Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[URL]http://polskatimes.pl/gazetakrakowska/fakty24/49013,grozne-wilki-sieja-strach-na-spiszu,id,t.html[/URL]

Jakie wrażenia po przeczytaniu?

Co sądzicie o autorze tego artykułu?

Celowo nie piszę jak ja go odebrałam, bo nie chcę nikogo sugerować. A może ja coś nadwrażliwa jestem :cool1:

Posted

Bo tysiące psów w Polsce "broni" w ten sposób upraw przed dzikami.
(Jest tu gdzies taki temat ale nie moge znaleźć).
Pies z tego artykułu miał i tak nieźle bo dostawał jedzenie i wode.
Nie kazdy ma tyle szcześcia....

Posted

Boże ... przerażony psiak bez możliwości ucieczki..... otoczony kilkoma wygłodniałymi wilkami... rozszarpywany po kawałku...:-( Kiedy ci zacofani chłopi przejrzą na te parszywe oczy ??? ilu takich bezmózgów żyje w tym kraju dla których "to tylko pies".....

Posted

Teraz będzie jakie to wstrętne te wilki..... a o tym, jakim koszmarem jest życie psa przykutego do budy, to ani słowa :mad: A buda na zdjęciu- nooo full wypas normalnie. Nie mówiąc o tym, że dziki są dla psa nie wiem, czy nie większym zagrożeniem niż wilki, a szczekania to się szybko uczą nie bać.... :shake:

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/member.php?u=8175"]ulvhedinn[/URL] a przegadasz to takiemu wieśkowi? Typowe wiejskie podejście. Pies do budy i śmieci do jedzenia... :shake:

Posted

a po wczorajszym felietonie odnośnie faceta robiącego smalec z psów??? Ludziom to normalnie wóda chyba wypaliła szare komórki albo sa tak zacofani, że aż mi sie wierzyć nie chce. Najgorzej jest w tych tzw. "pipidówkach" bo tam nic nie dociera samo zacofanie - trzeba by wymyśleć jakiś sposób na dotarcie do tych porąbanych ludzi z informacjami z cywilizowanego świata, że [B]smalec z psów nie leczy!!!!!!!!![/B] koszmar!!!!!!

Posted

Powątpiewacie w sprawność intelektualną tego pana?
Dla mnie to geniusz w wymyślaniu jak wydrzeć dutki - niech mu zapłacą odszkodowanie a on sobie kupi (już w to wierzę że nie skombinuje za darmochę) nowego stróża. I ma maszynkę do robienia kasy. Geniusz powiadam Wam, geniusz.
Czy kiedys doczekamy czasów że prawo będzie egzekwowane - TO ON POWINIEN co najmniej zapłacić słoną karę za znęcanie się nad psem ( bo o kryminale to nawet nie marzę). Przecież to oczywiste ,że uwiązany pojedynczy pies w szczerym polu ma zerowe szanse wobec wilków czy dzików.

Posted

[quote name='taks']Powątpiewacie w sprawność intelektualną tego pana?[/quote]
Ja powątpiewam w intelekt tego "dziennikarza"
Właściciel psa swój rozum ma i liczyć umie.....

[quote]Czy kiedys doczekamy czasów że prawo będzie egzekwowane - TO ON POWINIEN co najmniej zapłacić słoną karę za znęcanie się nad psem ( bo o kryminale to nawet nie marzę). Przecież to oczywiste ,że uwiązany pojedynczy pies w szczerym polu ma zerowe szanse wobec wilków czy dzików.[/quote]Proszę, oto chrześcijańskie miłosierdzie w państwie prawa:

"[I]Policja w Czarnej Dąbrówce otrzymała zgłoszenie o trzech psach, które w sobotę, bez wody i pożywienia w okropnym upale pilnowały pola w okolicy miejscowości Zawiaty. Po sprawdzeniu informacji uznała, że... wszystko jest w porządku.[/I]..................."
[URL="http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080603/BYTOW/651767443"]http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080603/BYTOW[/URL]
[URL="http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080603/BYTOW/651767443"]/651767443[/URL]

Super Nowości 04.09.2008.
[I]Koszmar psich pastuchów[/I].

" [I][B]....[/B]Okrucieństwo rolników z powiatu tarnobrzeskiego nie ma granic. Potrafią uwiązać psy na polach wiosną i nie spuszczać ich aż do jesieni. Męczone zwierzęta pilnują upraw przed dzikami i jeleniami. Dręczyciele nie widzą nic złego w swoim postępowaniu.
[/I][I][............]
Namawiamy rolników do korzystania z elektrycznych pastuchów, ale niestety, nie wszyscy są nimi zainteresowani. Nasze koło oferuje je za darmo, wystarczy tylko je zamontować. Ci, którzy z niego skorzystali, nie odnotowują żadnych szkód. Ale widać niektórzy wolą zgłosić szkody i zgarnąć łatwe odszkodowanie."[/I]
[URL]http://www.pressmedia.com.pl/sn/index.php?option=com_content&task=view&id=3491&Itemid=40[/URL]

Posted

............do skutku, na piśmie.

Nie widzicie, że [U]coś się w tym kraju jednak rusza[/U] ?
Do niedawna temat dręczenia zwierząt był zupełnie nieatrakcyjny dla dziennikarzy. Teraz co drugi dzień jest nadawany program o takiej tematyce ?

Do szkoły chodziliśmy wszyscy. Jaka jest przeciętna IQ ?
Ile razy nauczyciel musiał powtarzać temat aby uczniowie pojęli choć trochę ?
Tak samo jest z policją i niektórymi urzędnikami.

Posted

[quote name='ElzaMilicz']Należałoby spróbować złożyć doniesienie do prokuratury. Dowody są, gość sam wszystko opisał w protokole strat. Ciekawe jaka byłaby odpowiedź ?
Tylko kto doniesie ?[/quote]

Powinna to zrobić organizacja, na oko widać kilka paragrafów z ustawy, ale aby sprawa była jasna, ktoś musi udać się na miejsce, pogadać z ludźmi i wykonać dokumentację.
Działa tam coś w okolicy?

Posted

[quote]Teraz będzie jakie to wstrętne te wilki..... [/quote]Dokładnie - zaraz myśliwi znowu rozpoczną swoją batalię o przywrócenie wilka na listę gatunków łownych.

[quote]Nie mówiąc o tym, że dziki są dla psa nie wiem, czy nie większym zagrożeniem niż wilki,[/quote]Dziki,też nie są takie dzikie i takie złe - poza tym,nie wiem czy pies jest w stanie przegonić takiego dzika,który i tak sobie z tego nic,nie robi...

[QUOTE][I]Namawiamy rolników do korzystania z elektrycznych pastuchów, ale niestety, nie wszyscy są nimi zainteresowani.[/I][/QUOTE]

Dokładnie - zamiast ogradzać i chronić uprawy,lepiej wszystko wybić i brać kasę z odszkodowania ...

Posted

[quote name='lis']
Dokładnie - zamiast ogradzać i chronić uprawy,lepiej wszystko wybić i brać kasę z odszkodowania ...[/quote]
Stąd proste wnioski- system odszkodowań jest chory, ale dla wszystkich zainteresowanych (rolnicy i myśliwi) wygodny. Niestety. :shake:

Posted

Dokładnie - a istnieje on tylko po to,żeby uzasadnić myślistwo + ok.40 milionów zł rocznie na dokarmianie,które ma zniwelować straty,a tak naprawdę powoduje nadwyżki zwierzyny,żeby było do czego postrzelać

Posted

To teraz ja ;)
oczywiście, że sprawę zgłosiłam inspektorce Krakowskiego TOZ, ale sprawa jest tylko na pozór prosta. Jest pewna, że miejscowa policja nie dopatrzy sie w tym procederze niczego niewłaściwego. Przecież wszyscy w okolicy tak robią. W każdym razie - przyglądnie się sprawie...

Mnie interesuje także postawa dziennikarza. Czy tylko ja odniosłam wrażenie, że nie jest to relacja bezstronna? Dla mnie ten artykuł (i dla kilku innych osób) został napisany z dość uchwytną wymową "bezduszne urzędasy gnębią biednych rolników". A może to tylko moja nadinterpretacja?

Guest Mrzewinska
Posted

Wystarczylby przepis, ze PZł wyplaca odszkodowania tylko tym, ktorzy maja dzialajacego, zainstalowanego pastucha elektrycznego.
A nie daje grosza tam, gdzie uwiazane psy.
A jak pan rolnik liczyl na pieniadze na szczeniaka, na odszkodoewanie za psa, to nie wiadomo, czy to wilki zagryzly psa. Czy wlasciciel zatłukl.

Zofia

Posted

A może tu chodzi o to,żeby pokazać,jakie to te wilki są złe i żeby tym samym dać pretekst do rozmowy na temat przywrócenia wilka na listę gatunków łownych? ...:cool3::shake:

Posted

[quote name='Mrzewinska']Wystarczylby przepis, ze PZł wyplaca odszkodowania tylko tym, ktorzy maja dzialajacego, zainstalowanego pastucha elektrycznego.
A nie daje grosza tam, gdzie uwiazane psy.
A jak pan rolnik liczyl na pieniadze na szczeniaka, na odszkodoewanie za psa, to nie wiadomo, czy to wilki zagryzly psa. Czy wlasciciel zatłukl.

Zofia[/quote]
Popieram w 100% , sama słyszałam jak rolnik zabrał na polowanie na dziki swego psa rotwailera!,zdziwił się ,że pies taki niezaradny był w kontakcie z dzikiem i zginął od ran. Inny jego pies doberman chyba wyczuł szczura w piwnicy, bo wskoczył przez otwarte okienko piwniczne i się powiesił na zakrótkim łańcuchu,słuchać tego nie można.Pies w kołnierzu albo w koszulce, po zabiegach wet to dziwactwo a jego właścicielka to paniusia z miasta co się nudzi i psa ubiera. Mamy XXI wiek i jesteśmy w Europie!!!!!!

Posted

a ja tutaj czegoś nie rozumiem... Oni chcą pieniędzy, ale o stracie psa czyli przyjaciela, który pilnował im tego pola z ziemniakami czy czegoś tam jeszcze to nie pomyślą...
A może to wcale nie wilki...?

Posted

To,chyba na ten sam temat: [URL]http://polskalokalna.pl/wiadomosci/podkarpackie/news/metoda-bulwersuje-sluza-z-lancuchem-u-szyi,1189935[/URL]