Bogusik Posted December 5, 2016 Posted December 5, 2016 Dziewczynki kochane,jeszcze raz tu napisze i potwierdzę,że razem z Anulą bierzemy Lisia pod swoje skrzydła i damy radę w jego utrzymaniu,łącznie z wetem i pomocą w transporcie.Dzisiaj rozmawiałam z szafirką i mam potwierdzenie,że go przyjmie.Więcej nie możemy pomóc,bo nie jesteśmy na miejscu.Musicie więc jakoś sprawę odłowienia ogarnąć same. Dla Lisia już mam nowe imię i po cichutku nazywam go Kuki :) Nowe imię, na nowy i dobry początek, ku lepszemu....:) 3 Quote
Gabi79 Posted December 5, 2016 Posted December 5, 2016 16 minut temu, Bogusik napisał: Dziewczynki kochane,jeszcze raz tu napisze i potwierdzę,że razem z Anulą bierzemy Lisia pod swoje skrzydła i damy radę w jego utrzymaniu,łącznie z wetem i pomocą w transporcie.Dzisiaj rozmawiałam z szafirką i mam potwierdzenie,że go przyjmie.Więcej nie możemy pomóc,bo nie jesteśmy na miejscu.Musicie więc jakoś sprawę odłowienia ogarnąć same. Dla Lisia już mam nowe imię i po cichutku nazywam go Kuki :) Nowe imię, na nowy i dobry początek, ku lepszemu....:) Bogusiu!!! Nie masz pojęcia, jak się cieszę z Waszej decyzji, aż łezki wzruszenia mi się zakręciły w oczach. Lisku, jesteś mimo wszystko szczęściarzem 1 Quote
kiyoshi Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Moja deklaracja jest wazna dla Tinusi lub Rudego a mozecod stycznia bedzie tez cos dla drugiego pieska Quote
Anula Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Poszedł jeden przelew za XII dla Tinusi i Rudego - 40,00zł ode mnie i od Bogusi.Pieniążki będą wpłacane jednym przelewem. 1 Quote
WiosnaA Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Czy ktoś z Was dzwoni i szuka miejsca dla Tinki i Rudego? Ja skontaktowałam się z Murką w sprawie Rudego. Zgodziła się przyjąć do hotelu.Najpierw oczywiście do kojca żeby go poznać,ocenić,ale z szansą na miejsce domowe- rzecz jasna nie od ręki. W tym tygodniu powinno wyjaśnić się od kiedy Rudzik mógłby zamieszkać. Zapytałam również o ew. przechowanie całej trójki w razie gdyby była taka potrzeba zaraz po odłowieniu.Przechowa. Podesłałam Murce wątek o psiakach,może tu wejdzie. 2 Quote
WiosnaA Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Dziewczyny,elficzkowa i shoto....do Was się zwracam,bo teraz od Was zależy co dalej ........(pomijając finanse,ale musimy je znaleźć). Czy któraś z Was,lub macie kogoś,kto zna te psy i będzie współpracował tam na miejscu z Jamorem? Jak wspominałam,już nawet nie osobiście,ale o bycie w kontakcie telefonicznym. Jeżeli mamy coś ruszyć ,muszę mieć do Was namiar tel.. Nawet tej mapy - planu Tyś(ki) póki co nie prześlę Jamorowi ,bo nie wiem jak wyżej. Quote
elficzkowa Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 7 minut temu, WiosnaA napisał: Dziewczyny,elficzkowa i shoto....do Was się zwracam,bo teraz od Was zależy co dalej ........(pomijając finanse,ale musimy je znaleźć). Czy któraś z Was,lub macie kogoś,kto zna te psy i będzie współpracował tam na miejscu z Jamorem? Jak wspominałam,już nawet nie osobiście,ale o bycie w kontakcie telefonicznym. Jeżeli mamy coś ruszyć ,muszę mieć do Was namiar tel.. Nawet tej mapy - planu Tyś(ki) póki co nie prześlę Jamorowi ,bo nie wiem jak wyżej. Zgłaszam się do pomocy ale na pewno nie dam rady w czasie tygodnia, jestem do dyspozycji w sobotę lub niedzielę, niestety w pracy nie mogę dostać wolnego dnia. WiosnaA - wysyłam na pw namiary do mnie. Quote
Anula Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Czy Tinka by nie mogła pojechać do szafirki? Koszt prawdopodobnie z karmą 300,00zł + wet. Na razie nie wiem jak ogarniemy transport Liska bo trzeba go najpierw złapać i gdzieś umieścić ale wtedy by mogły jechać 2 psiaki jednym transportem do szafirki. 1 Quote
Tyśka) Posted December 6, 2016 Author Posted December 6, 2016 Jak dobrze rozumiem, zbieramy pieniądze na złapanie przez Jamora trzech psów? Bo opcje na razie były dwie: a). Jamor łapie tylko Rudego, a my Liska i Tinusię łapiemy w klatkę-łapkę. b). Jamor łapie cała trójkę. Obie opcje niosą ze sobą ryzyko - że długo potrwa łapanie psiaków w klatkę-łapkę (i przeciągnie się w czasie) oraz że podczas łapania przez Jamora pierwszego psa, dwa pozostałe gdzies się zaszyją i już nie pojawią, a jeszcze nadwyrężymy ich zaufanie. Czyli obie mają ryzyko niepowodzenia. Myślę, że Tinusia niech trafi tam, gdzie jeden z dzikusków: - albo do Murki wraz z Rudym (a gdy poznamy ją troszkę, pomyślimy o przeniesieniu ją do BDT) - do Murki napisałam, czekam na odpowiedź. - albo do szafirki (tutaj też szukanie BDT) Z Tinusia może potrwać długo nim się przekona do człowieka, ale jeśli inny DT (lepszy, bardziej doświadczony, mniej zabiegany) przez ten czas się nie znajdzie, a sunia opanuje sztukę chodzenia na smyczy, zostawania w domu oraz czystości to będę mogła ją potem przejąć na DT.Jak uważacie? W jednym i drugim przypadku trzeba zgrać kwestię transportu. Jeśli Jamor miałby łapać całą trójkę to może łapać już teraz, gdy mnie nie ma. Ale jeśli złapie to co z psiakami? Gdzie je tymczasowo ulokować do czas aż nie znajdzie się transport? Awaryjnie dałoby radę może jednego psa gdzieś wcisnąć, ale trzy? Ostateczność to lecznica wet w Zamościu, ale to znowu kwestia pieniędzy - 25zł/doba, 1 pies. Ja do Wrocławia będę wracała w okolicach Sylwestra - Nowego Roku, więc wtedy mogłabym wziąć jednego psiaka (Tinusię/Liska) do Wrocławia, a z Wrocka kombinować gdzieś dalej transport... ale do Sylwestra daleko, jeśli Jamor miałby łapać gdzieś teraz. WiosnaA, ile będzie nas kosztować utrzymanie Rudaska u Murki?Mamy obecnie 320zł deklaracji stałych, brakuje nam ok. drugiego tyle, by utrzymać dwa psiaki. Quote
shoto Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Ja jestem na miejscu pracuje ale zawsze mogę wyskoczyć 1 Quote
Tyśka) Posted December 6, 2016 Author Posted December 6, 2016 Wpiszę deklaracje dla jasności - gdyby wkradł się błąd, proszę dajcie mi znać.STAŁE: na Tinusię i Rudego kiyoshi - 20zł jagutka - 20zł elficzkowa - 30zł siostra elficzkowej - 40zł Tyś - 10zł Ana10 - 20zł Besia11 - 20zł Anula - 20zł Agniesiulka - 50zł ona03 - 20zł WiosnaA - 20zł Bogusik - 20zł Bakusiowa: 50zł (czy zgadzasz się całe 50zł przeznaczyć na dwa psiaki?)RAZEM: 340złKoszt hoteliku: ??? JEDNORAZOWE: (na koncie) - 597,59zł Poker - 100zł Bazarek Bogusik - ok. 500złRAZEM: 1197,59zł Wydatki "na dzień dobry": 1). ODŁOWIENIE PSÓW: Jamor (350zł odłowienie pierwszego psa; 250zł - dwa pozostałe + dojazd 1km=1zł -> ok. 550zł) ok. 1400 zł. 2). Odrobaczenie, zaszczepienie, badania (min. morfologia + biochemia), kastracja. 3). Transport. PS: Napisałam do Murki w sprawie Tinusi. Quote
elficzkowa Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 shoto była dzisiaj u psiaków. Wstawiam zdjęcia,które zrobiła. Zobaczcie co ten szalony Lisek wyprawia na śniegu ! Ach to mały wariatuńcio ! Za nic nie mogę jednego zdjęcia odwrócić ale Liska i Tinusię dobrze widać. Smakowite jedzonko przyniosła ciocia shoto ! Mniam, mniam... No i najlepsze ! Lisek na śniegu ! Ale jazda ! Rudy taki dostojny ! Quote
Tyśka) Posted December 6, 2016 Author Posted December 6, 2016 Lisek... Kuki (tak btw. ja tak wołałam na brata, gdy byłam mała - ma na imię Łukasz ;) ) to takie wieczne szczenię, umie rozweselić nawet największego ponuraka :) Jest proludzki (popatrzcie: niedługo zna shoto, a już zjada z jej ręki!), ładnie naśladuje ludzi i psy, bardzo wesoły. Wydaje mi się, że dużo z nim pracy nie będzie. :) Kochani, jesteśmy coraz bliżej pomocy tym psiakom! :) Czy damy radę? :) Zapraszajcie Ludzi na wątek, bardzo proszę. Quote
jola&tina Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 2 godziny temu, WiosnaA napisał: Czy ktoś z Was dzwoni i szuka miejsca dla Tinki i Rudego? Ja skontaktowałam się z Murką w sprawie Rudego. Zgodziła się przyjąć do hotelu.Najpierw oczywiście do kojca żeby go poznać,ocenić,ale z szansą na miejsce domowe- rzecz jasna nie od ręki. W tym tygodniu powinno wyjaśnić się od kiedy Rudzik mógłby zamieszkać. Zapytałam również o ew. przechowanie całej trójki w razie gdyby była taka potrzeba zaraz po odłowieniu.Przechowa. Podesłałam Murce wątek o psiakach,może tu wejdzie. 48 minut temu, Tyś(ka) napisał: Jak dobrze rozumiem, zbieramy pieniądze na złapanie przez Jamora trzech psów? Bo opcje na razie były dwie: a). Jamor łapie tylko Rudego, a my Liska i Tinusię łapiemy w klatkę-łapkę. b). Jamor łapie cała trójkę. Obie opcje niosą ze sobą ryzyko - że długo potrwa łapanie psiaków w klatkę-łapkę (i przeciągnie się w czasie) oraz że podczas łapania przez Jamora pierwszego psa, dwa pozostałe gdzies się zaszyją i już nie pojawią, a jeszcze nadwyrężymy ich zaufanie. Czyli obie mają ryzyko niepowodzenia. Myślę, że Tinusia niech trafi tam, gdzie jeden z dzikusków: - albo do Murki wraz z Rudym (a gdy poznamy ją troszkę, pomyślimy o przeniesieniu ją do BDT) - albo do szafirki (tutaj też szukanie BDT)Jak uważacie? W jednym i drugim przypadku trzeba zgrać kwestię transportu. Jeśli Jamor miałby łapać całą trójkę to może łapać już teraz, gdy mnie nie ma. Ale jeśli złapie to co z psiakami? Gdzie je tymczasowo ulokować do czas aż nie znajdzie się transport? Awaryjnie dałoby radę może jednego psa gdzieś wcisnąć, ale trzy? Ostateczność to lecznica wet w Zamościu, ale to znowu kwestia pieniędzy - 25zł/doba, 1 pies. Ja do Wrocławia będę wracała w okolicach Sylwestra - Nowego Roku, więc wtedy mogłabym wziąć jednego psiaka (Tinusię/Liska) do Wrocławia, a z Wrocka kombinować gdzieś dalej transport... ale do Sylwestra daleko, jeśli Jamor miałby łapać gdzieś teraz. WiosnaA, ile będzie nas kosztować utrzymanie Rudaska u Murki?Mamy obecnie 320zł deklaracji stałych, brakuje nam ok. drugiego tyle, by utrzymać dwa psiaki. Z tego, co pisze WiosnaA wynika, że bezpośrednio po odłowieniu Murka może awaryjnie przyjąc trzy psy. Tylko nie wiem, jak to jest daleko - Wy a Murka. Byłby czas, żeby zorganizować transport dla Lisia na trasie Murka- szafirka i zadecydować co z Tiną. Quote
elficzkowa Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Tyś, w twoim rozliczeniu z 4.XII jest wpisana deklaracja Aniesiulki w następujący sposób: Lisek 20 zł i w deklaracji dla Rudego i Tinusi 30 zł, natomiast w dzisiejszym rozliczeniu jest 30 zł dla Rudego i Tinusi. Co z tymi 20 zł z Liska ? Nie mogę się doszukać na wątku . Quote
Tyśka) Posted December 6, 2016 Author Posted December 6, 2016 8 minut temu, jolantina napisał: Z tego, co pisze WiosnaA wynika, że bezpośrednio po odłowieniu Murka może awaryjnie przyjąc trzy psy. Tylko nie wiem, jak to jest daleko - Wy a Murka. Byłby czas, żeby zorganizować transport dla Lisia na trasie Murka- szafirka i zadecydować co z Tiną. A widzisz, niby przeczytałam, a do mnie nie dotarło. Do Murki mamy 1,5h jazdy, ok. 85km drogi. Nie wiem tylko, czy udałoby się zgrać złapanie psów (które może trwać cały dzień) z przyjazdem Murki. Jesli nie, nadal pozostaje kwestia - co przez ten czas z nimi? Gdyby udało się ulokować awaryjnie wszystkie dzikuski u Murki, to faktycznie zdołąmy też poobserwować psiaki, masz rację. I wtedy np. decyzja czy Tinusia jedzie z Liskiem, czy zostaje z Rudym. Tak, jak pisałam wyżej - jeśli się dziewczyna trochę ucywilizuje, a inny DT, lepszy ode mnie się nie znajdzie (bo wiem, że ja jako studentka mam wiele wad jako DT) to będę mogła ją przejąć w ramach BDT. Ale tu może minąć dużo czasu. Quote
Tyśka) Posted December 6, 2016 Author Posted December 6, 2016 2 minuty temu, elficzkowa napisał: Tyś, w twoim rozliczeniu z 4.XII jest wpisana deklaracja Aniesiulki w następujący sposób: Lisek 20 zł i w deklaracji dla Rudego i Tinusi 30 zł, natomiast w dzisiejszym rozliczeniu jest 30 zł dla Rudego i Tinusi. Co z tymi 20 zł z Liska ? Nie mogę się doszukać na wątku . No widzisz, mam dzisiaj zakręcony dzień. Ale w sumie dobrze się stało. ;) Poczekajmy na Agniesiulkę i jej zdanie.Agniesiulko, czy zgadzasz się Liskową deklarację dodatkowo przenieść na Rudego i Tinusię, co dałoby w sumie 50zł? Quote
bakusiowa Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Godzinę temu, Tyś(ka) napisał: Wpiszę deklaracje dla jasności - gdyby wkradł się błąd, proszę dajcie mi znać.STAŁE: na Tinusię i Rudego kiyoshi - 20zł jagutka - 20zł elficzkowa - 30zł siostra elficzkowej - 40zł Tyś - 10zł Ana10 - 20zł Besia11 - 20zł Anula - 20zł Agniesiulka - 30zł ona03 - 20zł WiosnaA - 20zł Bogusik - 20złBakusiowa: 50zł (czy zgadzasz się całe 50zł przeznaczyć na dwa psiaki?)RAZEM: 320złKoszt hoteliku: ??? JEDNORAZOWE: (na koncie) - 597,59zł Poker - 100zł Bazarek Bogusik - ok. 500złRAZEM: 1197,59zł Wydatki "na dzień dobry": 1). ODŁOWIENIE PSÓW: Jamor (350zł odłowienie pierwszego psa; 250zł - dwa pozostałe + dojazd 1km=1zł -> ok. 550zł) ok. 1400 zł. 2). Odrobaczenie, zaszczepienie, badania (min. morfologia + biochemia), kastracja. 3). Transport. PS: Napisałam do Murki w sprawie Tinusi. Wy decydujcie na którego psiaka. Czy może podzielić na dwa. Quote
Tyśka) Posted December 6, 2016 Author Posted December 6, 2016 1 minutę temu, bakusiowa napisał: Wy decydujcie na którego psiaka. Czy może podzielić na dwa. Bardzo dziękuję. :) Quote
elficzkowa Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Na koncie dzikusków nowa wpłata: Anula i Bogusik - Tinka i Rudy, XII - 40 zł Dziękujemy 1 Quote
Onaa Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 Święty Mikołaju przynieś proszę domki tymczasowe a potem stałe dla Liska Tinusi i Rudego :) 1 Quote
WiosnaA Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 38 minut temu, Onaa napisał: Święty Mikołaju przynieś proszę domki tymczasowe a potem stałe dla Liska Tinusi i Rudego :) I woreczek stóweczek nie zapomnij Mikołaju!....pliss.....hihi elficzkowa,shoto..super!,dziękuję za namiary,odezwę się pewnie niebawem. Przekazałam dla Jamora trochę info i o weekendzie również.Zobaczymy co odpowie. Tyś(ka),ceny nie uzgadniałam z Murką na tamtą chwilę,bo wiem że i tak będzie zależne od wagi psiaka.... miałam Was o to dopytać, ile Rudzik może ważyć? Z łapaniem grupy jest trudniej rzecz jasna,zawsze któryś może dać dyla....ale Jamor może sposób i na to znajdzie?,oby! Jeśli chodzi o psiaki,to po odłowieniu trzeba by było odebrać od Jamora,bo choć on ma klatki,to trójki nie zmieści w samochodzie...chyba. Jeśli łapałby trójkę oczywiście. Jest ryzyko,że może się nie udać z trójką,ale ja bym próbowała....Ja jestem za łapaniem wszystkich,jednak nie mogę sama decydować. Jeśli,któryś się nie da i ucieknie,to będzie miał uraz do Jamora, Was źle nie skojarzy. Wypowiedzcie się proszę,bo to ważne by dalej uzgadniać pewne rzeczy. 1 Quote
kiyoshi Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 5 godzin temu, Anula napisał: Czy Tinka by nie mogła pojechać do szafirki? Koszt prawdopodobnie z karmą 300,00zł + wet. Na razie nie wiem jak ogarniemy transport Liska bo trzeba go najpierw złapać i gdzieś umieścić ale wtedy by mogły jechać 2 psiaki jednym transportem do szafirki. ta opcja chyba jest najlepsza..... U Hani pieski miałyby dobrze.... 1 Quote
*Magda* Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 A ja mam pytanie natury technicznej: czy ktoś z Was zna metody łapania psów przez Jamora? Pytam, bo się zastanawiam czy uda się złapać aż 3 psy jednego dnia?! 1 Quote
WiosnaA Posted December 6, 2016 Posted December 6, 2016 36 minut temu, *Magda* napisał: A ja mam pytanie natury technicznej: czy ktoś z Was zna metody łapania psów przez Jamora? Pytam, bo się zastanawiam czy uda się złapać aż 3 psy jednego dnia?! Na pytanie Tyś(ki),czy ktoś zna Jamora, nikt nie odpisał, więc nie wiem czy ktoś z tu obecnych zna. Ja też nie znam,jedynie z rozmowy z nim.Używa palmera w bezpiecznym terenie-pola,łąki, tu w mieście nie użyje. Mówił o siatce,że większe psy łapie w jakąś specjalną jak kiedyś murzynów łapali. Jak się przygotowuje,zabiera do odłowienia nie wiem,nie pytałam. Kwestia,że któregoś nie złapie musi być brana pod uwagę,bo gwarancji i Jamor nie da. Jednak uważam,że jeśli nie udałoby się ,to my nie stracimy kasy,bo do Rudego i tak on jechać by musiał. Przygotować tylko odbiór i miejsce dla trójki w razie zakończenia sukcesem. 1 Quote
Recommended Posts