Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='LALUNA']No jakby Dorothy miałą jechać to by musiała na trzy dni ;)

niestety nie jestem tak odwazna zeby jezdzic cross. To bardzo trudna dyscyplina. Ja lubie ujezdzenie i ta probe chetnie bym podjela, skoki mniej, ale jesli trzeba, natomiast crossu chyba bym sie bala, nie wiem, nigdy nie probowalam skakac terenowych przeszkod, rowow z woda, trumien (tak, nazwa adekwatna do stopnia trudnosci) itp :oops:

Wygrał Niemiec i faktycznie jego koń pokonał parkur bardzo płynnie, równomiernym dojazdem do przeszkody i płynnym jej pokonaniem. Nie było szarpania sie z koniem, skracania kroku, przytrzymywania. Poprostu wszystko mu pasowało.

Bo niemcy tak jezdza, i podziwiam ich za to.
Jestem tlumaczem wydanej w zeszlym roku przez Akademie Jezdziecka ksiazki pt.
"Trening konia skokowego" E.Pollmana- Schweckhorsta.
Duzo sie nauczylam tlumaczac ta ksiazke a przede wszystkim ujrzalam ile lat za murzynami jest nasze jezdziectwo skokowe pod wzgledem podejscia do konia, treningu, planu treningowego itd w stosunku do Niemcow wlasnie.
Oni maja wszystko przemyslane. Caly plan szkoleniowy, wybor stosownego konia, wieloletnie cykle treningowe itd...
Polacy - huzia na jozia, wsiadamy na kobyle skaczemy ile fabryka dala a jak zerwie sciegno to siadamy na inna kobyle... etc. Kobyly owe sa krzywe, nie ujezdzone prawidlowo, my nie umiemy trzymac rownowagi z koniem,poczynic prawidlowego najzdu, prawidlowego kontaktu ani zebrania, ale hurrra i hopa zdobywamy przeszkody...:shake:

Tak w moim obejsciu pojawil sie nowy konik :-)
to kon kolezanki, ktorej zycie wykonalo zwrot na zadzie :lol:
kon jest fantastyczny, i z charakteru i urody, małopolak po ojcu czystej krwii arabskiej Europejczyku, hodowli Janowskiej, bardzo dobrze wyszkolony, a ona kocha go n zaboj. Niestety jakis czas nie bedzie mogla sie nim zajmowac, moze nawet dosc dlugi, a nie umiala go sprzedac... rozumiem ją. A ona wie, ze u mnie Pandek bedzie mial jak w konskim raju ;)
a w roznych stajniach... roznie bywa:p

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie no , właściwie to czemu nie , jakieś zdjęcia Morganki chętnie by się obejrzało , nie mówię nie :cool3:

A po zdjęciu gipsu i fryzjerze ,jak tu czytam , to już Mordzia koniecznie na metamorfozy i niech wszyscy :crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Posted

LALUNA napisał(a):
A było pisać ze sie chce :razz:

pisałem, ale trochę za późno, nikt mi nie powiedział, że wtedy był czas na pisanie, a tak chciałem zostać modem 4 grupy

Posted

Alaa nr kom ten sam! Tylko czesto jestem w ogrodzie albo stajni i nie mam przy sobie tel, to trzeba wtedy pisac smsa.

Czarodziejko kiedy Ty znajdujesz czas jeszcze i na modowanie??
pozdziwiam Was ;)
nie odziedziczylas sklonnosci po dziadku hodowcy?

ide wypic kawe i sprobuje zapolowac z aparatem na Mordzian i rudego

Posted

Dorothy napisał(a):
Alaa nr kom ten sam! Tylko czesto jestem w ogrodzie albo stajni i nie mam przy sobie tel, to trzeba wtedy pisac smsa.

Czarodziejko kiedy Ty znajdujesz czas jeszcze i na modowanie??
pozdziwiam Was ;)
nie odziedziczylas sklonnosci po dziadku hodowcy?

ide wypic kawe i sprobuje zapolowac z aparatem na Mordzian i rudego

Czas jest pojęciem względnym 8)
Odziedziczyłam miłość do koni, ale za cienka w uszach jestem do roboty w stajni...:placz:
Za to potrafię ujeżdżać :razz: Nie wiem, jakim cudem...
I bez kosmatych myśli, tz już dawno chodzi jak trzeba :diabloti:

Posted

dla zaprzyjaznionych cioc nieco dokumentacji fotograficznej z dzis:

jak widac Morgana zawsze w ruchu, czasem tak bardzo w ruchu ze trudno zrobic jej zdjecie :-)

czasem przystanie na momencik....

po to by zaraz ruszyc dalej :-)

A tu nasz nowy konik, gniady krolewicz, z Julia, ktora go uwielbia bo przypomina Mustanga z Dzikiej Doliny

a tu szlachetna arabska glowa po ojcu w z bliska

Posted

Niesamowita jest metamorfoza Morgany.
Julii to chyba nogi wyciągałaś na jakimś specjalnym sprzęcie :evil_lol: . Śliczna dziewczynka, chyba jest w wieku mojej Olgi. Własnie zdałyśmy do trzeciej klasy :lol: i kocha konie :lol: .

Posted

wujku przepraszam ze zapomnialam o wujkach :oops:
jeszcze jeden wujek podczytuje z tego co wiem ale sie nie ujawnia ;)

Prawda jaka piekna Mordzian??
Jak patrze na jej wywalony jezor, wesole oczka i podskakujace uszy to mi bardzo radosnie na duszy.
gips ledwo dycha, to fakt.
Mordzian dopisuje apetyt i wcina przysmaki typu suszone kurze stopki, albo uszy krolicze. Zachowuje sie juz zupelnie jak normalny pies.
Julia ma 130 wzrostu i zdala dopiero do 2 klasy! Jest najwyzsza w klasie, napewno mnie przerosnie :-)

Laluna na koniku nie jezdzilam jeszcze, bo chlopak jest w troche kiepskiej sytuacji- przybyl nowy do stada, jedna klacz sie w nim zakochala i go uwodzi, druga nie wie co zrobic, a Baziek jest desperacko zdeterminowany aby nie wpuscic nowego do stada. Za dnia stoi na strazy stajni, i za chiny nie da Pandkowi podejsc. Gania za klaczami zeby tylko do Pandka nie szly (to mu sie mniej udaje) i co jakis czas przypuszcza atak pt "i tak cie stad przegnam intruzie". Pandek jest wyjatkowo opanowany i stara sie unikac konfliktow, ale z tego powodu jest wciaz w oddali, wciaz ostatni, do wody sie skradal dzis bo mu Bazior wylal to co na lace postawilam, itd.
Nie moge sie doczekac kiedy wsiade bo z tego co widzialam to chodzi super, ale niech chlop sie odnajdzie w nowej sytuacji..