Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Filonkowi robię ( odnawiam codziennie, co dwa dni ) na gumtree - ma kilka na kilka dzielnic Wawa,
na tablicy, alegratka też ma i na fb cały czas udostępniam - jest na psygarnij - nawet jakaś babeczka zapytała czy nadal jest do adopcji - odpisałam jej ale cisza już nie dała znać :(

Posted (edited)

Z Rumunii jedzie do Polski kilkanaście psów
uratowanych przed rzezią!
Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie
o domach tymczasowych (mogą być płatne)
proszę o wiadomość.

Edited by jola_li
Posted (edited)

Rumunia. 2013

A gdy się wypełniły dni i umrzeć przyszło latem,
przez most tęczowy przeszły psy. Równiutko. Łapa w łapę.
Od łap tysięcy dudnił most, deszcz krwawy smagał ziemię,
a one szły, i szły, i szły, ból niosąc i cierpienie.
Anioł zastukał w boże drzwi: „Mój Panie, już są blisko”…
Popatrzył w oczy pełne łez, choć przecież znają wszystko.
U zejścia z mostu stanął Bóg pobladły, wargi drżące –
jak tu utulić wszystkie psy, gdy idą ich tysiące?…
Jakimi słowy błagać ma Bóg psy o wybaczenie
za to, że wierząc w obraz swój, dał człowiekowi Ziemię?

................................................Barbara Borzymowska

Edited by jola_li
Posted

Byłam dziś u Filonka.
Przywitał mnie bardzo serdecznie, dostałam nawet buziaki :).
Niestety, trochę zeszczuplał. Jutro zadzwonię do opiekunki (dziś była wiceopiekunka) i poproszę o większe porcje jedzenia, bo przydałoby mu się trochę więcej ciałka.
Filonkowa grupa (10 psiaków) jest czasowo w pomieszczeniu zastępczym, bo w tym właściwym jest remont (na podłodze kładzione są płytki), ale podobno w ciągu tygodnia pieski mają wrócić do siebie.

Posted

Oby nie była to kwestia robali....bo też znam z życia wzięte przypadki przytuliskowe - gdzie nagle pies wyglądał jak szkielet i okazywało się że robale tak działały :(
Jolu - bardzo dobry pomysł na tel - podpytaj czym może to chudnięcie być spowodowane - bo może opiekunka wie cosik więcej :)
trzymam kciuki !!! :):):)

Z ogłoszeń zero odzewu.... :(

Posted

[quote name='Nutusia']A kiedy był odrobaczany? Może ja wezmę od dr Traczyka tablety, co?...[/QUOTE]
Nie wiem kiedy. Zapytam. (A w razie czego kupię, więc sobie nie zawracaj głowy).

Posted

Jutro odnowię Filonkowi ogłoszenia - dziś zdążyłam tylko jedno i więcej już nie dam rady, bo mam jeszcze robotę.

Tak sobie pomyślałam, żeby może wpleść w treść jakieś rasy, bo zauważyłam, że ludzie - nawet zdecydowani na kundelka - szukają określonego typu, który nie zawsze potem jest wybierany ;).
Może np. coś takiego: "zwykle się pisze, że piesek jest: „w typie” labradora, beagle'a, jamnika, doga, husky... Otóż Filonek jest „w typie kundla” :)".
Nie chodzi o to, żeby wciskać ludziom, że to rasowiec, ale zeby więcej osób przeczytało ogłoszenie ;).

Posted

[quote name='jola_li']Jutro odnowię Filonkowi ogłoszenia - dziś zdążyłam tylko jedno i więcej już nie dam rady, bo mam jeszcze robotę.

Tak sobie pomyślałam, żeby może wpleść w treść jakieś rasy, bo zauważyłam, że ludzie - nawet zdecydowani na kundelka - szukają określonego typu, który nie zawsze potem jest wybierany ;).
Może np. coś takiego: "zwykle się pisze, że piesek jest: „w typie” labradora, beagle'a, jamnika, doga, husky... Otóż Filonek jest „w typie kundla” :)".
Nie chodzi o to, żeby wciskać ludziom, że to rasowiec, ale zeby więcej osób przeczytało ogłoszenie ;).[/QUOTE]

albo - z racji ewidentnej wielorasowości - wpisać: mix...... i tu parę pasujących wizualnie ras wymienić...... serio - ludzie zwrócą uwagę na to, niejeden raz się przekonałam, dopytują się, jakiej rasy mieszańcem jest kundelek.....
śmieszne dla nas, ale dla niektórych - poważna sprawa ;)

Posted

[quote name='mari23']albo - z racji ewidentnej wielorasowości - wpisać: mix...... i tu parę pasujących wizualnie ras wymienić...... serio - ludzie zwrócą uwagę na to, niejeden raz się przekonałam, dopytują się, jakiej rasy mieszańcem jest kundelek.....
śmieszne dla nas, ale dla niektórych - poważna sprawa ;)[/QUOTE]
O to to :)!
Jakieś pomysły co do proponowanych ras :)?

Posted

[quote name='jola_li']O to to :)!
Jakieś pomysły co do proponowanych ras :)?[/QUOTE]

[quote name='Mattilu']Pinczer miniaturowy w wersji trikolor :)[/QUOTE]

[quote name='Nutusia']Ja się na rasach nie znam, ale powyższe zdecydowanie brzmi dumnie ;)[/QUOTE]

ja też na rasach sie nie znam za bardzo, bo kundelkowe stadko mam w domu i to właśnie jest najpiękniejsza rasa!
ale może jakiś "retriver" by tu pasował..... brzmi tak modnie, anglojęzycznie (a przecież niekoniecznie prawdziwie ;)) np. mix pinczera z retriverem tricolor..... ( retrivery są różne chyba więc da się "podciagnąć" ':evil_lol:)

Posted

Szanowni Państwo podajcie w ogłoszeniu rasa' pinczer boguszycki środkowo europejski :) Robale są u nas tłuczone , aniprazolem lub milbemaxem. Majątek dla wszystkich psów :-(. Całe stadko kolegów i koleżanek Filonka dostaje teraz po dwie porcje, grupa ma swojego "anioła " Ewa duża :) A do odnowionego/wyremontowanego pomieszczenia wracają najdalej w najbliższa sobotę. Filonek na spacerach szaleje po całej łące. Filonek po pierwsze jest młody, po drugie bardzo ładny, po trzecie utrzymuje czystość w pomieszczeniach, po czwarte umie chodzić na smyczy, po piąte będzie wierny tej swojej jedynej ukochanej rodzinie a i w niej upatrzy sobie tego swojego człowieka, to nie typ "brat łata " , po szóste dogada się z większością psów, wykastrowany, zaszczepiony, odrobaczony, zaczipowany. Przy takiej liczbie zalet co on jeszcze robi w Boguszycach ?! Ewa

Posted

[quote name='Nutusia']Ewo - też się zastanawiam dlaczego Filuś jeszcze nie jest "u siebie". Zmienię chyba tekst ogłoszenia na bardziej... optymistyczny ;)[/QUOTE]
To bardzo dobry pomysl :)