Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziękujemy za życzenia i pamięć;   wszystkim tu zaglądającym życzymy zdrowia, radości, rodzinnego ciepła na Święta Bożego Narodzenia i nadziei na powrót do normalności w nadchodzącym Roku!

kartka-na-boze-narodzenie-ruchomy-obraze

• Like 1
Posted

Taki post pojawił się na Adopcje Zamość na facebooku

Cytat

Grzecznosciowo
Dzień dobry! Piszę z prośbą. Tej nocy zmarła moja babcia. Miała psa, kundelka, Julka. Nie możemy go sami przygarnąć, grozi mu oddanie do schroniska. Pies jest już seniorem, ma około 13 lat, jest nieduży, czarny z białymi elementami, wobec obcych jest nastawiony bojowo, szczeka i zdarza mu się ugryźć obcego człowieka. Ale kiedy uzna człowieka za swojego, staje się maszynką do merdania, a jego entuzjazm osiąga kosmiczne rejestry. Babcia mieszkała w Zamościu, na Kamiennej i tam też jest obecnie Julek. Najlepiej jeśli jego nowy dom znajdzie się możliwie niedaleko, bo nawet nie mamy jak go przewieźć. Mamy mało czasu na znalezienie mu domu, w którym ten mały, uroczy głupek mógłby spędzić resztę swojego psiego życia. Nie ma nas na miejscu żeby nawet tymczasowo zająć się zwierzakiem, jest tam ktoś z rodziny i póki co ma oko na psa, ale nie może się nim zająć na stałe. Mamy jakieś dwie doby na działanie, przez tyle czasu osoby z rodziny mogą zająć się Julkiem. Potrzebuję pomocy, zasięgów, to zwiększy szanse psiego seniora. Czy mogłabym prosić o pomoc? Nawet o wskazówki co dalej robić, gdzie pytać, jak szukać? Jestem pierwszy raz w takiej sytuacji. Będę wdzięczna.
Tel do kontaktu 733923377

Posted
Dnia 23.12.2020 o 11:51, Tola napisał:

20201129_120016.jpg.0385310c5417ea0b0856d5b1dadcf6e3.jpg.f711c8bf80806dcc8a84cb677c92d194.jpg

Pisałam już, że tej suni nie kojarzę, dowiem się więcej, jak podjadę po świętach do schroniska tzn. mogę zapytać o wiek i zobaczyć, jak reaguje na ludzi.

IMGP1685.JPG

To średniej wielkości suczka, też mogę popytać, jak podjadę do schroniska.

Tak tylko pytam, bo już mnie nosi - kojec wolny, moje podopieczne w domach, a ja mam czas.... ale znając życie, po Sylwestrze coś się przybłąka albo zostanie zgłoszone do gminy, i będę musiała się zająć :( 

• Like 1
Posted

A ja tylko tak przypomnę nieśmiało, że za 3tygodnie planuję transport dla Amika, z Krasnystawu (35km od Zamościa) pod Wrocław, może akurat jakiś Zamojszczak załapałby się na podwózkę do hoteliku albo gdzieś...?

• Like 1
Posted

Dostałam życzenia od ex-zamojszczanki. Przypomnę, że Kropcia zmarnowała życie w schronisku, na starość adoptowali ją państwo, którzy ją kochali, ale żyli skromnie, więc i sunia mieszkała w budzie: ocieplonej, zadbanej, ale jednak budzie... Jak zmarli (3lata od adopcji suczki), maleńka trafiła na łańcuch... Udało się jej znaleźć Dom, i - jak widać: ma braciszka i miejsce w domku :) Poszczęściło jej się mocno i od 2 lat jest oczkiem w głowie swojej Rodziny :)

133884609_1187674771627493_6640037503275192270_n.thumb.jpg.0cad543841da09888bdf88e2a2a640d9.jpg

• Like 6
Posted
7 godzin temu, malagos napisał:

Tak tylko pytam, bo już mnie nosi - kojec wolny, moje podopieczne w domach, a ja mam czas.... ale znając życie, po Sylwestrze coś się przybłąka albo zostanie zgłoszone do gminy, i będę musiała się zająć :( 

6 godzin temu, Tyśka) napisał:

A ja tylko tak przypomnę nieśmiało, że za 3tygodnie planuję transport dla Amika, z Krasnystawu (35km od Zamościa) pod Wrocław, może akurat jakiś Zamojszczak załapałby się na podwózkę do hoteliku albo gdzieś...?

Jak nic nie stanie na przeszkodzie, to w niedzielę postaram się podjechać do schroniska i porobię zdjęcia.

Piszcie, jak są jakieś pytania dotyczące konkretnych psów, postaram się o nie dowiedzieć.

• Like 1
Posted
Przed chwilą, Tola napisał:

Nie wiem, nie widziałam książeczki...

Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że pokazywałaś go po kilku pobytach w schronie.

Posted
Dnia 29.12.2020 o 19:55, elik napisał:

Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że pokazywałaś go po kilku pobytach w schronie.

Elu, pokazywałam inne rude psiaki, jeden bardzo podobny do Amberka i był w sąsiadującym boksie z boksem Amberka.

Posted
Dnia 25.12.2020 o 09:29, Tyśka) napisał:

Ogłoszenie Szpulki z Bytomia przeniosłam na Poznań.

Bardzo dziękuję. A czy mogłabyś do ogłoszenia dodać zdjęcia Esterki?

Po konsultacji z DT będziemy jednak szukać wspólnego domu dla mamci i córci.

Obie koteczki bardzo się otworzyły, potrafią nawet przychodzić po mizianie,  ale początki, zwłaszcza u Esterki,  były trudne.  Adopcja w dwupaku na pewno ułatwi dziewczynom aklimatyzację i zaakceptowanie zmiany.

Esterka jest młodziutka, ma ok. 1.5 roku, Szpulka w tej chwili ma 7 mies.; obie koteczki są  zdrowe, wysterylizowane, testy ujemne.

Esterka

IMG-20201025-WA0008.jpg

IMG-20201028-WA0028.jpg

IMG-20201204-WA0016.jpg

received_682265859132115.jpg

received_1037859573307462.jpg

Posted

Spóźnione (z mojej winy)  życzenia od byłych podopiecznych tego wątku

Liczi - 6 tyg. maleństwo znalezione w lesie, zamieszkała w Radości

IMG-20201223-WA0012.jpg

Jeżynka i Fantazja - kociaki, które jako maleństwa trafiły do lecznicy  w Izbicy, Fantazja była na granicy życia i śmierci. Obie koteczki zamieszkały w Warszawie.

IMG-20201224-WA0017.jpg

IMG-20201223-WA0010.jpg

• Like 1
Posted
11 godzin temu, Tola napisał:

P. Janina, która bardzo wspiera zamojszczaki, ma do odstąpienia lek - Propalin syrop, może jakiś pies potrzebuje?

Ktoś pisał o suni nie trzymającej moczu po sterylizacji ....ale na którym wątku???

Ten syrop trwale i skutecznie pomógł mojej Pusi [*], aż do śmierci problem nie powrócił.