Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja jutro będę dzwoniła do Garncarza robiąc wywiad nt ew. operacji i dalszej rekonwalescencji

ale... napiszę szczerze, a co mi tam :shake:
w przypadku czerniaka, nawet operowalnego, rokowania są ... mało optymistyczne, delikatnie mowiac
to jest taka wredota, charakteryzująca się dużą inwazyjnością i szybkimi postępami

trzeba brać poprawkę, ze tak czy inaczej - Igor ma raczej mało - moze bardzo mało - czasu przed sobą ( raczej należy przeliczać na miesiace, a nie lata)

strasznie chciałybyśmy, żeby te kilka miesiecy - góra rok, bo raczej więcej niż roku nie uda mu sie przeżyć - spędził wśród dobrych ludzi, nie w jakimś zamkniętym boksie - bo na taką godziwą końcówkę życia zasłużył

szukamy - bardzo pilnie - najlepszego na świecie, odpłatnego, bezterminowego tymczasu

• Replies 974
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie nazywajcie tego tymczasem, po prostu powinien trafić do domu, swojego domu.
Kinga, Camara, moja propozycja jest nadal aktualna.

Dom musi być taki, w którym będą musieli umieć podjąć decyzje w stosownym czasie. Pies odchodząc przy nowotworach bardzo się męczy. I trzeba mu pomóc a to jest cholernie trudne :-(
Ale teraz przed Igorem jeszcze troche fajnego życia, dla niego całe psie życie. Więc mu pomóżmy.

Posted

Beata_Dorobczyńska napisał(a):
Wiem, ze to moze zbyt duzo jak na biedaka skazanego na smierc ale czy ewentualna kastracja jest mozliwa ? Moze dzieki temu latwiej byłoby znależć domek.
Bardzo mi go zal :(

Beata_Dorobczyńska - musze przyznać, że nie rozumiem. W czym ta kastracja miałaby pomóc?

Posted

Znam kilka osób , które maja kaukazy - suki ale nie mam sie co pytać o domek dla Igorka jezeli jest niewykastrowany.
Wiem, ze duzo lepiej byłoby aby był sam , z własnym panem / pańcią ale wiem również , ze bardzo ciezko jest znależć dobry domek czego Igorowi z całego serca życzę.

Posted

Beata_Dorobczyńska napisał(a):
Znam kilka osób , które maja kaukazy - suki ale nie mam sie co pytać o domek dla Igorka jezeli jest niewykastrowany.
Wiem, ze duzo lepiej byłoby aby był sam , z własnym panem / pańcią ale wiem również , ze bardzo ciezko jest znależć dobry domek czego Igorowi z całego serca życzę.

jakby się okazało, że jest taki dom - to porozmawiamy z wetem jak to od strony medycznej wygląda. Jeżeli nie ma przeciwskazań - to z naszej strony na pewno nie będzie protestów

Posted

Wysłałam linka znajomym aby przeczytali cała historie Igora i byli swiadomi, ze nie jest to pies na lata i trzeba będzie sie z nim rozstac.
Jezeli będę miała jakieś informacje to dam znać. Uważam jednak , ze najlepiej byłoby dla Igora znależć domek bez psów aby mógł byc tym jedynym pluszakiem :)

Posted

Przepraszam, że nie pisałam wczoraj ale po prostu padłam, jak obsprawiłam moje trzodę.

Prezpisuję opis z karty informacyjnej:

Deformacja okolicy tęczówki ok 2x1 cm - rozmiar zbliżony - o cechach zmiany litej o struktirze wskazującej na guz. Poza tym gałaka oczna bez uchwytnych zmian. Okolice zgalkowa (tak jest napisane) bez uchwytnych zmian.

Igor faktycznie powoli przyzwyczaja się do jazdy samochodem, byłyśmy z Tatianą w szoku, że tak nam sprytnie poszło :)

Niestety w lecznicy na Gagarina pies ze schroniska nie robi wrażenia i musiałam zapłacić 121.00 zł. Od Tatianki dostałam 50.00 zł na paliwo, ale dorzucam je do badania Igorka. W ogóle gdyby nie Tatiana nie wiem jakbym sobie poradziła z tym badaniem :modla: )

Posted

po konsultacji med. ( co prawda jeszcze nie z Garncarzem, ale z moimi wetami - też obeznanymi) wiem tyle, ze:

przy czerniaku nie ma dobrych finiszów, jest bardzo agresywny i charakteryzuje się błyskawicznymi przerzutami na różne narządy - płuca są co prawda czyste jak na razie, ale nie wiadomo, czy już nie ma jakichś następnych ognisk

po ew. operacji oka najprawdopodobniej i tak czeka nas drugi rzut choroby - czyli przerzuty, które najczęściej występują po ok. 3 m-cach ( o ile nie wcześniej)

przy czym po usunieciu oka on tez bedzie dochodził do siebie przez jakieś 2, moze 3 tygodnie ( kołnierz, sączki, itd)

pies moze żyć 2-3 miesiace, moze - i to raczej max - 9-10

wydaje mi sie, ze jeszcze go obarczać dodatkowo kastracją - to jest bez sensu

dziewczyny, ja już nic nie wiem :placz: - jakoś nigdy ( na skutek zbiegów okolicznosci) nie towarzyszyłam psu przy odchodzeniu, po prostu nie wiem, co robić :-(

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Rozumiem, że on i tak będzie miał narkozę w celu usunięcia oka? To może by od razu kastracja?

Zakochałam się w Nim....

A tak po za tym, to chciałam powiedzieć, że Igor robi ogromne wrażenie na ulicy, każdy się za nim ogląda a co drugi wyciągła łapę do głaskania, nie macie pojęcia co to za radość chodzić z nim po mieście, mało nie pękłam z dumy. Tanitka potwierdzi.

Posted

kinga napisał(a):
po konsultacji med. ( co prawda jeszcze nie z Garncarzem, ale z moimi wetami - też obeznanymi) wiem tyle, ze:

przy czerniaku nie ma dobrych finiszów, jest bardzo agresywny i charakteryzuje się błyskawicznymi przerzutami na różne narządy - płuca są co prawda czyste jak na razie, ale nie wiadomo, czy już nie ma jakichś następnych ognisk

po ew. operacji oka najprawdopodobniej i tak czeka nas drugi rzut choroby - czyli przerzuty, które najczęściej występują po ok. 3 m-cach ( o ile nie wcześniej)

przy czym po usunieciu oka on tez bedzie dochodził do siebie przez jakieś 2, moze 3 tygodnie ( kołnierz, sączki, itd)

pies moze żyć 2-3 miesiace, moze - i to raczej max - 9-10

wydaje mi sie, ze jeszcze go obarczać dodatkowo kastracją - to jest bez sensu

dziewczyny, ja już nic nie wiem :placz: - jakoś nigdy ( na skutek zbiegów okolicznosci) nie towarzyszyłam psu przy odchodzeniu, po prostu nie wiem, co robić :-(

Kinga, proszę Cię zdzwoń do dr Jagielskiego on sie specjalizuje w nowotworach. Nie mam do niego numeru, jest na pewno na SGGW i w Warszawie ma lecznicę (trafiam na pamięć bez adresu) chyba Białobrzeska czy coś tam, proszę Cię zadzwoń, nich on się jeszcze wypowie.

Posted

Z tego co ja wiem- czerniak jest wybitnie wrednym nowotworem. Nawet po pozornym opanowaniu, może się znowu ujawnić- u ludzi nawet po kilkunastu latach utajenia. W dodatku jest nieprzewidywalny, może sie rozwijać powoli, albo błyskawicznie. A potrafi (u ludzi) cofnąć się samoistnie... Daje szybko przerzuty.

Straciłam na to cholerstwo sunię, cudowną, delikatną Zuzię po koszmarnych przejściach. To był czerniak jamy ustnej i podniebienia miękkiego, o postepie piorunującym z przerzutami:placz: Od wystąpienia pierwszych objawów do uśpienia mineło 2 miesiące....

Posted

Ostatnią sunię jaką straciłam, miała gruczorakolaka (czyli raka sutka), od rozpoznania, przez 2 operacje, do uśpienia trawało 6 miesięcy. Kiedy przyjechałam z nią do Jagielskiego, powiedział, że operacje były za wcześnie, że trzeba było zacząć od chemii. Nie wiem czy czerniaka leczy się chemią, ale choć o jeden telefon do Jagielskiego proszę.

Posted

Ide zaraz na Białobrzeską z Zulą, zapytam się kiedy dr Jagielski przyjmuje, czy mozna przyjśc bez umówionej wizyty ( bo z tego co kojarzę, to zapisy z dużym wyprzedzeniem trzeba robić) i czy dadzą numer telefonu bezposrednio do niego.
Bardzo mi przykro z powodu Igorka

Kaśka

Posted

PRZYCHODNIA WETERYNARYJNA "BIAŁOBRZESKA"
Warszawa - Ochota, ul. Częstochowska 20
(wejście od ul. Białobrzeskiej 40a)
tel. (0-22) 824 29 46, fax (0-22) 882 98 66
e-mail: [email protected]

WTOREK
08.00-15.00 lek. wet. Adriana Uznańska
10.00-16.00 lek. wet. Marzenna Duża-Dembele
10.00-17.00 dr n. wet. Agnieszka Żurańska*