Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
2 minuty temu, konfirm31 napisał:

W jakim sensie w szoku? Po pierwsze, to "Świat Rolnika", a po drugie, to ta  pani od lat walczy z Grzegorzem Bielawskim. Dla rozrywki, polecam poczytać w "Świecie Rolnika", o sławnej Pumie Nubii. Też artykuł " rolniczy" ;). Gdyby to nie było takie smutne, to by było śmieszne :(((

Nie jestem  w tych klimatach, stąd  moje zdziwienie.  Pewnie zaraz się okaże, że w  Radysach to po prostu  raj dla  psów był. 

Posted

Wywołano Korabiewice

. Przy schronisku w Korabiewicach wymuszono decyzje sprzedaży placówki. W placówce w Korabiewicach pomocni byli właśnie wolontariusze, którzy zostali wyposażeni przez ówczesnego lidera PdZ w aparaty fotograficzne i robili dokumentacje, która przyczyniła się do likwidacji, a później sprzedaży.

Robiłam bazarek cegiełkowy na głodujące tam psy, bazarek dawno usunięty, zebrało się ponad 2500zł w krótkim czasie, dziewczyny (Tripti) brodziły tam w błocie po ciemku, po pracy, to była późna jesień, albo wczesna wiosna, żeby nakarmić psy, które - pamiętam wpis!!! - wieszały się na kratach, żeby ich nie pominąć. Najtańsza karma, załatwiana gdzieś na bazarze, batony i kostki.

Miałam wtedy wrażenie, oczywiście, że idzie jakaś rozgrywka o to miejsce, że ten, kto chciał przejąć, mógł nie dopuścić do głodu. Głodu stricte, wiem co mówię. Ale nie to było ważne dla tych, co kupowali cegiełki, i dla wolontariuszek, które jeździły tam ratować zwierzaki.

• Upvote 2
Posted
2 minuty temu, konfirm31 napisał:

https://www.facebook.com/182200368643485/posts/1362326887297488/

Wypowiedż G. Bielawskiego. Znaleziono i zabezpieczono zakopane, martwe psy. A sprawiedliwość poszła się bujać 

....eh...dramat to mało powiedziane :(  :( nie wierzyłam, że tam bedą gdzies zakopane martwe zwierzęta...a jednak :(  teraz się zacznie dopiero :( oby nie doszło do rękoczynów jak Ci dwaj wyjdą na wolność...coś strasznego..biedne te pst które tam zostaną..biedne te które za chwile trafią :( ten biznes się nigdy nie skończy póki nie pomożemy gminom- jedna po drugiej...naprawde błagam po raz kolejny- kto MIESZKA na terenie gmny z umową z Radysami, prosze o ujawnienie...BŁAGAM

Posted

Nie wiem już jak się podnosić po kolejnych goownach, jakie los i rodacy ostatnio nam fundują.. To wszystko straszne, skąd tyle nienawiści, chciwości, okrucieństwa, jadu? Nie ogarniam już tego. Jedyne co w sprawie radys jest pocieszające, to to że zbyt wiele dowodów na morderstwa i okrucieństwo właścicieli i ich pracowników już wyszło na jaw. Nie da się teraz już powiedzieć, że ktoś sobie to wymyślił, żeby im zaszkodzić. 

• Like 2
  • Upvote 2
Posted
7 godzin temu, rozi napisał:

Z gówna powstałeś, w gówno się obrócisz.

Schroniska dla zwierząt...., domy pomocy dla ludzi - dzieci i osób starszych nigdy , przenigdy nie powinny być prywatne / fundacyjne / stowarzyszeniowe / czy prowadzone przez kościoły!

Trafisz tam - bo jesteś kosztowną, czasochłonną zawalidrogą :(

• Like 5
Posted
9 godzin temu, agat21 napisał:

Nie wiem już jak się podnosić po kolejnych goownach, jakie los i rodacy ostatnio nam fundują.. To wszystko straszne, skąd tyle nienawiści, chciwości, okrucieństwa, jadu? Nie ogarniam już tego. Jedyne co w sprawie radys jest pocieszające, to to że zbyt wiele dowodów na morderstwa i okrucieństwo właścicieli i ich pracowników już wyszło na jaw. Nie da się teraz już powiedzieć, że ktoś sobie to wymyślił, żeby im zaszkodzić. 

Niestety..... Takie mamy prawe i z sprawiedliwe państwo... Minister co jeden to lepszy :( prawo kulawe.

Można powiedzieć że za innych rządów było tak samo. A było.... Jakoś nikt nie ma odwagi??? żeby rozwalić to całe lobby od podstaw.... I niestety nie jestem taka optymistą jak Ty agat... Dowody dowodami... 

Panowie dwaj ze swoimi koneksjami i majatkami.... Hmmm kontra najzacieklejsze fundację tego kraju- to będzie walka tytanow. I powoli zaczyna dostrzegać sens zbiórki na ponad milion.....

• Upvote 1
Posted

Nic się nie rozwali, dopóki będzie nieograniczony rozród psów. Jest od dość dawna. Od zawsze.

Tak przy okazji - w 2012, więc nie tak dawno, w USA usiłowano zmienić przepisy dozwalające na zabijanie niechcianych psów w komorach gazowych -  duszono je gazem w grupach, dla oszczędności, nie pojedynczo, umierały długo, ale tak było taniej. Nie wiem, czy te przepisy zostały zmienione.

Jeszcze za prezydentury LK zebrano niemal 100.000 podpisów dotyczących zmian w prawie - obowiązkowej rejestracji i sposobów ograniczenia rozrodu psów przez opodatkowanie niewysterylizowanych, być może nie wszystkie Panie to pamiętają, ja pamiętam, bo uczestniczyłam w zbieraniu podpisów. Ale do złożenia do Sejmu i na ręce prezydenta obywatelskiego projektu nowych przepisów nie doszło, bo organizacje prozwierzęce wzięły się za łby, która zbierze śmietankę z tego projektu. I cała akcja została rozwalona - nie przez rzad, ani nie przez prawników w Sejmie,  tylko przez tych co w statucie mieli działalność na rzecz zwierząt.

• Like 2
  • Upvote 1
Posted
6 minut temu, Sowa napisał:

Jeszcze za prezydentury LK zebrano niemal 100.000 podpisów dotyczących zmian w prawie - obowiązkowej rejestracji i sposobów ograniczenia rozrodu psów przez opodatkowanie niewysterylizowanych, być może nie wszystkie Panie to pamiętają, ja pamiętam, bo uczestniczyłam w zbieraniu podpisów. Ale do złożenia do Sejmu i na ręce prezydenta obywatelskiego projektu nowych przepisów nie doszło, bo organizacje prozwierzęce wzięły się za łby, która zbierze śmietankę z tego projektu. I cała akcja została rozwalona - nie przez rzad, ani nie przez prawników w Sejmie,  tylko przez tych co w statucie mieli działalność na rzecz zwierząt.

Hmmm czemu mnie to nie dziwi :( wiele fundacji ŻYJE z tego że są biedne pieski i kotki

Zbiórki na gruba kasę nigdzie nie rozliczane--nie dziwne że musiało dojść do wylamow (nikt nie chce z ostac bez roboty ironicznie mówiąc) 

A LK chyba był prezydentem który mógł to "popchnac“... 

Teraz ma ruszyć ten sam temat od nowa. Pani Beata z Karuny jest bardzo zdeterminowana. Musimy wprowadzać kastracja i znakowanie gdzie sie da... Inaczej takie Dworaki będą jedynie śmiać nam się w twarz :( 

Swoją drogą. Chory to kraj w którym tyle osób dziala na rzecz zwierząt z taką determinacja... a jest coraz gorzej :( 

Posted
29 minut temu, Sowa napisał:

Nic się nie rozwali, dopóki będzie nieograniczony rozród psów. Jest od dość dawna. Od zawsze.

Tak przy okazji - w 2012, więc nie tak dawno, w USA usiłowano zmienić przepisy dozwalające na zabijanie niechcianych psów w komorach gazowych -  duszono je gazem w grupach, dla oszczędności, nie pojedynczo, umierały długo, ale tak było taniej. Nie wiem, czy te przepisy zostały zmienione.

Świetny biznes z którego nie trzeba się rozliczać :( :(

Posted
17 minut temu, kiyoshi napisał:

LK chyba był prezydentem który mógł to "popchnac“...

Mógł i chciał, sam miał psa - znajdę czy z azylu.  Zaprosił przedstawicieli organizacji prozwierzęcych z projektem nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, jeszcze chyba mam w komputerze ten projekt. Krakowskie ToZ nie zgodziło się, aby w ich lokalu zbierać podpisy - bo to nie prawnik z Krakowa zrobił projekt - a w Warszawie działacze różnych organizacji nie mogli dojść do porozumienia, kto wręczy projekt prezydentowi i wszystko szlag trafił. Od tej pory nie marnuję czasu na udział w jakichkolwiek akcjach organizowanych przez jakiekolwiek fundacje - ani działające dla ludzi, ani dla zwierząt.  

Posted
8 minut temu, Sowa napisał:

Mógł i chciał, sam miał psa - znajdę czy z azylu.  Zaprosił przedstawicieli organizacji prozwierzęcych z projektem nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, jeszcze chyba mam w komputerze ten projekt. Krakowskie ToZ nie zgodziło się, aby w ich lokalu zbierać podpisy - bo to nie prawnik z Krakowa zrobił projekt - a w Warszawie działacze różnych organizacji nie mogli dojść do porozumienia, kto wręczy projekt prezydentowi i wszystko szlag trafił. Od tej pory nie marnuję czasu na udział w jakichkolwiek akcjach organizowanych przez jakiekolwiek fundacje - ani działające dla ludzi, ani dla zwierząt.  

Ja pierdziele. Nie do pojęcia. 

PS LK chyba miał więcej zwierząt z odzysku. Jednego psiaka też zabrali z żoną że stacji paliw i został z nimi na zawsze. Mieli ogromne serca do bezdomnych zwierząt :( szkoda że w żyłach bliźniaka płynie zgoła inna krew

A co do Fundacji podzielam Twoje odczucia w 99 procentach ale i tym jednym tli się jeszcze nadzieja

Trzeba obudzić społeczeństwo, zrobić ruch oddolny. Wprowadzenie kastracji i znakowania zwierząt na terenie małych gmin nie jest bardzo trudne. Wystarczyłaby 1 czy 2 prężne osoby plus sporo kasy.... Ale to jest możliwe... 

Posted
3 minuty temu, kiyoshi napisał:

Wystarczyłaby 1 czy 2 prężnie osoby plus z poro kasy...

Wystarczyłoby policzyć, że to kosztuje mniej niż opłaty za odławianie zwierząt i opłaty dla schronisk, do których przekazuje się te zwierzęta.

• Like 1
  • Upvote 1