malawaszka Posted May 11, 2011 Author Posted May 11, 2011 no jesteśmy... sama nie wiem czy jest dobrze czy nie jest dobrze, dramatu nie ma - już nie ma bo chyba był... w sensie, że to wszystko jest prawdopodobnie przez jakiegoś sk.....a który ją wykorzystywał i zaniedbywał... Zuzia ma niedowład całej lewej strony - w badaniu neurologicznym nie dostawiała lewych łapek wcale - jak pani Doktor podwinęła tak zostawało - tył gorszy, są jakieś zrosty w kręgosłupie w części okołomiednicy (zapomnialam jak to miejsce się fachowo nazywało :oops: ) - to może być po jakimś urazie możliwe, ze jakiś konował "odbierał" poród, coś też w spojeniu łonowym było - jak to wszystko piszę to mogłabym gnoja gołymi rękami kroić i solić... ma słabe kości odwapnione (3,5 letnia suczka!), w szyjce rzeczywiście jest luz ale z tym nic nie zrobimy - nie może nosić obroży i tyle; ogólnie bardzo słabo rozwinięte mięśnie, w tylnych łapkach silne przykurcze wewnątrz i dlatego te łapki takie krzywe i stópki uciekają do środka - pani Doktor powiedziała, ze bardzo prawdopodobne jest, że Zuzia była w pseudo w klatce - zero ruchu, rodzenie co cieczkę, liche żywienie, żadnych suplementów... Zrobiliśmy tez badanie krwi - morfologia, biochemia, potas, wapń - część wyników mam już, część będzie w piątek - na już wiadomo, że musimy podreperować wątrobę i uzupełnić mikroelementy, niski mocznik i kreatynina; reszta w piątek; Zuzia dostała witaminy, które mają uzupełnić niedobory i wspomóc budowę masy mięśniowej - bo jak to się poprawi to i nóżkom powinno być łatwiej; powinna jakiś czas jeść karmę wątrobową, dużo ryb - nawet tuńczyka z puszki :mdleje: Mamy się dużo ruszać, nie biegać szaleńczo :roll: i pływać - musimy zbudować basen :grins: nie wiem czy wszystko napisałam, reszta w piątek po wynikach... masakra - w tamtą stronę 60 km jechałam 1,5 h bo były 3 korki wrrr Wschodnia Obwodnica GOP stoi :lol: za to w powrotną uciekałyśmy z Zuzią przed szczytem i się udało :lol: Za badania i leki zapłaciłam dziś 215 zł Quote
Luna_wro Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 ja pierdziu! też bym gnojka pokroiła za zmarnowanie suczki:( kasa, kasa... nie ma znaczenia jakim kosztem! to się biedulka teraz nałyka lekarstw:( może karma weterynaryjna byłaby jakimś rozwiązaniem? Quote
zerduszko Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 No to w sumie dobre wieści :) 3,5 roku, a zdrowie i stan jak staruszka.... lać to mało. Quote
AnkaG Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Ech szkoda słów ... zabić to mało. Czyli jak kondycja się poprawi to i lepiej wszystko powinno działać. Quote
kropeek Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 gnoja do klatki i gwałcic pięc razy dziennie! :angryy: Quote
malawaszka Posted May 11, 2011 Author Posted May 11, 2011 aaa i Zuzia bierze też udział w programie Bayera - bezpłatne badanie krwi pod kątem chorób odkleszczowych - nie mogę znaleźć w necie tego, ale gdzieś widziałam, że było niedawno - wyniki mają być jesienią Quote
WATACHA Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Ja to już nie wiem co mam pisać na te ludzkie okrucieństwa.Trochę się wykosztowałaś :shake: Quote
malawaszka Posted May 11, 2011 Author Posted May 11, 2011 pieniązki były po Brokatku i z bazarku lilo, więc daliśmy radę - mam nadzieję, że wyniki piątkowe niczego złego już nie wykażą, jeszcze pani Dr mówiła, ze Zuzia ma jakieś szmery w serduszku :mdleje: Quote
Margi Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 o kurde to troszkę za dużo jak na jedą małą kruszynkę. Quote
malawaszka Posted May 11, 2011 Author Posted May 11, 2011 dużo, ale damy radę - mam nadzieję, że jak jej pomożemy witaminami, suplementami, dietą to się ruchowo poprawi - mnie to nie przeszkadza i wierzę, że dla psa z TAKIM charakterem znajdzie się cudowny dom nawet jeśli troszkę niedomaga zła jestem bo wykrakałam... bo pisałam, że dla pieska z "felerem" się lepsze domki znajdują... no to teraz będę szukać... Quote
AnkaG Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Wasiu ja myślę, że jej trzeba dać trochę czasu. Dobre jedzonko, ruch i będzie lepiej :) Quote
lilo Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 dopiero teraz ale jestem , wieści i dobre i złe - mam nadzieje że ten co tak potraktował Zuśkę zapłaci podwójnie za skrzywdzenie tego kochanego zwierzaczka. Baaseen powiadasz ?? a nie macie jakiegos stawu ?? żebyście dziewczyny popływały , poopalały się Quote
malawaszka Posted May 11, 2011 Author Posted May 11, 2011 nie mamy stawu, ale jak będzie cieplej to będziemy jeździć nad jeziorko na pływanko Quote
kropeek Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 ja jeziorko miałam w łazience :) wanna z wodą, pies do szelek lub na ręce i się rehabilitowało :evil_lol: Quote
zerduszko Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Wykracz, ze ja w totka wygram, odpalę Ci na ogrodzenie :lol: Pewnie, ze dom się znajdzie, nie ma innej opcji :) Ona by u swissowych pasowała: czarna olbrzymka, średniak p&s i miniaturka cz-s :lol: Quote
malawaszka Posted May 11, 2011 Author Posted May 11, 2011 kropeek napisał(a):ja jeziorko miałam w łazience :) wanna z wodą, pies do szelek lub na ręce i się rehabilitowało :evil_lol: ja nie mam wanny - musiałabym u sąsiadów :lol: zerduszko napisał(a):Wykracz, ze ja w totka wygram, odpalę Ci na ogrodzenie :lol: Pewnie, ze dom się znajdzie, nie ma innej opcji :) Ona by u swissowych pasowała: czarna olbrzymka, średniak p&s i miniaturka cz-s :lol: krakrakraaaaa a Zuzia nie jest cz-sr :lol: jest ciemnym pieprzaczkiem Quote
wilczy zew Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 zerduszko napisał(a):Ona by u swissowych pasowała: czarna olbrzymka, średniak p&s i miniaturka cz-s :lol: no to dzwoń do ludziów :lol: Quote
zerduszko Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 malawaszka napisał(a): a Zuzia nie jest cz-sr :lol: jest ciemnym pieprzaczkiem Dla mnie jest :lol: Przy Swissie by była jeszcze bardziej ;) Quote
jambi Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 no wczoraj mnie nie było więc mię ominęło... Zuzek śliczny, widac że dupka zarasta, wyniki średnie... faktycznie trzeba ją troche pouzupełniać, kondyche poprawić, laseczka będzie jak nowa! ten niski mocznik i kreatynina - Aron tez tak miał, czasem psiaki osłabione mają tak, ale tez niektórym na czczo to to spada Quote
zerduszko Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 Oglądam jej zdjęcia piąty raz i jak ona nie jest c-s, to ja jestem król :D A Luna i lejec Dropsowy, to co są? Idź Ty znafczynio ;) Quote
jambi Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 dobra laski, cz-s czy p-s ... oficjalnie: "Umaszczenie "pieprz i sól": idealna jest barwa średnio intensywna, równomiernie rozłożona, z szarym podszerstkiem. Dopuszczalne są zabarwienia koloru od ciemnej stalowej szarości do srebrnoszarego. Przy wszystkich rodzajach odcienia musi występować podkreślająca maska, która powinna się zawsze harmonijnie dopasować do danego koloru przewodniego umaszczenia. Niewskazane są wyraźne jaśniejsze znaczenia na głowie, na łapach lub klatce. Umaszczenie czarno-srebrzyste: cel hodowlany to czarny włos okrywowy oraz czarny podszerstek, białe znaczenia nad oczami, na policzkach, na brodzie, na gardle, na przedpiersiu dwa podzielone trójkąty, na śródręczu, na łapach od strony wewnętrznej kończyn tylnych oraz wokół odbytu. Czoło, kark oraz zewnętrzna strona uszu powinny być, tak jak włos okrywowy, czarne." ode mnie : z tą czernią u czarno srebrnych to tez róznie jest - nietrymowane psy, często "szarzeją", znowu ostatnio jakos tak się porobiłe, że czasem cięzko jest odróżnic który jest jaki ;) Quote
zerduszko Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 A Twoim zdaniem jaka Zuzia jes? Wystarczy spojrzeć na Brokata i wiem, że nic nie wiem :lol: Quote
jambi Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 moim? moim zdaniem to ona jest czarno srebrna bo ma : białe znaczenia nad oczami, na policzkach, na brodzie, na gardle, na przedpiersiu dwa podzielone trójkąty, na śródręczu, na łapach od strony wewnętrznej kończyn tylnych oraz wokół odbytu - czyli to co u pieprzaka jest niewskazane a nie ma : Przy wszystkich rodzajach odcienia musi występować podkreślająca maska, która powinna się zawsze harmonijnie dopasować do danego koloru przewodniego umaszczenia Quote
AnkaG Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 Moim skromnym zdaniem to ona jest czarno-srebra. Jak była licho karmiona to i włos koloru nie ma. Quote
WATACHA Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 Malawaszko jesteś przegłosowana.Ja też byłam pewna, że jest cz-s. Quote
Recommended Posts