Jump to content
Dogomania

Kuchnia i przepisy na wszelkie pyszności :-)


Ali26762
 Share

Recommended Posts

  • Replies 404
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

[quote name='Nitencja']Przez Kardusie zarazilam siedieta warzywna no i juz zlecialo mi 3 kg :cool3: [/QUOTE]
Po jakim czasie stosowania diety? Bo tak się zastanawiam czy znajdziemy Niteczkę w Spodku, pośród tłumu... A do marca jeszcze tyyyle czasu :cool1:
[QUOTE] a dzis zjadlam taka salatke wedlug mojego pomyslu moze komus tez zasmakuje:) :
salata lodowa
mango
papryka czerwona
ogorek zielony i kiszony
pomidorki truskawowe
czosnek
oliwki
ziola prowansalskie i cytryna
Salate rwiemy , reszte kroimy tak jak nam sie podoba :) polewamy sokiem z cytryny i sypiemy ziolka - wszystko mieszamy i JEMY :)[/QUOTE]
Ja chcę, ja chcę! Tylko bez czosnku :diabloti: Dawno nie jadłam dobrej sałatki z surowizny :cool1:

Link to comment
Share on other sites

I ja w końcu postanowiłam tu zajrzeć :lol: Przejrzałam to forum tak pobierznie i .... sporo fajnych przepisów znalazłam. Chyba podzielę z Wami przepisem na pyszną zupę pomidorową, którą ostatnio jadłam u koleżanki. Jak mi powiedziała jakie są składniki to baaardzo się skrzywiłam :evil_lol: Ale wierzcie mi: JEST PYSZNA!!!!! Tylko ostrzegam, że jest to zupa dla osób lubiących ostre potrawy :angryy: No więc teraz przepis na zupkę pomidorową z ... bananami i cebulą.

[U][B]Porcja na 4 osoby:[/B][/U]

[U]Składniki:[/U]
1 l soku pomidorowego z kartonu
1 szklanka wody
3-4 łyżki cukru
3-4 łyżeczki chilli
maggi
majeranek
sok z 1/2 - 1 cytryny
2 duże banany lub 3 małe
3 średnie cebule
olej do smażenia
wiórki kokosowe do posypania (jak ktoś lubi)

[U]Wykonanie:[/U]
1. [FONT='Times New Roman']Obrać cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na oleju z wodą (to ma się delikatnie poddusić, a nie usmażyć na złoto). Jako baza do smażenia służą 2 – 3 łyżki oleju i mniej więcej tyle samo wody.[/FONT]
[FONT='Times New Roman']2. [FONT='Times New Roman'][SIZE=3]Obrać banany, pokroić w półplasterki, dodać do zeszklonej cebuli, podsmażyć do momentu, kiedy banany zmiękną i zrobią się śliskie.[/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3]3. [FONT='Times New Roman']Do garnka wlać sok, dodatkowo przepłukać wodą karton (mniej więcej szklanka), wlać do garnka, gotować.[/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman']4. [FONT='Times New Roman']Dosypać cukier, chilli, wlać maggi, wrzucić cebulkę z bananami, gotować dalej. Co jakiś czas trzeba mieszać, bo cukier czasem lubi się przypalać.[/FONT][/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman']5. [FONT='Times New Roman'][SIZE=3]Pod koniec gotowania dosypać majeranku, próbować. Powinno być ostre i delikatnie przesłodzone. Dodać sok z cytryny. Smak końcowy powinien wyjść jako słodko – ostro – kwaśne. [FONT='Times New Roman']Na talerzach posypać wiórkami kokosowymi.[/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman'][/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman']Zupa jest naprawdę rewelacyjna :eviltong: Wiem, że pomidorówka z bananami i cebulą brzmi dziwnie ale naprawdę zaskakuje smakiem!! Polecam spróbować :lol: [/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT]
[FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman'][/FONT][/SIZE][/FONT]
[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][FONT='Times New Roman'][/FONT]

Link to comment
Share on other sites

ze mnie kuchara okropna, ale jeść lubie zwłaszcza wszystko co niezdrowe

[quote name='Nitencja']kardusia mi sie snia pizze , hamburgery i inne :diabloti: a w ogole to jeszcze zaczelam na silownie chodzic ...........wczoraj byl I raz :razz:[/quote]

przejrzałam wątek ( dość pobieznie)i mi się refleksja nasunęła, że ja kiedyś też się odchudzałam i na siłownię chadzałam, to był ten jedyny raz jak się zakochałam:shake: :angryy:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='HaNisia']
przejrzałam wątek ( dość pobieznie)i mi się refleksja nasunęła, że ja kiedyś też się odchudzałam i na siłownię chadzałam, to był ten jedyny raz jak się zakochałam:shake: :angryy:[/QUOTE]
no to już wiemy co trafiło [B]Nitencję[/B] :loveu: :cool3: ;)

Link to comment
Share on other sites

[COLOR=Black]Dopiszę się tu z moją specjalnością:[/COLOR]

[COLOR=DarkRed][/COLOR]
[COLOR=DarkRed][U][B]TORT ORZECHOWY[/B][/U] [COLOR=Black]z przepisu mojej Babci[/COLOR][/COLOR]
[COLOR=DarkRed] [/COLOR]
[COLOR=DarkRed][U]Ciasto[/U][/COLOR]
[COLOR=Sienna]25 dkg cukru pudru[/COLOR]
[COLOR=Sienna]8 jajek[/COLOR]
[COLOR=Sienna]25 dkg zmielonych orzechów[/COLOR]
[COLOR=Sienna]3 łyżki bułki tartej[/COLOR]
[COLOR=Sienna]2 łyżeczki proszku do pieczenia[/COLOR]
[COLOR=Sienna]1 cukier waniliowy[/COLOR]
[COLOR=Sienna]3 łyżeczki soku z cytryny[/COLOR]
[COLOR=Sienna]rum / spirytus[/COLOR]
[COLOR=Sienna]
[/COLOR]
[COLOR=Green]Cukier puder, cukier waniliowy i żółtka ucierać na parze. Po wystudzeniu dodać bułkę tartą, orzechy i sok z cytryny; ubić i dodawać białka mieszając pomału. Wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. (ja rozdzielam ciasto na dwie połówki i piekę na raz w dwóch tortownicach /z włączonym termoobiegiem/ - wtedy ciasto wychodzi trochę grubsze i nie trzeba się bawić w przekrajanie na pół). Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, po wyjęciu przeciąć i nasączyć obie połówki alkoholem.[/COLOR]
[COLOR=Sienna] [/COLOR]
[COLOR=DarkRed][U]Masa[/U][/COLOR]
[COLOR=Sienna]1 szklanka cukru pudru[/COLOR]
[COLOR=Sienna]2 kostki masła[/COLOR]
[COLOR=Sienna]1 jajko[/COLOR]
[COLOR=Sienna]2 żółtka[/COLOR]
[COLOR=Sienna]2 kopiate łyżki kawy rozpuszczalnej[/COLOR]
[COLOR=Sienna]rum / spirytus[/COLOR]
[COLOR=Sienna] [/COLOR]
[COLOR=Green]Cukier i jajka utrzeć na parze i odstawić do wystygnięcia. W makutrze utrzeć masło i dodać jajka z cukrem, później dodać kawy (rozpuszczonej w odrobinie ugotowanej wody), na końcu dwie/trzy nakrętki rumu.[/COLOR]
[COLOR=Green]
[/COLOR]
[COLOR=Sienna]I smacznego [FONT=Wingdings]:eating:[/FONT][/COLOR][COLOR=Green][IMG]http://img73.imageshack.us/img73/4156/tortoh6.jpg[/IMG]
[/COLOR]
[COLOR=Sienna]
[FONT=Wingdings][/FONT][/COLOR]

Link to comment
Share on other sites

:mad:kto przede mną ukrywał taki pyszny topic?:mad:
Jak wlazłam tutaj to przepadłam:eating:

już kilka przepisów sobie skopiowałam, ale również się podzielę bardzo dobrym ciachem. To w sumie bardzo popularne ciasto, jeśli już jest tutaj a ja przeoczyłam, to proszę wyrzucić.
Ciasto wychodzi duże, zawsze się udaje i jest bardzo słodkie:diabloti:
łączny czas wykonania to 3 godziny, bo tyle gotuje się mleko, ale ciasto robi się szybciutko.

[U]Snickers
[/U]Stawiamy w rondelku pod przykryciem puszkę mleka skondensowanego-słodzonego, na 3 godziny. Zapominalskim polecam nastawic komórkę:diabloti:
Po 2 godzinach gotowania mleka zaczynamy robić ciasto.
[COLOR=Blue][U]ciasto półkruche:[/U][/COLOR]
4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżeczki miodu
3 łyżki kwaśnej śmietany(dowolnej)
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki sody

wszystkie sypkie produkty mieszamy, dodajemy miękką margarynę i siekamy nożem troszkę, dodajemy śmietanę , siekamy; i dodajemy żółtko, miód, siekamy. Jak już będą grudy wtedy zagniatamy ciasto w kulę. Dzielimy ciasto na 3 równe części.
Przygotowujemy sobie 1 blachę dużą i docinamy 3 kawałki papieru (bez papieru się nie da, wypróbowany JAN NEZBĘDNY) Na papierze (nie smarujemy papieru) układamy 1 część ciasta, wałkujemy do wymiarów blaszki. Pieczemy placek na złoty kolor (ok.10 min. różnie w różnych piekarnikach) Ciasto rośnie minimalnie.
Tak postepujemy z 3 kawałkami.
W momencie gdy mamy rozwałkowane 3 kawałki ciasta na papierach, jeden się piecze, my robimy
orzechową polewę, którą polejemy ostatni placek, przed włożeniem do piekarnika
[U]
[COLOR=Blue]orzechowa polewa[/COLOR][/U]
1/4 kostki margaryny (roztopić)
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich (ew. migdałów)
Te produkty topimy na wolniutkim ogniu w rondelku, uwaga! trzeba mieszać bo lubi się przypalić. Robi się tę polewę błyskawicznie.

Na ostatni placek wlewamy tę polewę i pieczemy tak samo.
Trzy papiery i na nich placki ułatwiają nam pracę, bo upieczone ciasto ściągamy z paierem a następny wkładamy (taśmowo;)) Upieczenie trzech placków trwa dosłownie 20 minut.
Niech się upieczone studzą a my robimy krem.
[U][COLOR=Blue]krem1
[/COLOR][/U][COLOR=Blue][COLOR=Black]2 budynie śmietankowe 40g
gotujemy w mniejszej ilości mleka niż wynika to z przepisu na opakowaniu (jak w przepisie jest na 2 budynie 1 litr mleka to trzeba ugotować w 700ml, ok 1/3 mniej) budyń ma być gęsty
[COLOR=Blue][U]
krem2[/U][/COLOR]
puszka mleka skondensowanego ugotowana przez 3 godziny, lekko ostudzona

Całym gorącym budyniem smarujemy dolny placek, przykrywamy go następnym plackiem, ostrożnie otwieramy puszkę mleka skondensowanego ([COLOR=Red]UWAGA! NIE NALEŻY OTWIERAć WYCIĄGNIĘTEGO PROSTO Z WRZĄTKU, NIE NALEŻY OCHłADZAĆ WODĄ BO WYBUCHNIE, DO OTWIERANIA UŻYWAĆ RĘKAWIC, TŻ-ta LUB OCHRONIĆ RĘCE, PUSZKA JEST GORĄCA[/COLOR])
w puszce ukaże nam się karmelowa pychota o konsystencji galarety, którą powinnyśmy posmarować ciasto a nie zjeść:eviltong: i na wierzchu kładziemy placek, który upiekliśmy z polewą.
Ciasto gotowe!
Ja gotową blachę owijam szczelnie folią spożywczą, takie z gorącymi kremami złapie wilgoć i będzie miękkie szybciutko(po ok 2 godzinach)
Dobrze je robić wieczorem przez noc ostygnie a rano będzie MIODZIO!!!
Ciasto dobre na imprezy, dużo wychodzi i jest podzielne, oraz bardzo syte.

Może i to skomplikowanie wygląda, ale mój TŻ świetnie sobie z tym ciastem radzi sam. Oczywiście z robieniem go, z jedzeniem wychodzi jeszcze szybciej:evil_lol:
[/COLOR][/COLOR]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Flaire']Tiramisu, a gdzie przepis na tiramisu? ;-)[/quote]

No to obiecane [B][U]Tiramisu[/U][/B] :lol:

[FONT=Verdana]1. 2 paczki podłużnych biszkoptów [/FONT][FONT=Verdana]
2. 1/2 kg serka mascarpone
3. 6 łyżek cukru
4. 3 żółtka
5. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
6. ciemne kakao

Zmiksować żółtka z cukrem aż do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodawać stopniowo mascarpone i miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić do lodówki.

Rozpuścić 6 łyżeczek kawy w 1/2 l. gorącej wody - ostudzić.

Maczać biszkopty w ostudzonej kawie (odcisnąć w ręku przed ułożeniem na tacy) i ułożyć na tacy pierwszą warstwę - ścisło jeden obok drugiego. Na to rozsmarować pierwszą warstwę kremu z mascarpone. Potem druga warstwa biszkoptów i na wierzch druga (ostatnia) warstwa kremu. Po wierzchu posypać kakao (ja jeszcze lubię posypane trochę wiórkami czekoladowymi). Całość włożyć do lodówki na jakieś dwie godzinki.

Smacznego!! :eviltong: :eviltong:

To jest wersja abstynencka! Ale do roztworu z kawy można dodać do smaku alkoholu, np. troszkę koniaczku albo amaretto.[/FONT]

Link to comment
Share on other sites

a o to psie ciasteczka z przepisu[B] borsaf[/B] wybrałam serowe, bo mój psiak uwielbia ser. A to kilka fotek, jak wyszły. A pies je bardzo bardzo lubi. Szybko się je robi i można nosić w kieszeniach, bez obaw :cool3: Następnym razem planujemy zrobić ciasteczka wątrobowe. sorki fotek nie mogę załączyć dziś, prześlę jutro :angryy:

tak wyglądają przed upieczeniem
[URL=http://img212.imageshack.us/my.php?image=img0011jr5.jpg][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/5569/img0011jr5.th.jpg[/IMG][/URL]

a to juz po wyjęciu z pieca
[URL=http://img212.imageshack.us/my.php?image=img0014yk4.jpg][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/6104/img0014yk4.th.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://img212.imageshack.us/my.php?image=img0012en6.jpg][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/7500/img0012en6.th.jpg[/IMG][/URL]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...