AtaO Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Kiedy będzie coś więcej wiadomo na temat zdrowia i dalszej diagnozy Niuni ? Quote
matrioszka2 Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 auraa, daj dane do przelewów w 1 poście. Jak rozumiem jej imię to NIUNIA, tak ? Quote
Poker Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Nie bardzo rozumiem dlaczego nie można operować w trakcie kwarantanny. Przecież i tak się operuje z zachowaniem wszelkich warunków anty i aseptycznych, a materiał biologiczny jest przekazywany do utylizacji. Ludzi z AIDS też się operuje. To nieludzkie skazywać ją jeszcze przez 2 tygodnie na cierpienie. Ja też bym ugryzła. Quote
matrioszka2 Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 A może ta kwarantanna po to, by właśnie koszty wzrosły, o których pisze auraa ?:mad: A w ogóle, to też nie pojmuję tej sytuacji: ktoś przyprowadził psa w pilnej potrzebie,płaci za niego (więc wymaga), a ten, kto ma udzielić pomocy zarządza ot tak kwarantannę . O co chodzi ? Nie można zmienić miejsca pobytu psa na takie,gdzie udzielą mu szybkiej pomocy ? Kogo nie boli, to powoli ... Quote
Raczyna Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 nie przesadzajmy, kwarantanna jest wymagana przepisami, tyle że idiota nie zabezpieczył suni czyli nie założył jej kagańca do badania i tak jej teraz nigdzie nie wydadzą, dopóki nie będą mieć pewności już nic z tym nie zrobimy' lepiej wykorzystać ten czas na zbiórkę kasy bo na pewno będzie potrzebna, oraz znalezienie dt Quote
Poker Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Raczyna napisał(a):nie przesadzajmy, kwarantanna jest wymagana przepisami, tyle że idiota nie zabezpieczył suni czyli nie założył jej kagańca do badania i tak jej teraz nigdzie nie wydadzą, dopóki nie będą mieć pewności już nic z tym nie zrobimy' lepiej wykorzystać ten czas na zbiórkę kasy bo na pewno będzie potrzebna, oraz znalezienie dt nie zgadzam się z tym. I jeszcze raz się powtórzę. Nie bardzo rozumiem dlaczego nie można operować w trakcie kwarantanny. Przecież i tak się operuje z zachowaniem wszelkich warunków anty i aseptycznych, a materiał biologiczny jest przekazywany do utylizacji. Ludzi z AIDS też się operuje. To nieludzkie skazywać ją jeszcze przez 2 tygodnie na cierpienie. koniecznie trzeba sie dopytać co jest przeciwwskazaniem do operacji teraz ? To ich wina ,że nieznanego psa nie zabezpieczyli. I lecznica powinna ponosic koszty pobytu suni u nich. Quote
Cantadorra Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Kwarantanna to jedno, a pomoc psu to drugie. Jeśli pies trafiłby z wypadku, to też byłaby kwarantanna? Quote
agnieszka32 Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Szczerze? To dziwne to wszystko jest... Sama nie wiem, jak to nazwać, ale wzbudza mój niepokój. Kwarantanna? Przecież suczka nie jest w schronisku, to raz. A dwa - wielokrotnie weci są pogryzieni przez psy, które badają (właściwie, to jest to na porządku dziennym) i od kiedy to w takim przypadku zarządza się jakieś kwarantanny? Coś mi tu nie pasuje... Quote
auraa Posted February 19, 2013 Author Posted February 19, 2013 Tak, Niunia. Zobaczymy, co będzie jutro. Idę spać. Dziś miałam bardzo ciężki dzień a wstaję o 6 rano. Quote
wilczy zew Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 agnieszka32 napisał(a):Szczerze? To dziwne to wszystko jest... Sama nie wiem, jak to nazwać, ale wzbudza mój niepokój. Kwarantanna? Przecież suczka nie jest w schronisku, to raz. A dwa - wielokrotnie weci są pogryzieni przez psy, które badają (właściwie, to jest to na porządku dziennym) i od kiedy to w takim przypadku zarządza się jakieś kwarantanny? Coś mi tu nie pasuje... zwykle pies,który pogryzł ma szczepienie przeciw wściekliźnie a o tej psinie nic nie wiadomo ale to nie ludzkie aby teraz 2tyg.czekała na pomoc Quote
agnieszka32 Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Ale tu chodzi o zabieg ratujący życie przecież! Nie ma znaczenia, czy pies był szczepiony, czy kogoś ugryzł czy nie. A obserwacji może być poddany równie dobrze po zabiegu. Dziwne to i tyle. Quote
Poker Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Nieprawda ,że pies z wypadku jest znany.Właśnie często jest znaleziony i niczego o nim nie wiadomo i się operuje. Wiadomo też czy na danym terenie były przypadki wścieklizny i jakie jest prawdopodobieństwo ,że sunia akurat ją ma. NIe podoba mi się ta lecznica. Sunia miała dostać pomoc ,a tu wielkie GIE MOże się boją ,że nie będzie miał kto zapłacić.Żeby jej tylko nie uśpili. Quote
rencia42 Posted February 19, 2013 Posted February 19, 2013 Zapisze sobie i tylko kciuki mogę za Niunie trzymać. Quote
Reno2001 Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 A ja mam jeszcze pytanie, czy opiekę nad sunia sprawuje VIVA czy jedynie udostępniła konto do wpłat, bo to co raz częstsza praktyka. Pytam dociekliwie, bo jednak Fundacje mają ( a przynajmniej teoretycznie powinny miec) doświadczenie w różnych sytuacjach. Dla mnie to co się stało jest nielogiczne i wręcz okrutne, bo znów za błąd człowieka płaci pies. Mam nadzieję, że osoba odpowiedzialna za NIUNIĘ będzie walczyła o to, by kwarantanna była darmowa. Nie wyobrażam sobie nawet sytaucji, gdyby trzeba było płacic za pobyt w kilnice przez ten " martwy" okres. Ani to wina psa ani opiekuna. Kilnika popełniła błąd i powinna ponieśc tego konsekwencje. Mam nadzieję, że dziś może sutuacja się zmieni i ktoś podejmie jakieś rzeczowe kroki. Quote
malagos Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 ewa gonzales napisał(a):Czekamy i mocno zaciskamy za sunieczke :iloveyou::thumbs: :shake::shake::-(bidunieczke pod czyja opieka jest suniatko? Zapytam ponownie? Niestety, takie są przepisy sanitarno-weterynaryjne, lecznica nie może ich złamać- pies, który nie ma świadectwa szczepienia przeciwko wściekliźnie, a ugryzł człowieka, musi być poddany kwarantannie 15-dniowej. w tym czasie nie może mieć zabiegów i nawet nie wolno go dotykać. To nie wymysł lecznicy! nie to, ze te przepisy akceptuję, ale mówię jak stanowi prawo.Bezpiezeństwo człowieka ponad wszystko. Quote
AtaO Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 malagos napisał(a):Zapytam ponownie? Niestety, takie są przepisy sanitarno-weterynaryjne, lecznica nie może ich złamać- pies, który nie ma świadectwa szczepienia przeciwko wściekliźnie, a ugryzł człowieka, musi być poddany kwarantannie 15-dniowej. w tym czasie nie może mieć zabiegów i nawet nie wolno go dotykać. To nie wymysł lecznicy! nie to, ze te przepisy akceptuję, ale mówię jak stanowi prawo.Bezpiezeństwo człowieka ponad wszystko. Tylko dlaczego za głupotę człowieka, który nie zabezpieczył suni do badania musi ona teraz tak cierpieć.....? Quote
AMEZ Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 kwarantanny zazwyczaj wykanczaja nawet zdrowe psy. ile mozna siedziec w niewiedzy, gdzie sie jest po co sie jest, gdzie pan, i gdzie spacery? jakby mnie ugryzl taki psiak to bylo by mi glupio ze musi cierpiec przez moja glupote. i zrobilabym wszystko zeby operowac psiaka natychmiast a nie czekac bo... wlasnie... na fb napisano ze mozna zrobic testy... i nie czekac z ta operacja... podnosze bo tylko tyle niestety moge... Quote
Poker Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 malagos, nieraz był operowany pies , który był znaleziony i ugryzł kogoś po drodze. Nie widzę powodu, dla którego nie może być operowana. Każdą żywą istotę traktuje się jako potencjalne zagrożenie epidemiologiczne i dlatego zachowuje się wszelki środki ostrożności. Trzeba walczyć ,żeby sunie nie czekała na operację.Ona się wykończy w imię prawa !! A jak sytuacja zagraża życiu to też się czeka? I jak juz pisałam, czy nie operuje się znalezionego połamanego psa z obawy przed wścieklizną , bo nie ma świadectwa o szczepieniu ? Quote
malagos Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 nie chcę dyskutować, bo w pełni się z Wami zgadzam. Mówię tylko, jak to od strony prawnej jest. Quote
Funky Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Czytam i czuję się coraz bardziej wściekła z bezsilności! To jest nieludzkie, albo raczej 'niezwierzęce' - jak można jeszcze bardziej upodlić takie bezbronne stworzenie?!?! Przepisy przepisami, ale wszystko jest w gestii lekarza - zależy tylko czy jest 'ludzkim człowiekiem'. Przecież u nas w kraju przepisami żongluje się w zależności od sytuacji więc dlaczego w takim przypadku nie można ich nagiąć?!?! Biedna sunieczka :placz::placz::placz: Quote
bela51 Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Czytam to jak jakis horror. Przeciez ona nie dozyje do konca kwarantanny ? Czy o to chodzi ????????????? Quote
iwonamaj Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Jestem załamana... To jest idiotyzm poddawać ją kwarantannie w tym stanie. :-(:-(:-( 2 tygodnie cierpienia :-(:-(:-( Quote
yolanovi Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 bela51 napisał(a):Czytam to jak jakis horror. Przeciez ona nie dozyje do konca kwarantanny ? Czy o to chodzi ????????????? Jestem dokładnie tego samego zdania co Bela. Jak można skazywać żywe stworzenie na cierpienie i być może śmierć w imie jakichś pozbawionych sensu przepisów i do tego jeszcze z tytułu głupoty weta. Kto jak kto ale weterynarz powinien najlepiej zdawać sobie sprawę z tego, ze chory, obolały i przerażony pies może ugryźć w czasie badania i BEZWARUNKOWO MUSI BYĆ ODPOWIEDNIO ZABEZPIECZONY, PRZYNAJMNIEJ KAGAŃCEM. Quote
Recommended Posts