Nitencja Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 kardusia mi sie snia pizze , hamburgery i inne :diabloti: a w ogole to jeszcze zaczelam na silownie chodzic ...........wczoraj byl I raz :razz: Quote
coztego Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 [quote name='Nitencja']Przez Kardusie zarazilam siedieta warzywna no i juz zlecialo mi 3 kg :cool3: [/QUOTE] Po jakim czasie stosowania diety? Bo tak się zastanawiam czy znajdziemy Niteczkę w Spodku, pośród tłumu... A do marca jeszcze tyyyle czasu :cool1: [QUOTE] a dzis zjadlam taka salatke wedlug mojego pomyslu moze komus tez zasmakuje:) : salata lodowa mango papryka czerwona ogorek zielony i kiszony pomidorki truskawowe czosnek oliwki ziola prowansalskie i cytryna Salate rwiemy , reszte kroimy tak jak nam sie podoba :) polewamy sokiem z cytryny i sypiemy ziolka - wszystko mieszamy i JEMY :)[/QUOTE] Ja chcę, ja chcę! Tylko bez czosnku :diabloti: Dawno nie jadłam dobrej sałatki z surowizny :cool1: Quote
bajadera Posted February 6, 2007 Posted February 6, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Nitencja postanowiła dorównać swojemu nazwisku !;) :diabloti: ;) [/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
Nitencja Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Coztego do niteczki nie dojde bedzie ze mnie niezla .........linka :lol: Quote
zadziorny Posted February 7, 2007 Posted February 7, 2007 Chyba chciałaś napisać... laseczka :cool3: :razz: :p Quote
dorota07 Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 z ręką na sercu zajżałam tu pierwszy raz i chyba przepadłam ....oj.... chyba stracę linię!!!! Quote
Tiramisu Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 I ja w końcu postanowiłam tu zajrzeć :lol: Przejrzałam to forum tak pobierznie i .... sporo fajnych przepisów znalazłam. Chyba podzielę z Wami przepisem na pyszną zupę pomidorową, którą ostatnio jadłam u koleżanki. Jak mi powiedziała jakie są składniki to baaardzo się skrzywiłam :evil_lol: Ale wierzcie mi: JEST PYSZNA!!!!! Tylko ostrzegam, że jest to zupa dla osób lubiących ostre potrawy :angryy: No więc teraz przepis na zupkę pomidorową z ... bananami i cebulą. [U][B]Porcja na 4 osoby:[/B][/U] [U]Składniki:[/U] 1 l soku pomidorowego z kartonu 1 szklanka wody 3-4 łyżki cukru 3-4 łyżeczki chilli maggi majeranek sok z 1/2 - 1 cytryny 2 duże banany lub 3 małe 3 średnie cebule olej do smażenia wiórki kokosowe do posypania (jak ktoś lubi) [U]Wykonanie:[/U] 1. [FONT='Times New Roman']Obrać cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na oleju z wodą (to ma się delikatnie poddusić, a nie usmażyć na złoto). Jako baza do smażenia służą 2 – 3 łyżki oleju i mniej więcej tyle samo wody.[/FONT] [FONT='Times New Roman']2. [FONT='Times New Roman'][SIZE=3]Obrać banany, pokroić w półplasterki, dodać do zeszklonej cebuli, podsmażyć do momentu, kiedy banany zmiękną i zrobią się śliskie.[/SIZE][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3]3. [FONT='Times New Roman']Do garnka wlać sok, dodatkowo przepłukać wodą karton (mniej więcej szklanka), wlać do garnka, gotować.[/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman']4. [FONT='Times New Roman']Dosypać cukier, chilli, wlać maggi, wrzucić cebulkę z bananami, gotować dalej. Co jakiś czas trzeba mieszać, bo cukier czasem lubi się przypalać.[/FONT][/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman']5. [FONT='Times New Roman'][SIZE=3]Pod koniec gotowania dosypać majeranku, próbować. Powinno być ostre i delikatnie przesłodzone. Dodać sok z cytryny. Smak końcowy powinien wyjść jako słodko – ostro – kwaśne. [FONT='Times New Roman']Na talerzach posypać wiórkami kokosowymi.[/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman'][/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman']Zupa jest naprawdę rewelacyjna :eviltong: Wiem, że pomidorówka z bananami i cebulą brzmi dziwnie ale naprawdę zaskakuje smakiem!! Polecam spróbować :lol: [/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT] [FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][FONT='Times New Roman'][SIZE=3][FONT='Times New Roman'][/FONT][/SIZE][/FONT] [/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][FONT='Times New Roman'][/FONT] Quote
HaNisia Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 ze mnie kuchara okropna, ale jeść lubie zwłaszcza wszystko co niezdrowe [quote name='Nitencja']kardusia mi sie snia pizze , hamburgery i inne :diabloti: a w ogole to jeszcze zaczelam na silownie chodzic ...........wczoraj byl I raz :razz:[/quote] przejrzałam wątek ( dość pobieznie)i mi się refleksja nasunęła, że ja kiedyś też się odchudzałam i na siłownię chadzałam, to był ten jedyny raz jak się zakochałam:shake: :angryy: Quote
Flaire Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 [quote name='Tiramisu']Chyba podzielę z Wami przepisem na pyszną zupę pomidorową, którą ostatnio jadłam u koleżanki. [/quote]Tiramisu, a gdzie przepis na tiramisu? ;-) Quote
coztego Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 [quote name='HaNisia'] przejrzałam wątek ( dość pobieznie)i mi się refleksja nasunęła, że ja kiedyś też się odchudzałam i na siłownię chadzałam, to był ten jedyny raz jak się zakochałam:shake: :angryy:[/QUOTE] no to już wiemy co trafiło [B]Nitencję[/B] :loveu: :cool3: ;) Quote
Tiramisu Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 [quote name='Flaire']Tiramisu, a gdzie przepis na tiramisu? ;-)[/quote] A będzie, oczywiście :cool3: Mam sprawdzony, super prosty przepis na Tiramisu - prosto z Włoch (domowy przepis mojej znajomej). Wieczorkiem go podam :loveu: Quote
zadziorny Posted February 9, 2007 Posted February 9, 2007 [quote name='coztego']no to już wiemy co trafiło [B]Nitencję[/B] :loveu: :cool3: ;)[/quote] Nooo :cool3: :evil_lol: :eviltong: Quote
Nitencja Posted February 10, 2007 Posted February 10, 2007 No wiecie co ...... ja jestem permanentnie zakochana w ...........swoich psach :evil_lol: Quote
dolika Posted February 10, 2007 Posted February 10, 2007 [COLOR=Black]Dopiszę się tu z moją specjalnością:[/COLOR] [COLOR=DarkRed][/COLOR] [COLOR=DarkRed][U][B]TORT ORZECHOWY[/B][/U] [COLOR=Black]z przepisu mojej Babci[/COLOR][/COLOR] [COLOR=DarkRed] [/COLOR] [COLOR=DarkRed][U]Ciasto[/U][/COLOR] [COLOR=Sienna]25 dkg cukru pudru[/COLOR] [COLOR=Sienna]8 jajek[/COLOR] [COLOR=Sienna]25 dkg zmielonych orzechów[/COLOR] [COLOR=Sienna]3 łyżki bułki tartej[/COLOR] [COLOR=Sienna]2 łyżeczki proszku do pieczenia[/COLOR] [COLOR=Sienna]1 cukier waniliowy[/COLOR] [COLOR=Sienna]3 łyżeczki soku z cytryny[/COLOR] [COLOR=Sienna]rum / spirytus[/COLOR] [COLOR=Sienna] [/COLOR] [COLOR=Green]Cukier puder, cukier waniliowy i żółtka ucierać na parze. Po wystudzeniu dodać bułkę tartą, orzechy i sok z cytryny; ubić i dodawać białka mieszając pomału. Wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. (ja rozdzielam ciasto na dwie połówki i piekę na raz w dwóch tortownicach /z włączonym termoobiegiem/ - wtedy ciasto wychodzi trochę grubsze i nie trzeba się bawić w przekrajanie na pół). Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, po wyjęciu przeciąć i nasączyć obie połówki alkoholem.[/COLOR] [COLOR=Sienna] [/COLOR] [COLOR=DarkRed][U]Masa[/U][/COLOR] [COLOR=Sienna]1 szklanka cukru pudru[/COLOR] [COLOR=Sienna]2 kostki masła[/COLOR] [COLOR=Sienna]1 jajko[/COLOR] [COLOR=Sienna]2 żółtka[/COLOR] [COLOR=Sienna]2 kopiate łyżki kawy rozpuszczalnej[/COLOR] [COLOR=Sienna]rum / spirytus[/COLOR] [COLOR=Sienna] [/COLOR] [COLOR=Green]Cukier i jajka utrzeć na parze i odstawić do wystygnięcia. W makutrze utrzeć masło i dodać jajka z cukrem, później dodać kawy (rozpuszczonej w odrobinie ugotowanej wody), na końcu dwie/trzy nakrętki rumu.[/COLOR] [COLOR=Green] [/COLOR] [COLOR=Sienna]I smacznego [FONT=Wingdings]:eating:[/FONT][/COLOR][COLOR=Green][IMG]http://img73.imageshack.us/img73/4156/tortoh6.jpg[/IMG] [/COLOR] [COLOR=Sienna] [FONT=Wingdings][/FONT][/COLOR] Quote
OMM Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 :mad:kto przede mną ukrywał taki pyszny topic?:mad: Jak wlazłam tutaj to przepadłam:eating: już kilka przepisów sobie skopiowałam, ale również się podzielę bardzo dobrym ciachem. To w sumie bardzo popularne ciasto, jeśli już jest tutaj a ja przeoczyłam, to proszę wyrzucić. Ciasto wychodzi duże, zawsze się udaje i jest bardzo słodkie:diabloti: łączny czas wykonania to 3 godziny, bo tyle gotuje się mleko, ale ciasto robi się szybciutko. [U]Snickers [/U]Stawiamy w rondelku pod przykryciem puszkę mleka skondensowanego-słodzonego, na 3 godziny. Zapominalskim polecam nastawic komórkę:diabloti: Po 2 godzinach gotowania mleka zaczynamy robić ciasto. [COLOR=Blue][U]ciasto półkruche:[/U][/COLOR] 4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 żółtka 20 dag margaryny 3 łyżeczki miodu 3 łyżki kwaśnej śmietany(dowolnej) 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki sody wszystkie sypkie produkty mieszamy, dodajemy miękką margarynę i siekamy nożem troszkę, dodajemy śmietanę , siekamy; i dodajemy żółtko, miód, siekamy. Jak już będą grudy wtedy zagniatamy ciasto w kulę. Dzielimy ciasto na 3 równe części. Przygotowujemy sobie 1 blachę dużą i docinamy 3 kawałki papieru (bez papieru się nie da, wypróbowany JAN NEZBĘDNY) Na papierze (nie smarujemy papieru) układamy 1 część ciasta, wałkujemy do wymiarów blaszki. Pieczemy placek na złoty kolor (ok.10 min. różnie w różnych piekarnikach) Ciasto rośnie minimalnie. Tak postepujemy z 3 kawałkami. W momencie gdy mamy rozwałkowane 3 kawałki ciasta na papierach, jeden się piecze, my robimy orzechową polewę, którą polejemy ostatni placek, przed włożeniem do piekarnika [U] [COLOR=Blue]orzechowa polewa[/COLOR][/U] 1/4 kostki margaryny (roztopić) 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 20 dag posiekanych orzechów włoskich (ew. migdałów) Te produkty topimy na wolniutkim ogniu w rondelku, uwaga! trzeba mieszać bo lubi się przypalić. Robi się tę polewę błyskawicznie. Na ostatni placek wlewamy tę polewę i pieczemy tak samo. Trzy papiery i na nich placki ułatwiają nam pracę, bo upieczone ciasto ściągamy z paierem a następny wkładamy (taśmowo;)) Upieczenie trzech placków trwa dosłownie 20 minut. Niech się upieczone studzą a my robimy krem. [U][COLOR=Blue]krem1 [/COLOR][/U][COLOR=Blue][COLOR=Black]2 budynie śmietankowe 40g gotujemy w mniejszej ilości mleka niż wynika to z przepisu na opakowaniu (jak w przepisie jest na 2 budynie 1 litr mleka to trzeba ugotować w 700ml, ok 1/3 mniej) budyń ma być gęsty [COLOR=Blue][U] krem2[/U][/COLOR] puszka mleka skondensowanego ugotowana przez 3 godziny, lekko ostudzona Całym gorącym budyniem smarujemy dolny placek, przykrywamy go następnym plackiem, ostrożnie otwieramy puszkę mleka skondensowanego ([COLOR=Red]UWAGA! NIE NALEŻY OTWIERAć WYCIĄGNIĘTEGO PROSTO Z WRZĄTKU, NIE NALEŻY OCHłADZAĆ WODĄ BO WYBUCHNIE, DO OTWIERANIA UŻYWAĆ RĘKAWIC, TŻ-ta LUB OCHRONIĆ RĘCE, PUSZKA JEST GORĄCA[/COLOR]) w puszce ukaże nam się karmelowa pychota o konsystencji galarety, którą powinnyśmy posmarować ciasto a nie zjeść:eviltong: i na wierzchu kładziemy placek, który upiekliśmy z polewą. Ciasto gotowe! Ja gotową blachę owijam szczelnie folią spożywczą, takie z gorącymi kremami złapie wilgoć i będzie miękkie szybciutko(po ok 2 godzinach) Dobrze je robić wieczorem przez noc ostygnie a rano będzie MIODZIO!!! Ciasto dobre na imprezy, dużo wychodzi i jest podzielne, oraz bardzo syte. Może i to skomplikowanie wygląda, ale mój TŻ świetnie sobie z tym ciastem radzi sam. Oczywiście z robieniem go, z jedzeniem wychodzi jeszcze szybciej:evil_lol: [/COLOR][/COLOR] Quote
Tiramisu Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 [quote name='Flaire']Tiramisu, a gdzie przepis na tiramisu? ;-)[/quote] No to obiecane [B][U]Tiramisu[/U][/B] :lol: [FONT=Verdana]1. 2 paczki podłużnych biszkoptów [/FONT][FONT=Verdana] 2. 1/2 kg serka mascarpone 3. 6 łyżek cukru 4. 3 żółtka 5. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 6. ciemne kakao Zmiksować żółtka z cukrem aż do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodawać stopniowo mascarpone i miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić do lodówki. Rozpuścić 6 łyżeczek kawy w 1/2 l. gorącej wody - ostudzić. Maczać biszkopty w ostudzonej kawie (odcisnąć w ręku przed ułożeniem na tacy) i ułożyć na tacy pierwszą warstwę - ścisło jeden obok drugiego. Na to rozsmarować pierwszą warstwę kremu z mascarpone. Potem druga warstwa biszkoptów i na wierzch druga (ostatnia) warstwa kremu. Po wierzchu posypać kakao (ja jeszcze lubię posypane trochę wiórkami czekoladowymi). Całość włożyć do lodówki na jakieś dwie godzinki. Smacznego!! :eviltong: :eviltong: To jest wersja abstynencka! Ale do roztworu z kawy można dodać do smaku alkoholu, np. troszkę koniaczku albo amaretto.[/FONT] Quote
bajadera Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]W wersji bardzo klasycznej to może być grappa.[/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
bajadera Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 [FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Podawałam przepis na faworki. A oto i one, bardzo proszę się częstować ![/COLOR][/SIZE][/FONT] [IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/faworki.jpg[/IMG] [IMG]http://i65.photobucket.com/albums/h229/bumgol/faworki1.jpg[/IMG] Quote
carolinascotties Posted February 11, 2007 Posted February 11, 2007 :crazyeye: o rany - jakie piękne - szkoda jeść :) Quote
mona_27 Posted February 13, 2007 Posted February 13, 2007 a o to psie ciasteczka z przepisu[B] borsaf[/B] wybrałam serowe, bo mój psiak uwielbia ser. A to kilka fotek, jak wyszły. A pies je bardzo bardzo lubi. Szybko się je robi i można nosić w kieszeniach, bez obaw :cool3: Następnym razem planujemy zrobić ciasteczka wątrobowe. sorki fotek nie mogę załączyć dziś, prześlę jutro :angryy: tak wyglądają przed upieczeniem [URL=http://img212.imageshack.us/my.php?image=img0011jr5.jpg][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/5569/img0011jr5.th.jpg[/IMG][/URL] a to juz po wyjęciu z pieca [URL=http://img212.imageshack.us/my.php?image=img0014yk4.jpg][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/6104/img0014yk4.th.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://img212.imageshack.us/my.php?image=img0012en6.jpg][IMG]http://img212.imageshack.us/img212/7500/img0012en6.th.jpg[/IMG][/URL] Quote
Talia Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 Odświeżam temacik:) Czy ma ktoś przepis na ciastka wątrobiane?:cool3: Quote
Juliusz(ka) Posted July 25, 2008 Posted July 25, 2008 [B]Talia[/B] - zerknij na pierwszą stronę wątku, pierwszy post, 'Psie pyszności' :D. Quote
madziaidragon Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 Właśnie mam zamiar upiec te "słynne" serowe. dużo z tym roboty ? Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.