Jump to content
Dogomania

Dramat dzikusków zamieniony w cud. Lika, Rudy-Moris, Murzynek-Gucio, Tinka, Czesio w DS. I do tego Gandzia, od której wszystko się zaczęło.

Recommended Posts

Posted

Dziewczynki kochane,jeszcze raz tu napisze i potwierdzę,że razem z Anulą bierzemy Lisia pod swoje skrzydła i damy radę w jego utrzymaniu,łącznie z wetem i pomocą w transporcie.Dzisiaj rozmawiałam z szafirką i mam potwierdzenie,że go przyjmie.Więcej nie możemy pomóc,bo nie jesteśmy na miejscu.Musicie więc jakoś sprawę odłowienia ogarnąć same.

Dla Lisia już mam nowe imię i po cichutku nazywam go Kuki :) Nowe imię, na nowy i dobry początek, ku lepszemu....:)

• Upvote 3
Posted
16 minut temu, Bogusik napisał:

Dziewczynki kochane,jeszcze raz tu napisze i potwierdzę,że razem z Anulą bierzemy Lisia pod swoje skrzydła i damy radę w jego utrzymaniu,łącznie z wetem i pomocą w transporcie.Dzisiaj rozmawiałam z szafirką i mam potwierdzenie,że go przyjmie.Więcej nie możemy pomóc,bo nie jesteśmy na miejscu.Musicie więc jakoś sprawę odłowienia ogarnąć same.

Dla Lisia już mam nowe imię i po cichutku nazywam go Kuki :) Nowe imię, na nowy i dobry początek, ku lepszemu....:)

Bogusiu!!!

Nie masz pojęcia, jak się cieszę z Waszej decyzji, aż łezki wzruszenia mi się zakręciły w oczach.

Lisku, jesteś mimo wszystko szczęściarzem

• Upvote 1
Posted

Czy ktoś z Was dzwoni i szuka miejsca dla Tinki i Rudego?

Ja skontaktowałam się z Murką w sprawie Rudego.

Zgodziła się przyjąć  do hotelu.Najpierw oczywiście do kojca żeby go poznać,ocenić,ale z szansą na miejsce domowe- rzecz jasna nie od ręki.

W tym tygodniu powinno wyjaśnić się od kiedy Rudzik mógłby zamieszkać.

Zapytałam również o ew. przechowanie całej trójki w razie gdyby była taka potrzeba zaraz po odłowieniu.Przechowa.

Podesłałam Murce wątek o psiakach,może tu wejdzie.

• Upvote 2
Posted

Dziewczyny,elficzkowa i shoto....do Was się zwracam,bo teraz od Was zależy co dalej ........(pomijając finanse,ale musimy je znaleźć).

Czy któraś z Was,lub macie kogoś,kto zna te psy i będzie współpracował tam na miejscu z Jamorem?

Jak wspominałam,już nawet nie osobiście,ale o bycie w kontakcie telefonicznym.

Jeżeli mamy coś ruszyć ,muszę mieć do Was namiar tel..

Nawet tej mapy - planu  Tyś(ki) póki co nie prześlę Jamorowi ,bo nie wiem jak wyżej.

Posted
7 minut temu, WiosnaA napisał:

Dziewczyny,elficzkowa i shoto....do Was się zwracam,bo teraz od Was zależy co dalej ........(pomijając finanse,ale musimy je znaleźć).

Czy któraś z Was,lub macie kogoś,kto zna te psy i będzie współpracował tam na miejscu z Jamorem?

Jak wspominałam,już nawet nie osobiście,ale o bycie w kontakcie telefonicznym.

Jeżeli mamy coś ruszyć ,muszę mieć do Was namiar tel..

Nawet tej mapy - planu  Tyś(ki) póki co nie prześlę Jamorowi ,bo nie wiem jak wyżej.

Zgłaszam się do pomocy ale na pewno nie dam rady w czasie tygodnia, jestem do dyspozycji w sobotę lub niedzielę, niestety w pracy nie mogę dostać wolnego dnia. 

WiosnaA - wysyłam na pw namiary do mnie.

Posted

Czy Tinka by nie mogła pojechać do szafirki? Koszt prawdopodobnie z karmą 300,00zł + wet. Na razie nie wiem jak ogarniemy transport Liska bo trzeba go najpierw złapać i gdzieś umieścić ale wtedy by mogły jechać 2 psiaki jednym transportem do szafirki.

• Upvote 1
Posted

Jak dobrze rozumiem, zbieramy pieniądze na złapanie przez Jamora trzech psów?
Bo opcje na razie były dwie:

a). Jamor łapie tylko Rudego, a my Liska i Tinusię łapiemy w klatkę-łapkę.
b). Jamor łapie cała trójkę.

Obie opcje niosą ze sobą ryzyko - że długo potrwa łapanie psiaków w klatkę-łapkę (i przeciągnie się w czasie) oraz że podczas łapania przez Jamora pierwszego psa, dwa pozostałe gdzies się zaszyją i już nie pojawią, a jeszcze nadwyrężymy ich zaufanie. Czyli obie mają ryzyko niepowodzenia.

Myślę, że Tinusia niech trafi tam, gdzie jeden z dzikusków:
- albo do Murki wraz z Rudym (a gdy poznamy ją troszkę, pomyślimy o przeniesieniu ją do BDT) - do Murki napisałam, czekam na odpowiedź.
- albo do szafirki (tutaj też szukanie BDT)
Z Tinusia może potrwać długo nim się przekona do człowieka, ale jeśli inny DT (lepszy, bardziej doświadczony, mniej zabiegany) przez ten czas się nie znajdzie, a sunia opanuje sztukę chodzenia na smyczy, zostawania w domu oraz czystości to będę mogła ją potem przejąć na DT.

Jak uważacie?

W jednym i drugim przypadku trzeba zgrać kwestię transportu.

Jeśli Jamor miałby łapać całą trójkę to może łapać już teraz, gdy mnie nie ma. Ale jeśli złapie to co z psiakami? Gdzie je tymczasowo ulokować do czas aż nie znajdzie się transport? Awaryjnie dałoby radę może jednego psa gdzieś wcisnąć, ale trzy? Ostateczność to lecznica wet w Zamościu, ale to znowu kwestia pieniędzy - 25zł/doba, 1 pies.

Ja do Wrocławia będę wracała w okolicach Sylwestra - Nowego Roku, więc wtedy mogłabym wziąć jednego psiaka (Tinusię/Liska) do Wrocławia, a z Wrocka kombinować gdzieś dalej transport... ale do Sylwestra daleko, jeśli Jamor miałby łapać gdzieś teraz.

WiosnaA, ile będzie nas kosztować utrzymanie Rudaska u Murki?

Mamy obecnie 320zł deklaracji stałych, brakuje nam ok. drugiego tyle, by utrzymać dwa psiaki.

Posted

Wpiszę deklaracje dla jasności - gdyby wkradł się błąd, proszę dajcie mi znać.

STAŁE: na Tinusię i Rudego

kiyoshi - 20zł
jagutka - 20zł
elficzkowa - 30zł
siostra elficzkowej - 40zł
Tyś - 10zł
Ana10 - 20zł
Besia11 - 20zł
Anula - 20zł
Agniesiulka - 50zł
ona03 - 20zł 
WiosnaA - 20zł
Bogusik - 20zł
Bakusiowa: 50zł (czy zgadzasz się całe 50zł przeznaczyć na dwa psiaki?)

RAZEM: 340zł

Koszt hoteliku: ???

JEDNORAZOWE:
(na koncie)  - 597,59zł

Poker - 100zł
Bazarek Bogusik - ok. 500zł

RAZEM: 1197,59zł

Wydatki "na dzień dobry":
1). ODŁOWIENIE PSÓW: Jamor (350zł odłowienie pierwszego psa; 250zł - dwa pozostałe + dojazd 1km=1zł -> ok. 550zł)  ok. 1400 zł.
2). Odrobaczenie, zaszczepienie, badania (min. morfologia + biochemia), kastracja.
3). Transport.

PS: Napisałam do Murki w sprawie Tinusi.

Posted

shoto była dzisiaj u psiaków. Wstawiam zdjęcia,które zrobiła. Zobaczcie co ten szalony Lisek wyprawia na śniegu ! Ach to mały wariatuńcio ! Za nic nie mogę jednego zdjęcia odwrócić ale Liska i Tinusię dobrze widać.

f483f25617e6847agen.jpg

9969b0d3841b917bgen.jpg

ea3e4efe6202d8f7gen.jpg

Smakowite jedzonko przyniosła ciocia shoto ! Mniam, mniam...39b420845b946486gen.jpg

No i najlepsze ! Lisek na śniegu ! Ale jazda !

Rudy taki dostojny !

Posted

Lisek... Kuki (tak btw. ja tak wołałam na brata, gdy byłam mała - ma na imię Łukasz ;)  ) to takie wieczne szczenię, umie rozweselić nawet największego ponuraka :) Jest proludzki (popatrzcie: niedługo zna shoto, a już zjada z jej ręki!), ładnie naśladuje ludzi i psy, bardzo wesoły. Wydaje mi się, że dużo z nim pracy nie będzie. :)

Kochani, jesteśmy coraz bliżej pomocy tym psiakom! :) Czy damy radę? :)

Zapraszajcie Ludzi na wątek, bardzo proszę.

Posted
2 godziny temu, WiosnaA napisał:

Czy ktoś z Was dzwoni i szuka miejsca dla Tinki i Rudego?

Ja skontaktowałam się z Murką w sprawie Rudego.

Zgodziła się przyjąć  do hotelu.Najpierw oczywiście do kojca żeby go poznać,ocenić,ale z szansą na miejsce domowe- rzecz jasna nie od ręki.

W tym tygodniu powinno wyjaśnić się od kiedy Rudzik mógłby zamieszkać.

Zapytałam również o ew. przechowanie całej trójki w razie gdyby była taka potrzeba zaraz po odłowieniu.Przechowa.

Podesłałam Murce wątek o psiakach,może tu wejdzie.

48 minut temu, Tyś(ka) napisał:

Jak dobrze rozumiem, zbieramy pieniądze na złapanie przez Jamora trzech psów?
Bo opcje na razie były dwie:

a). Jamor łapie tylko Rudego, a my Liska i Tinusię łapiemy w klatkę-łapkę.
b). Jamor łapie cała trójkę.

Obie opcje niosą ze sobą ryzyko - że długo potrwa łapanie psiaków w klatkę-łapkę (i przeciągnie się w czasie) oraz że podczas łapania przez Jamora pierwszego psa, dwa pozostałe gdzies się zaszyją i już nie pojawią, a jeszcze nadwyrężymy ich zaufanie. Czyli obie mają ryzyko niepowodzenia.

Myślę, że Tinusia niech trafi tam, gdzie jeden z dzikusków:
- albo do Murki wraz z Rudym (a gdy poznamy ją troszkę, pomyślimy o przeniesieniu ją do BDT)
- albo do szafirki (tutaj też szukanie BDT)

Jak uważacie?

W jednym i drugim przypadku trzeba zgrać kwestię transportu.

Jeśli Jamor miałby łapać całą trójkę to może łapać już teraz, gdy mnie nie ma. Ale jeśli złapie to co z psiakami? Gdzie je tymczasowo ulokować do czas aż nie znajdzie się transport? Awaryjnie dałoby radę może jednego psa gdzieś wcisnąć, ale trzy? Ostateczność to lecznica wet w Zamościu, ale to znowu kwestia pieniędzy - 25zł/doba, 1 pies.

Ja do Wrocławia będę wracała w okolicach Sylwestra - Nowego Roku, więc wtedy mogłabym wziąć jednego psiaka (Tinusię/Liska) do Wrocławia, a z Wrocka kombinować gdzieś dalej transport... ale do Sylwestra daleko, jeśli Jamor miałby łapać gdzieś teraz.

WiosnaA, ile będzie nas kosztować utrzymanie Rudaska u Murki?

Mamy obecnie 320zł deklaracji stałych, brakuje nam ok. drugiego tyle, by utrzymać dwa psiaki.

Z tego, co pisze WiosnaA wynika, że bezpośrednio po odłowieniu Murka może awaryjnie przyjąc trzy psy.

Tylko nie wiem, jak to jest daleko - Wy a Murka.

Byłby czas, żeby zorganizować transport dla Lisia na trasie Murka- szafirka i zadecydować co z Tiną.

Posted

Tyś, w twoim rozliczeniu z 4.XII jest wpisana deklaracja Aniesiulki w następujący sposób: Lisek 20 zł i w deklaracji dla Rudego i Tinusi 30 zł, natomiast w dzisiejszym rozliczeniu jest 30 zł dla Rudego i Tinusi. Co z tymi 20 zł z Liska ? Nie mogę się doszukać na wątku .

Posted
8 minut temu, jolantina napisał:

Z tego, co pisze WiosnaA wynika, że bezpośrednio po odłowieniu Murka może awaryjnie przyjąc trzy psy.

Tylko nie wiem, jak to jest daleko - Wy a Murka.

Byłby czas, żeby zorganizować transport dla Lisia na trasie Murka- szafirka i zadecydować co z Tiną.

A widzisz, niby przeczytałam, a do mnie nie dotarło.
Do Murki mamy 1,5h jazdy, ok. 85km drogi. Nie wiem tylko, czy udałoby się zgrać złapanie psów (które może trwać cały dzień) z przyjazdem Murki. Jesli nie, nadal pozostaje kwestia - co przez ten czas z nimi?

Gdyby udało się ulokować awaryjnie wszystkie dzikuski u Murki, to faktycznie zdołąmy też poobserwować psiaki, masz rację. I wtedy np. decyzja czy Tinusia jedzie z Liskiem, czy zostaje z Rudym. Tak, jak pisałam wyżej - jeśli się dziewczyna trochę ucywilizuje, a inny DT, lepszy ode mnie się nie znajdzie (bo wiem, że ja jako studentka mam wiele wad jako DT) to będę mogła ją przejąć w ramach BDT. Ale tu może minąć dużo czasu.

Posted
2 minuty temu, elficzkowa napisał:

Tyś, w twoim rozliczeniu z 4.XII jest wpisana deklaracja Aniesiulki w następujący sposób: Lisek 20 zł i w deklaracji dla Rudego i Tinusi 30 zł, natomiast w dzisiejszym rozliczeniu jest 30 zł dla Rudego i Tinusi. Co z tymi 20 zł z Liska ? Nie mogę się doszukać na wątku .

No widzisz, mam dzisiaj zakręcony dzień.
Ale w sumie dobrze się stało. ;)

Poczekajmy na Agniesiulkę i jej zdanie.
Agniesiulko, czy zgadzasz się Liskową deklarację dodatkowo przenieść na Rudego i Tinusię, co dałoby w sumie 50zł?

Posted
Godzinę temu, Tyś(ka) napisał:

Wpiszę deklaracje dla jasności - gdyby wkradł się błąd, proszę dajcie mi znać.

STAŁE: na Tinusię i Rudego

kiyoshi - 20zł
jagutka - 20zł
elficzkowa - 30zł
siostra elficzkowej - 40zł
Tyś - 10zł
Ana10 - 20zł
Besia11 - 20zł
Anula - 20zł
Agniesiulka - 30zł
ona03 - 20zł 
WiosnaA - 20zł
Bogusik - 20zł
Bakusiowa: 50zł (czy zgadzasz się całe 50zł przeznaczyć na dwa psiaki?)

RAZEM: 320zł

Koszt hoteliku: ???

JEDNORAZOWE:
(na koncie)  - 597,59zł

Poker - 100zł
Bazarek Bogusik - ok. 500zł

RAZEM: 1197,59zł

Wydatki "na dzień dobry":
1). ODŁOWIENIE PSÓW: Jamor (350zł odłowienie pierwszego psa; 250zł - dwa pozostałe + dojazd 1km=1zł -> ok. 550zł)  ok. 1400 zł.
2). Odrobaczenie, zaszczepienie, badania (min. morfologia + biochemia), kastracja.
3). Transport.

PS: Napisałam do Murki w sprawie Tinusi.

Wy decydujcie na którego psiaka. Czy może podzielić na dwa.

Posted
38 minut temu, Onaa napisał:

Święty Mikołaju przynieś proszę domki tymczasowe a potem stałe dla Liska Tinusi i Rudego :)

I woreczek stóweczek nie zapomnij Mikołaju!....pliss.....hihi

elficzkowa,shoto..super!,dziękuję za namiary,odezwę się pewnie niebawem.
Przekazałam dla Jamora trochę info i o weekendzie również.Zobaczymy co odpowie.

Tyś(ka),ceny nie uzgadniałam z Murką na tamtą chwilę,bo wiem że i tak będzie zależne od wagi psiaka.... miałam Was o to dopytać, ile Rudzik może ważyć?

Z łapaniem grupy jest trudniej rzecz jasna,zawsze któryś może dać dyla....ale Jamor może sposób i na to znajdzie?,oby!

Jeśli chodzi o psiaki,to po odłowieniu trzeba by było odebrać od Jamora,bo choć on ma klatki,to trójki nie zmieści w samochodzie...chyba.

Jeśli łapałby trójkę oczywiście.

Jest ryzyko,że może się nie udać z trójką,ale ja bym próbowała....Ja jestem za łapaniem wszystkich,jednak nie mogę sama decydować.

Jeśli,któryś się nie da i ucieknie,to będzie miał uraz do Jamora, Was źle nie skojarzy.

Wypowiedzcie się proszę,bo to ważne by dalej uzgadniać pewne rzeczy.

• Upvote 1
Posted
5 godzin temu, Anula napisał:

Czy Tinka by nie mogła pojechać do szafirki? Koszt prawdopodobnie z karmą 300,00zł + wet. Na razie nie wiem jak ogarniemy transport Liska bo trzeba go najpierw złapać i gdzieś umieścić ale wtedy by mogły jechać 2 psiaki jednym transportem do szafirki.

ta opcja chyba jest najlepsza.....

U Hani pieski miałyby dobrze....

• Upvote 1
Posted
36 minut temu, *Magda* napisał:

A ja mam pytanie natury technicznej: czy ktoś z Was zna metody łapania psów przez Jamora? Pytam, bo się zastanawiam czy uda się złapać aż 3 psy jednego dnia?!

Na pytanie Tyś(ki),czy ktoś zna Jamora, nikt nie odpisał, więc nie wiem czy ktoś z tu obecnych zna.

Ja też nie znam,jedynie z rozmowy z nim.Używa palmera w bezpiecznym terenie-pola,łąki, tu w mieście nie użyje.

Mówił o siatce,że większe psy łapie w jakąś specjalną jak kiedyś murzynów łapali.

Jak się przygotowuje,zabiera do odłowienia nie wiem,nie pytałam.

Kwestia,że któregoś  nie złapie musi być brana pod uwagę,bo gwarancji i Jamor nie da.

Jednak uważam,że jeśli nie udałoby się ,to  my nie stracimy kasy,bo do Rudego i tak  on jechać by musiał.

Przygotować tylko odbiór  i miejsce dla trójki w razie zakończenia sukcesem.

• Upvote 1