Jump to content
Dogomania

Zmasarkowany przez sadystę Szkielet. PIANO MA DOM. Oszedł za TM:(

Recommended Posts

Posted

Brawo! :klacz: :klacz::klacz: Przypuszczam, że widok ich min po przeczytaniu tego pisma będzie bezcenny ;) Jestem ciekawa co tym razem wymyślą w odpowiedzi :roll:

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ten "dobrostan" w piśmie od urzędu. "dobrostan":angryy:- kuriozalne doprawdy określenie sytuacji. Brawo Emir - nie będzie zamiatanka sprawy pod dywanik.. Jak urzędnicy potrafią wszystko poprzekręcać. To "dobrostan" jest rzekomy, a znęcanie się potwierdzone. [B]Poprawcie mnie jeśli cos pomieszałam, ale czy nie było wspominane ,że niejaka "XY" zajmuje działkę należącą do jakichś Zakładów (energetycznych?coś mi tak świta) niekoniecznie w zgodzie z literą prawa[/B]:motz: [B]?
Może by ugryźć i od tej strony mocniej?[/B]

Posted

[quote name='zula131']Nie takie "betony" już skruszono :diabloti:
Emir :thumbs:[/QUOTE]

betonowe to oni mają serca.. "dobrostan":stormy-sad: , czy oni naprawdę się łudzili ,że wyślą bezwartościowe pisemko, a Emir pozbiera zabawki i pójdzie do innej piaskownicy:stupid: ?

Posted

[quote name='bigosik']Żal ,że nie można pomóc wszystkim...:-( dlaczego na 5 dobrych ludzi przypada 20 degeneratów:angryy:[/quote]

Bigosik - przykro mi to mówić , ale coraz częściej myślę , że te proporcje są [B]niestety[/B] dużo gorsze....:angryy::mad:

Innym aspektem jest natomiast to , [B]dlaczego [/B] tak jest , dlaczego ci tzw " ludzie " tacy są , dlaczego męczą , głodzą , niszczą psychicznie i fizycznie , zwierzaki które biorą do domu [B]przecież nie pod przymusem a dobrowolnie[/B]...:crazyeye::shake:

Może gdyby [B]wszyscy[/B] rodzice prawidłowo wychowywali swoje dzieci , uświadamiając im , że zwierzę nie jest rzeczą , że cierpi , czuje , boi się , potrzebuje dbałości i - ośmielę się to powiedzieć - szacunku , to może poprawiłoby się traktowanie zwierzaków...
Kiedy patrzę na Pianulka , myśląc o tym , co przeszedł ,
nie potrafię być opanowana :angryy::mad:
Ile jeszcze - takich psich tragedii , to jest przerażające :-(:shake:

Dobrze , że Piano jest już bezpieczny ! :lol::loveu:

Posted

[quote name='bigosik']Żal ,że nie można pomóc wszystkim...:-( dlaczego na 5 dobrych ludzi przypada 20 degeneratów:angryy:[/quote]
Odpowiedż jest stosunkowo prosta-to "zasługa" wielowiekowej działalności kk,który odmówił zwierzętom nie tylko prawa do posiadania duszy,ale także do posiadania uczuć a nawet odczuwania bólu,że o innych bredniach nie wspomnę .Ponieważ jest to wątek Pianunia i nie należy go zaśmiecać pokrętnymi teoriami kk odsyłam Cię (jeśli jesteś zainteresowana) do tematu:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f25/psia-dusza-120280/[/URL]
A Pianusiowi wszystkiego co najlepsze, aby wymazało się z jego pamięci ludzkie okrucieństwo i bezduszność.

Posted

[quote name='maja7']W tamtym roku poszedł 1% dla Emira i w tym roku też pójdzie ode mnie i reszty rodziny.
Tylko, czy można jakoś sprawdzić, czy urząd skarbowy faktycznie tak zrobił jak wskazałam w zeznaniu podatkowym???[/quote]

Też mnie to intryguje....nie wiem , jak można to sprawdzić , może ktoś podpowie ? :crazyeye::shake:
Nasz 1% też dla kochanych psiaków , bo one nie mają innej pomocy :loveu:

Chciałabym się dowiedzieć , co z siusianiem Pianulka - czy ok ?

Posted

Ja tez zbieram 1 % z odpisu podatkowego.Nie jestem jeszcze OPP więc korzystam z pomocy innego stowarzyszenia. Urząd Skarbowy przelewa pieniadze na konto stowarzyszenia lub fundacji , ktorej KRS podaje sie na zeznąniu podatkowym. Wystarczy tylko się dowiedzieć czy obdarowana przez fundacja otrzymałe te pieniądze.

Posted

drogie koleżanki, niestety mam dla was złą wiadomość

po nowelizacji przepisów o OPP rok temu zmieniły się zasady

fundacja z OPP otrzymuje wpłaty na konto z urzędów skarbowych - darczyńca pozostaje nieznany i nie ma możliwości dowiedzieć się kto ile wpłacił

poruszałam ten temat rok temu w prasie, ale prawdopodobnie intencją ustawodawcy było, żeby odpisywanie podatku nie dawało możliwości żadnych kombinacji

niestety, EMIR również nie może podziękować za wpłaty, bo nie dowie się nigdy komu powinien

zainteresowanym prześlę na mail artykuł inspirowany przez nas, nie umiem niestety wkleić tutaj skanu

Posted

[quote name='kahoona']drogie koleżanki, niestety mam dla was złą wiadomość

fundacja z OPP otrzymuje wpłaty na konto z urzędów skarbowych - darczyńca pozostaje nieznany i nie ma możliwości dowiedzieć się kto ile wpłacił

poruszałam ten temat rok temu w prasie, ale prawdopodobnie intencją ustawodawcy było, żeby odpisywanie podatku nie dawało możliwości żadnych kombinacji

niestety, EMIR również nie może podziękować za wpłaty, bo nie dowie się nigdy komu powinien

zainteresowanym prześlę na mail artykuł inspirowany przez nas, nie umiem niestety wkleić tutaj skanu[/quote],

a ja ma inną informację,że właśnie od tego roku darczyńcy będą znani...

Posted

[quote name='kahoona']drogie koleżanki, niestety mam dla was złą wiadomość

zainteresowanym prześlę na mail artykuł inspirowany przez nas, nie umiem niestety wkleić tutaj skanu[/quote]

Hmmm, chyba trochę wprowadzasz w błąd "koleżanki".
[B]Emir będzie mógł podziękować za wpłaty, darczyńca nie pozostanie nieznany i będzie można dowiedzieć się kto i ile wpłacił, a zależy to od woli osoby przekazującej 1% podatku OPP.[/B]
Ustawodawca postanowił bowiem, że naczelnik urzędu skarbowego przekazuje OPP imię, nazwisko i adres podatnika oraz wysokość kwoty przekazanej na rzecz tej organizacji. Przy czym warunkiem przekazania takiej informacji jest wyrażenie przez podatnika zgody w tym zakresie (w zeznaniu podatkowym lub korekcie zeznania). W wyniku takiego uregulowania w zeznaniach za 2008 r. pojawiły się pola służące do wyrażenia zgody na przekazanie organizacji pożytku publicznego danych podatnika oraz informacji o wysokości 1% podatku.
Np. w zeznaniu rocznym PIT-36 zaznacza się kwadrat w poz. 310, a warto też zapoznać się z pozycjami 308 (dane ułatwiające kontakt z podatnikiem) i 309 (cel szczegółowy 1%).

Posted

[quote name='Poker'],

a ja ma inną informację,że właśnie od tego roku darczyńcy będą znani...[/quote]

Poker prośba wielka o jakiś [B]konkret[/B]? Ustawa, przepis itp. Bo informacje ze ktoś ma informacje to praktycznie nic nie mówiące informacje. A przyznam, że jestem zainteresowana [B]konkretem[/B] w temacie. Szukam od pewnego czasu, nie bardzo mnie zadowala wersja szeptana. Jak wspomniałam potrzebuję podstawy.

Posted

[quote name='Isadora7']Poker prośba wielka o jakiś [B]konkret[/B]? Ustawa, przepis itp. Bo informacje ze ktoś ma informacje to praktycznie nic nie mówiące informacje. A przyznam, że jestem zainteresowana [B]konkretem[/B] w temacie. Szukam od pewnego czasu, nie bardzo mnie zadowala wersja szeptana. Jak wspomniałam potrzebuję podstawy.[/quote]

Jaka "wersja szeptana"? Każdy US o tym informuje. W każdym zeznaniu są rubryki, które zaznacza się, by wyrazić zgodę na przekazanie danych osobowych dla OPP. Podstawa prawna - ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych art. 45c ust. 5.
[B]"5. Naczelnik urzędu skarbowego przekazuje organizacji pożytku publicznego imię, nazwisko i adres podatnika oraz wysokość kwoty, o której mowa w ust. 1, przekazanej na rzecz tej organizacji, po wyrażeniu przez podatnika w zeznaniu podatkowym lub korekcie zeznania, o których mowa w ust. 1, zgody na ich przekazanie. Informacje te naczelnik urzędu skarbowego przekazuje organizacji pożytku publicznego, w formie pisemnej, w terminie określonym w ust. 4." [/B]

I raz jeszcze - każdy rodzaj zeznania podatkowego zawiera rubryki, ktore wyraźnie wskazują na to, że można wyrazić zgodę na przekazanie danych osobowych OPP, wysokość przekazanej kwoty i wskazać cel szczegółowy1%. Wystarczy przejrzeć druki zeznań, nie trzeba znać nawet podstawy prawnej.

Posted

więc zmieniło się od tego roku, w zeszłym prowadzona była batalia o jawność, wiele organizacji protestowało

jeśli tak jest jak pisze Chandler to tyko dobrze:lol:

Posted

[quote name='Chandler']Jaka "wersja szeptana"? Każdy US o tym informuje. W każdym zeznaniu są rubryki, które zaznacza się, by wyrazić zgodę na przekazanie danych osobowych dla OPP. Podstawa prawna - ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych art. 45c ust. 5.
[B]"5. Naczelnik urzędu skarbowego przekazuje organizacji pożytku publicznego imię, nazwisko i adres podatnika oraz wysokość kwoty, o której mowa w ust. 1, przekazanej na rzecz tej organizacji, po wyrażeniu przez podatnika w zeznaniu podatkowym lub korekcie zeznania, o których mowa w ust. 1, zgody na ich przekazanie. Informacje te naczelnik urzędu skarbowego przekazuje organizacji pożytku publicznego, w formie pisemnej, w terminie określonym w ust. 4." [/B]

I raz jeszcze - każdy rodzaj zeznania podatkowego zawiera rubryki, ktore wyraźnie wskazują na to, że można wyrazić zgodę na przekazanie danych osobowych OPP, wysokość przekazanej kwoty i wskazać cel szczegółowy1%. Wystarczy przejrzeć druki zeznań, nie trzeba znać nawet podstawy prawnej.[/quote]

[B]Chandler[/B] wybacz ale jakby każdy był księgowym, każde [B]US[/B] istotnie tak życzliwy i informował, każdy taki omnibus, że nie głupieje po pierwszej stronie PITa (ja głupieję i zapewniam, ze nie jestem wyjątkiem, a na dodatek nie wstydzę sie do tego przyznać) to...

nieeee to senne marzenie, jest inaczej > [B]A to Polska właśnie[/B].

Wiem, wiem że u nas jedynym że to nikogo nie obchodzi bo mam się znać i koniec. Wiem też że jestesmy biodaj drugim jak nie pierwszym krajem UE gdzie sa najbardziej niezrozumiałe przepisy.

Wiem też, że ja osobiście na prośby o pomoc w wydzierganiu np banerka nie odpowiadam "każdy photoshop to ma".

Wiem również, ze na jakimkolwiek forum rzucę pytanie tego typu dostanę odpowiedź. Myślałam że na dogo też tak bbędzie i nikt mnie nie poinformuje jaki ja jełop jestem bo nie znam (i nie będe znała) PITa na pamięć.

Gdybym była w stanie pojąć to wszystko zapewne nie pracowałabym w gazetach i agencjach reklamowych jako redaktor techniczny i grafik. Siedziałabym w US i ptaszkowała takiej innej Isadorce rubryczki z chamskozłosliwymi tektami na ustach "tu nie wypełnione, tu też, trzeba patrzeć na rubryczki a nie po ścianach" zapijąc kawusią stojącą niekoniecznie na miejscu ku temu przeznaczonemu (znane z autopsji).

Jak widzisz dałaś mi konkretną dopowiedź i za to jestem ci wdzieczna. Wybacz ale czytanie ustawy podatkowej i zagłebuianie się w tajniki tego doprowadza mnie do szału, bez bejsbola nie podchodź. Cenie sobie bardzo również odpowiedzi "bo nie, bo tak etc" ja sama stram się dokładnie odpowiadać na watplwiości i pytania zadane w moich domenach (ale o tym chyba wiesz). Jesteśmy to zbiorowiskiem różnych zawodów, środowisk... Jesteśmy dla psów... wydaje mi się, że nie powinno stanowić probelmu jeżeli taki jełop podatkowy zapyta o coś i dostanie, rzeczową odpowiedź - jak to zresztą Ty zrobiłaś. Dziękuję ponownie.

Nigdy nie oceniałam nikogo na dogo ile robi dla psów poprzez pryzmat własnego Ego. To znaczy że dużo robię ja inni są be, kłamią (bo pisza co myslą pod własnym imieniem), bądź tylko klikają, tuptają, hopają blablabla. Śmiem twierdzić, że każda pomoc jest ważna, co chyba widać po przekroju aukcji jakie robią. Nie toleruję jednak osób kogokolwiek źle oceniają tylko dlatego, że mają inne zdanie, ze kupują nie w tym warzywniaku w którym ja kupuję (nie ma tu nic osobistego do osób na tym wątku).

Prosze tylko o odrobinę życzliwości w sytauacjach analogicznych. Uwierz nie zadałam pytania li tylko dlatego że bliżej mi do Emir niż innej organizacji. Zadałam pytanie dla siebie.

[B]A psu pomogę każdemu o ile mam możliwość, psy nie wiedzą o organizacjach.[/B]

Ale sobie dziabnełam feleitonik :)

[B]Chandler to puenta teraz: Dziekuję bardzo za konkret, skoro tak piszesz z odniesieniami do paragrafów to sobie to zapisuję. Wybacz nie jestem w stanie (psychicznym) sprawdzić, wierze na słowo. Dlatego włąsnie oczekuję takich odpowiedzi na takie pytania.[/B]

Posted

O rany, Isadoro, faktycznie niezły felieton :cool3:.
Spróbuję krótko.
Moja odpowiedź była nie tylko do Ciebie, ale też do kahoona, choć cytowałam w ostatnim swoim poście Twoją wypowiedź.
Trzeba sprawdzić przepisy, zanim powie się ludziom, że nie mogą uzyskać informacji o przekazanych pieniądzach - to do kahoona.
Natomiast Ty Isadoro napisałaś, że to wersja szeptana i szukasz odpowiedzi na ten temat od jakiegoś czasu. Czyli, że coś jest niezbyt jasne, są różne interpretacje, że nie można się dowiedzieć, no nie wiem...
Zdziwiłam się, że szukałaś i nie znalazłaś (np. w urzędzie) odpowiedzi na swoje wątpliwości, bo przepisy są obecnie jasne, urzędnicy o tym informują, są odpowiednie rubryki w zeznaniach i nie ma tu miejsca na urzędnicze interpretacje, tak więc nie wiem w czym problem. Wiadomo, że nikt nie jest omnibusem.
Co do pozostałej części Twojej wypowiedzi, to nie będę się odnosiła, bo moim zdaniem "popłynęlaś" za mocno w tym interpretowaniu moich intencji. Nie wiem, co mają do tego ogłoszenia, klikanie, pomoc psiakom, ocenianie innych...
Napisałam tylko, że osoby, które mają taką potrzebę mogą uzyskać informację na temat przekazanych przez siebie pieniędzy dla OPP, wynika to jasno z druku zeznania, jak ktoś chce, to z przepisów również i podstawę prawną podałam. Innych informacji nie zawarłam w swojej wypowiedzi, zwłaszcza na temat Twojej osoby.
kahoona zanim oficjalnie poinformuje o nowelizacji przepisów, powinna to sprawdzić, bo wprowadza ludzi w błąd, ale nic się przecież nie stało, bo Poker wyraziła wątpliwości, ja podałam szczegóły, bo akurat wiedziałam i o to chyba chodziło. To wszystko.

Posted

[quote name='Chandler']
Natomiast Ty Isadoro napisałaś, że to wersja szeptana i szukasz odpowiedzi na ten temat od jakiegoś czasu. Czyli, że coś jest niezbyt jasne, są różne interpretacje, że nie można się dowiedzieć, no nie wiem...
Zdziwiłam się, że szukałaś i nie znalazłaś (np. w urzędzie) odpowiedzi na swoje wątpliwości, bo przepisy są obecnie jasne, [COLOR=Red][U][B]urzędnicy o tym informują[/B][/U][/COLOR], są odpowiednie rubryki w zeznaniach i nie ma tu miejsca na urzędnicze interpretacje, tak więc nie wiem w czym problem. Wiadomo, że nikt nie jest omnibusem.
[/quote]

Zapraszam zatem do mojego US i serdecznie zazdroszczę że u Ciebie jest inaczej. Wychodzę z założenia (jakoś mnie tak wychowano) że Urząd jakikolwiek ma pomagać Obywatelowi, a nie wskazywać że Obywatel jest jełop, przestępca itd. Niejednokrotnie na proste pytanie dostałam odpowiedź, ze Pani nie może udzielić odpowiedzi bo przepisy jej nie pozwalają. Skutecznie mnie to nauczyło szukać odpowiedzi u życzliwych i dobrze poinformowanych osób. I przyznam o zgrozo, że niejednokrotnie były właściwsze niż u źródła. I... nie zdziwiłabym się że zaistniało to w przypadku [B]kahoony[/B] - tzn spytała źródło a nie osobę naprawdę wiedzącą.

Posted

Urzędnicy też ludzie, jedni życzliwi inni mniej. Tak sobie myślę, że tym razem nikt o ten 1% w urzędzie nie zapytał..., ale daję już temu spokój, bo powoli się gubię.

Posted

[URL="http://img379.imageshack.us/my.php?image=skanuj0002.jpg"][U][B]Rok temu we współpracy z prasą (poniżej) podaną przeze mnie informację uzyskaliśmy w NGO, Ministerstwie Finansów i US. Nie podaję niesprawdzonych informacji. Więc Chandler nie do końca ma rację, pouczając mnie.[/B][/U][IMG]http://img379.imageshack.us/img379/9595/skanuj0002.jpg[/IMG][/URL]

Posted

kahoona - przepisy zmieniają się. Przecież to wiadomo - pojawiają się i znikają ulgi, są rożne progi podatkowe itd. Przepisy odnośnie 1% podatku też mogą się zmieniać - nie muszę Ci chyba tego pisać. Podając informacje w nowym roku podatkowym, trzeba sprawdzać, czy nic się nie zmieniło, bo wprowadza się ludzi w błąd. Przecież nie chodzi o sprawdzenie i znajomość całej ustawy podatkowej, tylko o informacje na temat 1% przekazywanego OPP. Mamy już marzec, niedługo koniec rozliczeń rocznych, należy ludzi informować, że mogą zaznaczać rubrykę w zeznaniu rocznym, odnośnie przekazywania danych osobowych do OPP, a nie wręcz odwrotnie i pisać, co było w roku ubiegłym, bo to było kiedyś, a teraz jest inaczej. Ta zmiana nie wynika z żadnej interpretacji przepisów Ministerstwa Finansów, ale wprost z przepisów podatkowych i widać to wyraźnie w drukach rozliczeń rocznych. Twoja informacja jest zeszłoroczna i nie napisałam, że wynika ze złej woli, ale nie jest prawdziwa w odniesieniu do tegorocznych rozliczeń, niestety, a zmieniły sie przepisy, a nie ich interpretacja.
To jest ważna zmiana odnośnie przekazywania danych osobowych, kwoty i szczegółowego celu 1% i OPP powinny ją znać i informować o niej.
Przecież nic się nie stalo - wiesz już, że przepisy się zmieniły i możesz informować o tym osoby zainteresowane.

Posted

Kolejne relacje z DT (tym razem bez zdjęć)
Na początku info o tym, że Piano przytył, waży w tej chwili ok. 13 kg
W domu siusia coraz mniej, przy czym chodzi na częstsze spacerki[bez smyczy], podczas których bacznie obserwuje Paulę i Jej TZta, podąża za nimi, boi się, że go zostawią (gdy zatrzyma się gdzieś na chwilę, a Paula i TZ idą do przodu - natychmiast ich goni). Ma apetyt. Buntuje się za każdym razem, gdy musi wsiąść do samochodu, pokazuje nawet ząbki. W domu upodobał sobie szafę - spędza w niej dużo czasu, lubi tam spać:lol: Paulina zauważyła, że coraz większą przyjemność sprawia chłopakowi mizianie, na początku było mu wszystko jedno, możliwe, że związane było to z adaptacją i stresami. Jest coraz kochańszy, coraz bardziej miziasty i rezolutny.

Posted

Szafa na pewno daje mu poczucie bezpieczenstwa. Niektore psy lubia takie zamkniete z kilku stron miejsca. W przyszlosci mozna by mu sprawic taka bude z materialu, ale nie wiem czy by sie zmiescil?..

Wspaniale wiadomosci, jakie to dla niego musi byc wszystko nowe - ludzie, ktorzy miziaja i jesc daja :crazyeye:

Posted

Jak wróci Gonia mam zamiar z Nią porozmawiac -- wydaje mi się, że zakupimy bude materiałowa dla Pianola. W ogóle nie ma mowy o spaniu na legowichu-- nocke spędza w szafie lub pod malusim nocnym stolikiem. Jezus Maria jak ja kocham tego łobuza. :):):) Donia to jest całkiem inny Pianol niż ten z poprzedniego tygodnia. Wczoraj nie było nas w domu około 5 godzinek--- jak wróciliśmy była ogromna radośc--- podskoki, mizianko i te oczka...... oczka mega wesolutkie z malusią iskierką. To jest uczucie nie do opisania. Sto razy dziennie dostaje buziole- nie protestuje (jak na samym poczatku) jest kochany--- nasz "stary smoczek:):):):)"