Jaaga Posted February 14, 2022 Posted February 14, 2022 Dnia 14.02.2022 o 22:05, Tola napisał: Tolu, masz może więcej zdjęć tego leżącego ciemnego psa? Wyglada bardzo biednie. Quote
Tola Posted February 14, 2022 Author Posted February 14, 2022 Dnia 14.02.2022 o 23:02, Jaaga napisał: Tolu, masz może więcej zdjęć tego leżącego ciemnego psa? Wyglada bardzo biednie. Nie, ale będę jeszcze w schronisku za tydzień to dorobię. Quote
Jaaga Posted February 14, 2022 Posted February 14, 2022 Dnia 14.02.2022 o 23:02, Tola napisał: Tak, brzuch jest taki duży. To źle, bo kości z tyłu grzbietu jej odstają, czyli to nie otyłość a pewnie choroba są przyczyną Quote
Jaaga Posted February 14, 2022 Posted February 14, 2022 Dnia 14.02.2022 o 23:03, Tola napisał: Nie, ale będę jeszcze w schronisku za tydzień to dorobię. To poproszę. Może uda się w końcu Laimie znaleźć dom, wtedy miałabym więcej możliwości. Przez Ciebie dzis znowu pół nocy spać nie będę mogła... Quote
kado Posted February 14, 2022 Posted February 14, 2022 Dnia 14.02.2022 o 23:08, Jaaga napisał: Przez Ciebie dzis znowu pół nocy spać nie będę mogła... Witaj w klubie Quote
Tola Posted February 14, 2022 Author Posted February 14, 2022 Dnia 14.02.2022 o 23:04, Nadziejka napisał: Dnia 14.02.2022 o 23:07, Jaaga napisał: To źle, bo kości z tyłu grzbietu jej odstają, czyli to nie otyłość a pewnie choroba są przyczyną Dnia 14.02.2022 o 23:08, Jaaga napisał: To poproszę. Może uda się w końcu Laimie znaleźć dom, wtedy miałabym więcej możliwości. Przez Ciebie dzis znowu pół nocy spać nie będę mogła... Podzielam Wasz smutek, jest mi równie ciężko. Coraz trudniej jest pomagać, nie ma gdzie tych biedaków zabierać, nie ma też tyle funduszy, hoteli coraz mniej, ceny idą w górę. Coraz więcej też osób odchodzi z dogo; zamojskie kudłacze na pewno odczuwają brak Anuli i Bogusik. 2 Quote
Tola Posted February 14, 2022 Author Posted February 14, 2022 Dnia 14.02.2022 o 22:58, mari23 napisał: nie potrafię znaleźć słów.... Wiem mari, wiem... Czy myślisz, że ten pręgowany pies to Pręgusek? Quote
Tola Posted February 14, 2022 Author Posted February 14, 2022 Dnia 13.02.2022 o 17:48, kado napisał: 1% poleciał do Was, dużo tego nie ma,ale grosz do grosza.... Dnia 13.02.2022 o 18:17, Jaaga napisał: dzis moja znajoma tez pytala o zea i wyslalam dane, bo chcą ze znajomymi przekazać % uczciwej fundacji. Przy okazji poleciłam tez aplikacje fanimani , żeby zainstalowali sobie na ZEA. Dziękuję,Wpływy z 1% są dla nas bardzo ważne, bo to przede wszystkim z tych wpłat możemy potem pomagać kolejny rok. Quote
wiolhelm170 Posted February 14, 2022 Posted February 14, 2022 Też się zastanawiałam gdzie Anula i Bogusik się podziały.Ale każdy ma prawo odejść. ja zechce założyć wątek suczce z mojej miejscowości .Ale ona jest na kwarantannie.jakis miesiąc temu biegała koło mojego domu, ale z obroża. nakarmilam i pobiegła dalej.A tu widzę info że w schronisku.Dalej z tą obroża.Ale to jeszcze chyba trzeba poczekać bo teoretycznie może się właściciel zgłosić. Quote
Jaaga Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Dnia 14.02.2022 o 22:01, Tola napisał: Fajny jest też ten najmniejszy czarny podpalany, wygląda jak podrostek. Tolu czy piesek z ostatniego zdjecia ma coś z oczkiem czy tylko tak wyszedł? Nie dość, że urodą nie powala, to problem z oczkiem zupełnie przekreśliłby mu szansę na adopcję ze schroniska Quote
Nadziejka Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 piesniczki piesniczki zagladam choc z modlitwa przepraszam duzutka z brzusiem i starunki Drugi Felus o matko ziemio one juz nie maja ..czasu sie zalamalam... Quote
Jaaga Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Dnia 15.02.2022 o 11:54, Nadziejka napisał: piesniczki piesniczki zagladam choc z modlitwa przepraszam duzutka z brzusiem i starunki Drugi Felus o matko ziemio one juz nie maja ..czasu sie zalamalam... Masz rację Nadziejko, one już nie mają czasu Dlatego napisałam, że gdyby ktoś zechciał wziąć pod opiekę sunię z ogromnym brzuchem,. to moze przyjechać do nas na hotelik. Domyslam się, ze i Tola zrobiłaby zbiórkę na leczenie. Quote
Aska7 Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Ja to nie mogę pojąć tego, że przecież kuźwa nie spadają z nieba. Mają po kilka lat, nie żyły przecież w jakimś wirtualu, jakiś człowiek taki czy inny gdzieś obok nich był i co ? Gdyby to była jakaś patologia to może by się jakiś trafił raz na jakiś czas, ale to jest niekończąca się opowieść. Z koniami podobnie, kraj ułanów, z szablami na czołgi, a teraz dostaję ciągle smsy z Centaurusa, bo tabunami idą na rzeź. I żeby zwiększyć wagę to im się wlewa wodę przez rurkę w nosie i wydłubuje oczy, żeby się nie miotały w transporcie. Sorry, ale mnie cholera bierze od czasu do czasu na to wszystko : ( 3 1 Quote
Moli@ Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Dnia 15.02.2022 o 12:44, Aska7 napisał: Ja to nie mogę pojąć tego, że przecież kuźwa nie spadają z nieba. Mają po kilka lat, nie żyły przecież w jakimś wirtualu, jakiś człowiek taki czy inny gdzieś obok nich był i co ? Gdyby to była jakaś patologia to może by się jakiś trafił raz na jakiś czas, ale to jest niekończąca się opowieść. Z koniami podobnie, kraj ułanów, z szablami na czołgi, a teraz dostaję ciągle smsy z Centaurusa, bo tabunami idą na rzeź. I żeby zwiększyć wagę to im sie wlewa wodę przez rurkę w nosie i wydłubuje oczy, żeby sie nie miotały w transporcie. Sorry, ale mnie cholera bierze od czasu do czasu na to wszystko : ( Taki kraj 1 Quote
Sowa Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Tacy ludzie są wszędzie, nie tylko u nas. W niektórych krajach psy w azylu mają 10 dni i potem śmierć. Albo mogą, gdy niechciane, zostać wrzucone do komory gazowej. Więc to nie taki kraj, ale tacy ludzie. Wszędzie. Quote
Aska7 Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Dnia 15.02.2022 o 13:02, Sowa napisał: W niektórych krajach psy w azylu mają 10 dni i potem śmierć. To bardziej humanitarne niż trzymanie np. 11 lat w klatce : ( Przynajmniej nie chodzi o kasę, bo w Polsce to organizacje prozwierzęce "uwaliły" ustawę o ochronie, która mówiła o obowiązkowym chipowaniu i sterylizacji, bo z czego tu żyć. Nie ma zwierząt w potrzebie, nie ma racji bytu. 1 Quote
Sowa Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Dnia 15.02.2022 o 13:16, Aska7 napisał: To bardziej humanitarne niż trzymanie np. 11 lat w klatce : ( Jakoś nie czytam na Dogo apeli o bezbolesną śmierć dla starych, nieuleczalnie chorych zwierząt. Może to też byłoby bardziej humanitarne. A kasa? Chyba wszędzie jest najsilniejszym motywatorem działań wielu ludzi. Chyba nie tak dawno zakazano w Niemczech prowadzenia domów publicznych dla zoofilów. Więc naprawdę to nie kwestia kraju, ale człowieka. 2 Quote
Aska7 Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Dnia 15.02.2022 o 13:59, Sowa napisał: Jakoś nie czytam na Dogo apeli o bezbolesną śmierć dla starych, nieuleczalnie chorych zwierząt. Może to też byłoby bardziej humanitarne. To jestem pierwsza, jeśli nie można adoptować czy jakoś pomóc, a ma tkwić chory w klatce i umierać powoli to tak, apeluję o bezbolesną śmierć. 1 1 Quote
Tianku Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 większość z tych psów na bank ma właściciela ale to takie wiejski burki może i nie mają najgorzej ale raz sobie pójdą za daleko i nikt ich nie szuka ... wiem jak u mnie jest na wiosce jak komuś zginie pies lub kot to myślicie że ktoś gdzieś dzwoni jeździ i wiesza plakaty? może i mu szkoda że się zgubił ale minimalnego wysiłku w poszukiwania nie włoży.... "poszedł i z tydzień go już nie ma".....!!!! 1 Quote
dwbem Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 We wszystkim zgadzam się z Aska7, mam tak samo. Jak czytam o tej ogromnej ilości biednych stworzeń to mi sie chce płakać i mordować te bestie, które niesłusznie są nazywane ludźmi. Też ciągle dostaję smst od Centaurusa. Co się porobiło z ludźmi, ja bym ich najpierw uśpiłla ale też uważam, że chyba bardziej humanitarne jest uśpienie niz męczenie przez wiele lat. I zlikwidowalabym większość tych pseudo schronisk, powinny zostaćtylko te prawdziwe, dbające o te wszystkie biedy. 1 Quote
rozi Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Dnia 15.02.2022 o 14:32, Tianku napisał: większość z tych psów na bank ma właściciela ale to takie wiejski burki może i nie mają najgorzej ale raz sobie pójdą za daleko i nikt ich nie szuka ... wiem jak u mnie jest na wiosce jak komuś zginie pies lub kot to myślicie że ktoś gdzieś dzwoni jeździ i wiesza plakaty? może i mu szkoda że się zgubił ale minimalnego wysiłku w poszukiwania nie włoży.... "poszedł i z tydzień go już nie ma".....!!!! Dokładnie. A wiozłam kiedyś do siebie i nazad pewną Psiarę, po drodze co rusz jakiś luzem biegnący, albo przy szosie stojący pies i cała kłótnia była, żebym się zatrzymała, bo trzeba złapać i zabrać "gdzieś". Tłumaczyłam wkurzona, że to psy CZYJEŚ, że tak łażą samopas, koło mnie też kilka tak łazi, wiem czyje. Z tej jednej podróży ona by zgarnęła z dziesięć psów. Do schronu, bo gdzie. Stąd się biorą. Quote
Aska7 Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Kasa misiu, kasa. Jakby ich było bardzo mało i reglamentacja to i szacunek dla psiego życia byłby inny. Quote
Sowa Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 W schroniskach poza naszymi granicami psy są usypiane po 10 dniach, żeby na nie kasy nie wydawać. A do adopcji z hodowli - gdy już za stare do rozrodu - też są wydawane z ukrywanymi chorobami. Więc to nie "ten kraj" tylko ludzie. Wszędzie okrucieństwa nie brakuje. 1 Quote
Aska7 Posted February 15, 2022 Posted February 15, 2022 Dnia 15.02.2022 o 15:52, Sowa napisał: W schroniskach poza naszymi granicami psy są usypiane po 10 dniach, żeby na nie kasy nie wydawać. I powiem brutalnie, bardzo dobrze. To lepiej niż trzymać 10-13 lat. Pomijam pitu, pitu zbieramy na biednego ... Quote
Recommended Posts