Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

może żyć dłużej , a może i krócej.Tego nikt nie jest w stanie do końca ocenić.
na razie dopóki serduszko jest w miarę wydolne, to chłopak nie będzie się bardzo męczył.Odruchowo ograniczy swoją aktywność ruchową i będzie słabo się rozwijał fizycznie, co już widać.
NIe wiem czy we Wrocławiu robią zabiegi kardiochirurgiczne.
Sam zabieg zamknięcia przewodu Botalla nie jest bardzo skomplikowany,ale przebieg pooperacyjny zależy jakie są zmiany w sercu już teraz.
Jak chcecie, to podeślijcie mi zdjęcia z usg serca i opis jego stanu zdrowia, na ile jest wydolny krażeniowo. Czy są szmery w sercu, jaka jest morfologia krwi. Mogę umówić się z dr Pasławską i porozmawiać, chociaż konsultacje bez pacjenta są do kitu.

Edited by Poker
  • Replies 349
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

NIe wiem czy we Wrocławiu robią zabiegi kardiochirurgiczne.

To w sumie jest najistotniejsze.
Dowiedz się, proszę.

Posted

Dzisiaj maluszek miał wyraźnie gorszy dzień.
Prawie nie reagował na zaczepki Braciszka gdy ten dostawał ataku biegaczki...Mam nadzieje że to przez ten upał, bo apetyt mu dopisywał.
Kochane z niego stworzonko. Jest przesłodki !

Posted

[quote name='togaa']Dzisiaj maluszek miał wyraźnie gorszy dzień.
Prawie nie reagował na zaczepki Braciszka gdy ten dostawał ataku biegaczki...Mam nadzieje że to przez ten upał, bo apetyt mu dopisywał.
Kochane z niego stworzonko. Jest przesłodki !

ja też się tak wczoraj czułam - na szczęście upał się skończył, więc i mały na pewno lepiej się dzisiaj czuje....
biedactwo..... serce pęka na tysiąc kawałków :(

Posted

Rozmawiałam z zaufanym wetem , który okazuje się ,ze robi w zespole ten zabieg.
Ryzyko jest spore,ale bez niego pies ma bardzo złe rokowania. Śmierć niestety następuje wśród objawów niewydolności krążenia czyli nie jest nagła.
Doktor powiedział ,że albo szybko zabieg albo eutanazja przy czym ten wet nigdy sie nie spieszy z eutanazją.Walczy do końca.
Doktor ma się dowiedzieć jakie koszty zabiegu byłyby po stronie anestezjologa i drugiego operującego lekarza, bo on sam chce tylko pokrycia kosztów materiału.
Po zabiegu szczeniul musiałby pozostać przez 2 -3 doby w miejscowości, w której byłby zabieg. W tym okresie jest najwięcej powikłań i zejść.
Czekam na telefon od doktora w sprawie kosztów.

Posted (edited)

[quote name='Nikaragua']Rozumiem, że on wtedy będzie potrzebować maksymalnego spokoju i cały czas obecności człowieka w domu.[/QUOTE]
z pewnością tak. Zobaczymy co togaa powie. Ogólnie trudna sytuacja.

Rozmawiałam z mężem i ustaliliśmy ,że możemy dać lokum na 2 -3 dni ( ale dłużej też nie wyrzucimy ;)) w okresie około operacyjnym psince i opiekunowi.

Edited by Poker
Posted

Ciężka ta cała sytuacja, ale Poker ma rację według mnie albo operacja albo przykre-eutanazja chyba.To młody psiak i skazywanie go na życie z dnia na dzień nawet przez ten rok,z dużym prawdopodobieństwem niewydolności krążeniowych -to chyba nienajlepszy pomysł.

Posted

Poker, tanitko !!!!

jesteście Aniołami !!!!! Idę się wybeczeć ze wzruszenia !

( Maluszek może liczyć na pomoc i we Wrocławiu i w Warszawie !!!!! )

Posted

Sama nie mogę brać na siebie tego zadania z różnych względów. 95% obciążeń domowych spoczywa na mnie + praca zawodowa. Jak mąż jest we Wrocławiu , to wychodzi z psami na spacery.Jak go nie ma , to tylko ja ze wszystkim zostaję. A maj i czerwiec jak co roku ma mocno wyjazdowy.
Podczas pobytu Tonia i kogoś do opieki zapewnię dowożenie, pomoc w opiece, wikt i opierunek i co najważniejsze wsparcie duchowe.
Gabinet dr Szczypki jest 3 minuty ode mnie ,a weterynaria 6 - 7 minut.
Dr Szczypka powiedział ,że normalnie cena takiego zabiegu to 2 do 2,5 tys .Ponieważ powiedziałam ,że pies jest bezdomny, zrezygnował ze swojego zarobku.
Tylko co dalej? Tonio po zabiegu będzie miał opiekę , a co potem? Ma szansę na szybki DT ,. a najlepiej DS?

Myślę kto by z Wrocławia mógł pomóc w opiece nad nim.

Posted

Rozumiem i dziękuję za starania i tak wielką pomoc. To wręcz nieocenione.

Tylko jak pokonać problem z opieką pooperacyjną nad Tonim ?
Ja mogłabym się ruszyć z domu na przełomie sierpnia/września, gdy córa przyleci na wakacje.
Mój mąż nie byłby w stanie zapanować nad dziesiątką zwierzaków plus całą resztą, bo pracuje i bladego pojęcia nie ma jak funkcjonuje dom.....

Nie wiem jak to rozwiązać. Myśle...

Posted

Rozmawiałam z zaufanym wetem , który okazuje się ,ze robi w zespole ten zabieg.
Ryzyko jest spore,ale bez niego pies ma bardzo złe rokowania. Śmierć niestety następuje wśród objawów niewydolności krążenia czyli nie jest nagła.
Doktor powiedział ,że albo szybko zabieg albo eutanazja przy czym ten wet nigdy sie nie spieszy z eutanazją.Walczy do końca.

A czy mamy wyjście ?
Jedyną jego szansą jest ta cholerna operacja .

Nikaragua, zadzwoń proszę do Agnieszki czy 'jakby co" można na Nia liczyć ?

Posted

Operacja musi sie odbyć jak najszybciej.Każdy dzień zwłoki działa na niekorzyść malucha, bo wada potęguje uszkodzenie serca ,a tym samym zmniejsza powodzenie operacji.
Agnieszkęl2 mozna spytać. Jest bardzo oddana, ale ma bardzo miękkie serce. A w takich sytuacjach czasem trzeba mieć pozornie twarde serca. Mieszka rzeczywiście daleko ode mnie czyli i od weterynarza. Jeżeli się zgodzi, to moze przez pierwsze dni być u mnie.

Posted

[quote name='Nikaragua']wbrew logicznemu rozumowanie zainwestowałam dziś 3zł w lotka, co by pieniądze na operacje zbierać :) bo bazary słabo

zadzwoniłam ale ma wyłączony tel, nagrałam się i zadzwonię jutro

Oj tak, bazary słabo..

Pozwolę sobie zaprosić na bazarek z którego dochód będzie przeznaczony między innymi na Toniego!

http://www.dogomania.pl/forum/threads/226901-Duuuuuużo-bransoletekk-kolczyki-KOLOROWO-i-LETNIO-Do-25-05-godzina-20-00

Posted

Cały czas maluch chodzi mi po głowie chociaż od wczoraj wieczór jestem walnięta w łeb. Zmarł nasz bliski kolega, który został znaleziony w domu, zawał. Miał 60 lat.
A co będzie z Tonim jak już będzie się nadawał do podróży ? Jest dla niego jakieś miejsce?

Posted

A co będzie z Tonim jak już będzie się nadawał do podróży ? Jest dla niego jakieś miejsce?

Jak nikt mi nie pomoże, będzie u mnie. Kompletnie sobie tego nie wyobrażam .(11 zwierząt w domu)

No cóż, zmienienia psu pieluch przez 3 lata też sobie nie wyobrażałam , a jakoś cudem się daje...

Posted

[quote name='tanitka']biedactwo, zaznaczam sobie

Z tych emocji wczoraj nie napisałam że tanitka zaofiarowała w Warszawie wszelaką pomoc z domem pooperacyjnym włącznie.

Jest więc alternatywa dla Wrocławia, gdyby nikt nie pomógł Poker.
Jednak w kwestii finansów i dojazdu Wrocław jest optymalny.

Nikaragua, dzwoniłaś ?

Posted

Do Wrocławia możemy niestety ale tylko zawieźć i przywieźć:-( pozostanie na miejscu nie wchodzi w gre przy takiej ilości zwierząt w naszym domu i chorej kotce, której nerki wysiadają i musimy jej podawać kroplówki:-( Ze Szpicem Samsonem tez jest niedobrze, jutro jadę z nim na badania, od piatku pieluchy są pomarańczowe i straszna biegunka. Nie mam już ubranek dla niego, zasrane wszystko a schnąć nie chce:-(Do tego dzieci i praca:-(
Tak więc pojechać z maluchem owszem w każdej chwili , DT też może mieć u nas i dołączyć do naszej piątki psiaków, Buni tymczasowiczki i kociaków.

Posted

[quote name='Poker']jestem na posterunku.
A co z kasą? Bo ona potrzebna jest prawie na JUŻ.[/QUOTE]

Z kasą leżymy. Tu w B-B wszystko bierzemy 'na krechę"; karma, lecznice; i sukcesywnie spłacamy.

Na jaką kwotę trzeba być przygotowanym ?