Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='asiak_kasia']Nie wiem jak sobie radzi anusia z gordonami, a jak Aga z mudikiem, opieram swoją ocene na tym co pisze i jak pisze. Natomiast, sory, ale jakoś w moim ciasnym umyśle mudik czy gordon to nie jest pies super, mega trudny. Pewnie mam inne pojęcia trudności, ale nadal, to są psy jak kto Amber mówi, w mojej ocenie lamerskie. A problemy pt. pies szczeka na obcych, to dość proste do wypracowania kwestie.

Ja miałam swoich psów 4, plus 6 tymczasów(były i lękliwe, i histeryczne, i nadpobudliwe i totalne muły). I tak samo wiem, że nic nie wiem, albo może wiem niewiele. Myślalam, że jestem ach i och, po rocie, a trafiła do mnie Pola i nauczyła pokory, bo okazało się, że z tym konkretnym psem cięzko mi się dogadać. (I tu się zachwycałam Etną, bo z tego co motyl pisała to podobne mają temperamenty. I zazdrościłam, i byłam pod wrażeniem.) Dostalam kilka dobrych rad, podpowiedzi i okazało sie, że temu tez jakoś sprostałam.
Dzielę się co nawyżej swoimi doświadczeniami, jeżeli komuś to pomoże to swietnie, jeżeli ktoś uzna, że to brednie, to trudno. Tyle tylko, że ja nadal nie wpisuje sobie w CV "trener psów" i nie robię tego profesjonalnie.

I szczerze, wielokrotnie się powstrzymywałam przed napisaniem czegokolwiek nt motyla i jej psów. Ale czasami, czego bardzo żałuje, po prostu nie mogę się powstrzymać. A najbardziej mnie zaskakuje fakt, że jeszcze jakiś czas temy Aga doskonale rozumiała co mamy na myśli i potrafiła sensownie dyskutować NAWET jeżeli się nie zgadzalismy. Teraz nagle jest to dziwne i niezrozumiałe :diabloti:

A mnie strasznie mierzi ocenianie innych ras jako lamerskie... Ale co ja tam mogę wiedzieć, gdybym miała rota, dobka, cc, ona czy co tam jeszcze to wtedy byłoby ok, a tak mam zwykle lamerskie wyżły... Lamerskie, no bo przecież wychowanie wyżła to bułka z masłem:diabloti:.

Dla mnie pass...

Posted

[quote name='A&L']Dalej nie wiem o kim mówisz :evil_lol: A o hodowlach i tym całym bajzlu to by można bez końca :roll:[/QUOTE]
Może to i lepiej ;)

[quote name='A&L']No i spoko - Ty powiedziałaś Karinie co myślisz. Amber natomiast w chamski sposób gadała za plecami. I nie mów, że było inaczej, bo sama byłaś przy tej sytuacji. Karilka odeszła na kilka metrów, a Amber od razu prychła z obrzydzeniem i zaczęła mówić jaki to Vuko brzydki, a Jari idealny. Nie wiem czy powiedziała Karilce to samo w oczy? Nawet jeśli, to nie zmienia faktu, że tamta wypowiedź była zwyczajnie chamska.[/QUOTE]

:evil_lol: nie wiem czy Amber powiedzieła czy nie powiedziała Karilce, nie sądze zeby musiała, kiedyś była dyskusja w watku o kopiowaniu, gdzie Amber chyba dośc jasno powiedziała, ze dobek tylko cięty jej się podoba.

A co do tej konkretnej sytuacji, pamiętam ją doskonale-to było mega przerysowane oburzenie, wygłup, czy jak to jeszcze nazwać. No bo serio, komu jak komu, ale Amber o wadach Jarka mowić nie trzeba ;) Jeżeli wzięłaś to na serio, to widać, nie znasz Sylwii. ;)

Posted

[quote name='Czekunia']A mnie strasznie mierzi ocenianie innych ras jako lamerskie... Ale co ja tam mogę wiedzieć, gdybym miała rota, dobka, cc, ona czy co tam jeszcze to wtedy byłoby ok, a tak mam zwykle lamerskie wyżły... Lamerskie, no bo przecież wychowanie wyżła to bułka z masłem:diabloti:.

Dla mnie pass...[/QUOTE]

no cóż, dla mnie owszem, w mojej skali trudności. Tak samo jak dla kogoś wychowanie Owczarka może być banałem, czy wzięcie sobie niezależnego kaukaza, którego w sumie nawet nie ma co wychowywać itd. Mam prawo mieć zdanie takie a nie inne c'nie?
Może kiedyś za karę trafi do mnie jakiś sweter i diametralnie zmieni mój tok myślenia :roll:

Posted

[quote name='asiak_kasia']Może to i lepiej ;)

:evil_lol: nie wiem czy Amber powiedzieła czy nie powiedziała Karilce, nie sądze zeby musiała, kiedyś była dyskusja w watku o kopiowaniu, gdzie Amber chyba dośc jasno powiedziała, ze dobek tylko cięty jej się podoba.

A co do tej konkretnej sytuacji, pamiętam ją doskonale-to było mega przerysowane oburzenie, wygłup, czy jak to jeszcze nazwać. No bo serio, komu jak komu, ale Amber o wadach Jarka mowić nie trzeba ;) Jeżeli wzięłaś to na serio, to widać, nie znasz Sylwii. ;)[/QUOTE]

Chyba wszyscy na dogo wiedzą, co Amber myśli o bio dobkach, ale po raz kolejny powtarzam, że ona oceniała cały eksterier tego psa, a tego chyba nigdzie na dogo nie pisała. Pewnie, że jej nie znam, skąd miałabym znać? Ale sorry, to był żart? Nie wierzę ;) Sylwia mówiła całkiem serio, żadna z Was - które znacie Amber - nie zaczęła się śmiać, nic nie wskazywało na to, że był to żart. Nawet wywiązała się jakaś dyskusja, bo ktoś tam powiedział, że to młody pies i nie ma co oceniać, a Amber dalej swoje. Głupie tłumaczenie.

Ja rozumiem, że Wy się lubicie, ale dlaczego nie potraficie oceniać siebie nawzajem obiektywnie? Jedna coś powie, nieważne co, to od razu druga i trzecia jej broni. Mam wrażenie, że nawet jakbyście miały odmnienne zdanie, to byście tego głośno nie powiedziały. Serio to wygląda jak TWA i do pewnego czasu było śmiesznie, w moim mniemaniu zaczyna robić się żałośnie.

Posted

[quote name='A&L']Chyba wszyscy na dogo wiedzą, co Amber myśli o bio dobkach, ale po raz kolejny powtarzam, że ona oceniała cały eksterier tego psa, a tego chyba nigdzie na dogo nie pisała. Pewnie, że jej nie znam, skąd miałabym znać? Ale sorry, to był żart? Nie wierzę ;) Sylwia mówiła całkiem serio, żadna z Was - które znacie Amber - nie zaczęła się śmiać, nic nie wskazywało na to, że był to żart. Nawet wywiązała się jakaś dyskusja, bo ktoś tam powiedział, że to młody pies i nie ma co oceniać, a Amber dalej swoje. Głupie tłumaczenie.[/QUOTE]

To chyba myślimy o innej sytuacji... :roll:
Jeżeli faktycznie tak było, no to cóż, nie moja rola bronić Amber, jej opinia, niech się z tego tłumaczy.
Ja po raz kolejny powiem, można by mi wmówić, że dobek wzorcowy to ma 3 nogi a 4 mu wyrasta na głowie. Nie znam się, to się nie wypowiadałam, albo moze nawet to ja powiedziałam, ze on jeszcze młody. Widać o czym innym mówiłyśmy-więcej szczegółów podaj, to może skojarze ;)

[quote name='A&L']Ja rozumiem, że Wy się lubicie, ale dlaczego nie potraficie oceniać siebie nawzajem obiektywnie? Jedna coś powie, nieważne co, to od razu druga i trzecia jej broni. Mam wrażenie, że nawet jakbyście miały odmnienne zdanie, to byście tego głośno nie powiedziały. Serio to wygląda jak TWA i do pewnego czasu było śmiesznie, w moim mniemaniu zaczyna robić się żałośnie.[/QUOTE]

Niejednokrotnie zdarzyliśmy się pożreć w tym całym "TWA", z resztą mamy wiele odmiennych poglądów, od facetów, po rasy :diabloti: I wielokrotnie każda powiedziała drugiej co myśli. Szkoda, że się przenieśliśmy na fb i nie ma publicznie na to dowodów, bo zaraz ktoś stwierdzi, że to tylko wymysły :evil_lol:

Posted (edited)

[quote name='skrzeli']A ja nie czaję co wnosi ten post? Bo do mnie jest? :razz:
Zdjęcie było po to, żeby pokazać jakie prawdopodobnie będą teraz brzydkie dobermany od 2015 - coś w tym dziwnego?
Hmmm - zaraz zaraz. A może wstawiłam po to, żeby usłyszeć jaki on śliczniuniusiuni mimo, że uszaty? Sama nie wiem :cool3:[/QUOTE]
Tak, to dosyć dziwne. Myślę, że każdy tutaj wie, jak wygląda niekopiowany doberman. Nie wiem, co się spodziewałaś pod tym przeczytać akurat w tej galerii.
A mój post wnosi tyle, co i wasze - czyli nic :)

Edited by dog193
Posted

[quote name='asiak_kasia']To chyba myślimy o innej sytuacji... :roll:
Jeżeli faktycznie tak było, no to cóż, nie moja rola bronić Amber, jej opinia, niech się z tego tłumaczy.
Ja po raz kolejny powiem, można by mi wmówić, że dobek wzorcowy to ma 3 nogi a 4 mu wyrasta na głowie. Nie znam się, to się nie wypowiadałam, albo moze nawet to ja powiedziałam, ze on jeszcze młody. Widać o czym innym mówiłyśmy-więcej szczegółów podaj, to może skojarze ;)

Niejednokrotnie zdarzyliśmy się pożreć w tym całym "TWA", z resztą mamy wiele odmiennych poglądów, od facetów, po rasy :diabloti: I wielokrotnie każda powiedziała drugiej co myśli. Szkoda, że się przenieśliśmy na fb i nie ma publicznie na to dowodów, bo zaraz ktoś stwierdzi, że to tylko wymysły :evil_lol:[/QUOTE]

Mówię o sytuacji, kiedy siedzieliśmy przed Waszym domkiem i zbieraliśmy się chyba nad rzekę. Karilka siedziała z nami, odeszła, a wtedy Amber powiedziała, co powiedziała.

Mówiąc TWA, mam teraz na myśli konkretnie Ciebie, Karolinę i Sylwię, reszta jest..hmm... dodatkiem? Ja wierzę w to, że macie różne poglądy itd. ale wydaje mi się, że nie chcecie tego pokazać. Na dogo jeszcze nie widziałam, żebyście się w czymś nie zgadzały. Nie śledzę Was, ale bywamy raczej na tych samych wątkach.

Nie ma chyba już co pisać, obie napisałyśmy jak odebrałyśmy tą sytuację, dla mnie póki co EOT, chyba że wypowie się Amber :evil_lol:

Posted (edited)

[quote name='dog193']Tak, to dosyć dziwne. Myślę, że każdy tutaj wie, jak wygląda niekopiowany doberman. Nie wiem, co się spodziewałaś pod tym przeczytać akurat w tej galerii.
A mój post wnosi tyle, co i wasze - czyli nic :)[/QUOTE]
No i kolejne wyprodukowane NIC ;)
Niewiele się spodziewałam, a wyszło TAK duuuuużoooooo :p
[quote name='dog193']Myślę, że każdy tutaj wie, jak wygląda niekopiowany doberman[/QUOTE]
Dzięki za uświadomienie, bo właśnie tego pewna nie byłam ;)

Edited by skrzeli
Posted

Oooo rany ileee hejtu od rana :loveu: Widzę, że nagle wszyscy stali się wielki ekspertami od dobermanów. I wychodzą kompleksy :diabloti: Jakie to straszne, że śmiałam coś powiedzieć na Vuko, przecież on jest taki idealny :placz: Nie wiem natomiast czy ktoś słyszał jak Karilka mówiła, że Vato ma kiepską głowę (wtf?), Grand Molis ARMANI ma kiepski ruch (Vuko na pewno ma lepszy), a hodowla z Padoku WCALE nie bada serca psom, Dura Lex Polonia też nie - dr. Niziołek mnie okłamał :-(

Próbowałam nawiązać kontakt z Karilką, ale po takiej tyradzie hejtu na innych nie byłam w stanie. I po tym uświadomiłam sobie, że jak to dobrze, że nie wychodzę w żadne układy, gdzie ktoś mi będzie mówił prawdę absolutną. Natomiast z socjologicznego punktu widzenia jest to faktycznie zabawne, jaki można poczuć jad do kogoś kto powiedział, że pies mógłby mieć lepszy grzbiet i przedpiersie. To jest moje zdanie, czy ja jestem sędzią? Bo się zachowujecie jakbym była :evil_lol: Ku...rczę, olejcie to, a nie spinacie poślady :lol:

Dla mnie normalną rzeczą jest, jak widzę znajomą rasę, żeby się pobawić w ocenianie. Gdyby na zlocie był jamnik, też bym się w to pobawiła. No właśnie, zabawa... Natomiast jak czytam tu porównania Vuko vs Jari... Ludzie, co wy macie we łbach? :evil_lol: Jak wygląda mój czy twój pies to nie jest wasza zasługa, tylko genów. Jak masz jedną nożkę bardziej, to taką masz i nic z nią nie zrobisz. Niektórzy o tym zapominają i starają się swoje burki upiększać i wmawiać innym, że wcale nie mają tych wad, która mają. Sorry nie moja bajka, Dla mnie Jari może mieć 2 głowy i nic to nie zmieni. Mieć kompleksy na punkcie urody swojego psa, to jeszcze gorzej niż mieć je na punkcie swojej. Btw co ma powiedzieć PUCEK? :placz:

Napisałabym więcej, ale sie spiesze niestety... Ale proszę, nie milczcie, będę miała co robic po południu ^_^

Posted

[quote name='A&L']Mówię o sytuacji, kiedy siedzieliśmy przed Waszym domkiem i zbieraliśmy się chyba nad rzekę. Karilka siedziała z nami, odeszła, a wtedy Amber powiedziała, co powiedziała.

Mówiąc TWA, mam teraz na myśli konkretnie Ciebie, Karolinę i Sylwię, reszta jest..hmm... dodatkiem? Ja wierzę w to, że macie różne poglądy itd. ale wydaje mi się, że nie chcecie tego pokazać. Na dogo jeszcze nie widziałam, żebyście się w czymś nie zgadzały. Nie śledzę Was, ale bywamy raczej na tych samych wątkach.

Nie ma chyba już co pisać, obie napisałyśmy jak odebrałyśmy tą sytuację, dla mnie póki co EOT, chyba że wypowie się Amber :evil_lol:[/QUOTE]

Jak mogłaś zapomnieć o Oleczku, który jest trzonem całego TWA? Wstydź się :evil_lol:

No i nic nie poradzę, że w temacie wychowania psów, myślimy podobnie, bo już na przykład o samych psach niekoniecznie. Karola celuje w ACD, czy stafiora, Amber- wiadomo, a ja się miotam miedzy rotem, a DA i żeby było śmieszniej nawzajem się nam te rasy nie podobają lub podobają średnio. Banalny przykład, ale takich serio można mnożyć.
Widać ciągnie swój do swego, a dogo ma to do siebie, że jest na ogół o psach. No i jak ktoś mówi Amber, że Cortina jest spasiona, to nie robi wielkich oczu i nie udaje, że jest inaczej, tylko przyznaje racje. To to o co mam się kłócić? Tak samo jak wielokrotnie powiedzialam, że Jarek jest *******nięty, No i tu tez się Amberowa zgadza, no to co mam jej udowadniać, że krzywo smycz trzyma? :diabloti: Jak ktoś stwierdził, że Pola drze ryj jak wiejski burek, no kurde taka prawda. To o co mam walczyć? Itd itp. ;)

Amber powiedziała, że jak wróci od promotora to coś napisze. Szykujcie się na kolejną falę hejtu :evil_lol:

Posted

[quote name='Amber']Oooo rany ileee hejtu od rana :loveu: Widzę, że nagle wszyscy stali się wielki ekspertami od dobermanów. I wychodzą kompleksy :diabloti: Jakie to straszne, że śmiałam coś powiedzieć na Vuko, przecież on jest taki idealny :placz: Nie wiem natomiast czy ktoś słyszał jak Karilka mówiła, że Vato ma kiepską głowę (wtf?), Grand Molis ARMANI ma kiepski ruch (Vuko na pewno ma lepszy), a hodowla z Padoku WCALE nie bada serca psom, Dura Lex Polonia też nie - dr. Niziołek mnie okłamał :-(

Próbowałam nawiązać kontakt z Karilką, ale po takiej tyradzie hejtu na innych nie byłam w stanie. I po tym uświadomiłam sobie, że jak to dobrze, że nie wychodzę w żadne układy, gdzie ktoś mi będzie mówił prawdę absolutną. Natomiast z socjologicznego punktu widzenia jest to faktycznie zabawne, jaki można poczuć jad do kogoś kto powiedział, że pies mógłby mieć lepszy grzbiet i przedpiersie. To jest moje zdanie, czy ja jestem sędzią? Bo się zachowujecie jakbym była :evil_lol: Ku...rczę, olejcie to, a nie spinacie poślady :lol:

Dla mnie normalną rzeczą jest, jak widzę znajomą rasę, żeby się pobawić w ocenianie. Gdyby na zlocie był jamnik, też bym się w to pobawiła. No właśnie, zabawa... Natomiast jak czytam tu porównania Vuko vs Jari... Ludzie, co wy macie we łbach? :evil_lol: Jak wygląda mój czy twój pies to nie jest wasza zasługa, tylko genów. Jak masz jedną nożkę bardziej, to taką masz i nic z nią nie zrobisz. Niektórzy o tym zapominają i starają się swoje burki upiększać i wmawiać innym, że wcale nie mają tych wad, która mają. Sorry nie moja bajka, Dla mnie Jari może mieć 2 głowy i nic to nie zmieni. Mieć kompleksy na punkcie urody swojego psa, to jeszcze gorzej niż mieć je na punkcie swojej. Btw co ma powiedzieć PUCEK? :placz:

Napisałabym więcej, ale sie spiesze niestety... Ale proszę, nie milczcie, będę miała co robic po południu ^_^[/QUOTE]

Ja nie jestem ekspertem od dobermanów, o czym wspomniałam na początku ;) Nie mówię w żadnym razie, że Vuko jest idealny, bo na rasie się nie znam. Napisałam, że ktoś tam ocenił, że Vuko jest lepszy pod względem eksterieru od Jariego i NIE BYŁA to Karilka.

I nie kumam dlaczego ludzie mieliby ich nie porównywać? Przecież to psy tej samej rasy. I jak najbardziej rozumiem, że chciałaś ocenić Vuko i to zrobiłaś. Zasadnicza jednak kwestią jest to, że nie powiedziałaś tego przy Karinie i moim zdaniem to było chamskie.

Nie miałam też okazji słyszeć tego, o czym piszesz. Nie wiem kim jest pies, o którym piszesz, ani nie znam hodowli. Opierając się na tamtej sytuacji to Ty wychodzisz na osobę mającą kompleky na punkcie swojego psa. Nie uważasz, że wyglądałoby inaczej gdybyś powiedziała "Vuko ma ch****e to, to i to, a Jari ma ch***e to, za to Vuka ma spoko to i to, a Jari to" ?

Ciągle wszystkim zarzucasz spinanie pośladów i kija w dupie tylko dlatego, że ktoś ma inne pogląd, niż Ty i pisze na serio.
Jakbym pisała tak "Amberusiunia jest be, bo powiedziauła, sze Vuko jest brzytki, a on jest taaakiii ładniusi, poniewasz powiedzieli to ekszperci :loveu:" To już by było bez kija w dupie? ;)

[quote name='asiak_kasia']Jak mogłaś zapomnieć o Oleczku, który jest trzonem całego TWA? Wstydź się :evil_lol:

No i nic nie poradzę, że w temacie wychowania psów, myślimy podobnie, bo już na przykład o samych psach niekoniecznie. Karola celuje w ACD, czy stafiora, Amber- wiadomo, a ja się miotam miedzy rotem, a DA i żeby było śmieszniej nawzajem się nam te rasy nie podobają lub podobają średnio. Banalny przykład, ale takich serio można mnożyć.
Widać ciągnie swój do swego, a dogo ma to do siebie, że jest na ogół o psach. No i jak ktoś mówi Amber, że Cortina jest spasiona, to nie robi wielkich oczu i nie udaje, że jest inaczej, tylko przyznaje racje. To to o co mam się kłócić? Tak samo jak wielokrotnie powiedzialam, że Jarek jest *******nięty, No i tu tez się Amberowa zgadza, no to co mam jej udowadniać, że krzywo smycz trzyma? :diabloti: Jak ktoś stwierdził, że Pola drze ryj jak wiejski burek, no kurde taka prawda. To o co mam walczyć? Itd itp. ;)

Amber powiedziała, że jak wróci od promotora to coś napisze. Szykujcie się na kolejną falę hejtu :evil_lol:[/QUOTE]

Olek się nie liczy, bo go juz tu z nami nie ma :candle: Poza tym on nieraz się z Wami nie zgadzał ;)

Ja też się nie obrażam, jak mi ktoś mówi, że Lena jest gruba i nie wygląda jak west, bo taka prawda i wszystko jest ok, dopóki ktoś mówi to do mnie, a nie obok mnie ;) Uważałabyś, że wszystko jest ok, gdybyś się dowiedziałą, że mówię w towarzystwie jaka to Pola jest chu***a czy brzydka, ale w twarz nic takiego Ci nie powiedziałam? Ja bym się wkurzyła, bo cenię sobie w ludziach szczerość, może ona nawet zakrawać o chamstwo, ale szczerość ;)

Posted

[quote name='A&L']
Olek się nie liczy, bo go juz tu z nami nie ma :candle: Poza tym on nieraz się z Wami nie zgadzał ;)

Ja też się nie obrażam, jak mi ktoś mówi, że Lena jest gruba i nie wygląda jak west, bo taka prawda i wszystko jest ok, dopóki ktoś mówi to do mnie, a nie obok mnie ;) Uważałabyś, że wszystko jest ok, gdybyś się dowiedziałą, że mówię w towarzystwie jaka to Pola jest chu***a czy brzydka, ale w twarz nic takiego Ci nie powiedziałam? Ja bym się wkurzyła, bo cenię sobie w ludziach szczerość, może ona nawet zakrawać o chamstwo, ale szczerość ;)

Oluś KrULEM jest i się liczy przede wszystkim :evil_lol:

a tak juz na serio, to wedle mnie możesz mówić sobie o mnie i o moim psie co Ci się tylko podoba, bo mi od tego ani nie ubędzie ani nie zyskam. (Tym bardziej, że Pola jest brzydka jak noc :eviltong: a ja też nie wiele piękniejsza ;))

I jakoś mnie to mało obchodzi i nie przywiązuje wagi do tego co ktoś sobie za moimi plecami o mnie gada. Jeżeli ktoś uznał za stosowne się nie podzielić ze mną swoimi przemyśleniami, to jakoś płakać nie zamierzam. A serio komentować sobie można do woli. Mnie to naprawdę nie boli i jak komuś od tego lżej na duszy? Good for them ;)

Dużo bardziej mnie wkurza jak ktoś na krytykę (słuszną czy nie to inna kwestia) nie umie zareagować normalnie, tylko się wielce oburza, i tupie nóżkami, że jak to, ktoś śmiał mieć inne zdanie. A na jakiekolwiek pytanie i wątpliwości reaguje olewem, albo czepieniem się jednego zdania, które meritum sprawy ledwie dotyka. I nie umie dyskutować, ani nawet nie próbuje tej drugiej strony zrozumieć, albo nie ma na tyle odwagi, żeby merytorycznie temat ugryźć.

a tak w ogole to i tak was wszystkich nienawidzę, jestescie gupi i macie lamerskie psy :evil_lol:

Posted

No ja jestem ciekawa czy Karilka powiedziała np. w twarz Wandzie Zielak, że wcale nie bada psów na serce. No kurna, pewnie nie. Natomiast taką opinię przedstawiła mi. Ja wiem, że to jest bzdura. Natomiast jaki jest Vuko to jest ocena subiektywna. Czyj pies jest ładniejszy to naprawdę mnie obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg. Jak dla mnie naprawdę Vuko może być ładniejszy niż Jari, ponieważ to jest dyskusja w stylu "moja mama jest ładniejsza". Ale ja już nie chodzę do przedszkola.

Odnoszę tez wrażenie, że ktoś ma za złe, że zwyczajnie się lubimy z Kasią i Karolą. Tak, to straszna prawda... Naprawdę tak jest! Lubiłyśmy się wcześniej, a po zlocie polubiłyśmy się jeszcze bardziej. Dlatego, o dziwo, mieszkałyśmy w jednym domku :crazyeye: Koleżeństwo to faktycznie straszna rzecz i powinna być piętnowana :diabloti:

Posted

[quote name='asiak_kasia']Oluś KrULEM jest i się liczy przede wszystkim :evil_lol:

a tak juz na serio, to wedle mnie możesz mówić sobie o mnie i o moim psie co Ci się tylko podoba, bo mi od tego ani nie ubędzie ani nie zyskam. (Tym bardziej, że Pola jest brzydka jak noc :eviltong: a ja też nie wiele piękniejsza ;))

I jakoś mnie to mało obchodzi i nie przywiązuje wagi do tego co ktoś sobie za moimi plecami o mnie gada. Jeżeli ktoś uznał za stosowne się nie podzielić ze mną swoimi przemyśleniami, to jakoś płakać nie zamierzam. A serio komentować sobie można do woli. Mnie to naprawdę nie boli i jak komuś od tego lżej na duszy? Good for them ;)

Dużo bardziej mnie wkurza jak ktoś na krytykę (słuszną czy nie to inna kwestia) nie umie zareagować normalnie, tylko się wielce oburza, i tupie nóżkami, że jak to, ktoś śmiał mieć inne zdanie. A na jakiekolwiek pytanie i wątpliwości reaguje olewem, albo czepieniem się jednego zdania, które meritum sprawy ledwie dotyka. I nie umie dyskutować, ani nawet nie próbuje tej drugiej strony zrozumieć, albo nie ma na tyle odwagi, żeby merytorycznie temat ugryźć.

a tak w ogole to i tak was wszystkich nienawidzę, jestescie gupi i macie lamerskie psy :evil_lol:[/QUOTE]

Mi tam się Pola podoba :D Uwielbiam pręgusy, pewnie dlatego. Zastanawiam się czy nie zrobić Sisi balejażu :hmmmm: Wtedy byłby cairn :multi: I budową nawet bardziej pasuje :razz:

To mamy w takim razie inne podejście, ja tam nie lubię ludziów co to są mocni w gębie za plecami, albo na forum, a w twarz już nie. Ja też nieraz o ludziach rozmawiam nie w ich obecności, ale raczej mi się nie zdarza, żeby wypowiadać opinie o których sami zainteresowanie nie wiedzą.

Co do nieprzyjmowania krytyki, to się absolutnie zgadzam, już wiem o kim był Twoje wcześniejsze wypowiedzi i o kim jest ta, ale niestety się nie wypowiem, bo mnie przy sytuacji nie było.

Posted

[quote name='Amber']No ja jestem ciekawa czy Karilka powiedziała np. w twarz Wandzie Zielak, że wcale nie bada psów na serce. No kurna, pewnie nie. Natomiast taką opinię przedstawiła mi. Ja wiem, że to jest bzdura. Natomiast jaki jest Vuko to jest ocena subiektywna. Czyj pies jest ładniejszy to naprawdę mnie obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg. Jak dla mnie naprawdę Vuko może być ładniejszy niż Jari, ponieważ to jest dyskusja w stylu "moja mama jest ładniejsza". Ale ja już nie chodzę do przedszkola.

Odnoszę tez wrażenie, że ktoś ma za złe, że zwyczajnie się lubimy z Kasią i Karolą. Tak, to straszna prawda... Naprawdę tak jest! Lubiłyśmy się wcześniej, a po zlocie polubiłyśmy się jeszcze bardziej. Dlatego, o dziwo, mieszkałyśmy w jednym domku :crazyeye: Koleżeństwo to faktycznie straszna rzecz i powinna być piętnowana :diabloti:[/QUOTE]

Jak już pisałam nie byłąm przy tym jak Karilka mówiła o hodowcach dobków, to się nie wypowiem. Jeżeli tak było, to rzeczywiście niefajnie, jeśli info te nie są potwierdzone . Ja wcale nie zamierzam nikogo bronić, bo nie mam powodów.

I jeżeli to o Waszym koleżeństwie było do mnie, to nie trafiłaś ;) Wręcz przeciwnie - według mnie to fajne, że ludzie przez forum mogą złapać taki kontakt i odzwierciedla sie to w realu. Natomiast nie jesteście jedynymi osobami na dogo, które się lubią. Mnie tylko dziwi to, o czym wcześniej pisałam, nie będę isę powtarzać.

Posted

[quote name='Amber']
Odnoszę tez wrażenie, że ktoś ma za złe, że zwyczajnie się lubimy z Kasią i Karolą. Tak, to straszna prawda... Naprawdę tak jest! Lubiłyśmy się wcześniej, a po zlocie polubiłyśmy się jeszcze bardziej. Dlatego, o dziwo, mieszkałyśmy w jednym domku :crazyeye: Koleżeństwo to faktycznie straszna rzecz i powinna być piętnowana :diabloti:[/QUOTE]

A to nie wiesz, jak jak inna grupa osób się ze sobą zgadza to jest super świetnie, ale jak my myslimy podobnie to juz jest brak własnego zdania. :evil_lol:

No tak, strasznie mi przykro, że poznałam ludzi, którzy dużo przed moim pojawieniem się na dogo, przerobili podobne problemy, mają podobne doswiadczenia i w wielu kwestiach po prostu zwyczajnie nam się udało zgodzić. Ide płakać do kącika, że można znajomośc z forum przenieść w real i się z tego cieszyć :evil_lol:

[quote name='A&L']Mi tam się Pola podoba :D Uwielbiam pręgusy, pewnie dlatego. Zastanawiam się czy nie zrobić Sisi balejażu :hmmmm: Wtedy byłby cairn :multi: I budową nawet bardziej pasuje :razz:[/QUOTE]

Pregusy są fajne, ale jak są proporcjonalne i mają fajny mózg, czego Poli brakuje. Ja tam umiem spojrzec krytycznie na siebie i swojego psa. I nie wymagam ach i ochów. Wrecz przeciwnie, lubię jak ktoś się odezwie i powie to i to robisz ujowo. Przymyśl czy nie szło by inaczej.

[quote name='A&L']To mamy w takim razie inne podejście, ja tam nie lubię ludziów co to są mocni w gębie za plecami, albo na forum, a w twarz już nie. Ja też nieraz o ludziach rozmawiam nie w ich obecności, ale raczej mi się nie zdarza, żeby wypowiadać opinie o których sami zainteresowanie nie wiedzą.

Co do nieprzyjmowania krytyki, to się absolutnie zgadzam, już wiem o kim był Twoje wcześniejsze wypowiedzi i o kim jest ta, ale niestety się nie wypowiem, bo mnie przy sytuacji nie było.[/QUOTE]

No mnie to naprawdę gila co sobie ktoś gada, skoro nie ma jaj żeby powiedzieć mi to prosto w twarz, to nie jest wart mojego zainteresowania. I dużo bardziej cenię osobę, która nawet za plecami, ale powie, to i to robi beznadziejnie, bo....
A nie żałosne podśmiechujki z tego jak ktoś wygląda. Rodem z przedszkola. No ale cóz, nie można wymagać zbyt wiele od kogoś, kto zatrzymał się na etapie rozwoju swojego młodszego rodzeństwa.
Pisząc to nie mam nikogo konkretnego na myśli, ale doskonale wiem, że znajdą się osoby, które stwierdzą, że to o nich. Wiec z błedu nie bede wyprowadzac. ;)

No i jeszcze raz serdecznie wszystkich przeproszę, że mam czelność mieć swoje zdanie, oceniać, generalizować i szufladkować. Jestem tylko nędznym człowieczkiem i moje miejsce jest przy budzie :evil_lol:

Posted (edited)

[quote name='Amber'] Czyj pies jest ładniejszy to naprawdę mnie obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg. Jak dla mnie naprawdę Vuko może być ładniejszy niż Jari, ponieważ to jest dyskusja w stylu "moja mama jest ładniejsza". Ale ja już nie chodzę do przedszkola.

W przypadku psów rasowych akurat występują racjonalne sposoby oceny - proporcje, kąty, wysokość, głowa, plecy, zad, palenia itd...
Jedne mają coś super a inne ch....we i nie chodzi tu o to co się komu podoba.
Wiec jak dla mnie porównanie jednak prosto z przedszkola.

Edited by skrzeli
Posted (edited)

[quote name='asiak_kasia']
No mnie to naprawdę gila co sobie ktoś gada, skoro nie ma jaj żeby powiedzieć mi to prosto w twarz, to nie jest wart mojego zainteresowania. I dużo bardziej cenię osobę, która nawet za plecami, ale powie, to i to robi beznadziejnie, bo....
A nie żałosne podśmiechujki z tego jak ktoś wygląda. Rodem z przedszkola. No ale cóz, nie można wymagać zbyt wiele od kogoś, kto zatrzymał się na etapie rozwoju swojego młodszego rodzeństwa.
Pisząc to nie mam nikogo konkretnego na myśli, ale doskonale wiem, że znajdą się osoby, które stwierdzą, że to o nich. Wiec z błedu nie bede wyprowadzac. ;) [/QUOTE]
Widzisz - tyle stron tylko po to, żeby stwierdzić, że tylko Ty masz rację i tylko jak Ty myślisz jest ok. Jeszcze nam wmawiasz, że jechanie po kimś jest w porządku, ba nawet cenić trzeba, bo to przecie z dobroci serca i sama konstruktywna krytyka :roll:
Gratuluję dobrego charakteru ;)

[quote name='asiak_kasia']No i jeszcze raz serdecznie wszystkich przeproszę, że mam czelność mieć swoje zdanie, oceniać, generalizować i szufladkować. Jestem tylko nędznym człowieczkiem i moje miejsce jest przy budzie :evil_lol:[/QUOTE]
Hahaha - obśmiałam się jak norka.

Edited by skrzeli
Posted

[quote name='skrzeli']Widzisz - tyle stron tylko po to, żeby stwierdzić, że tylko Ty masz rację i tylko jak Ty myślisz jest ok.
Gratuluję dobrego charakteru ;)
[/QUOTE]

Dziękuję :loveu: ja wiem, jestem osom chromosom :evil_lol:

Niestety ja nt Twojego charakteru się nie wypowiem, bo Cię zupełnie nie znam, i nie bardzo wiem o co w ogole Ci chodzi. Także wybacz, że nie odwzajemnię komplementu :oops:

Posted (edited)

[quote name='asiak_kasia']Dziękuję :loveu: ja wiem, jestem osom chromosom :evil_lol:

Niestety ja nt Twojego charakteru się nie wypowiem, bo Cię zupełnie nie znam, i nie bardzo wiem o co w ogole Ci chodzi. Także wybacz, że nie odwzajemnię komplementu :oops:[/QUOTE]
Nie ma za co :)
Dużo piszesz o swoich poglądach, więc komplement jak najbardziej Ci się należy :)
Mi o coś chodzi? Przecież sobie tu niezobowiązująco gawędzimy :loveu:

Edited by skrzeli
Posted

W przypadku psów rasowych akurat występują racjonalne sposoby oceny - proporcje, kąty, wysokość, głowa, plecy, zad, palenia itd...
Jedne mają coś super a inne ch....we i nie chodzi tu o to co się komu podoba.
Wiec jak dla mnie porównanie jednak prosto z przedszkola.

No ale ja nie jestem sędzią, więc mój opis nie był profesjonalny, tak więc tym bardziej powinna to olać, a nie przeżywać jeszcze 2 miesiące po fakcie :eviltong:

Ponadto trochę śmieszy mnie temat "gadania w twarz", jak np. chce Tuskowi powiedzieć co o nim myślę, to mam mu to powiedzieć w twarz albo milczeć? No chyba nie. O Vuko mówiłam do kogoś, bo taką miałam ochotę. Nikomu nic do tego z kim gadam i o czym.

Najmniej pasującą osobą jesteś ty, wyskoczyłaś jak filip z konopi, piszesz rzeczy, które mnie nie obchodzą, wklejasz zdjęcie swojego gończego i czego oczekujesz?

Ponadto chciałam poruszyć jeszcze jedną kwestię. Cieszycie się głupio z zakazów jakie są wam narzucane. Zaczęło się od kopiowania... Słyszałaś, że w Danii bodajże zbanowali 10 ras? M.in. tosę, da, cao, kaukaza... Oprócz tego, że nie wolno chyba już nigdzie trzymać psów w blokach, to teraz nawet jakbyś chciała mieć kaukaza na wsi to ci nie wolno... Myślisz, że które rasy pójdą pod bana jako następne? O ASTach i pittach już nie wspomnę, bo one są złem ostatecznym. Skandynawia jest pięknym przykładem jak to będzie wyglądać w przyszłości i do czego dążą rządy w sprawie zwierząt. 1 piesek i to najlepiej york na 10h. A wy się cieszycie, że zabronili kopiowania... Teraz mimo sprzeciwu wielu osób zmieniają wzorzec. Jeżeli ktoś się z kimś nie liczy, a zainteresowana grupa nie potrafi walczyć o swoje to potem tak to wygląda. Ciekawym przykładem są np. myśliwi, którzy pomimo zakazu kopiowania u swoich psów wywalczyli to prawo. Ale stada bab biegających po ringach czy sikających w majtki nad swoimi sportowymi psami bez dcm nikt nie będzie słuchał. Tak jak pewnie mają gdzieś duńskich hodowców cao czy da. No ale ci hodowcy przecież nie istnieją, albo są gdzieś tam daleko... NAM to na pewno nie grozi :p

Cieszcie się z każdego absurdu, zakazu i narzucanej woli. To jest na pewno dobre i słuszne.

Posted

[quote name='Amber']No ale ja nie jestem sędzią, więc mój opis nie był profesjonalny, tak więc tym bardziej powinna to olać, a nie przeżywać jeszcze 2 miesiące po fakcie :eviltong:[/QUOTE]
Lubicie mówić ludziom co powinni a co nie? Prawda?

[quote name='Amber']Ponadto trochę śmieszy mnie temat "gadania w twarz", jak np. chce Tuskowi powiedzieć co o nim myślę, to mam mu to powiedzieć w twarz albo milczeć? No chyba nie. O Vuko mówiłam do kogoś, bo taką miałam ochotę. Nikomu nic do tego z kim gadam i o czym. [/QUOTE]
A cóż tu Tusk ma do rzeczy :crazyeye:
No ja wiem, że Ty zawsze robisz i mówisz na co masz ochotę - taka jesteś wyzwolona. I nikomu nic do tego, nawet temu przy kim mówisz :p

[quote name='Amber']Najmniej pasującą osobą jesteś ty, wyskoczyłaś jak filip z konopi, piszesz rzeczy, które mnie nie obchodzą, wklejasz zdjęcie swojego gończego i czego oczekujesz? [/QUOTE]
Nie masz się już czego czepić to piszesz jakieś ogólniki. Tak se czasem wyskoczyć lubię albo nawet naskoczyć :eviltong:
Jakiś zakaz pisania na Twoim blożku jest?
Już pisałam przecież, że oczekuję piania z zachwytu.
A może po prostu chciałam wsadzić kij w mrowisko ku uciesze ludu.
[quote name='Amber']Ponadto chciałam poruszyć jeszcze jedną kwestię. Cieszycie się głupio z zakazów jakie są wam narzucane. Zaczęło się od kopiowania... Słyszałaś, że w Danii bodajże zbanowali 10 ras? M.in. tosę, da, cao, kaukaza... Oprócz tego, że nie wolno chyba już nigdzie trzymać psów w blokach, to teraz nawet jakbyś chciała mieć kaukaza na wsi to ci nie wolno... Myślisz, że które rasy pójdą pod bana jako następne? O ASTach i pittach już nie wspomnę, bo one są złem ostatecznym. Skandynawia jest pięknym przykładem jak to będzie wyglądać w przyszłości i do czego dążą rządy w sprawie zwierząt. 1 piesek i to najlepiej york na 10h. A wy się cieszycie, że zabronili kopiowania... Teraz mimo sprzeciwu wielu osób zmieniają wzorzec. Jeżeli ktoś się z kimś nie liczy, a zainteresowana grupa nie potrafi walczyć o swoje to potem tak to wygląda. Ciekawym przykładem są np. myśliwi, którzy pomimo zakazu kopiowania u swoich psów wywalczyli to prawo. Ale stada bab biegających po ringach czy sikających w majtki nad swoimi sportowymi psami bez dcm nikt nie będzie słuchał. Tak jak pewnie mają gdzieś duńskich hodowców cao czy da. No ale ci hodowcy przecież nie istnieją, albo są gdzieś tam daleko... NAM to na pewno nie grozi :p

Cieszcie się z każdego absurdu, zakazu i narzucanej woli. To jest na pewno dobre i słuszne.[/QUOTE]
Nikt nie wyraził tutaj żadnego zadowolenia z powodu zakazu kopiowania.
A co daje to, że Ty się z tym nie zgadzasz? Wielkie NIC poza męczeniem klawiatury.
Widać grupa nie jest zainteresowana walką, bo nie jest to takie ważne, a to co piszesz może się u nas zdarzyć ale tylko MOŻE.
Swoją drogą ciekawe, że tak Cię interesuje co się dzieje w Danii a tu co nie napiszę Ci zwisa i powiewa na każdą dowolną stronę.

Posted

Pierwszej części twojej wypowiedzi mogę tylko przyklasnąć :lol: Jak nie zrozumiałaś przenośni o Tusku, to nie wiem jak mam ci to dalej tłumaczyć... Nie skończyłam pedagogiki :eviltong:

Zakazu pisania na blogu nie ma oczywiście, tylko chęć rozmowy może być większa lub mniejsza.

A co daje to, że Ty się z tym nie zgadzasz? Wielkie NIC poza męczeniem klawiatury.
Widać grupa nie jest zainteresowana walką, bo nie jest to takie ważne, a to co piszesz może się u nas zdarzyć ale tylko MOŻE.

Oczywiście, że nic nie zmienię. Ale wy też nie, bo głupio się cieszkacie, zamiast stwierdzić, że hej! Zbieranie nam praw MOŻE jednak nie jest takie dobre? Myślisz, że grupa hodowców zbanowanych ras nie jest zainteresowana walką? Nie jest to dla nich ważne? No ciekawy pogląd.

Mówi się, że Polska jest 50 lat za murzynami. Ale czy 50 lat to tak długo? Ja tylko wyciągam wnioski z tego co widzę i mogę sobie stawiać jakieś prognozy na przyszłość, a są one niezbyt korzystne dla psów, a już szczególnie takiej rasy jak doberman. Będzie to przykre jak już garstka tych super zdrowych gończaków, z super charakterkami, zostanie zbanowana. Ale sami sobie bicz kręcicie.

Posted (edited)

[quote name='Amber']
Oczywiście, że nic nie zmienię. Ale wy też nie, bo głupio się cieszkacie, zamiast stwierdzić, że hej! Zbieranie nam praw MOŻE jednak nie jest takie dobre? Myślisz, że grupa hodowców zbanowanych ras nie jest zainteresowana walką? Nie jest to dla nich ważne? No ciekawy pogląd.[/QUOTE]
Napiszę drukowanymi - NIKT NIE NAPISAŁ ŻE ZAKAZ CIESZY. Jest po prostu faktem.
Nie mam pojęcia co myśli grupa hodowców ras z banowanych, natomiast mogę się wypowiedzieć jakie poglądy mają hodowcy dobermanów i tutaj walki nie będzie - jedynie to miałam na myśli.
Może gdybyś skończyła pedagogikę to nie musiałabym Ci tłumaczyć swoich jakże zawiłych postów.

[quote name='Amber']Mówi się, że Polska jest 50 lat za murzynami. Ale czy 50 lat to tak długo? Ja tylko wyciągam wnioski z tego co widzę i mogę sobie stawiać jakieś prognozy na przyszłość, a są one niezbyt korzystne dla psów, a już szczególnie takiej rasy jak doberman. Będzie to przykre jak już garstka tych super zdrowych gończaków, z super charakterkami, zostanie zbanowana. Ale sami sobie bicz kręcicie.[/QUOTE]
Co Ty gadasz - kto sam sobie kręci?
Takiej mocy niestety nie mam - a szkoda.
Masz ochotę to idź i walcz, skoro tak czarno widzisz los dobermanów, a nie oglądaj się na innych,bo póki co to wojujesz tylko na tym blogu. Choć muszę przyznać, że wytrwale i nigdy nie odpuszczasz :evil_lol:

Edited by skrzeli