Jump to content
Dogomania

BARDZO proszę o pomoc dla starego schorowanego psa! Nie może chodzić, ciągnie za sobą łapy po betonie, śniegu - jest szansa na ratunek po 13 latach spędzonych w schronie!!! Pies w dt, jest w dramatycznym stanie :( ŻEGNAJ WSPANIAŁY I KOCHANY FENIKSIE (')

Recommended Posts

Posted
4 godziny temu, agat21 napisał:

Nie mogę się napatrzeć :) Zupełnie inne oczy! :) Żywe, psie, śliczne :)

Nie było mnie cały dzień, do mari też nie miałam jak zadzwonić, z bijącym sercem wchodziłam więc teraz na dogo, a tu  taka niespodzianka, ogromnie się cieszę!

Ze schroniska wyjeżdżało skulone, udręczone bólem stworzenie.  Na tym zdjęciu widać psa,  widać urodę, a w spojrzeniu jest wola życia, jest nadzieja!

pies.jpg

Posted

A ja zastanawiam się nad walką z tymi robalami, czy faktycznie trzeba tak inwazyjnie?

Miałam starszą psinkę i słysząc 2 opinie (tak / nie odrobaczac), nie usunęłam robali, jakieś były, bo zzarla czasem coś na spacerze, balam się o wątrobę, nerki.

Mari ma stado,  musiała szybko odrobaczac, ale skoro pies tyle z nimi żył, wiem, że pozbawiały go składników odżywczych z karmy, ale nie lepiej w tym wieku/ stanie psa użyć półśrodków ?

Łagodnych środków w długim okresie?

Czy robale, z którymi ludzie też do całkiem niedawnych czasów żyli, do 20 wieku są tak szkodliwe?

Posted

Witam  w mroźny zimowy poranek :))

Psiaki dostały Advocate  spot on- wariant dla kotów działa bardzo dobrze na świerzbowce, tylko po miesiącu trzeba powtórzyć przy zaawansowanych postaciach, może psi Advocate na świerzbowca też działa?

Posted

Zupełnie inne spojrzenie i nawet zaćmy specjalnie nie widać. Zdecydowanie lepiej stoi na tylnych łapach.

On ma też pełno martwej , niewyczesanej od lat sierści i dlatego dodatkowo wygląda jeszcze bardziej na merle.

Posted
53 minuty temu, Baltimoore napisał:

Witam  w mroźny zimowy poranek :))

Psiaki dostały Advocate  spot on- wariant dla kotów działa bardzo dobrze na świerzbowce, tylko po miesiącu trzeba powtórzyć przy zaawansowanych postaciach, może psi Advocate na świerzbowca też działa?

Działa na świerzbowca, nawet nużeńca, pchły i robale, oprócz tasiemca, one nie były odrobaczone tabletkami, tylko na początku delikatnie Advocaem właśnie, który działa przez 30 dni. Dzisiejsza nocna koopa zawierała już niewiele robali - glisty :( Wetka jest naprawdę rozsądna, nie robi nic "na hurra", tylko stopniowo, stan Feniksa był dramatyczny, dlatego odrobaczanie na tasiemca będzie być może już dzisiaj, zależy od wyników i jego stanu ( a ten chyba ją pozytywnie zaskoczy:))

Na jednym ze zdjęć widać, jak Feniks zagląda "w stronę światła" ;) drzwi otwarte, Kubuś popędził na obchód, a Feniks wdycha świeże powietrze, ale na spacer się nie wybiera. Ma momenty, jakby bał się dotyku ( tułowia), ale głowę do głaskania coraz chętniej podstawia :)

Odczekam z kąpielą do zagojenia się rany. Co do podwyższenia miski - tez o tym myślałam,  mam takie dwa stojaki, ale on jak pije łapczywie, to się chwieje czasem, mógłby przewrócić miskę i zrobić sobie krzywdę metalowymi elementami stojaka. 

Po powrocie od wetki zdam relację, muszę wreszcie zabrać się do pracy :)

• Like 7
  • Upvote 1
Posted

To może jedzenie dawać ciut wyżej. Pewnie ma bóle korzonkowe od kręgosłupa i dlatego nie lubi dotyku.

Ja też zauważyłam jego ciekawskie spojrzenie. Chłopak ma wolę życia.

Posted

Cudownie!!! Ileż radości z powodu poprawy stanu Feniksa. A jak przeczytałam, że podstawia główkę do głasków, to już chóry anielskie zagrały mi w duszy! :D

Poprawa u Feniksa jest bardzo szybka, naprawdę psiak ma niesamowitą siłę i wolę walki. Aska, wybrałaś mu idealne imię :)))