Jump to content
Dogomania

['] ***** OGÓREK *** czyste złoto piesek ***** JUŻ w Domu Stałym *** DZIĘKUJĘ!!! ***

Recommended Posts

Posted
2 minuty temu, uxmal napisał:

Dlatego nie mogłabym być DT. Ogórek czuł Kasi emocje.

Ja byłam kilka razy, ale przy Leosiu stwierdziłam, że nie chcę się z nim rozstawać, nie potrafiłabym

Posted
2 godziny temu, rozi napisał:

Co ja się mam gniewać, czy nie gniewać. Nie uczłowieczam, ani nie panikuję, spokojnie mówię, jak jest.

Ocena relacji z rezydentami jest trudna, kiedy Ogórek tak rozpacza. A on rozpacza konkretnie, nie to że łazi i popiskuje.

Rozi...czasem,żeby było lepiej (dobrze,b.dobrze..) przez chwilę musi być gorzej (źle,b.źle...).Ogóś zrozumie,pokocha,wszystko będzie dobrze,zobaczysz! Bedzie lepiej każdego dnia,co wieczór...przekonasz się...

• Like 1
  • Upvote 1
Posted

Z tego, co zaobserwowałam i ja to faktycznie pożegnanie DT z psem jest bardzo kluczowe.  Kiedyś Sowa pisała o tym, jak przekazywać psa do adopcji:

Dnia 14.08.2019 o 10:43, Sowa napisał:

Przekazanie psa może być na trzy sposoby:

1. Dotychczasowy opiekun na kilka dni przez wydaniem psa wyraźnie unika kontaktu, odtrąca uczuciowo psa od siebie, aby pies łatwiej nawiązał kontakt z nowym opiekunem. Nowi opiekunowie - przez zabraniem zwierzaka - przekazują przed przyjazdem przedmioty (podkoszulek, kocyk) dobrze nasycone zapachem swoim i nowego domu - pies, który przez kilka dni pozna ten zapach w domu poprzednim, łatwiej akceptuje nowy dom - nie jest już zapachowo obcy.

2. Tymczasowy opiekun odwozi psa, najlepiej razem z nowymi opiekunami, ale zachowuje się już obojętnie; wykluczone jest jakiekolwiek żegnanie się z psem, absolutnie wykluczone czułości na pożegnanie, bo to utrudni rozstanie dla psa.  - spokojne zostań, wyjście i już. Bez kolejnych wizyt kiedykolwiek. Można i warto zostawić jakiś przedmiot przesycony zapachem dotychczasowego domu i opiekuna - noszony kilka dni podkoszulek, kocyk, na którym pies spał w poprzednim domu.

3. Nowi opiekunowie przyjeżdżają na kilka dni, odwiedzają psa, karmią, wspólne spacery, potem sami zabierają na spacer - dotychczasowy opiekun uczuciowo jest lodowaty, wręcz nie zauważa psa.

Zawsze należy przekazać nowym opiekunom spis słów, na które pies nauczył się w dotychczasowym domu reagować. Na przykład - jeśli w poprzednim domu pies poznał znaczenie słowa "zostań" - to i nowi opiekunowi nie powinni mówić w analogicznej sytuacji "czekaj", tylko "zostań".

Rozpacz Ogórka jest do wyjaśnienia, naprawdę i cieszę się, że pani Ania dostała szansę. Mam nadzieję, że jak najszybciej Ogórek się zaaklimatyzuje w nowym miejscu i pokocha swój dom. Bo że pokocha to jestem tego pewna.

Ufff, trzymam kciuki za wszystko. A ogród faktycznie przewspaniały :)

• Upvote 2
Posted
13 minut temu, rozi napisał:

Jeszcze w kosmosie jestem, ale już ogarniam która gwiazda która, czy tam planeta, i którędy do domu.

Będzie git malina. 

Posted
10 godzin temu, rozi napisał:

Ogórka nie musi do siebie przekonywać, Ogórek ją akceptuje, siedzi obok, przytula się, to złoty pies. Nie ma do Niej zastrzeżeń, tylko chce być w domu swoim, pod Słupskiem, u Kasi. Tylko tyle.

rozi...czytam to i nie wierze :D

CZY WY NIE PRZESADZACIE??? Ogór trafił cudownie, do ciepłej, odpowiedzialnej!!, dorosłej osoby, z ogromnym sercem, świetnymi waunkami. Ogór SIEDZI OBOK, PRZYTULA SIĘ...a Wy rozmyślacie..że tęskni...

NO tęskni, bo takie jest psie serce, tęskni za Pania Kasią, która ofiarowała mu serce jako pierwsza, ale Ogórek będzie tęsknił zdecydowanie krócej niż Pani Kasia...Psy szybko dostosowują się do nowych warunków, kochają nowych ludzi, pamiętają o "starych" ale nie rozpaczają wiecznie. Ogórek nawet jak za 10 lat spotka Panią Kasie to rozpozna ja bezbłędnie i będzie się cieszył tak samo mocno. ALe Panią Anie też pokocha szybko. Tydzień i będzie kupiony.

A Ty rozi ciesz się- bo masz z Panią Aniu cudny kontakt. Pewnie kiedyś w tym zaczarowanym ogrodzie spotkacie się na kawke a Ogór będzie wesoło merdał ogonkiem.

Skończmy juz z tymi scenariuszami z dramatów i horrorów.

Miłego dnia wszystkim.

Pozdrowienia Pani Aniu :)

• Like 6
  • Upvote 1
Posted
51 minut temu, kiyoshi napisał:

rozi...czytam to i nie wierze :D

Ale w co nie wierzysz? Że Ogórek teraz chce być u Kasi? No przecież chce. Przejdzie mu z czasem.

Posted
1 minutę temu, rozi napisał:

Ale w co nie wierzysz? Że Ogórek teraz chce być u Kasi? No przecież chce. Przejdzie mu z czasem.

nie o coś innego mi chodzi...ale już kończe...:)

Posted
21 godzin temu, Poker napisał:

Skupić sie na niczym nie można. rozi powinna zacząć pisać scenariusze do filmów sensacyjnych.

Ja i tak nie wszystko pisałam, bo by się tu wszyscy wykończyli.

W czwartek, 30 kwietnia, odezwał się do Kasi ten pan Przemek spod Gdańska. Że chciałby porozmawiać i kiedy zadzwonić, żeby spokojnie. Kasia do mnie, ja mówię gadaj z nim, może się okazać, że dom świetny i blisko.

Zadzwonił w piątek rano. Pani Anna oczywiście też wiedziała o tym. A Ogórek już na walizkach.

Długo rozmawiali, brzmiał bardzo rozsądnie. Powiedział, że wieczorem usiądzie z całą rodziną, przedyskutuje temat, bo to decyzja na całe życie psa,  i w sobotę da znać. A Ogórek już na walizkach.

Ja z Kasią rozmawiałam jeszcze dłużej, na koniec powiedziałam, żeby go zwalić i jechać do Szczekocin, bo dwie sprawy. Po pierwsze bieganie i rower, to nie bardzo dla Ogórka. Po drugie dwuletnie dziecko - Ogóś by nie ugryzł na bank, ale gdyby było natrętne, to mógłby warknąć i wtedy nie wiadomo, co na to mamusia, bo mamusie są różne, a pies miał być kumplem dla faceta, nie dla całej rodziny wymarzonym przyjacielem. A Pani Anny jestem pewna, że na Ogósia krzywo nie spojrzy nigdy.

I chwała Bogu, że taką decyzję podjęłyśmy, bo skończyły się przedwyjazdowe nerwy, a facet nie odezwał się więcej   :D

• Like 1
  • Upvote 1
Posted

To ja zapytam o co innego dzisiaj, czy ogłoszenia Ogórka zdejmować? Jedno ogłoszenie jest wyróżnione do 15. maja, więc jeśli chcesz to promowanie wykorzystać to powiedz mi proszę na jakiego psiaka?

Posted
8 minut temu, Tyś(ka) napisał:

To ja zapytam o co innego dzisiaj, czy ogłoszenia Ogórka zdejmować? Jedno ogłoszenie jest wyróżnione do 15. maja, więc jeśli chcesz to promowanie wykorzystać to powiedz mi proszę na jakiego psiaka?

Zdejmij, Tysiu, dziękuję  :)

Promowane daj, komu chcesz, Ty masz lepsze rozeznanie, kto potrzebuje.

Posted

Pies dlugo pamieta, kto go wyciagnal ze schroniska. Tak bylo z moja Fifi, syn zabral ja ze schroniska w Lodzi i przywiozl do mnie. W pierwszej chwili byla zdezorientowana, ale kiedy syn wyjezdzal dwa dni pozniej i zachecal ja do wejscia do samochodu, chowala sie za nowym panem. Teraz po 10 latach nadal pieknie wita syna i cieszy sie na jego widok, ale nie wyszlaby z domu razem z nim. Psy szybko chwytaja, gdzie beda mieli dobrze. Acha, tym postem zegnam sie z Ogoreczkiem, jesli sa nadwyzki finansowe, zadysponujcie same, cioteczki

Posted
16 minut temu, teresaa118 napisał:

tym postem zegnam sie z Ogoreczkiem, jesli sa nadwyzki finansowe, zadysponujcie same, cioteczki

Teresa, jeszcze raz pięknie dziękuję za pomoc!!!

Wszystko policzę za parę dni.

Posted

Ja nie pisałam swojej opinii o tym domku z rowerzystą bo bym mogła wzbudzić burzę ale teraz napiszę,że to nie był dom odpowiedni dla Ogórka.Ogórek by się wykończył przy rowerze,jest mały i stosunkowo ma krótkie łapki.Tam stosowny jest psiak większy i o długich łapach,który sobie poradzi z kilometrami.Ogólnie jestem przeciwna ludziom,którzy przypinają psa do roweru i szlifują betony,asfalt (szczególnie latem rozgrzany min.100*to nie jest żaden spacer dla psa tylko przyjemność dla rowerzysty.

Cieszę się,że został wybrany domek dla Ogórka u p.Ani.Będzie dobrze,ma podobne warunki jak u p.Kasi i o to chodzi.

• Like 7
Posted

Uprzejmie donoszę, że Ogórek wczoraj, późnym wieczorem, wskoczył sobie na łóżko Pani Anny, umościł się i spał ze dwie godziny  :D

• Like 4
  • Upvote 1
Posted
8 minut temu, rozi napisał:

Uprzejmie donoszę, że Ogórek wczoraj, późnym wieczorem, wskoczył sobie na łóżko Pani Anny, umościł się i spał ze dwie godziny  :D

No i to są dobre wiadomości jakich można się było spodziewać.

• Upvote 1
Posted

Ogorkowi trafil sie dom najlepszy  z mozliwych.  Jesli chodzi o jazde na rowerze to  mysle ze Ogorek nie jest typem psa sportowca.Krotkie lapki. Zreszta mnie sie tak czy tak nie podoba podpinanie psa i  zmuszanie go do biegania w tempie jazdy rowerowej. Bardzo sie ciesze ze znalazl sie taki fajny sprawdzony dom , bedzie mial jak w bajce, piekna sprawa. Szybka adopcja to wielki sukces, takie akcje  powoduja usmiech , nareszcie cos pozytywnego:-)

• Like 1
Posted
47 minut temu, Anula napisał:

Ja nie pisałam swojej opinii o tym domku z rowerzystą bo bym mogła wzbudzić burzę ale teraz napiszę,że to nie był dom odpowiedni dla Ogórka.Ogórek by się wykończył przy rowerze,jest mały i stosunkowo ma krótkie łapki.Tam stosowny jest psiak większy i o długich łapach,który sobie poradzi z kilometrami.Ogólnie jestem przeciwna ludziom,którzy przypinają psa do roweru i szlifują betony,asfalt (szczególnie latem rozgrzany min.100*to nie jest żaden spacer dla psa tylko przyjemność dla rowerzysty.

Cieszę się,że został wybrany domek dla Ogórka u p.Ani.Będzie dobrze,ma podobne warunki jak u p.Kasi i o to chodzi.

Też sie cieszę. Ogród na zdjęciu wygląda bajkowo.

Na pewno sa psy który  lubią biegać przypięte na roweru - ale  bardziej mi się z tym kojarzą psy pociągowe/zaprzęgowe.  I wtedy one biegną z przodu, i ciągną rower. I wiadomo, że nie po asfalcie, a latem bardzo wcześnie rano itd, no i trzeba je spokojnie przygotować do takiego wysiłku, czyli bardzo sie dostosować  do psa. I szelki muszą być specjalne., i pora odpowiednia, i trasa i przerwy na odpoczynek.

• Like 2
Posted

Dom jak z bajki, to prawda. Zresztą wszystko się Ogórkowi trafiło najlepsze z możliwych - wspaniałe Osoby tu, na wątku, cudowny DT. Ma szczęście, piesunio mój   :))))

Posted
5 minut temu, Poker napisał:

tfój nie tfój :)

Był pani Kasi , a teraz już pani Ani . Życzę im ,żeby żyli w zdrowiu jak najdłużej.

Nie byl Pani Kasi - na przeczekaniu byl;-)