, 2025 Posted August 13, 2025 Dnia 13.08.2025 o 15:53, Tola napisał: Link do ogłoszenia Borka ze schroniska https://www.facebook.com/share/p/14G1PBnvUuw/ Udostępniam na fb na grupach. 2 Quote
Jaaga Posted August 13, 2025 Posted August 13, 2025 Dnia 13.08.2025 o 17:00, Onaa napisał: Kolejny biedaczek , jak sobie taki niewidomy piesek poradzi w boksie schroniskowym? Też zastanawiam się, bo przecież jest na dodatek mały. Smutny los wszystkich schroniskowych psów, ale niektórym jest szczególnie trudno. Część wad czy chorób jest odwracalna chirurgicznie, ale dla niego to poza możliwościami. Quote
Jaaga Posted August 13, 2025 Posted August 13, 2025 Dnia 13.08.2025 o 17:01, Onaa napisał: Udostępniam na fb na grupach. Super. To ja udostępnię w niedzielę. Teraz jestem w górach i mam tylko telefon, więc za kilka dni to będzie akurat. Quote
Tola Posted August 15, 2025 Author Posted August 15, 2025 Mamy smutne wiadomości o Malince, ale to najlepiej opisze Murka, jak znajdzie wolną chwilkę. Ja tymczasem przekaże te lepsze informacje. Quote
Tola Posted August 15, 2025 Author Posted August 15, 2025 Wczoraj do swojego nowego domu do Krakowa pojechał Fistaszek, teraz Staszek Bez problemu został na godzinę u Joli, skąd odebrała go jego nowa rodzina. Bardzo dziękuję Murce za opiekę, a Joli z Jelenie w Terenie za pomoc w transporcie kocia do Krakowa. No i za wizytę PA. Staszek Fistaszek u Joli 2 Quote
Tola Posted August 15, 2025 Author Posted August 15, 2025 Staszek Fistaszek w domciu z rezydentem 1 Quote
Tola Posted August 15, 2025 Author Posted August 15, 2025 Jest i druga dobra wiadomość - Jagódka ma dom, zamieszka w Będzinie w bloku. Pięknie dziękuję za dzisiejszą wizytę przedadopcyjną Iwonie z Sosnowca. Jagódka będzie miała bardzo zwierzakolubną rodzinę, która kiedyś była DT dla kociaków. Teraz w domu mieszka piesek i jest sporo rąk do głaskania 1 2 Quote
Tola Posted August 15, 2025 Author Posted August 15, 2025 W sprawie Basi telefony dzwonią, wszyscy kotkę chcą, mam parę ankiet, ale jak na razie domu marzeń nie widzę. Czekamy. O Leosię zapytań na razie nie ma, o Płomyczka podobnie, jedynie Ukraińcy. Quote
Murka Posted August 17, 2025 Posted August 17, 2025 Fotki Płomyczka (został zaszczepiony w środę): Quote
Murka Posted August 17, 2025 Posted August 17, 2025 Jeśli chodzi o Malinkę to niestety stan oczek się pogorszył. W czwartek udało mi się umówić na wizytę okulistyczną (pani dr przyjechała specjalnie wieczorem do lecznicy mając dzień wolny). Wstępna diagnoza: jaskra :( ryzyko utraty wzroku :( Dwa leki (kropelki) zostały zamienione na jeden inny. Jutro po południu mamy wizytę kontrolną. Ogólnie widzę poprawę, ale nadal nie wiadomo skąd taki nagły problem się z tymi oczkami zrobił :( Czwartkowa wizyta kosztowała 70 zł (fakturę będę mieć później), a kropelki wykupiłam w aptece (32,40 zł): Tak kicia wyglądała w czwartek :( Quote
Jaaga Posted August 18, 2025 Posted August 18, 2025 Dnia 17.08.2025 o 18:48, Murka napisał: Jeśli chodzi o Malinkę to niestety stan oczek się pogorszył. W czwartek udało mi się umówić na wizytę okulistyczną (pani dr przyjechała specjalnie wieczorem do lecznicy mając dzień wolny). Wstępna diagnoza: jaskra ryzyko utraty wzroku Dwa leki (kropelki) zostały zamienione na jeden inny. Jutro po południu mamy wizytę kontrolną. Ogólnie widzę poprawę, ale nadal nie wiadomo skąd taki nagły problem się z tymi oczkami zrobił Czwartkowa wizyta kosztowała 70 zł (fakturę będę mieć później), a kropelki wykupiłam w aptece (32,40 zł): Tak kicia wyglądała w czwartek Może warto skonsultować małą jeszcze u niego lekarza, w innej przychodni? Przynajmniej ja tak robie, kiedy jest cos poważnego. Jest młodziutka, problem być może duży. Moja nieżyjąca już Goplana z jaskrą dostawała też tabletki obniżające ciśnienie, bo jaskra powoduje ogromne bóle głowy. Stąd najczęściej decyzje o amputacji gałek ocznych. Podpytaj może lekarzy o krople Travatan. U nas działają rewelacyjnie i od razu obniżają ciśnienie w oczach. Nie wyobrażam sobie, jakby moja Lalicja bez nich funkcjonowała. Quote
Tola Posted August 18, 2025 Author Posted August 18, 2025 Biedna malusia, przecież to jeszcze dziecko, bardzo mi jej żal Zrobimy wszystko, żeby tylko nie cierpiała Quote
Tola Posted August 18, 2025 Author Posted August 18, 2025 Pięknie dziękuję za wpłaty na zwierzaki pod opieką ZEA 50 zł - MikAga (04.08.) 40 zł - Magdalena K. Lublin (05.08.) 50 zł - Aldrumka (06.08). - na koty 522 zł - nawiązka ze sprawy karnej (07.08.) 100 zł - Figunia (08.08.) 10 zł - malti (08.08.) stała wpłata 200 zł - Luizka Ś. Zamość (12.08.) Wszystkie wpłaty przeznaczam na kociaki, których wciąż nam przybywa pod opiekę:(. No i malutka Malinka będzie na pewno potrzebowała wsparcia na badania i leczenie.:( Quote
Murka Posted August 18, 2025 Posted August 18, 2025 Malinkowe oczka lepiej. Ciśnienie jest w normie, jedno oczko (to, które pierwsze się zepsuło) jest już praktycznie zdrowe i sprawne, ma prawidłowe reakcje, kicia na nie widzi. Drugie niestety nie wygląda ciekawie, wypadła w nim soczewka (tego w czwartek nie było). Trzeba to zoperować jak najszybciej, bo kicię to boli. Zabieg umówiony na środę, koszt będzie wynosił 400-500 zł :/ Zabieg jest po to, aby kicię nie bolało i oko prawdopodobnie nie będzie już sprawne. Ale zobaczymy, bo z Malinką widać cuda się dzieją i sytuacja co chwila się zmienia. Póki co to oczko nie reaguje na światło. Dzisiejsza wizyta kosztowała 95 zł (badanie + musiałam dobrać jedne krople, bo się skończyły). Quote
Recommended Posts