Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 684
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ale co jest dzinwe? Napisałam, że jest ok. Cxuje się dobrze. Ponizej przebywa w Stowarzyszeniu NADIR. Koszt pobytu 7zł dziennie. To jest nam 4 piesek którego tam mamy.

Posted

Zofija napisał(a):
Jamniś jest w Stowarzyszeniu Nadir. Koszt pobytu 7zł dziennie

Ktoś prowadzi jego rozliczenia? Jamniś potrzebuje wsparcia czy nie?

Posted

Fona- napisałam koszt pobytu 7 zł dziennie czyli ok 210zł za miesiąc. Ja prowadzę rozliczenia. Jeżeli takowe będą. Pozostałe 3 piesy tam też mamy bez deklaracji żadnych, więc pewnie, zeby się wsparcie przydało

Posted

OK, w takim razie prosimy o założenie skarpety, żeby się mod nie przyczepił, i notowanie wydatków i wpływów. Jak na razie - jak rozumiem - wpływów nie było. No ale wydatki były.

Dzięki.

Posted

[quote name='Zofija']tylko, ze ja nigdy nie zakładałam skarpety.... mogę liczyc wpływy na fundację, bo na będę zbierała na fundację... to może , ktoś pomoże założyć skarpetę?....prosimy nasze cioteczki , które już to robiły?... albo ?... podpowiedź .. jak to zrobić?....
żeby ....pieniążki nie uciekły!!!
Fona , PIęknie Dziękujemy!!!!

Posted

Po prostu trzeba w pierwszym poście (lub drugim, trzecim, jeśli pierwszy pisała inna osoba i nie można go edytować) prowadzić rozliczenie wpłat i wydatków.
ile, od kogo, na co itp.

Posted

[quote name='fona']Po prostu trzeba w pierwszym poście (lub drugim, trzecim, jeśli pierwszy pisała inna osoba i nie można go edytować) prowadzić rozliczenie wpłat i wydatków.
ile, od kogo, na co itp..... no to jest podane na tacy!!!
- Zofjia , czy czujesz się na siłach to poprowadzić?
- mogę wspomóc?... tylko chyba to słaba pomoc?... bo to musi być, ktoś kto będzie miał dostęp do wydatków Rikusia na bieżąco?!... no coś trzeba wymyślić! bo kasa nam ucieknie:eviltong:!...
Dziękuję Fona

Posted

Przyszły wyniki z laboratorium - Rikuś ma niewydolność wątroby i anemię ( prawdopodobnie spowodowaną tą niewydolnością ). Dostanie coś na wątrobę i tabletki z żelazem.

Koszt badań 70zł

Posted

Zofjo , dziękujemy :)
napisałam do Fony, że możesz prowadzić rozliczenie:)... i będziemy mooocno trzymać kciuki, żeby piguły pomogły a Riki szybko stanął na nogi:)

Posted

podajcie wyniki badań, to przy okazji nauka dla innych jak odczytywać wyniki i na co zwrócić uwagę
Wątroba w starszym wieku zazwyczaj sfatygowana, oby nie było marskości

Posted

[quote name='soboz4']podajcie wyniki badań, to przy okazji nauka dla innych jak odczytywać wyniki i na co zwrócić uwagę
Wątroba w starszym wieku zazwyczaj sfatygowana, oby nie było marskości... Super pomysł!!!!! .... czekamy na wyniki...
Pięknie dziękujemy za pieniążki Bela:Rose:

Posted

[quote name='soboz4']podajcie wyniki badań, to przy okazji nauka dla innych jak odczytywać wyniki i na co zwrócić uwagę

Ok, więc zaczynamy naukę:
1. Odbieramy wyniki od veta prowadzącego naszego psa. Staramy się zrozumieć, co ten człowiek do nas mówi, zabieramy zaordynowane leki i udajemy się do domu.
2. Po przyjściu odpalamy kompa i logujemy się na dogo i skrupulatnie umieszczamy posiadane wyniki na wątku.
3. Następnie zostawiamy cioteczkom trochę czasu na wygooglowanie wartości referencyjnych i oczekujemy na posty.
4. Ponieważ następuje faza interpretacji i porównań spokojnie wychodzimy z psem na spacer.
5. Po kilkunastu postach rozpoczyna się faza dobrych rad i skutecznych leków, które działały w takich przypadkach.
6. Ponieważ pies jest wysikany i idzie spać robimy herbatę i zaczynamy czytanie postów.
7. Po 30-60 min. dochodzimy do wniosku że zakup tych wszystkich specyfików a także odwiedzenie wszystkich proponowanych weterynarzy w kraju i za granicą przekroczy nasze możliwości finansowe więc w drugim oknie przeglądarki rozpoczynamy badanie swojej zdolności kredytowej.
8. Około północy dochodzimy do wniosku, że nasz vet jest skończonym idiotą a pies potrzebuje transplantacji, amputacji i Bóg wie czego jeszcze, ewentualnie zapadł na egzotyczną, nie do końca rozpoznaną chorobę.
9. Robimy kawę ( bo oczy się kleją), badamy, czy pies jeszcze żyje i szukamy ośrodków mogących wykonać zabieg lub podjąć się leczenia.
10. Idziemy spać, bo zaczyna nas boleć myślenie.
11. Budzimy się z głębokim przekonaniem, że daliśmy się zrobić w konia :-)))

Poniżej przedstawiam wyniki Rikusia ale nie podejmuję się ich interpretacji, bo mój zasób wiedzy z zakresu medycyny zakończony na poziomie szkoły średniej ( matura z biologii a potem to już zupełnie inne studia )w żaden sposób nie predystynuje mnie do ich opisania:
[FONT=&quot]ALT (AlAT)[/FONT]
[FONT=&quot]wynik badania [/FONT][FONT=&quot]82 [/FONT][FONT=&quot]U/L[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]AMYLAZA (Diastaza)[/FONT]
[FONT=&quot]wynik badania [/FONT][FONT=&quot]974 [/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]U/L[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]AST (AspAT)[/FONT]
[FONT=&quot]wynik badania [/FONT][FONT=&quot]54 [/FONT][FONT=&quot]U/L[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]BIA?KO CA?KOWITE[/FONT]
[FONT=&quot]wynik badania [/FONT][FONT=&quot]60,9 [/FONT][FONT=&quot]g/L[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]BILIRUBINA CA?KOWITA[/FONT]
[FONT=&quot]wynik badania [/FONT][FONT=&quot]0,1 [/FONT][FONT=&quot]mg/dL[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]CHOLESTEROL CA?KOWITY[/FONT]
[FONT=&quot]wynik badania [/FONT][FONT=&quot]146,4 [/FONT][FONT=&quot]mg/dL[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]KREATYNINA[/FONT]
[FONT=&quot]wynik badania [/FONT][FONT=&quot]0,59 [/FONT][FONT=&quot]mg/dL[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]GLUKOZA[/FONT]
[FONT=&quot]wynik badania [/FONT][FONT=&quot]79,3 [/FONT][FONT=&quot]mg/dL[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]TRÓJGLICERYDY[/FONT]
[FONT=&quot]wynik badania [/FONT][FONT=&quot]55,8 [/FONT][FONT=&quot]mg/dL[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=Arial-BoldMT] [/FONT]

[FONT=&quot]WBC [/FONT][FONT=&quot]7,8 [/FONT][FONT=&quot]tys/mikrol[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT] [FONT=&quot]RBC [/FONT][FONT=&quot]4,98[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]mln/mikrol[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]HGB [/FONT][FONT=&quot]12,0 [/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]g/dL[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]HCT [/FONT][FONT=&quot]33,6 [/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]%[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]MCV [/FONT][FONT=&quot]67,4 [/FONT][FONT=&quot]fL[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]MCH [/FONT][FONT=&quot]24,1 [/FONT][FONT=&quot]pg[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]MCHC [/FONT][FONT=&quot]35,7 [/FONT][FONT=&quot]g/dL[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]
[FONT=&quot]PLT [/FONT][FONT=&quot]391 [/FONT][FONT=&quot]tys/mikrol[/FONT][FONT=Arial-BoldMT][/FONT]

Dalszą część szkolenia poprowadzi soboz4

Posted

Mówisz i masz!

Choć przecież masz weterynarza u siebie w domu (hoteliku), ale mogę dać Ci wyniki Misi, tam są wartości referencyjne (czyli normy jakie powinna mieć, waga podobna bo Misia wazy około 8 kg, choć to chyba nie ma znaczenia).

Staram się zawsze sprawdzić wynik psa i porównuję z innym wynikami psów, które miały podobne objawy.

U Misi, która zmarła na nowotwór wątroby (miała 7 lat, została znaleziona przez rodziców jak miała około roku) przez pierwsze pół roku, pomimo różnych badań, usg nie można było stwierdzić co jej jest, miała tylko spadek wagi. To było już dość dawno, dziewczyny z "zielonego forum jamniczego pewnie pamiętają, jak szukaliśmy wszyscy co jej może być, guz dopiero jak się rozrósł został zauważony, ale to trwało od lutego do lipca, w listopadzie 2010 r. zmarła)