Ali26762 Posted November 12, 2006 Share Posted November 12, 2006 Zakładam i zaczynam. [U][COLOR=Blue][B] Spis treści[/B][/COLOR][/U] [COLOR="SeaGreen"][SIZE="3"]KONKRETY[/SIZE][/COLOR] [LIST=1] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2448490&postcount=50"]Czosneczkowa sałatka o wysokim stopniu rażenia - przepis Kardusi[/URL] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2448583&postcount=52"]Kardusina kapustka z kluseczkami[/URL] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2616793&postcount=194]Karp po żydowsku (w jarzynach) Anishy i jej siostry[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2630255&postcount=230]Kaszubska zupa brzadowa pani Basi Sałaty - wg Ali26762[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2597886&postcount=153]Królik po majorkańsku z rozmarynem też wg sirion[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2748903&postcount=268]Kurczak z woka z warzywami - Ali26762[/url] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2505438&postcount=94"]Placki Wojtka[/URL] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2615907&postcount=191]Przepyszny pasztet mamy coztego[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2597886&postcount=153]Rozmaryn z dodatkiem kurczaka wg sirion[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3103796&postcount=358]Ryba pieczona mony_27[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2620299&postcount=210]Sałatka chrupiąca wg carolinascotties[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2584319&postcount=141]Sałatka grecka z fetą wg Kardusi[/url] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2478096&postcount=66"]Sałatka krabowa nikit1[/URL] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2483789&postcount=68"]Sałatka krabowa sirion[/URL] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3163722&postcount=372]Sałatka owocowo-warzywna Nitencji[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2620299&postcount=210]Sałatka tuńczykowa carolinascotties[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2620299&postcount=210]Sałatka śledziowo - grzybkowo - ogórkowa carolinascotties[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2548119&postcount=123]Sałatka z kurczaka jovanny[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2742723&postcount=258]Sandacz w sosie z suszonych borowików - Bo i Nitencja[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2746815&postcount=265]Sos grzybowy Kardusi[/url] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2510076&postcount=95"]Spaghetti z wołowiną wg Wind[/URL] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=34369"]Światowa sałatka śledziowa Ali26762[/URL] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2429651&postcount=8"]Światowa sałatka z kurczaka z imbirem i brzoskwiniami INY[/URL] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3244537&postcount=382]Zupa pomidorowa Tiramisu[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2806441&postcount=303]Zupka norweska mony_27[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2766659&postcount=275]Żeberka w kapuście mony_27[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2766812&postcount=277]Żeberka w sosie barbecue wg Kardusi[/url] [/LIST] [COLOR="Green"][SIZE="3"]SŁODKOŚCI[/SIZE][/COLOR] [LIST=1] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2631189&postcount=236]Beza sirion[/url] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2441732&postcount=25"]Ciastka francuskie, różane - przebój sirion[/URL] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3144577&postcount=365]Ciasteczka do piwa lub barszczyku wg sirion[/url] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2442875&postcount=32"]Ciasto a'la francuskie do wypieków słodkich i wytrawnych - wg sirion[/URL] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2580754&postcount=128]Ciasto jabłowe niedzwiedzicy[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2614466&postcount=180]Ciasto marchewkowe coztego[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3146922&postcount=367]Faworki sirion[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2514799&postcount=96]Faworki drożdżowe mony_27[/url] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2498520&postcount=74"]Hamerykańskie ciasto bananowe Flaire[/URL] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2614489&postcount=181]Hamerykańskie ciasto marchewkowe Flaire[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2824434&postcount=313]Kardamonówka sirion[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2619759&postcount=206]Keks niedzwiedzicy[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2630421&postcount=231]Krem do tortu bezowego jovanny[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2799761&postcount=302]Likier Nitencji[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2611651&postcount=167]Makiełki podejrzane przez Flaire w TV[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2628702&postcount=223]Mikrorogaliczki orzechowe coztego[/url] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2447088&postcount=44"]Masa orzechowa sirion[/URL] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2636085&postcount=246]Masa tortowa teściowej Ali26762[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2628702&postcount=223]Orzechowe kule śnieżne coztego[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2836866&postcount=322]Pańska skórka Behemot (przepis podany przez sirion)[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2631896&postcount=239]Prosty placek makowy Kardusi[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2620299&postcount=210]Przepis na najłatwiejsze ciasto carolinascotties[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2581047&postcount=132]Pyszne ciasto argentyńskie Kardusi[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2953426&postcount=343]Rogaliki drożdżowe pani zadziornej[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3146922&postcount=367]Róże karnawałowe sirion[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2650365&postcount=249]Serniczki męża Jovanny[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3113597&postcount=359]Sernik domowy Ali26762[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3115496&postcount=360]Sernik wiedeński coztego[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3291636&postcount=390]Snickers OMM[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2580826&postcount=129]Szarlotka mony_27[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2580976&postcount=130]Szarlotka tradycyjna Kardusi[/url] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2441631&postcount=24"]Światowej sławy ciasteczka coztego[/URL] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2438335&postcount=13"]Światowy keks mamy INY[/URL] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3296391&postcount=391]Tiramisu Tiramisu[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=3281196&postcount=389]Tort orzechowy doliki[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2823285&postcount=311]Wiśniówka Flaire[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2824434&postcount=313]Wiśniówka sirion[/url] [*][URL="http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2444008&postcount=40"]Wycieraczki, czyli placek królewski borsaf[/URL] [/LIST] [COLOR="Green"][SIZE="3"]PSIE PYSZNOŚCI[/SIZE][/COLOR] [LIST=1] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka wątrobowe[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Cisteczka serowe[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka pasztetowe[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka z Gerbera[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka marchewkowe (wpływające na barwę sierści)[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka z płatków owsianych lub jęczmiennych[/url] [*][url=http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=2958666&postcount=346]Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)[/url] [/LIST] Na dobry początek moja [U][B]Światowa sałatka śledziowa[/B]:[/U] [U]Składniki:[/U] 1 tacka śledzi Matjasów w oleju (tacka 250 g) ocet 10% ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego (polecam Bonduelle) cebula majonez śmietana niskoprocentowa lub jogurt naturalny sól, cukier i biały pieprz do smaku [U]Wykonanie:[/U] Śledzie opłukać pod bieżącą wodą z oleju, ułożyć w misce, zalać wodą z octem (nie podam proporcji, bo leję na oko - woda ma być wyraźnie kwaśna i ma być wyczuwalny smak octu). Niech sobie te śledzie poleżą kilkanaście godzin. Na drugi dzień wylać zalewę, śledzie pokroić w drobną kostkę, wrzucić do michy (lub wiaderka :evil_lol: ). W drobną kostkę pokroić też ogórki, cebulę (kto nie lubi niech cebulę pominie), wrzucić odsączony groszek, dodać majonez i śmietanę (bądź jogurt), doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i ewentualnie octem. Przykryć, odstawić do lodówki na czas jakiś celem przegryzienia, po czym spożywać ze smakiem, najlepiej w doborowym towarzystwie :multi: Celowo nie podaję ile dać ogórków i cebuli, ich ilość zależy bowiem od upodobania konsumenta. Jedni wolą więcej śledzi, inni więcej "śmiecia". W każdym razie jedno mogę obiecać - druga sałatka będzie już tą właściwą :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rita60 Posted November 12, 2006 Share Posted November 12, 2006 [B]Ali [/B]jedna tacka,to znaczy ile,chodzi mi wagowo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsaf Posted November 12, 2006 Share Posted November 12, 2006 Tiiia, tacki bywaja różniaste, nawet te w kościele:lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magicnesca Posted November 12, 2006 Share Posted November 12, 2006 [quote name='borsaf']Tiiia, tacki bywaja różniaste, nawet [B]te w kościele[/B]:lol:[/quote] Te bywają bardzo pojemne, czyli dużeeeeeeeeeeee:evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rita60 Posted November 12, 2006 Share Posted November 12, 2006 Bardzo smieszne:evil_lol:a gdzie konkrety ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ali26762 Posted November 12, 2006 Author Share Posted November 12, 2006 Jedna tacka zawierająca 250 g zawartości, w tym 200 g śledzia. Ale można więcej zrobić. Nie ma zakazu :) Jeśli ktoś lubi, albo ma dużą rodzinę... Ja na wiaderko użyłam 4 tacki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magicnesca Posted November 12, 2006 Share Posted November 12, 2006 [quote name='rita60']Bardzo smieszne:evil_lol:a gdzie [B]konkrety[/B] ?[/quote] Zjedzone na Światówce ,aż im zazdoszę takiej pysznej sałatki:razz: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INA Posted November 13, 2006 Share Posted November 13, 2006 No dobrze, to ja wpiszę swoją światówkową sałatkę:lol: chyba smakowała bo zniknęła dość szybko. Ta sałatka jest na 100 % twórcza ponieważ ilośc składników jest dobierana indywidualnie - zleży od gustu smakosza. [U]" SAŁATKA Z KURCZAKA Z IMBIREM I BRZOSKWINIAMI"[/U] - gotowana pierś z kurczka - drobno pokroić - 20 dkg makaronu muszelki małe - ugotować - brzoskwinie z puszki - pokroić - cebulki marynowane - koniecznie srebrne- wrzucamy w całości - sól - pieprz - curry - imbir do smaku:cool3: - szczypiorek + majonez druga sałatka była konsumowana w Gnieznie jako że Ali miała ze śledziami swoją ja już jej nie przywiozłam. [U]"Sledź z orzechami i ananasem" [/U] Tak samo składniki dobieramy wg uznania . śledz solony - wymoczyć - pokroić orzechy- drobno posiekać ananasy z puszki - pokroić seler krojona w słoczku cebula - pokroić + majonez Tą są moje ulubione sałatki które moja mama robi często na Boże Narodzenie. Dla mnie pycha:razz: [I]Smacznego![/I]:eating: Jakby ktoś chciał Keksa - to muszę zapytać mamy bo to ona robiła.:lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsaf Posted November 13, 2006 Share Posted November 13, 2006 [B]Inuś[/B], ja kcem keksa bo "panu borsaf" bardzo smakował i chce u niespodzianke zrobić. Tylko przepis poprosze taki dla debili, bez "do smaku", szczypta itp.:evil_lol: Popros mame w moim imieniu i powiedz, że nawet na trzeci dzień nic nie stracił, był pysznyyyy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted November 13, 2006 Share Posted November 13, 2006 Właśnie zajrzałamdo przepisów w kwestii wspominanej przeze mnie sałatki ze śledzi i buraczków. Okazuje się, że to nie "śledź pod pierzynką", tylko "śledź w kożuchu" :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gosia_i_Luka Posted November 13, 2006 Share Posted November 13, 2006 Buuu, a ja nie jadłam sałatki INY... :-(:-(:-( A ubóstwiam połączenie mięska z owocami... :loveu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INA Posted November 13, 2006 Share Posted November 13, 2006 [quote name='INA'] [quote name='borsaf'][B]Inuś[/B], ja kcem keksa bo "panu borsaf" bardzo smakował i chce u niespodzianke zrobić. Tylko przepis poprosze taki dla debili, bez "do smaku", szczypta itp.:evil_lol: Popros mame w moim imieniu i powiedz, że nawet na trzeci dzień nic nie stracił, był pysznyyyy![/quote] Dobra wieczorkiem podam i spiszę dokładnie wszystko co i jak:lol: Bardzo się cieszę, że Twojemu Tz smakował:loveu: [quote name='coztego']Właśnie zajrzałamdo przepisów w kwestii wspominanej przeze mnie sałatki ze śledzi i buraczków. Okazuje się, że to nie "śledź pod pierzynką", tylko "śledź w kożuchu" :lol:[/quote] [B]coztego[/B] - podawaj porównamy czy to ta sama co ja mam --- dziś założyłam duży zeszyt do zapisywania przepisów -- mam nadzieje że go zapełnie:razz: [quote name='Gosia_i_Luka']Buuu, a ja nie jadłam sałatki INY... :-(:-(:-( A ubóstwiam połączenie mięska z owocami... :loveu:[/quote] :eek2: :niewiem: stała w niebieskiej plastikowej misce obok wiaderka ze śledziową Ali. No ale nic straconego - podałam przepis więc możesz sama sobie pokombinować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INA Posted November 14, 2006 Share Posted November 14, 2006 Wpiszę jeszcze [U]KEKSA [/U] też na światówce był:lol: - 4 całe jaja - szklanka cukru - niepełna - szklanka oleju ( my stosujemy Kujawski z pierwszego tłoczenia) - 2 szklanki mąki ( np tortowa) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 jabłka ( pokroić w plasterki) - bakalie ( wg uznania - ja miałam rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy i migdały- pokrojone)- ( ilośc bakali też wg uznania ale nam smakuje najlepiej gdy razem z jabłkami wychodzi tego około trzech szklanek) - skórka pomarańczowa ( pół pojemniczka) Wykonanie: Jajka ukręcić z cukrem, mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą oraz olejem, wymieszać dokładnie na jednolitą masę i stopniowo dodawać bakalie ( bakali nie może być za mało ale nie należy zbytnio przesadzać) Piec w temp 175 C- czyli nie za gorąco -- około 1 godziny. Smacznego!!:lol: Pyszne jest nawet po 3 dniach Tz borsaf moze potwierdzić;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anisha Posted November 14, 2006 Share Posted November 14, 2006 Ojej, ależ się na terierach apetycznie zrobiło... :eating: To kiedy następna wystawa? :cool1: Może i ja coś wtedy upitraszę? :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsaf Posted November 14, 2006 Share Posted November 14, 2006 [B]Anisha, [/B] chwalono Twoja lazanię...moze napiszesz przepis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anisha Posted November 14, 2006 Share Posted November 14, 2006 [B]borsaf[/B], Słoneczko, nie będę przecież robić reklamy jednej z firm produkujących wyroby spożywcze [SIZE=1][COLOR=gray](która Knorr się nazywa :evil_lol: ) [SIZE=2][COLOR=black]i przytaczać przepisu z paczki! Jedyne modyfikacje jakie w przepisie dokonuję to podsmażenie mięsa (w ilości dwukrotnie większej niż podali na opakowaniu) z cebulką (w przepisie jej nie ma) i dodanie do niego trochę przypraw np. delikat do zup, czy delikat do mięs (firma ta sama - chyba powinni mi wypłacać jakieś odsetki od zysków :evil_lol: ). Reszta zgodnie z instrukcją na pudełku.[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE] I tyle - też mi wielkie gotowanie! :oops: :shake: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wind Posted November 14, 2006 Share Posted November 14, 2006 [B]INA,[/B] Jak jest z tymi bakaliami w keksie? Kiedys takowy robilam i mimo, ze byl cudnie pulchny, to bakalie spadly na dno :shake: Ktos mi wtedy poradzil, ze powinnam je posypac maka przed dodaniem do ciasta ... Jakos nigdy tego przepisu drugi raz nie probowalam, wiec trudno oceniac mi efekt ... W. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minio Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 [quote name='Wind'][B]INA,[/B] Jak jest z tymi bakaliami w keksie? Kiedys takowy robilam i mimo, ze byl cudnie pulchny, to bakalie spadly na dno :shake: Ktos mi wtedy poradzil, ze powinnam je posypac maka przed dodaniem do ciasta ... Jakos nigdy tego przepisu drugi raz nie probowalam, wiec trudno oceniac mi efekt ... W.[/quote] POsypać mąką , dobrze ktoś doradził . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flaire Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 Ali prosiła mnie o podklejenie tego topiku - co z chęcią zrobię, pod jednym warunkiem - że ona się zobowiąże w pierwszym poscie topiku utrzymywać spis treści przepisów... :evil_lol: Ali, co Ty na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Tak a propos keksa. Ja robię keks taki, że są to praktycznie bakalie sklejone ciastem. Dobry chyba jest, bo go ludzie jedzą z chęcią.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ibolya Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 [quote name='Flaire']Ali prosiła mnie o podklejenie tego topiku - co z chęcią zrobię, pod jednym warunkiem - że ona się zobowiąże w pierwszym poscie topiku utrzymywać spis treści przepisów... :evil_lol: Ali, co Ty na to?[/quote] [COLOR=blue]Znając [B]Ali[/B], myślę, że się zobowiąże .... tylko ... jeszcze śpi :sleep2: (chyba)[/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INA Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 [quote name='Wind'][B]INA,[/B] Jak jest z tymi bakaliami w keksie? Kiedys takowy robilam i mimo, ze byl cudnie pulchny, to bakalie spadly na dno :shake: Ktos mi wtedy poradzil, ze powinnam je posypac maka przed dodaniem do ciasta ... Jakos nigdy tego przepisu drugi raz nie probowalam, wiec trudno oceniac mi efekt ... W.[/quote] No własnie to mamy wypiek ale.....z tego co wiem to mama posypuje bakalie odrobiną mąki - jak potwierdza- [B]Minio[/B]:razz: bakali jest tyle że nie mają gdzie opaść tu jest podobieństwo do Keksa- [B]Sirion:lol: [/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INA Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 [B]coztego [/B]- dawaj te PYSZNE CIASTECZKA ŚWIATOWE:mad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 Już już :lol: [CENTER][B][COLOR="Blue"][SIZE="3"]ŚWIATOWEJ SŁAWY CIASTECZKA[/SIZE][/COLOR][/B][/CENTER] Na początek podam składniki, które każdy śmiertelnik zwykle ma w domu, więc, żeby upiec ciasteczka, nawet nie trzeba lecieć na zakupy! 8) [B]-->kostka masła[/B] (może też być margaryna, np. Kasia, ale na margarynie trochę trudniej się robi, bo ciasto jest bardziej klejące) [B]-->szklanka cukru[/B] [B]-->dwie szklanki mąki[/B] [B]-->dwie łyżki jogurtu naturalnego[/B] (jeśli takowego nie posiadamy na stanie, można użyć śmietany) [B]-->łyżeczka proszku do pieczenia[/B] [B]-->cukier waniliowy[/B] w odpowiednich ilościach, jakieś pół małego opakowania. Masło dobrze jest wyjąć z lodówki trochę wcześniej, żeby nie było twarde jak skała :diabloti: Wymienione wyżej składniki wrzucamy do stosownej miski. Wkładamy w to wszystko swoją dłoń (prawą lub lewą, jak kto woli :razz: ) i zdecydowanymi ruchami ugniatamy uparcie, aż stworzy nam się jednolita masa (jeśli będą w niej nieroztarte kryształki cukru- nie szkodzi, pychota :eating:). Powstała masa jest już właściwie gotowym ciastem ciasteczkowym. Urywamy z tej wielkiej kuli po kawałeczku, kulamy w dłoniach kulki i rozgniatamy je między dłońmi na talarki, o średnicy ok.4 cm. Talarki układamy równo na blasze, w odstępach, ponieważ ciasteczka rosną! Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni, z włączonym termoobiegiem i wkładamy blachy na jakieś 15 minut, aż nam się ciasteczka zrumienią na złoto. Wyciągamy z pieca, czekamy chwilę, żeby nie poparzyć paluszków, i delikatnie ściągamy je z blachy na jakiś efektowny półmisek. :p Tak wygląda przepis podstawowy. Wariacji można tworzyć wiele, np: do ciasta dodajemy drobno utartą skórkę z jednej pomarańczy i mamy ciasteczka pomarańczowe (analogicznie możemy zrobić z cytryną, ale wtedy będą cytrynowe, rzecz jasna :lol: ); można dodać przyprawy piernikowej lub cynamonu, możemy też zaczarować je w orzechowe, dodając dużo siekanych orzechów, albo kokosowe, kiedy dodamy wiórków kokosowych, albo kakaowe jeśli stoi w szafce kuchennej jakieś przedpotopowe kakao, albo... kruszymy czekoladę deserową w niewielkie kawałki i mieszamy z ciastem-poezja! Ja zawsze dzielę ciasto na kilka wielkich kul, do każdej dodaję co innego i mam jednocześnie ciasteczka pomarańczowe, orzechowe, czekoladowe, cynamonowe itd, czego mogliście doświadczyć na Wystawie 8) [B][COLOR="blue"]Życzę smacznego![/COLOR][/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajadera Posted November 15, 2006 Share Posted November 15, 2006 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]To ja wam podam przepis na ciastka, które u mnie są przebojem. Znikają w oszałamiającym tempie.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=#0000ff][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][B]Produkty[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Paczka mrożonego ciasta francuskiego[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Słoik tartych płatków róży firmy "Polska róża" (do dostania np w Piotrze i Pawle i rozmaitych sklepach z bardziej delikatesowymi produktami, uważać nie może to być konfitura z płatków, ale [U]tarte płatki[/U]. Ja zresztą mam też własnej roboty)[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Papier do pieczenia - koniecznie ![/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]1 jajo[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]trochę cukru (najlepiej jak to jest ten grubszy kryształ)[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=#0000ff][/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ciasto rozmrozić, rozwinąć i trochę rozwałkować ten placek. Pokroić na kwadraty. Na każdym ułożyć łyżeczkę róży. Skleić jak pierożek. Posmarować po jednej stronie rozbitym jajkiem i pocukrować. Ułożyć na blasze na papierze (koniecznie, bo inaczej przykleją się do blachy, i trzeba je będzie zeskrobywać). Wstawić do nagrzanego piekarnika najlepiej z termoobiegiem na 190 - 200 stopni. Piec do 15 minut, ale pilnować. Muszą być mocno złote, ale nie przesadzić, aby się nie spiekły.[/COLOR][/SIZE][/FONT] [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Jak kto umie może ciasto francuskie zrobić sam, ale to dzień pracy i to skomplikowanej, a wyniki niepewne - wiem to po sobie. Raz próbowałam i wyszło mi nie powiem co.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.