Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
17 minut temu, Poker napisał:

Nikt nie podważa pracy Wiosny, to nie ma nic wspólnego z naszą różnicą zdań.

Ale według Twojej teorii, należałoby zostawić Morisa w spokoju i nie narażać na stresy.

Poker, to nie jest różnica zdań:)

Posted
14 godzin temu, WiosnaA napisał:

Miko, po niedzieli może będę mieć zastępczy komputer i wtedy spróbuję jakieś zdjęcia przygotowac.. na razie jestem uziemiona a widmo miesiaca bez laptopa mnie przerazilo. 

Dziękuję za pomoc! 

No zobacz co to za czasy, a gęsim piórem pisać ogłoszenia nie łaska? ksiazka-ruchomy-obrazek-0056.gif

A zamiast zdjęcia portret Moriskowi namaluj:):) malarstwo-ruchomy-obrazek-0014.gif

• 2 weeks later...
Posted

Ja wciąż bez laptopa i w kwestii ogłoszeń nic ruszyć nie mogę.. zła jestem jak diabli, bo i rachunki czekają.. 

Moris wzorem (niekoniecznie dobrym) Amika zaczyna pilnować i coraz częściej mu towarzyszyć w szczekaniu na podwórku a nawet w domu.. z jednej strony się cieszę widząc że robi się odwazniejszy a z drugiej nie chciałabym żeby był takim samym szczekaczem... spogląda przy tym na mnie i morda lekko ogonkiem... a ja w "kropce ", bo przecież zależy mi żeby się poczuł swobodnie również przy nas w domu. 

Posted
9 godzin temu, WiosnaA napisał:

Ja wciąż bez laptopa i w kwestii ogłoszeń nic ruszyć nie mogę.. zła jestem jak diabli, bo i rachunki czekają.. 

Moris wzorem (niekoniecznie dobrym) Amika zaczyna pilnować i coraz częściej mu towarzyszyć w szczekaniu na podwórku a nawet w domu.. z jednej strony się cieszę widząc że robi się odwazniejszy a z drugiej nie chciałabym żeby był takim samym szczekaczem... spogląda przy tym na mnie i morda lekko ogonkiem... a ja w "kropce ", bo przecież zależy mi żeby się poczuł swobodnie również przy nas w domu. 

Tylko się cieszyć :)

Pochwał, że jest mądry kochany...jak są dwa wykorzystaj - chwal oba jak dzielnie pilnują...odczekaj minutę i zaczynaj od Amika - Amik spokojnie, cicho, nie szczekaj itp i do Moriska zwracaj się tymi samymi słowami. Mogą nie reagować to wtedy bardziej stanowczym głosem ale zaczynając od Amika przywołuj do siebie, kieruj uwagę na siebie gdy przyjdą pochwal, pogłaskaj i daj nagrodę. Może nie wykasujesz szczekania ale powinny zacząć reagować i jak powiesz cisza to cisza ,)

Posted

W bólach skleiłam jakiś tekst do ogłoszeń,....wieczorem wstawię sporo zdjęć licząc,że pomożecie mi wybrać.

Ogromnie byłabym wdzięczna,gdyby ktoś napisał jeszcze jeden tekst,ja zupełnie nie umiem.

Wykupiłam pakiet ogłoszeń na bazarku u Onaa i Zagrodowy pies polski obiecała też zrobić,więc mógłby Morisek krążyć  ew."podwójnie".

Proszę Was o sugestie co mam poprawić,co dopisać.
Nie piszę,że Moris jest lękliwy,bo wg.mnie nie jest,...ale może się mylę.Nieraz wystraszy się,odskoczy na bok, ale przy konkretnych, nagłych zdarzeniach.Nie panikuje z byle powodu.

Moris,to wyjątkowy pies i szuka wyjątkowego Człowieka.

Moris kilka lat mieszkał na ulicy,spał pod krzakami i sam musiał radzić codziennie, by przetrwać.Został odłowiony i zamieszkał w domu tymczasowym, gdzie zaczął się uczyć życia u boku człowieka.Dobrze mu idzie nauka,to bardzo mądry i inteligentny pies.Świetnie opanował chodzenie na smyczy, wzorowo podróżuje samochodem, grzecznie zostaje w domu, nie niszczy, nie jest szczekliwy, zachowuje czystość.
Moris jest psem łagodnym do ludzi,ale jeszcze trochę  nieufnym i płochliwym.Żeby zaufać potrzebuje czasu i cierpliwego człowieka,który da mu szansę na życie u swego boku.
Mamy głęboką nadzieję,że jest gdzieś Dobry Człowiek,który szukając pieska dla siebie "pochyli się" właśnie nad Moriskiem.
Preferowany jest domek bez dzieci,ponieważ ich krzyk onieśmiela Moriska.Świetnie by było, gdyby w domku mieszkał inny piesek,wówczas Moris miałby w nim oparcie jak również wzór do naśladowania w obcowaniu z ludźmi.
Moris akceptuje psy, koty, ma około 3-4lat. Jest średnim psem, waży 15kg, w kłębie 41cm.
Jest wykastrowany,ma książeczkę zdrowia i pełne szczepienia.

Przed wydaniem psa obowiązuje wizyta przedadopcyjna.

Kontakt w sprawie adopcji i więcej informacji - Anna,tel. ...., meil:.....

• Upvote 1
Posted

Wg mnie bardzo dobry tekst, tylko dopisałabym jeszcze

Przed wydaniem psa obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie umowy adopcyjnej.

Posted

Tekst fajny. Ciut pozmieniałam.

Moris, wyjątkowy pies czeka na  wyjątkowego człowieka.

Moris  to pies ok. 3- 4. letni, który większość swego życia  mieszkał na ulicy,spał pod krzakami i sam musiał radzić codziennie, by przetrwać. Obecnie mieszka w domu tymczasowym, gdzie uczy się uczyć życia u boku człowieka.Dobrze mu idzie nauka,to bardzo mądry i inteligentny pies.Świetnie opanował chodzenie na smyczy, wzorowo podróżuje samochodem, grzecznie zostaje w domu, nie niszczy, nie jest szczekliwy, zachowuje czystość.
Moris jest psem łagodnym do ludzi,ale jeszcze trochę  nieufnym i płochliwym.Żeby zaufać potrzebuje czasu i cierpliwego człowieka,który da mu szansę na życie u swego boku.
Mamy głęboką nadzieję,że jest gdzieś Dobry Człowiek,który szukając pieska dla siebie "pochyli się" właśnie nad Moriskiem.
Preferowany jest domek bez dzieci,ponieważ ich krzyk onieśmiela pieska  za to z psim towarzyszem , który byłby oparciem  i wzorem  do naśladowania .
Moris akceptuje psy, koty. Jest średnim psem, waży 15 kg, w kłębie ma  41cm.

Posted

Witam, czy wiadomo jak Morisek zachowa sie spuszczony ze smyczy? Moze warto zwrocic na to uwage w ogloszeniu. Adoptujacy na ogol chca psa po jakims czasie puscic luzem gdzies na spacerze i nie ma raczej problemu z ucieczkami gdy sa juz przyzwyczajone. Mysle ,ze w Morisku ciagle drzemie dzikus i szkoda by bylo zeby zwial, nowy domek moze powinien miec tego swiadomosc, 

Pamietam kiedys w schronisku widzialam opisy poszczegolnych psow dla ew adopujacych i przy jednej suczce bylo,ze musi chodzic na smyczy gdyz moze uciec.

Tak mi przyszlo do glowy, nie wiem.... :) moze dlatego,ze kiedys zwial mi pies, adoptowany. Po dwoch latach u mnie, wczesniej chodzil bez smyczy i zwial. Nie mam pojecia z jakiego powodu, na lakach, przestrzen, nikogo naokolo cisza, uniosl glowe powachal podkulil kite i dal dyla , ( zostal znaleziony w sasiedniej miejscowosci ) pozdrawiam :)

Posted

Pewnie Wiosna odpowie, ale z tego co czytam nie ma mowy o spuszczeniu go ze smyczy i z pewnością chętni na niego otrzymają wiedze jak z nim postępować.

• Upvote 1
Posted
2 godziny temu, elik napisał:

Wg mnie bardzo dobry tekst, tylko dopisałabym jeszcze

Przed wydaniem psa obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie umowy adopcyjnej.

Elik,dzięki!....umknęło mi....oczywiście umowa.

2 godziny temu, Poker napisał:

Tekst fajny. Ciut pozmieniałam.

Moris  to pies ok. 3- 4. letni, który większość swego życia  mieszkał na ulicy,spał pod krzakami i sam musiał radzić codziennie, by przetrwać. Obecnie mieszka w domu tymczasowym, gdzie uczy się uczyć życia u boku człowieka.Dobrze mu idzie nauka,to bardzo mądry i inteligentny pies.Świetnie opanował chodzenie na smyczy, wzorowo podróżuje samochodem, grzecznie zostaje w domu, nie niszczy, nie jest szczekliwy, zachowuje czystość.
Preferowany jest domek bez dzieci,ponieważ ich krzyk onieśmiela pieska  za to z psim towarzyszem , który byłby oparciem  i wzorem  do naśladowania .

Poker,ogromnie  Dziękuję za pomoc!!

1 godzinę temu, Margo3011 napisał:

Witam, czy wiadomo jak Morisek zachowa sie spuszczony ze smyczy? Moze warto zwrocic na to uwage w ogloszeniu. Adoptujacy na ogol chca psa po jakims czasie puscic luzem gdzies na spacerze i nie ma raczej problemu z ucieczkami gdy sa juz przyzwyczajone. Mysle ,ze w Morisku ciagle drzemie dzikus i szkoda by bylo zeby zwial, nowy domek moze powinien miec tego swiadomosc, 

Pamietam kiedys w schronisku widzialam opisy poszczegolnych psow dla ew adopujacych i przy jednej suczce bylo,ze musi chodzic na smyczy gdyz moze uciec.

Tak mi przyszlo do glowy, nie wiem.... :) moze dlatego,ze kiedys zwial mi pies, adoptowany. Po dwoch latach u mnie, wczesniej chodzil bez smyczy i zwial. Nie mam pojecia z jakiego powodu, na lakach, przestrzen, nikogo naokolo cisza, uniosl glowe powachal podkulil kite i dal dyla , ( zostal znaleziony w sasiedniej miejscowosci ) pozdrawiam :)

Na pewno by pobiegł pozwiedzać.Po jakimś czasie może udałoby mi się przywołać,bo zaczął już "łapać" o co w tym chodzi,ale czując wolność równie dobrze mógłby pójść w długą i na długo.Jeszcze jemu nie wierzę i wolę nie testować nawet na podwórku.

Na obecnym etapie pod żadnym pozorem Morisa puścić luzem nie można!

W nowym domu też długi to może być proces,o ile w ogóle to będzie możliwe.

Wcześniej napisałam w tekście o smyczy i innych rzeczach,ale uznałam,że za długi tekst i wyrzuciłam,a powiem to w rozmowie.

Smycz i bezpieczeństwo to priorytet u Morisa i może faktycznie napisać ,żeby od razu z góry wiadomo było...Margo,dziękuję!

"Moris jest w trakcie nauki przychodzenia na komendę i nie można puścić go luzem.Będzie musiał chodzić na smyczy zanim nie opanuje komendy wracania będąc z nowymi ludźmi."

Posted

Moris  to pies ok. 3- 4. letni, który większość swego życia  mieszkał na ulicy,spał pod krzakami i sam musiał radzić codziennie, by przetrwać. Obecnie mieszka w domu tymczasowym, gdzie uczy się uczyć życia u boku człowieka.Dobrze mu idzie nauka,to bardzo mądry i inteligentny pies.Świetnie opanował chodzenie na smyczy, wzorowo podróżuje samochodem, grzecznie zostaje w domu, nie niszczy, nie jest szczekliwy, zachowuje czystość. Moris jest w trakcie nauki przychodzenia na komendę i nie można puścić go luzem.Będzie musiał chodzić na smyczy zanim nie opanuje komendy wracania będąc z nowymi ludźmi.

Wstawiłam info o smyczy...może tak być?

Posted

Jeśli ktoś się odezwie z ogłoszeń,to będzie dla mnie trudna rozmowa tym razem.Nie wiedziałam jak napisać,że to nie jest zwykły psiak ,że sporo wysiłku i czasu Moriskowi trzeba będzie poświęcić,ale jak ktoś się zainteresuje i zechce wysłuchać,to wszystko powiem na spokojnie.Chętny człowiek  na Morisa też musi być opanowany,spokojny.Napisałam "Wyjątkowy"..,bo taki jest Moris,inny niż wszystkie psiaki,wymaga innego podejścia.To naprawdę fajny i pojętny pies,tylko mu czasu potrzeba,a będzie super kumplem.

Zdjęć niby mam dużo,ale byle jakich,a konkretnych brak,..np. z kotem ,z Amikiem dla porównania wielkości,to duży,to gruby.Teraz większy nacisk położę na fotki.

Mam swoich kilka typów,ale chcę również poznać Wasz wybór,które się bardziej nadają,

1.

IMG_9630.jpg

2.

IMG_9566.jpg

3.

IMG_9540.jpg

4.

IMG_9443.jpg

5.

20170603_114505.jpg

• Upvote 1
Posted
47 minut temu, WiosnaA napisał:

Moris  to pies ok. 3- 4. letni, który większość swego życia  mieszkał na ulicy,spał pod krzakami i sam musiał radzić codziennie, by przetrwać. Obecnie mieszka w domu tymczasowym, gdzie uczy się życia u boku człowieka.Dobrze mu idzie nauka,to bardzo mądry i inteligentny pies.Świetnie opanował chodzenie na smyczy, wzorowo podróżuje samochodem, grzecznie zostaje w domu, nie niszczy, nie jest szczekliwy, zachowuje czystość. Moris jest w trakcie nauki przychodzenia na komendę i nie można puścić go luzem.Będzie musiał chodzić na smyczy zanim nie opanuje komendy wracania będąc z nowymi ludźmi.

Preferowany jest domek bez
małych dzieci,ponieważ ich krzyk onieśmiela pieska  za to z psim towarzyszem , który byłby oparciem  i wzorem  do naśladowania .

Wstawiłam info o smyczy...może tak być?

Nie pisałabym w ogłoszeniu takich szczegółów o chodzeniu na smyczy. To trzeba przekazać potencjalnym chętnym w trakcie osobistej rozmowy.

W tekście zrobiłam na czarno małą poprawkę .

Mi sie podobają zdjęcia 4,8,15,18,22.

Posted

Wiosno, przyślij mi mailem zdjęcia to zacznę w przyszłym tygodniu wprowadzać ogłoszenia Moriskowi. 

mail-i-korespondencja-ruchomy-obrazek-02

Posted

26.

20170527_102732.jpg

27.

20170603_112330.jpg

28.

20170603_112454.jpg

29.

20170505_112545.jpg

30.

20170514_113253.jpg

Koniec.

Kochane Ciocie pomóżcie wybrać  Moriska.

Nie mam przyzwoitego zdjęcia z domu...kamera Morisa peszy i  mało cykam....jak śpi chociaż powinnam chyba coś sensownego zrobić.

Na razie uciekam na krótki nocny spacerek.

Posted

Podmieniłaś psa!

Śliczny, uśmiechnięty, opanowany Morisek.

Z tych bym wybierała :)

6, 7, 16, 17, 18, 19, 22, 30

Zdjęcie 29 - jeżeli Moris ignoruje na spacerze psy za ogrodzeniami to zaznaczyłabym w ogłoszeniu + to zdjęcie

Nie wstawiałabym zdjęć z podwórka - jest na smyczy i z rezerwą podchodzi do człowieka

Posted

Mnie Morisek podoba się na wszystkich (bo wypiękniał niesamowicie!), hihi... i aż serce mi drży, że to już, że to czas ogłaszania... niesamowite. Piękne, przejmujące.
Jeśli miałabym wybrać ulubione zdjęcia to te w trawce, w kwiatuszkach + pierwsze/drugie + czochranka za uszkiem :)

Myślę, że nie ma co robić zdjęć bezsmyczowych skoro Morisek chodzi na smyczce - smyczka w niczym nie ujmuje, ale przynajmniej jej obecność nie zachęca do spuszczania psa ze smyczy przez ew. chętnych "no bo na fotkach nie miał smyczy". Niektórzy usuwają w ogłoszeniach smycze, ale ja tak nie umiem (tzn umiałam, dopóki nie skłóciłam się z programem i teraz program nie chce mi działać) i uważam, że to w sumie zbyteczne ;)