Bączek Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 A jest "cuś" takiego :) Nakazane, zakazane co za różnica :) Quote
evel Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 [quote name='Bączek']A jest "cuś" takiego :) Nakazane, zakazane co za różnica :)[/QUOTE] Hm, raczej znaczna...? Quote
zmierzchnica Posted August 5, 2012 Posted August 5, 2012 [quote name='evel']Hm, raczej znaczna...?[/QUOTE] E tam, czy warto czytać czy nie warto, przecież to nie ma znaczenia :evil_lol: [B]Bącze[/B]k, jest wiele miejsc, gdzie możesz pochwalić książki. To akurat wątek o tych, które są (delikatnie mówiąc) kiepskie. Quote
WiedźmOla Posted February 1, 2013 Posted February 1, 2013 Odświeżę może troszeczkę wątek... Osobiście [U]nie polecam[/U] książki "[B]Co twój pies próbuje ci powiedzieć[/B]" autorstwa Arden Moore. Chodziłam sobie po sklepie i patrzę: o, książka o psach. Przeczytałam co tam z tyłu napisane: ochy i achy oczywiście. Stwierdziłam, że wezmę, może nie będzie taka zła :D Ehe... autorka odpowiada w niej na pytania od nie wiadomo kogo, same ogólniki i szczerze powiedziawszy absolutnie nic odkrywczego. Ja mając psa od kilku miesięcy sama wywnioskowałam więcej, niż podaje autorka tej książki. Quote
Tessi&Tola Posted February 1, 2013 Posted February 1, 2013 ja zdecydowanie odradzam tę, jeśli ktoś chce mieć psa stróżującego: [URL="http://www.dogomania.pl/url?sa=i&rct=j&q=psy+str%C3%B3%C5%BCuj%C4%85ce+ksi%C4%85zka&source=images&cd=&cad=rja&docid=BYo-E13TRfAiuM&tbnid=Q4pSoAD6sPqgKM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.nokaut.pl%2Fksiazki%2Fpsy-strozujace.html&ei=qO8LUZDeHoiDhQfT44HIAQ&psig=AFQjCNHGClXfAXTXO4DahrSmNwgkvQaS-w&ust=1359823075062920"][IMG]http://nokautimg2.pl/p-ab-44-ab440c1fe32ec540ff7d72ca567a26cb500x500/psy-strozujace.jpg[/IMG][/URL] tragedia! napisałabym lepszą korzystając z artykułów w internecie i w życiu nie będąc posiadaczką psa, nie dowiedziałam się absolutnie NICZEGO co pomogłoby mi w układaniu psa stróżującego Quote
Kama79 Posted February 1, 2013 Posted February 1, 2013 John Fisher " Okiem psa " - można ściągnąć e-book'a. Całkiem przystępny język, bez wymądrzania sie, bez ogólnikowego języka, jasne, czytelne przykłady... i autor faktycznie pokazuje perspektywę psiaka :) Naprawdę miło się czyta. Quote
evel Posted February 2, 2013 Posted February 2, 2013 [quote name='Kama79']John Fisher " Okiem psa " - można ściągnąć e-book'a. Całkiem przystępny język, bez wymądrzania sie, bez ogólnikowego języka, jasne, czytelne przykłady... i autor faktycznie pokazuje perspektywę psiaka :) Naprawdę miło się czyta.[/QUOTE] Nie ten wątek, to po pierwsze, a po drugie pan Fisher stwierdził jakiś czas później, że opisywane przez niego teorie nie znajdują potwierdzenia w rzeczywistości ;) Np.: [url]http://p[/url] s i a k o s c.mysle.pl/john-fisher-okiem-psa-teoria-dominacji (trzeba usunąć spacje). Quote
Tessi&Tola Posted February 4, 2013 Posted February 4, 2013 [quote name='evel']Nie ten wątek, to po pierwsze, a po drugie pan Fisher stwierdził jakiś czas później, że opisywane przez niego teorie nie znajdują potwierdzenia w rzeczywistości ;) Np.: [URL]http://p[/URL] s i a k o s c.mysle.pl/john-fisher-okiem-psa-teoria-dominacji (trzeba usunąć spacje).[/QUOTE] haha, evel sprawiłaś że to jednak właściwy wątek dla tej książki - sam pan Fisher odradza:p Quote
aussie&husky Posted May 30, 2013 Posted May 30, 2013 Stanowczo [B][U]Nie![/U][/B]polecam książki "Poradnik bez kantów.Pies.Szkolenie,pielęgnacja przyjaźń." autorstwa Carlo DeVito i Amy Ammen. Strasznie dużo o tradycyjnej tresurze,opartej na przemocy i dominacji,bardzo mało o nagrodach i pozytywnym szkoleniu.Ponadto w książce znajdziemy wiele banałów,czy wręcz mitów, nie tylko z dziedziny szkolenia. Quote
EndyZ Posted October 30, 2013 Posted October 30, 2013 Nie polecam książki "Encyklopedia Hodowcy". Bardzo dużo błędów, np. było w niej napisane, że Szpice Miniaturowe to najmniejsza rasa świata czy poprawna nazwa Pinczera Miniaturowego to Ratlerek. Quote
ada318 Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Co powiecie o "Gdy pies choruje" dwie książki Nico Maritz ? Polecacie czy nie bardzo ? Quote
ada318 Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Co powiecie o "Gdy pies choruje" dwie książki Nico Maritz ? Polecacie czy nie bardzo ? Quote
Gosiapk Posted December 7, 2013 Posted December 7, 2013 [quote name='EndyZ']Nie polecam książki "Encyklopedia Hodowcy". Bardzo dużo błędów, np. było w niej napisane, że Szpice Miniaturowe to najmniejsza rasa świata czy poprawna nazwa Pinczera Miniaturowego to Ratlerek.[/QUOTE] Aż trudno uwierzyć, że wydrukowano takie 'ciekawostki' bez korekty. Quote
Mary&Shena Posted February 22, 2014 Posted February 22, 2014 Nie wiem, czy to książka zakazana, ale nie polecam "Collie długo- i krótkowołose-" Evy-Marii Kramer. W sumie sama ją chciałam, jak ją znalazłam w internecie, ale to dlatego, że o collie jest naprawdę mało książek. Książka praktycznie o niczym, nie można się z niej wiele dowiedzieć, a już na pewno nic pożytecznego, nie ma w niej fachowych informacji o psach, a co dopiero o collie. Ilustracje są komentowane lakonicznymi podpisami, a jedyne, w czym autorka się rozpisała, jest historia rasy. [U][B]Niby książka o wychowaniu, hodowli i żywieniu, ale jest tam dużo jedynie lakonicznych informacji. Wiem, że to starsza książka, więc może jest to kwestią czasu, ale to, jak autorka radzi wychowywać i szkolić psy, jest mocną przesadą ! Mówi o pozytywnym szkoleniu, podczas gdy radzi przewracać szczeniaka na plecy, łapać za skórę na karku, a także podobnie uczyć go warowania z tym, że trzeba mu łapy wyciągnąć. Czyli typowe szkolenie tradycyjne, które świadczy o ogromnej niewiedzy autorki, w końcu collie bardzo źle znoszą szkolenie tradycyjne i wykańcza je to psychicznie.[/B][/U] Szczególnie jest to zły wybór dla kogoś, kto chce kupić collie i dowiedzieć się cennych informacji. Zamiast tego radzę kupić jakąś porządną książkę o wychowaniu metodami pozytywnymi, a informacji o rasie poszukać w internecie, u hodowców, nawet w czasopisamch o psach, bo już tam zawarte są przydatniejsze. Quote
Papisiowa Posted February 22, 2014 Posted February 22, 2014 (edited) ---------- Edited April 1, 2014 by Papisiowa Quote
mateoosh12 Posted October 25, 2014 Posted October 25, 2014 A uświadomcie mnie jakie kwiatki są w Wachu i Brzezisze? Cały czas trafiam na złe opinie (chyba metody głównie siłowe, tak? ), a jakoś nigdy żadna z tych książek nie wpadła mi w ręce. Co do Leonarda Wacha, to były takie dwie książeczki wydane o szkoleniu psa. Nie ma co się rozwodzić, dzisiaj pamiętają o nich chyba tylko dawni szkoleniowcy psów w SB. Skracając: kolczatka to podstawa, pies jest krnąbrny, a modelowe jest oduczanie agresji wobec innych psów. Kolczatka i szarpiesz w trakcie próby ataku z taką siłą i taką ilość razy, aż ból spowodowany kolczatką będzie większy niż chęć ataku. Powtarzasz do skutku. Tak, były kiedyś takie bzdety wydawane. Po wsiach chodziły też kiedyś topielce, a czarne koty przynoszą nieszczęście. Quote
Recommended Posts