Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zawitał do nas dzisiaj wielkanocny "zajączek" - znaleziony w lesie szczeniak, przesłodki, kochany i myślę, że jako pociecha dla mnie, bo córka chora i nie dojedzie na święta 😉 maluch bardzo się tuli, ale musiałam szybko odpchlić niestety i na razie "kwarantanna".

Gajusia już chyba zrozumiała, że nie musi zjadać "na zapas", bo apetyt ma nieco mniejszy, ale ładnie zjada i koopki też ok. No i to, co najbardziej cieszy - merda lekko ogonem a oczy mówią - czekam tu na ciebie ❤️ z dotykiem to jeszcze długa droga, ale i tak bardzo się cieszę z tak szybkiej zmiany na lepsze w jej zachowaniu.

Z całego serca chcę Wam dzisiaj podziękować za obecność i otuchę, za każdą pomoc, dobre słowo i rady. Dziękuję! ❤️ 

Życzę Wam, aby to dobro powróciło do Was zwielokrotnione a wielkanocne święta niech będą piękne, radosne i zdrowe.

534fa19510617_o_large.jpg

• Like 3
Posted

Wspaniała wiadomość, prezent na święta 🙂 
Szybko poszło z jedzeniem, to może i z dotykiem nie będzie zbytnio zwlekała.

Biedny maluszek porzucony w lesie, już nie biedny skoro go przygarnęłaś Wspaniała Kobieto.

Posted
Dnia 4.04.2026 o 23:00, elik napisał:

Wspaniała wiadomość, prezent na święta 🙂 
Szybko poszło z jedzeniem, to może i z dotykiem nie będzie zbytnio zwlekała.

Biedny maluszek porzucony w lesie, już nie biedny skoro go przygarnęłaś Wspaniała Kobieto.

Witajcie po świętach, Dobra wiadomość to ten maluch rudo-czekoladowy - po odpchleniu dołączył do gromadki, jest grzeczny, kochany, przesłodki, bardzo wpatrzony w człowieka, z pieskami dogadał się szybko.

Pierwszego dnia świąt były aż dwa "zajączki", jeszcze biały kudłatek (taki większy maltańczyk ;)) z krzywym zgryzem do mnie trafił, na szczęście po dwóch godzinach właściciele go u mnie odnaleźli.

Teraz nieco gorsze wieści...

Gaja ma mniejszy apetyt i trochę się cofnęła ze swoim lękiem - podchodzi ostrożniej, z ręki za bardzo jeść już nie chce, dwa-trzy kęsy i odchodzi. Prawdopodobnie to skutek  nocy przedświątecznej- akurat byłam przy niej, kiedy jacyś idioci odpalili serię petard, jak  karabin maszynowy, daleko, ale słychać było dość mocno. W niedzielę z kolei ("dwa płoty dalej") sąsiedzi urządzili grilla i trochę głośno było :(( może nie tyle głośno, co kilka osób, różne głosy, w tym męskie. 

W tym tygodniu chcę ją przebadać i wygłaskać (wszystko po Sedalinie niestety), może kiedy się przekona, że dotyk nie boli, to uda się ją do domu zabrać. Trudno będzie bardzo, ale mam nadzieję, że się uda. I ten kaszel...nawet po Sedalinie coś jednak wetka usłyszy 😞

I Tachi.... miał badania w piątek, niestety kreatynina wyższa ( z 1,75 na 2,15) 😞 mocznik za to trochę spadł ( z 48,3 na 42,3). Krew wysłana dodatkowo do laboratorium.

IMG_20260405_110429.jpg

IMG-20260405-WA0016.jpeg

• Like 5
Posted
Dnia 7.04.2026 o 19:36, Poker napisał:

A jak z jej kaszlem?

Kaszel czasem "lekki", a czasem przerażający, mam wrażenie, że to taki "mokry" kaszel i coś jej się jakby odrywa ( akurat mam taki sam ;)). Ale oddech ma praktycznie cały czas chrapliwy, taki ciche rzężenie, nasilające się przy wysiłku albo stresie, przechodzące w kaszel. 

Byłam wczoraj u wetki, ale tłum ludzi ( i zwierzaków), więc umówienie się przełożyłam na dzisiaj, może będzie nieco spokojniej w gabinecie. Pomyślałam, żeby oprócz USG zrobić jej też RTG. Oczywiście badanie ogólne i osłuchanie, zważenie - to wiadomo. Ale może coś jeszcze? Nie wiem, czy po Sedalinie ( nie będzie już na czczo) badania krwi da się zrobić.

Może ktoś podpowie coś jeszcze?

• Like 1
Posted

Wetka musi ją osłuchać i wtedy zdecyduje czy rtg płuc jest potrzebne teraz. 

Gaja może mieć zapalenie płuc. 

Badanie krwi, kału przydałyby się  już. 

Posted
Dnia 8.04.2026 o 08:52, mari23 napisał:

Kaszel czasem "lekki", a czasem przerażający, mam wrażenie, że to taki "mokry" kaszel i coś jej się jakby odrywa ( akurat mam taki sam ;)). Ale oddech ma praktycznie cały czas chrapliwy, taki ciche rzężenie, nasilające się przy wysiłku albo stresie, przechodzące w kaszel. 

Byłam wczoraj u wetki, ale tłum ludzi ( i zwierzaków), więc umówienie się przełożyłam na dzisiaj, może będzie nieco spokojniej w gabinecie. Pomyślałam, żeby oprócz USG zrobić jej też RTG. Oczywiście badanie ogólne i osłuchanie, zważenie - to wiadomo. Ale może coś jeszcze? Nie wiem, czy po Sedalinie ( nie będzie już na czczo) badania krwi da się zrobić.

Może ktoś podpowie coś jeszcze?

Mari, mój Figuś miał kaszel od wody zbierającej się w płucach przy chorym sercu. Niestety wetka uśpiła naszą czujność mówiąc, że u starszych psów zapada się tchawica, więc żeby się kaszlem i odchrząkiwaniem nie przejmować za bardzo..  "Reszta jest milczeniem"😔

Jak już ją uspokoisz to może warto zrobić echo serca.

Poszło 658 zł z bazarku imiennego dla Gajuni

• Like 1
Posted

Tak może być jak pisze agat21. Ale najpierw trzeba wykluczyć infekcję czyli zapalenie oskrzeli czy płuc. Wetka wstępnie oceni. 

• Like 2
Posted

Jesteśmy umówione na poniedziałek dopiero, ale za to mamy dużo czasu zarezerwowane. 

Co do kaszlu - ona w schronisku już od ponad roku miała ten kaszel, to się nasila przy stresie i wysiłku. W samochodzie podczas podróży bardzo ją to męczyło. 

• Like 3
Posted

Gaja już kilka razy powitała mnie z wyraźną radością (mam nadzieję, że to nie tylko na widok jedzonka ;))   nie kuliła się i nie cofała, spokojnie patrzyła i ogonek był w lekkim ruchu, samo spojrzenie - takie bez lęku i nie "bokiem", a wprost na mnie patrzyła. Aż się wzruszyłam ❤️Nie jest to za każdym razem, kiedy do niej przychodzę, ale coraz częściej, nie chcę jej stresować "czymś" w ręku i robić zdjęć, filmików, mam nadzieję, że niedługo już w kuchni będzie zaglądała, co tam dobrego jest na stole ❤️ 

• Like 3
Posted
Dnia 12.04.2026 o 17:50, elik napisał:

Wreszcie dobre wieści  🙂  

Mam nadzieję, że jutro będą jeszcze lepsze wieści, Gaja ma wizytę w gabinecie.

Na wątku  Niuni są piękne fotki i super wieści - aż się łzy z radości w oczach kręcą. Ta biedna, przerażona sunieczka już wie, że nic jej nie grozi i korzysta z uroków swojego nowego życia. To kolejny dowód na to, że warto pomagać takim starym, pozornie "beznadziejnym" więźniom schroniska. Niunia rozkwita, jak kwiat na wiosnę ❤️ Oby i Gaja wkrótce poznała, co to radość i beztroska. 

A mały czekoladowy rudzielec miał dzisiaj gościa - zamiast starać się skraść serce oglądał się ciągle za mną. Bał się smyczy, ale "małymi kroczkami", w towarzystwie Tinki jakoś dotarliśmy nad Odrę.  Ale "będzie wiernym psem" - stwierdziła Joasia....i mam nadzieję, że mały Miś trafi jej nie tylko do serca...ale i do domu 🙂 

Na zdjęciach: Gaja sprawdzająca, czy jestem w oknie i Misio na pierwszym spacerku 🙂

IMG_20260408_092247.jpg

IMG-20260412-WA0037.jpg

• Like 6
Posted
Dnia 13.04.2026 o 14:15, Aska7 napisał:

Nabrała ciałka.

Waga 16,6 kg 🙂

Jesteśmy po wizycie, czekam na wyniki badań krwi i oględziny RTG płuc. Gaja po Sedalinie spokojnie dała się wziąć na ręce, choć nie spała, w gabinecie bardzo długo trwało badanie, osłuchiwanie, USG i pobranie krwi - wszystko przebiegło bardzo spokojnie. Dopiero przy RTG....dziabnęła wetkę 😞 Sedalin przestał działać i Gaja spanikowała. Zaczęła się szarpać i próbować gryźć, choć wcześniej cały czas ją głaskałam i drapałam za uszkiem. Owiniętą w duży koc wyniosła ją wetka z pracowni rtg i tak ją zaniosłam do samochodu. Czyli z "oswajaniem" łatwo nie będzie, ale nie poddam się. 

USG nic niepokojącego nie wykazało oprócz: "nerki mi się nie podobają". Po Sedalinie przestała kaszleć, ale oddech jednak lekko chrapliwy był, długo i dokładnie "całą" Gaję osłuchiwała wetka i zdecydowała, że prześwietli płuca, bo niepokoi ją ich stan. Z jednego kła miała usunięty kamień, a drugi ( lewy) usunięty, był już ropny, z przetoką do jamy nosowej. Dostała zastrzyki jakieś. Do końca  nie dopytywałam, bo trzeba było przerażoną Gajusię odwieźć szybko "w bezpieczne miejsce". 

Na razie wróciła tam, gdzie czuje się bezpiecznie - do swojej budki, ale to na pewno nie koniec naszego zaprzyjaźniania się ❤️ 

IMG_20260413_153707.jpg

IMG_20260413_153716.jpg

• Like 3
Posted
Dnia 13.04.2026 o 19:48, mari23 napisał:

Dostała zastrzyki jakieś.

Pewnie antybiotyk (ropny ząbek).

Biedna Gajunia jak bardzo była przerażona, że chciała się bronić  😰 Faktycznie długa droga do normalności.

• Like 1
Posted
Dnia 13.04.2026 o 19:48, mari23 napisał:

Waga 16,6 kg 🙂

Jesteśmy po wizycie, czekam na wyniki badań krwi i oględziny RTG płuc. Gaja po Sedalinie spokojnie dała się wziąć na ręce, choć nie spała, w gabinecie bardzo długo trwało badanie, osłuchiwanie, USG i pobranie krwi - wszystko przebiegło bardzo spokojnie. Dopiero przy RTG....dziabnęła wetkę 😞 Sedalin przestał działać i Gaja spanikowała. Zaczęła się szarpać i próbować gryźć, choć wcześniej cały czas ją głaskałam i drapałam za uszkiem. Owiniętą w duży koc wyniosła ją wetka z pracowni rtg i tak ją zaniosłam do samochodu. Czyli z "oswajaniem" łatwo nie będzie, ale nie poddam się. 

USG nic niepokojącego nie wykazało oprócz: "nerki mi się nie podobają". Po Sedalinie przestała kaszleć, ale oddech jednak lekko chrapliwy był, długo i dokładnie "całą" Gaję osłuchiwała wetka i zdecydowała, że prześwietli płuca, bo niepokoi ją ich stan. Z jednego kła miała usunięty kamień, a drugi ( lewy) usunięty, był już ropny, z przetoką do jamy nosowej. Dostała zastrzyki jakieś. Do końca  nie dopytywałam, bo trzeba było przerażoną Gajusię odwieźć szybko "w bezpieczne miejsce". 

Na razie wróciła tam, gdzie czuje się bezpiecznie - do swojej budki, ale to na pewno nie koniec naszego zaprzyjaźniania się ❤️ 

IMG_20260413_153707.jpg

IMG_20260413_153716.jpg

Nie wiem, czy dobra to, czy niepokojąca wiadomość- Gaja daje mi się dotykać i głaskać, ale.... od wczoraj siedzi w budce, nie chce jeść, przy głaskaniu odwraca głowę, ale mnie nie atakuje. Myślę, że wczorajszy atak na rękę wetki był związany z tym, że nie chcąc mnie narażać na promieniowanie sama ją zabrała do gabinetu rtg, co wywołało panikę u Gajusi. Teraz nie wiem, czy ona ze stresu tak sobie siedzi, czy też ma to związek z wyrwanym zębem. 

Czekam, aż wetka przyjdzie do pracy, żeby zapytać, co dalej z Gajusią. Myslę, że jeśli nadal tak będzie biernie tolerować mój dotyk, to zabiorę ją jednak do kardiologa, już bez Sedalinu.