Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
43 minut temu, Havanka napisał:

Dostałam odpowiedź na ogłoszenie Czekoladki:

"Witam, z opisu wnioskuje ze to idealny piesek dla nas. cale dziecinstwo mialam psy i odkad sie wyprowadzilam bardzo mi brakuje futrzaka w domu, ale ciagle bylo cos co uniemozliwialo adopcje. A to dzieci za male a to wlasciciel mieszkania sie nie zgadzal na psa, potem nie bylo auta a to jednak problem podczas wycieczek z pieskiem. Jakos przezylam te pare lat i wlasnie szukam pieska do adopcji. Jest jedna sprawa ktora moze stanowic dla Pani problem. Mieszkamy w Niemczech. Jednak chce psa "szczekajacego po polsku " :) w Polsce bedziemy na ok 2 tygodnie od 15.04. Czy byloby problemem przeprowadzenie wizyty przedadopcyjnej np w domu mojej mamy ? "

Odpisałam:

"Witam Panią. Wizytę przed adopcyjną przeprowadzamy raczej w miejscu, gdzie ma zamieszkać piesek, po to, by zobaczyć warunki, w jakich będzie przebywał. Myślę jednak, ze dałoby się zorganizować wizytę w miejscu zamieszkania, oczywiście, jeżeli Pani wyrazi na to zgodę. W tej chwili Czekoladka przebywa u p. Anety, na Śląsku. Najlepiej byłoby, gdyby Pani zadzwoniła bezpośrednio do niej i z nią porozmawiała. Pani Aneta za bardzo pokochała już Czekoladkę. Dlatego musi mieć pewność, ze trafi do wspaniałego domu. Podam jej numer telefonu 507 179 468.
Pozdrawiam "

Odpowiedź:

"Tak jak mowilam bedziemy w Polsce 15 czyli za pare dni i wtedy zadzwonie i porozmawiamy na spokojnie. Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za informacje :) "

Chyba ta Pani nie zrozumiała na czym polega wizyta pa.

Ale mimo to trzymam kciuki!!!

7 godzin temu, anecik napisał:

Dobrze Havanko. Ale dziś kiepska pogoda, jutro cały dzień w pracy. Zrobię w niedziele.

Szkoda że nie można oprócz wyróżnienia zrobić tego odświeżenia. Było ponad 200 wyświetleń ale żeby NIC.... żadnego telefonu. Może to jakiś znak? :D

Anetko, można wyróżnić, a potem odświeżyć, tylko najpierw jedno, a potem drugie.

Tzn. jak już jest wyróżnione klikamy ODŚWIEŻ  ZA 1 zł. wybieramy opcję na ile ma być odświeżenie i płacimy

Posted

No nie wiem. W zasadzie Pani mogła do mnie zadzwonić. Nie trzeba być w Polsce żeby porozmawiać na spokojnie. Skąd jest, gdzie ma rodzinę w Polsce - nie wiemy. Jeśli nawet wszystko byłoby ok to pani zadzwoni po 15.04 i dwa tygodnie będzie w Polsce. To mamy właściwie początek maja, później ewentualna wizyta i jeśli dobrze pójdzie to znowu przyjeżdżaliby po psiaka do Polski? No chyba że się łudzą że porozmawiają na spokojnie i wizyta u Pani mamy wystarczy. Ale nic z tego :D Zresztą Pani nie musi wyrazić zgodę na wizytę w jej miejscu zamieszkania - wizyta musi być i koniec.

Zobaczymy.

Po to prosiłam Havankę o ogłoszenia na Katowice żeby samodzielnie przeprowadzić wizytę PA i mieć Czekoladkę "na oku" a tu z Niemiec dzwonią :D

Posted
18 minut temu, anecik napisał:

No nie wiem. W zasadzie Pani mogła do mnie zadzwonić. Nie trzeba być w Polsce żeby porozmawiać na spokojnie. Skąd jest, gdzie ma rodzinę w Polsce - nie wiemy. Jeśli nawet wszystko byłoby ok to pani zadzwoni po 15.04 i dwa tygodnie będzie w Polsce. To mamy właściwie początek maja, później ewentualna wizyta i jeśli dobrze pójdzie to znowu przyjeżdżaliby po psiaka do Polski? No chyba że się łudzą że porozmawiają na spokojnie i wizyta u Pani mamy wystarczy. Ale nic z tego :D Zresztą Pani nie musi wyrazić zgodę na wizytę w jej miejscu zamieszkania - wizyta musi być i koniec.

Zobaczymy.

Po to prosiłam Havankę o ogłoszenia na Katowice żeby samodzielnie przeprowadzić wizytę PA i mieć Czekoladkę "na oku" a tu z Niemiec dzwonią :D

Ja też tego nie rozumiem, po co czekać z telefonem na przyjazd do Polski, jakieś to wszystko niepoważne.

14 minut temu, Havanka napisał:

Czekać na panią nie będziemy, tylko szukamy dalej.

Myślę, że w weekend ktoś zadzwoni.

Dla Czekoladki tylko super domek wchodzi w grę.

Z resztą dla innych psiaków również!!!

• Upvote 1
Posted
37 minut temu, anecik napisał:

Zobaczymy.

Czy Niemcy postanowili wyadoptować wszystkie nasze polskie pieseły? :D

Może warto się z panią skontaktować jeszcze raz żeby przed jej przyjazdem do Polski zrobić wizytę pa? Bo mam wrażenie, że jej chodzi o to, żeby już tam wrócić z Czeko.

Posted
11 minut temu, Tola napisał:

Ja też uwazam, ze pani powinna zadwonić do anecik  zaraz po odpowiedzi  Havanki.

No nic - czekamy, ale i szukamy dalej.

Może pani chodzi o koszty?

Posted

Ja mam wrażenie ,ze pani nie do końca zrozumiała o co chodzi z wizytą PA. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby napisać do niej mejl i wyjaśnić ,że dopóki nie będzie wizyty w miejscu przyszłego zamieszkania Czekoladki, to nie będzie mogła jej ze sobą zabrać. Do jej przyjazdu pozostał tydzień , więc może udałoby się jeszcze zorganizować wizytę PA.

• Upvote 2
Posted
8 minut temu, Poker napisał:

Ja mam wrażenie ,ze pani nie do końca zrozumiała o co chodzi z wizytą PA. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby napisać do niej mejl i wyjaśnić ,że dopóki nie będzie wizyty w miejscu przyszłego zamieszkania Czekoladki, to nie będzie mogła jej ze sobą zabrać. Do jej przyjazdu pozostał tydzień , więc może udałoby się jeszcze zorganizować wizytę PA.

A ja uważam że jak mi zależy na adopcji psa to dzwonię i się dowiaduję co i jak. Jak zobaczyłam Ronisia koło północy na olx, to pisałam od razu i nie mogłam spać z wrażenia jak mi dziewczyna (już nie pamiętam nicku) powiedziała żeby dzwonić do Romki około 8 rano.

A tu Pani spokojnie poczeka sobie do 15 i zadzwoni.

Posted

Tak sobie myślę ,że na wizycie PA zależy nam przede wszystkim  na poznaniu przyszłych właścicieli. Czasami są też istotne warunki  w mieszkaniu czy domku i na posesji ze względu na wymagania psa.

Jak do 15 .nie będzie chętnych na sunię, to może warto poznać ludzi, może oni by mogli podjechać do anecik , by się pokazać i poznać Czekoladkę.

Posted
8 minut temu, anecik napisał:

A ja uważam że jak mi zależy na adopcji psa to dzwonię i się dowiaduję co i jak. Jak zobaczyłam Ronisia koło północy na olx, to pisałam od razu i nie mogłam spać z wrażenia jak mi dziewczyna (już nie pamiętam nicku) powiedziała żeby dzwonić do Romki około 8 rano.

A tu Pani spokojnie poczeka sobie do 15 i zadzwoni.

Wiadomo, ludzie są różni, ale mam teraz przykład Pani Ani zakochanej we Florci.

Pani Ania nie może się doczekać wizyty i prosiła Kasię, by nie wydawała nikomu Florci, bo Państwo już ją kochają i odliczają dni, by po nią przyjechać, móc ją przytulić i wycałować.

Taka strzała Amora i tyle.

Ja jak zobaczyłam moje psiunie i koteczkę też chciałam jak najszybciej mieć je u siebie.

Mega psiarze widocznie tak mają.

Posted

Napisałam taki wywód i mi posta zeżarło.

Więc już w skrócie. Oczywiście że na wizycie chodzi o poznanie przyszłych ewentualnych właścicieli. Ale ważne jest też gdzie psica ma mieszkać. Bo ludzie mogą być sympatyczni a w ogrodzie kojec na końcu działki. No chyba że mieszkają w blokach. Ale i tak nie wyobrażam sobie wydać psiaka do innego kraju bez wizyty. Dla mnie byłoby normalne że ludzie będąc w Polsce przyjadą ją zobaczyć, zapoznać się i jeśli będzie wszystko dobrze zabrać do nowego domu :(  Ale wizyta musi być.

Może Havanko napisz do Pani ,że ja proszę jednak o telefon zdecydowanie szybciej niż 15. Bo pies - bez zobaczenia przez kompetentne osoby warunków w jakich przyszłoby mu mieszkać - nie zostanie wydany. I już. Zobaczymy co Pani na to. Nam Czekoladka w domu ZUPEŁNiE nie przeszkadza i możemy czekać w nieskończoność na dobry DOM : D

• Upvote 1
Posted
6 minut temu, anecik napisał:

Więc już w skrócie. Oczywiście że na wizycie chodzi o poznanie przyszłych ewentualnych właścicieli. Ale ważne jest też gdzie psica ma mieszkać. Bo ludzie mogą być sympatyczni a w ogrodzie kojec na końcu działki. No chyba że mieszkają w blokach. Ale i tak nie wyobrażam sobie wydać psiaka do innego kraju bez wizyty. Dla mnie byłoby normalne że ludzie będąc w Polsce przyjadą ją zobaczyć, zapoznać się i jeśli będzie wszystko dobrze zabrać do nowego domu :(  Ale wizyta musi być.

Może Havanko napisz do Pani ,że ja proszę jednak o telefon zdecydowanie szybciej niż 15. Bo pies - bez zobaczenia przez kompetentne osoby warunków w jakich przyszłoby mu mieszkać - nie zostanie wydany. I już. Zobaczymy co Pani na to. Nam Czekoladka w domu ZUPEŁNiE nie przeszkadza i możemy czekać w nieskończoność na dobry DOM : D

Tak, napisać warto, może Pani już się wycofała?

Zobaczymy.

Posted
54 minut temu, anecik napisał:

Ja absolutnie zgadzam się z Poker i Anecik - niech Pani jeszcze raz dzwoni.

Ale Droga Anecik - Ty chyba miałaś się "odwiązywać" od Lady, a nie przywiązywać jeszcze mocniej? :P

Posted

Pani odpisała, ze dziś rano zadzwoni do Anecik.

Przed chwilą miałam też prośbę o wiecej informacji i zdjęć Czekoladki. Pani Jola ma duże mieszkanie, dwójkę dzieci i kotka. Poprosiłam o kontakt z Anecik.

Posted
O 8.04.2016o23:56, RudyKas napisał:

Ja absolutnie zgadzam się z Poker i Anecik - niech Pani jeszcze raz dzwoni.

Ale Droga Anecik - Ty chyba miałaś się "odwiązywać" od Lady, a nie przywiązywać jeszcze mocniej? :P

O 9.04.2016o08:08, Gusiaczek napisał:

No i się wydało! - Anecik łasuch jest i tyle ;) :D

Ja to Wam powiem że ja nie muszę się do niej przywiązywać jeszcze mocniej, bo już się nie da. Jest naprawdę cudownym psem. No ale niestety Mimi jest nieugięta. Troszkę spuściła z tonu ale to tylko dlatego że jest najmądrzejszym psem na świecie i wie że nie wolno kłapać na inne psiaki

49 minut temu, Havanka napisał:

Pani odpisała, ze dziś rano zadzwoni do Anecik.

Przed chwilą miałam też prośbę o wiecej informacji i zdjęć Czekoladki. Pani Jola ma duże mieszkanie, dwójkę dzieci i kotka. Poprosiłam o kontakt z Anecik.

To czekam.

Posted

Dzwoniła P. Jola z Raciborza. Może być ok. Przyjadą obejrzeć ...jutro lub pojutrze. Dzieci 11 i 4 lata, kotka lat 13.