Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Unbelievable']a no to tak jak myślałam i to dużo tłumaczy, gram ma tak z 10-12mm i się to wbija wszędzie[/QUOTE]

a Gram to staffik ? :hmmmm: ;)
bo o nich była mowa , że gubią sierść :)
kolor ma duże znaczenie , najbardziej leci biała sierść .. to taka ciekawostka.

Posted

[quote name='Vectra']a Gram to staffik ? :hmmmm: ;)
bo o nich była mowa , że gubią sierść :)
kolor ma duże znaczenie , najbardziej leci biała sierść .. to taka ciekawostka.[/QUOTE]
Nie nie nie, chodziło mi o wypadanie i widoczność tej sierści, na pewno więcej widać dłuższą i może się wydawać że leci jej więcej

Posted

Nie mam dywanów, a białe kafelki, i jasne panele, sierść jest widoczna zaraz po odkurzaniu :) wala się wszędzie, już się nauczyłam z tym żyć... jak miałam dywany to sierści nie widziałam póki się na tym dywanie nie położyłam- przerażenie było ogromne hhe :)

Posted

Mam przykład nie staffika, a mixa ttb. Jest to to odwoływalne i grzeczne do momentu jak zobaczy, wyczuje dzikie zwierze w lesie. Koniecznie chce je upolować więc chodzi na 20 m linki. Skupia się na mnie na hasło "dobry piesek", wtedy zwykle dostaje żwacza. Do naszej przyjaciółki, która czasem z nim wychodzi wraca na "chodź do cioci". Czasem chodzę z moim psem i labradorką "cioci". Młoda wraca na "Rino, do mnie" ;-) Skojarzyła to ze smakołykiem.
Mój i moich rodziców pierwszy pies to był dalmatyńczyk. Agresywny, dominujący i kompletnie przez nas nie wychowany. Następne psy były już grzeczniejsze i wychowywane.

Posted

Moja rudo-biała stafficzka nie gubi sierści wcale. Mam w domu różne dywany na których leży i często lubi się w nich wytarzać i kłaczków nie zostawia. Pojedyncze włoski może gdzieś na legowisku by się znalazły, ale problem zafutrzonego mieszkania u mnie nie istnieje.

Posted

W imieniu koleżanki:
Szuka psa średniego/dużego do małego mieszkania. Studiuje dziennie i 3 razy w tygodniu pracuje / w tym w sobote/.
Jest aktywna, jeździ konno. Moze trenować amatorsko jakiś psi sporcik. :wink:
Może zepewnić dziennie [U]do 2,5 h aktywnego spaceru.[/U] W weekend więcej.
Jej typy:
-toller
-flat
-border collie
-golden
Proszę o skomentowanie i ewentualnie doradzenie jakiejś innej rasy. :Rose:

Posted

dobra rada-niech sobie kota weżmie jeśli chciałaby towarzystwo,jeśli koniecznie psa to może do schronu jako wolnotariusz.sama w podobnej sytuacji byłam jak twoja kumpela-na psa nie była za dużo czasu.potem po studiach jeszcze gorzej z czasem,a pies?wiadomo -przynajmniej na 10 lat.także zapracowanym do granic możliwości psa odradzam.

Posted

[quote name='gryf80']dobra rada-niech sobie kota weżmie jeśli chciałaby towarzystwo,jeśli koniecznie psa to może do schronu jako wolnotariusz.sama w podobnej sytuacji byłam jak twoja kumpela-na psa nie była za dużo czasu.potem po studiach jeszcze gorzej z czasem,a pies?wiadomo -przynajmniej na 10 lat.także zapracowanym do granic możliwości psa odradzam.[/QUOTE]

a to do kogo?

Posted (edited)

gryf80- koleżanka miała już psa i sobie radziła. Niestety trzeba było go uśpić.A te 2,5 h -jak już pisałam- to byłby bardzo aktywnie spędzony czas.Nie ma mowy o spacerze wokół bloku. Dziewczyna miała aktywnego mieszańca i wymyślała mu sporo "atrakcji". Nowe miejsca do spacerów, praca umysłowa czy aportowanie to jedno z nielicznych. Dziewczyna zna się na rzeczy.Ma elstyczne godziny pracy, i może zabierać psa ze sobą.

Edited by Lays
Posted

Jak dla mnie to powinna po prostu pogadać z hodowcami wybranych ras, moze podjechać do jakiejś hodowli i popatrzeć, jak sie z daną rasą pracuje, a potem podjąć decyzję. To by było najlepsze rozwiązanie, o ile oczywiscie hodowle tych ras są w rozsądnej odległości od niej. Inna opcja to poczytać o rasach i wybrać tę, która najbardziej się spodoba i przypasuje do jej charakteru.

Posted

Ja bym stawiała na tollera ;)
Golden i flat są trochę większe, sportowo bardziej tollera widzę.

A border jak to border - bałabym się, że będzie chciał konia zaganiać :evil_lol:

Posted

[quote name='Vectra']to ile ma trwać spacer i jak ma wyglądać ?

bo może trzeba jakieś standardy określić ?[/QUOTE]

[quote name='Unbelievable']też jestem ciekawa, bo chyba krzywdzę swoje psy :hmmmm:[/QUOTE]
to Wy nie wiecie ?
przecież prawdziwy właściciel siedzi ze swoim psem 24/7 w tym min 5godz na spacerach ;) plus trenuje agi . teraz taka osoba nazywana jest dobrym właścicielem.
dla mnie to chore , ale właśnie czytając dogo takie wnioski mi się nasuwają .

według mnie dziennie 2godz porządne na dworze dla psa są wystarczające .

Posted

[quote name='Unbelievable']też jestem ciekawa, bo chyba krzywdzę swoje psy :hmmmm:[/QUOTE]

temu jestem elektryczna , na te złote rady :diabloti:
zresztą czy każdy pies potrzebuje 2,5 godzinnego spaceru ? a jak się trafi flegmatyk ? do tego z wizją rozpuszczenia w deszczu , ew z obawami przed silnym wiatrem ? i co wtedy ? nici ze spaceru :evil_lol:

Posted

[quote name='Vectra']temu jestem elektryczna , na te złote rady :diabloti:
zresztą czy każdy pies potrzebuje 2,5 godzinnego spaceru ? a jak się trafi flegmatyk ? do tego z wizją rozpuszczenia w deszczu , ew z obawami przed silnym wiatrem ? i co wtedy ? nici ze spaceru :evil_lol:[/QUOTE]

Jak to nici - następnego dnia 5 godzin śmiga :diabloti:

Posted

jeśli golden by jej pasował to byłby chyba dobry-złoty pies dobrze się ludziom kojarzy i np.zabierając go do pracy na pewno nie odstraszy,niż np.czarny flat.nie każdy czlowiek zna sie na rasach i generalnie ciemne duze czy średnie psy sa"złe"