Jump to content
Dogomania

MARCELEK ZA TM :( Mały, drobny, zalękniony Marcelek poznaje prawdziwe psie życie. Pomóżcie w jego utrzymaniu, musimy mu zapewnić wszystko co najlepsze !

Recommended Posts

Posted

Jak nie strzelasz, to się przyznam bez bicia, że nigdy tak nie łgałam jak na pokazie szkolenia w Opolu. Prowadziłam konferansjerkę dla krakowskiej grupy pokazowej. Po pokazie obrony ktoś z widzów czepiał się, że psy atakują tylko pozoranta z rękawem, cywilnie ubranego nie, ze on wejdzie na boisku dokopie przewodnikowi, a pies nic mu nie zrobi. Tlumaczyłam gościowi, że pies go użre, że nie ma zgody na próbę.  W końcu wykrzyczał, że wchodzi na własna odpowiedzialność, , wbiegł, zamachnął się na przewodnika ON-ki z pokazu. Suńka skoczyła, złapała go za ręke, facet skręcał się z bólu, widownia jeszcze mu dogadywała. Zabawa polegala na tym, że to był facet z naszego zespołu, doskonały aktor... Pod rękawem marynarki miał opaskę skórzaną grubą, ON-ka wiedziała, gdzie ma łapać. Macie pojęcie, jak się przed nią rozstępowali ludzie, kiedy schodziliśmy z pokazu???? 

• Like 3
  • Upvote 3
Posted
4 minuty temu, Sowa napisał:

Jak nie strzelasz, to się przyznam bez bicia, że nigdy tak nie łgałam jak na pokazie szkolenia w Opolu.........................

Zabawa polegala na tym, że to był facet z naszego zespołu, doskonały aktor... Pod rękawem marynarki miał opaskę skórzaną grubą, ON-ka wiedziała, gdzie ma łapać. Macie pojęcie, jak się przed nią rozstępowali ludzie, kiedy schodziliśmy z pokazu???? 

Ile to się ciekawych rzeczy na dogo można dowiedzieć :):):)

Posted

Na pokazach szkolenia konferansjer zawsze musi być gotowy do łgania - najczęściej wtedy, gdy pies popełni naprawdę błąd, to trzeba tak komentować, jakby to było celowe, fantazjować, a często dla rozrywki nabierać widownię. Jakoś mi to wychodziło nienajgorzej. Kiedyś w Krakowie na pokazie na wystawie wmawialiśmy widzom, że pies rozróżnia kolory - leżały na boisku saszetki czerwona, niebieska i żółta. Psy przynosiły nazwany kolor - ale rozróżniały nie kolor, a zapach. Każda saszetka była innego przewodnika, każdy pies przynosił saszetkę swojego przewodnika. 

Ech, były czasy... I psy, i my mieliśmy świetną zabawę. I pomyśleć, że było to dawne, prawie pol wieku temu, ponoć "tradycyjne", takie paskudne brutalne szkolenie... A na pierwszym spotkaniu zgłaszających się na podstawowe szkolenie w ZKwP w Krakowie informowano, że za uderzenie psa wylatuje się z kursu natychmiast.

• Upvote 1
Posted

I jeszcze jedno, bardzo udane łgarstwo mam w pamięci. Przyszedł ktoś z półroczną rottweilerką do krakowskiego oddziału, narzekał, że suka ma za drobną głowę - zaprosiłam na szkolenie, żartując z poważną miną, że będzie dużo myśleć i głowa jej urośnie. Gość to wziął na serio, zapisał się na szkolenie podstawowego posłuszeństwa - głowa suce urosła, była z linii o mocnych, pięknych  głowach, znałam jej rodziców - ale on potem wszystkich do szkolenia zachęcał, że psy będą miały lepsze głowy....

• Like 3
  • Upvote 2
Posted

Ej, łza się w oku kręci..... ;) 

U mnie na szkoleniu na śladzie, dwa rottweilery ( ten sam przewodnik), za nic nie chciały węszyć i chodzić po śladzie. A to były psy z hodowli i powinny zaliczyć PO, żeby mogły uzyskać papiery reproduktorów. Facet, miał również hodowlę nutrii. Na następne szkolenie, przyszedł z martwą nutrią, którą ciągnął za sobą na sznurku.....tak wyglądała autorska modyfikacja kładzenia śladu.... Niestety, na egzamin, nie można było przyjść z martwą nutrią..... 

Posted

Hej, mam dla Ciebie zagadkę. Dlaczego jeszcze 40 lat temu łatwiej było na szkoleniu na śladzie  "czytać" owczarka niemieckiego niż rottka?Teraz to już nie działa...  

Facet z nutrią był bez wyobrażni, buty mógł wysmarować, wsadzić resztki do butów... Ponoć ktoś na egzamin na śladzie buty wysmarował śledziami:-) Ktoś inny zamiast przedmiotów 10-centymetrowych o kolorze zbliżonym do podłoża położył poduszki-jaski w fioletowych błyszczących poszewkach - moje opowiastki konferansjera to male piwo w porównaniu z kantami ludzi zdających egzaminy, naprawdę:-). Gorzej, jak kanty szykuje organizator, sędzia, który to wyłapie, nie będzie więcej zaproszony...

Posted

Nie wiem, Sowo :(. Powiedz proszę :) .

Z resztą, ja nigdy poza ONki nie wyszłam. Inne rasowce na zajęciach, obserwowałam przez  ciekawość i " miłość" do wszystkich psów. Po latach, doceniłam życiowy spryt kundelków ;) 

Posted

Rottkom cięto wtedy ogony. Pies ogonem tańczył Jezioro łabędzie na śladzie - wiadomo było, czy jest pobudzony, czy niepewny. ON- pokazywał pracę ogonem, rotty nie mógł, bo ucięto... Tyle że teraz, na śladach tzw. sportowych, wymaga się nienaturalnego psa-automatu, karane przewietrzenie nosa, przyspieszenie niewielkie nawet - to wszystko kłóci się straszliwe z naturalnym zachowaniem, pozbawia radości pracy. Nie lubię wielkiego psiego sportu, coraz bardziej staje się dręczeniem zwierzęcia.

• Like 2
Posted
5 godzin temu, rozi napisał:

Co u Mastroianni'ego?

4 godziny temu, mari23 napisał:

Jakie świetne skojarzenie! :) Baaardzo mi się podoba :)

No extra :)

U Marcella bez zmian:(.
Majka gimnastykuje się i zaprasza do zabawy,ale nie bardzo udaje się jej go rozruszać,..czasami na trochę.

Wstawiłam kocią budkę,najpierw na podłodze (nie chciałam rano wypraszać z sofy),zmieściłby się,..ale ją olał, sii :) Nowa była,upiorę i może do klatki wstawię.

Niespodzianki pachnące  robię... w mig wiedział jak się zabrać:)

IMG-5358.jpg

IMG-5364.jpg

IMG-5403.jpg

• Like 1
Posted

Może "nie honor" dla psa w kociej budce siedzieć ;) ;)

To jego spojrzenie łamie serce...patrzy, chciałby kontaktu, ale nie może pokonać "blokady" :(   potrzebuje czasu..... ale jeszcze będziemy się tu cieszyć z fotek radosnego, szczęśliwego psa - wierzę w to mocno!

Posted

Otrzymałam zwrot  200zł za behawiorystę,Bardzo dziękuję.

W ubiegłym tygodniu byłam przejazdem w okolicy tańszej lecznicy i kupiłam  Simparcę, 2x24zł,..w maju podam i na następny miesiąc będzie.

IMG-5401.jpg

Rachunek za leki i Simparicę,

IMG-5405.jpg

Posted
3 minuty temu, mari23 napisał:

Może "nie honor" dla psa w kociej budce siedzieć ;) ;)

To jego spojrzenie łamie serce...patrzy, chciałby kontaktu, ale nie może pokonać "blokady" :(   potrzebuje czasu..... ale jeszcze będziemy się tu cieszyć z fotek radosnego, szczęśliwego psa - wierzę w to mocno!

Może? :)..na próbę zobaczę.

Czasami wydaje się,że już  "zaskoczy",robi się niby odważniejszy, ale za chwilę znów strach pojawia się większy i nieufnie patrzy na mnie :(...w żaden sposób nie może przełamać  i wyjść ze skorupki :(

Posted
2 minuty temu, Poker napisał:

kulki CH 30.

Jakie to? Znajomi mają psa lękowego, nie aż tak, ale pomoc jest potrzebna. 

Posted
1 godzinę temu, Sowa napisał:

A jak z tymi granulkami od Poker?

8 minut temu, Poker napisał:

Ale on już tak nie siedzi. Daj mu te kulki CH 30.

Siedzi,siedzi :(... jak wchodzę do kojca,to nie raz szybko siada i tak przytula :(...od czasu prądu inny jest do mnie:(

Kulek podawać  przy tych lekach nie można.Tak powiedziała p.Magda.

Posted

Taka buda - "żywa", miękka i z mniejszym wejściem to dla Marcelka coś nowego. Zostawiłabym, nie prała (oznaczył ).

Może włożyć pachnący gryzak?

Posted
8 godzin temu, Isiak napisał:

Często.

8 godzin temu, elik napisał:

Dzisiaj też tak było i to nawet już po 22-gej.

:(.....myślałam ,że może tylko u mnie.

3 godziny temu, Moli@ napisał:

Taka buda - "żywa", miękka i z mniejszym wejściem to dla Marcelka coś nowego. Zostawiłabym, nie prała (oznaczył ).

Może włożyć pachnący gryzak?

Tak,włożyłam od razu.

Posted

Te wiatry i chłód u nas już jest niemożliwy :(....maj,a ja ciągle z czapką i ze swetrami nie rozstaję :(....nawet psy do domu zwiewają i leżenie na trawce im nie jest przyjemne:(