Ewa Marta Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 (edited) Na sunię natknęłyśmy się z Ellig przypadkiem. Podobnie jak przypadkiem natknęły się na nią Macia z Lacią działające na terenie Leszna i okolic. Kolejny przypadek w życiu suni, to założenie tego wątku. Przypadkiem wypadło, że to ja, a nie Ellig go zakładam. Tak wypadło;-) Dziewczyny nie potrafiły zlekceważyć prośby na facebooku o pomoc dla bezdomnej suni i jej dzieci i ruszyły ponad 40 km żeby sprawdzić, co się dzieje. Na miejscu zastały całe stado psiaków, które mieszka w starym opuszczonym budynku. Wszystko zaczęło się półtora roku wcześniej, kiedy w wiosce pojawiła się bezpańska sunia… W tej chwili psiaków jest kilkanaście. Wśród nich ona – sunia, urodzona w czerwcu-lipcu zeszłego roku. Tak napisały o niej na swoim wątku Macia i Lacia: Jest towarzyska, sama do nas przyszła. Przestraszona, ale łagodna. Miała cieczkę, wiec na pewno jest w ciąży. Obie z Ellig praktycznie w tym samym momencie, choć każda osobno spojrzałyśmy na zdjęcie suni i od razu pomyślałyśmy, że trzeba ją natychmiast zabierać. Potem okazało się, ze każda z nas kombinowała, jak to powiedzieć drugiej, skoro minusy na kontach podopiecznych jeszcze nie poznikały, a Bianka nawet nie jest jeszcze ogłaszana… Na szczęście jakoś się odważyłyśmy i w ten właśnie sposób Gabi trafiła pod naszą opiekę. Od wczoraj trwały próby jej złapania, bo w międzyczasie ociepliło się i psiaki rozpierzchły się w różne strony. Wczoraj suni nie było, co wywołało u nas wielkie zdenerwowanie i plan wyjazdu po nią dzisiaj spalił na panewce. Na szczęście dziewczyny są uparte i pojechały szukać Gabi jeszcze dzisiaj o świcie. Nie było jej, płakać nam się chciało, że za późno, że może gdzieś urodziła…. Na szczęście godzinę później znalazła się i jakoś udało się ją złapać. O tym jednak może napisze nam sama Macia, jak będzie miała wolną sekundę. Dzisiaj rano zabrały Gabi do weta, po czym w swej nieskończonej miłości do zwierzaków, podwiozą ją jutro do Konina, żebym miała bliżej. Co można powiedzieć o Gabi (bo takie imię wybrałyśmy jej z Ellig)? To nieduża sunia, ważąca 10,7 kg. Jest bardzo chudziutka, wymaga zdecydowanie odżywienia. Jest spokojna i w samochodzie jechała grzecznie. U weta dziewczyny zdjęły z niej 40 kleszczy, a nie jest powiedziane, że to wszystkie, bo sierść ma gęstą. Nie mam więcej wiadomości, może Ela po rozmowie z Macią dopisze coś jeszcze. Na razie nie wiemy, czy jest szczenna. Miała dzisiaj zrobione badanie krwi i USG. Ponieważ poza niedożywieniem nic jej nie dolega, została zaszczepiona, odrobaczona i odpchlona. A jutro zabieramy ją do naszego ulubionego DT u Ani. Ellig sprawnie zarządza wszystkim na miejscu, zakupiła już maleńkiej wyprawkę. Jest już karma, kocyk, zabawki, obroża przeciwkleszczowa i smakołyki. Posłanka w ilości wystarczającej są u Ani. Jak już będzie na miejscu, damy jej chwilkę na poprawienie się i robimy sterylkę. To, że w tej chwili USG nie wykazuje ciąży, nie musi znaczyć, że w niej nie jest. Przedstawiamy Wam Gabi - naszą nową podopieczną:-) Maci i Laci serdecznie dziękujemy, że po raz kolejny im się chciało jechać, sprawdzać i ratować:-) W ubiegłym tygodniu zabrały z tego samego stada sunię, prawdopodobnie Mamę naszej Gabi z 6 nowymi szczeniaczkami:-( Dla bezpieczeństwa jest na szelkach i w obroży:-) Edited June 6, 2013 by Ewa Marta Quote
Ewa Marta Posted April 20, 2013 Author Posted April 20, 2013 (edited) [SIZE=4]Post rozliczeniowy: [SIZE=4][SIZE=4][SIZE=3]PRZENIESIONY DO POSTU NR 4. W TYM POŚCIE WYSTĄPIŁ JAKIŚ BŁĄD I NIE BYŁO WIDOCZNE CAŁE ROZLICZENIE.[SIZE=4] [SIZE=3] Edited May 22, 2013 by Ewa Marta Quote
Ewa Marta Posted April 20, 2013 Author Posted April 20, 2013 (edited) I kolejne zdjęcia, już z lecznicy: Po kąpieli i odżywieniu będzie z niej śliczna sunia. Już jest;-) A to wyprawka maleńkiej:-) Edited April 20, 2013 by Ewa Marta Quote
Ewa Marta Posted April 20, 2013 Author Posted April 20, 2013 (edited) [SIZE=4]Post rozliczeniowy: POMOC RZECZOWA: 21.04 dwukrotne odrobaczanie - prezent od Maci i Laci 21.04 wyprawka dla Gabi od Ellig (Eukanuba Adult Medium Breed 15kg,1/2 kg pasków mięsnych, kocyk Ikea, 2 zabawki Petstages, obroża Furkidz, szczotka i zgrzebło do czesania) 21.04 wyjazd po Gabi z W-wy do Konina i powrót (w sumie 470 km + opłata autostrad) od Ewy Marty 27.04 smakołyki dla Gabi i Bianki (suszone rybki, sushi rybne dla psów, wędzona skóra owijana kurczakiem) od Ewy Marty BAZARKI: [SIZE=2]09.05[SIZE=2] - [SIZE=2]bazarek Ellig kwota przypadająca dla Gabi 700,00 zł INNE WPŁATY: 09.05 - dofinansowanie do sterylki z Kundelkowej Skarbonki 200,00 zł [SIZE=3] W sumie zebrane: 900,00 zł WYDATKI: [SIZE=3][SIZE=2]21.04 74,50 zł 12 puszek z karmą 21.04 50,00 zł zaliczka na badania u weta 21.04 55,90 zł obroża przeciwkleszczowa 21.04 100,00 zł DT 21-30.04 25.04 110,00 zł dopłata do badania u weta (szczepienie combo, odpchlenie i badanie krwi) 30.04 19,99 zł wyróznienie ogłoszenia na tablicy 03.05 200,00 zł opłata za DT 01-20.05.2013 09.05 250,00 zł sterylka i morfologia przed zabiegiem, antybiotyk w zastrzyku na 3 dni 09.05 26,40 zł 400 gram suszonych rybek (spora paczka) na poprawę stanu sierści [SIZE=3][SIZE=2] [SIZE=3]W sumie wydane: 886,79 zł Pozostało: 13,21 zł W związku z adopcją Gabi w dniu 21 maja pozostała kwota 13,21 zł zostaje przeniesiona na konto Bianki, naszej podopiecznej. Edited June 6, 2013 by Ewa Marta Quote
Hope2 Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 Witaj Gabi :D aleś Ty śliczna dziewczyno:loveu: na chwilę obecną nie mogę Ci nic zadeklarować...w maju coś wyskrobię,obiecuję. Tylko teraz bądź grzeczna maleńka ;) Quote
Macia Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 Oczywiście zapisuję wątek i jeszcze raz bardzo dziękujemy za przejęcie opieki nad sunią. Nam też było jej bardzo szkoda, ale niestety miejsca u nas brak. Wiem, że będzie bezpieczna i będzie mieć najlepszą możliwą opiekę. Sunia faktycznie razem z całym stadkiem zaczęła wędrować i nie pokazywała się za bardzo w miejscu gdzie ją widziałyśmy poprzednio. Pojechałyśmy tam dzisiaj dość wcześnie i zaczęłyśmy szukać. Po kilkudziesięciu minutach (i znalezieniu kota) pojechałyśmy w głąb pola. Już miałyśmy zawrócić, ale zauważyłyśmy 4 czarne psiaki biegnące razem z Gabi. Szybko pojechałyśmy po dziewczynę, która je dokarmiała i ja zostałam z dziećmi, a Ania razem z nią pojechała. Po chwili znalazły psy, ale jakby coś wyczuwały i uciekły. Dziewczyna pobiegła za nimi i po chwili Gabi dała się chwycić. Była przerażona. W samochodzie była jak sparaliżowana. U weterynarzy Ania zaczęła jej usuwać kleszcze (na samej głowie ok. 30) i po chwili sunia wyluzowała. Zaczęła machać ogonkiem, podawać łapkę. Wszystkie zabiegi zniosła bez problemu. Ogólnie jest po prostu cudowna. Taki kochany słodziak. Ania ma ją u siebie i sunia do wszystkich macha ogonkiem. Wszyscy są w niej zakochani. Quote
Mattilu Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 Ja tez postaram sie w maju przeslac troche grosza. Gabi, trafilas do dobrych ludzi, teraz juz bedzie tylko lepiej! Quote
Ellig Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 Dziekujemy bardzo Maci i Laci oraz p.Jagodzie za złapanie suni i za to ,ze tak pomagaja tym biedakom biegajacym (często juz latami) po polach.... Jutro wielki dzien, Gabi przyjezdza do Warszawy. Trzymajmy kciuki za udana podroz!:) Tym czasem zapraszam na bazarek dla Gabi i Bianki: http://www.dogomania.pl/forum/threads/242327-Cacka-Krysi-Sienkiewicz-i-Jej-Przyjaci%C3%B3%C5%82-do-26-04-2013-r Quote
Ewa Marta Posted April 20, 2013 Author Posted April 20, 2013 (edited) Jak miło, że jesteście:-) Bardzo dziękujemy za obecność i wsparcie:-) Aż strach myśleć, jak chude są pozostałe psiaki:-( Gabi już nie będzie głodna, ani zmarznięta, ale gdzie brać te pozostałe i jak je złapać, to mnie bardzo martwi:-( Macia, żeby chociaż udało się połapać sunie i wysterylizować. Zrobiłybyśmy jakąś zbiórkę na ich aterylki, bo przecież za moment będą tam kolejne mioty... Cały czas czekam na sygnał od Pana Filipa, który ewentualnie ma mi przywieźć rano szczeniaczka do zabrania do Maci. Odezwę się do niego jeszcze później. Edited April 20, 2013 by Ewa Marta Quote
Macia Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 Na razie jest plan żeby przywieźć dziewczynie zapas karmy i żeby je uczyła, że jedzenie jest w jednym miejscu. Tam gdzie były szczeniaki jest opuszczony budynek, która ma tylko jedno małe wejście. Jakby się nauczyły tam jeść (dotychczas tam spały) to łatwo byłoby ustawić klatkę przy wyjściu i je po prostu złapać. Niestety w tej chwili biegają po takim terenie, że ich złapanie jest nierealne. To jest po prostu stado psów. Ostatnio upolowały i przyciągnęły sarnę. Trzeba będzie uważać, bo oprócz mamuśki i Gabi to nie są kochane, łagodne pieski. Zapewne uda się je oswoić, ale to będzie wymagało czasu. Quote
Ewa Marta Posted April 20, 2013 Author Posted April 20, 2013 (edited) Zabieram ze sobą dla tych psiaków 20 kg karmy. Tyle mam w tej chwili zapasów dla Kuli i postanowiłyśmy z Elą przekazać je dla bardziej potrzebujących chudzielców. Kula ma jeszcze pół worka innej karmy, poza tym musimy ją troszkę odchudzić, bo zrobiła się z niej wielka i gruba psica;-) Tylko mi Maciu przypomnij, żebym Ci to dała z bagażnika, bo jak zobaczę Gabi, to o wszystkim zapomnę;-) Edited April 20, 2013 by Ewa Marta Quote
obraczus87 Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 zapisuje sie u ślicznotki. Niestety nie mam jak pomóc :roll: Quote
sylwija Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 śliczna Gabi, powodzenia jutro :) ciekawe, jak drogę zniesie Quote
inka33 Posted April 20, 2013 Posted April 20, 2013 Chwilowo się zapiszę u Gabi, bo mi w serducho zapadła, a doczytam potem. Powodzenia, psinko! :loveu: Quote
Gusiaczek Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Gabi .... piękne imię Jestem u ciebie Wiesz, że w twoim losowaniu "być, nie być" wyszło BYĆ ? :loveu: Quote
Ellig Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Trzymam kciuki za dzisiaj, do psiakow pojedzie 20 kg karmy. Quote
Ellig Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Takie malenstwo pojedzie dzisiaj z Ewą do Maci i dalej z Macia do Wrocławia, trzymamy kciuki i szerokiej drogi!:) Quote
Gusiaczek Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Maleństwo Kochane wszystkiego najpiękniejszego :loveu: Dla mnie jesteś Cacko (nie wiem czemu od razu w sercu tak cię nazwałam) Quote
jola_li Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 To Gabi zaczyna dziś nowe życie :). Jeszcze nie wie, że będzie już tylko dobrze, ale - wkrótce się przekona :)! Quote
Ellig Posted April 21, 2013 Posted April 21, 2013 Gabi wtulona w Ewunię, spi smacznie w drodze do Warszawy:) Quote
Recommended Posts