Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

motyleqq napisał(a):
aha, więc ten dobek wcale nie był agresywny i nie miał odpałów? ;) skoro taki pies pozytywnie przechodzi test, to z testem jest coś nie tak.

no ja myślałam że mówimy ogólnie :grins:
ale tak jak napisała Vectra, to nie jest problem zaliczyć taki test, szczególnie jak się ma znajomości

Posted

Vectra , pamietam jak na treningu owczarki uczyly sie wlasnie do tych testow , psy mialy problem przesc przez grupe itd , a ja zapytalam czy moge z Kotem sprobowac , tak zeby zobaczyc . Widzialam te glupie usmieszki :diabloti:
No i lipa , Kot zrobil co bylo do zrobienia i wtedy ja mialam usmieszek .

Widzialam nie raz i nie dwa owczarka , ktory malo sie nie zeszczal pod siebie , takie ktore chowaly sie za wlascicieli na widok pozoranta i widzialam , ze pozniej zdaja . O tym jak to sie odbywa pisac nie musze bo kazdy wie o co chodzi , ale to jest zenujace jednak dla mnie .
W kazdym razie ze swojego chlopaka bylam dumna !
A wystawy to juz calkiem zenada

Posted

RPG napisał(a):
Tak pewnie nie mniej ale i nie wiecej duzo wazy , odchudzilam Go z lekka bo wazyl duzo , ale wyglada jak byczek , tyle , ze sam miesien .
To Jareczek juz dorosly sie powoli robi , choc patrzac na Kota i znajac Jarka to nie wroze jakiejs zmiany , takim debilem jak jest to przestanie moze byc w czasie pozniej starosci i mam nadzieje , ze tak bedzie :lol:

Wiesz ja to w ogole nie rozumiem co kogo obchodzi na forum milosnikow rasy co ja z psem robie a czego nie . To nie forum psiego sportu .Zreszta nie jedna tak" ichnia " suka hodowlana nie miala tyle treningu co moje psy , a z dwoma jezdzilam na treningi 2 razy w tyg przez ponad 2 lata . Nie zmusza mnie to do tego , zeby gdzies startowac i tyle .Psy mialy fun ja tez sie wytarzalam w blocie i wszyscy zadowolenio , ale takiemu niby hodowcy nie oplaca sie inwestowac w psa jak nie jest hodowlany bo szkoda kasy chyba , no nie wiem nie widze innego tlumaczenia :roll: No ale jak pisza o mnie na forum glupia baba ze mnie to pewnie nie nadazam z mysleniem :lol:

Takie durne kwoki jak my mozemy im zyczyc udanego handlu niepotrzebnymi psami i tyle

Ja lubię trzymać wagę 40 kg nawet z groszami, bo po Jarim od razu widać jak schodzi np. do 38 - wystaje kręgosłup i robi się taki sarenkowaty. A tego nie lubię.

Co do rozumku to im starszy tym głupszy :eviltong: Pamiętam go za młodu, jak był jeszcze taki niepewny i spokojniutki... No cóż, zostały po tym tylko wspomnienia :lol:

Co do treningów to ja powiem wprost. Nie uważam, żeby się Jari nawet do tego nadawał. Nie ma dobrej psychiki. Nie pamiętam czy ty wtedy byłaś u Martina czy nie, jak Jari poszedł pierwszy raz na pozoranta spuszczony ze smyczy (a raczej ze smyczą), w każdym razie po kilku krokach jak zauważył, że nikt za nim nie stoi stracił głowę i dziabną Martina w nogę. Ja wiem, że to jest wszystko do wypracowania, pies miał przerwę itp. itd. ale IMHO to nie jest wzorowa psychika dobermana i nie wiem czy dalszy trening mógłby mu bardziej zaszkodzić niż pomóc. Na smyczy gryzie bardzo fajnie, może na tym powinno się poprzestać.

Jak sobie o tym pomyślę, to jeszcze raz dziękuję niebiosom, że Jari nie trafił tam gdzie mógł trafić, bo już pomijając jego kłopoty zdrowotne, ta pozorna chęć do pracy mogłaby tego psa wypaczyć. A i wiele się z takim nerwusem nie osiągnie... Może na jakimś zaściankowym konkursie tak, ale prędzej czy później by tego nie wytrzymał psychicznie.

Z drugiej strony nie jestem szkoleniowcem. Martin powiedział, że to do wypracowania, i zapewne tak jest - ale staram się być uczciwa w stosunku do psa, do siebie, do świata i po prostu uważam, że są psy dużo lepsze ;).

Sprzedawać go z tego powodu nie mam zamiaru :lol:

Co do forum jeszcze to niech mnie banują, nie zależy mi. Za dużo ostatnio się pojawiło tam "zła", głownie sprzedaż 2 miotowych sióstr z uśmiechem na twarzy mnie sponiewierała... Szczególnie mając w pamięci sielskie obrazki i opowieści przed tym całym "incydentem".

evel napisał(a):
A jak z eksterierem? Też mocno się dziadki przekazują? :smile:

Myślę, że najlepiej by było zrobić krzyżówkę :evil_lol:

Posted

evel napisał(a):
A jak z eksterierem? Też mocno się dziadki przekazują? :)

szczerze mówiąc to tak.wystarczy popatrzeć w miotach i wskazać paluchem - ten dziadek , ten babka , ten wujek , ten ciotka ;)
a jeszcze jak które ma silną pule genową , to będzie wyłazić w każdym pokoleniu.
Ja obserwuje ten zaskakujący fenomen , tylko w mojej rasie ... i w domu też ;) w każdym miocie mam idealną kopie babki murzyna :evil_lol:

Posted

Uuuu zaniedbałam własną galeryjkę. How awful. To dlatego, że nie mam żadnych fotek... ;) W każdym razie odebrałam wyniki bakteriologi z łapy. Pałeczka ropy błękitnej :diabloti: Całe szczęście to co dostawał było dobre i tylko przedłużył wet lek o 5 dni. Jutro kończymy podawanie. No i łapa już lepiej wygląda. Wyglądała by w ogóle super gdyby dziś w nocy się do niej nie dobrał i znowu nie rozlizał. Myślałam, że go uduszę... Durny kundel, jeszcze jedna taka akcja i go sprzedam :p

Weci w klinice nazywają go pacjentem specjalnej troski i zawsze tylko głowy im wystają jak z nim przychodzę z pytaniem "co tym razem" i nigdy ich nie zawodzę :diabloti: Bo inne pieski to nuda, zapalenie gardła albo kaszelek, a Jari zawsze wymyślnie. Gronkowiec albo inna ciekawa bakteryjka :evil_lol: Wielki ropień na głowie albo rana ociekająca ropą... Coś się dzieje :eviltong:

Posted

Taaaa albo jakąś bakterię, którą laboratorium zobaczyło po raz pierwszy... Odkrycie naukowe :evil_lol:

Ale wesoło się zrobiło na forum dobermana, szkoda, że nie możecie tego zobaczyć. Jednak umiem rozkręcić imprezę :evil_lol:

Bo u nas na dogo to nudno cosik ostatnio... :roll: :lol:

Posted

[quote name='evel']A o którym forum mówicie, jeśli mogę spytać? Mnie to chyba wywalono z dwóch, bo nie pisałam regularnie :lol:
O tym: http://stylingart.nazwa.pl/doberman/index.php Na tym drugim się jakoś nie udzielam.

[quote name='motyleqq']łee, ja chcę popaczeć

Amber, znalazłyśmy rozwiązanie na nadpobudliwość Jariego, powinien jeść sałatę, tudzież kukurydzę zamiast mięsa :cool3:
Aaaa tak widzialam to :evil_lol: Czego to nie wymysla... Tj teoretycznie jest to prawda ale czy ma to jakikolwiek wiekszy wplyw na zachowanie psa to inna sprawa. Potrzebne by byly rzetelne badania ;) Za to brzmi madrze, widac ze kurs zaliczony :lol:

Posted

[quote name='Amber']O tym: http://stylingart.nazwa.pl/doberman/index.php Na tym drugim się jakoś nie udzielam.

Aaaa tak widzialam to :evil_lol: Czego to nie wymysla... Tj teoretycznie jest to prawda ale czy ma to jakikolwiek wiekszy wplyw na zachowanie psa to inna sprawa. Potrzebne by byly rzetelne badania ;) Za to brzmi madrze, widac ze kurs zaliczony :lol:

Dałabyś lepiej linka do dyskusji:diabloti:

Posted

Ale z tą kukurydzą to serio nie czaję, czemu jest w większości karm, w tym super hiper ekstra karmach wege - działa to osobniczo i nie na każdego psa, jasne, ale kukurydza ogólnie może znacznie utrudniać choćby proces nauki czy zaburzać równowagę wyciszenia/pobudzenia ;)

Posted

Amber napisał(a):
No tak, to forum jest zamkniete, trza sie rejestrowac i to jeszcze przez maila. Jest baaardzo hermetycznie :diabloti:

Widzę właśnie;) normalnie zaszczyt czy cooo?

Posted

Dla mnie to wyglada na czysty marketing, szczegolnie lista karm polecanych lub nie przez jakies tam hamerykanskie stowarzyszenie, po ktorych piesek bedzie mily i spokojny.

[quote name='Czekunia']Widzę właśnie normalnie zaszczyt czy cooo?
I to i to. I jeszcze bez dobermana (naturalnego tylko!) i bez checi szkolenia na poziomie IPO 3 nie masz co tam zagladac. No i oczywiscie mile widziane jest sprzedanie conajmniej 2 czy 3 psow i wymiana na lepszy model.

Posted

Amber napisał(a):
Dla mnie to wyglada na czysty marketing, szczegolnie lista karm polecanych lub nie przez jakies tam hamerykanskie stowarzyszenie, po ktorych piesek bedzie mily i spokojny.

I to i to. I jeszcze bez dobermana (naturalnego tylko!) i bez checi szkolenia na poziomie IPO 3 nie masz co tam zagladac. No i oczywiscie mile widziane jest sprzedanie conajmniej 2 czy 3 psow i wymiana na lepszy model.

eee... To nawet nie startuję... Nie spełniam żadnego z kryteriów:-(

Posted

Hehe nie to zart byl :eviltong: Na takiej karmie to by zaczal przypominac szkielet po 2 dniach ;) Poza tym sama kukurydza, na nerwy mu to nie pomoże :shake: No i pies mimo, ze do wilka mu juz duzo brakuje, to jednak jest miesozerca i taki tez ma uklad trawienny.

Choc ja niedobra wczoraj np. dalam jamnicom na kolacje kasze gryczana z sosem z obiadu :diabloti: I juz sama nie wiem czy to dobrze czy zle robi na nerwy? :evil_lol:

Posted

[quote name='Amber']Hehe nie to zart byl :eviltong: Na takiej karmie to by zaczal przypominac szkielet po 2 dniach ;) Poza tym sama kukurydza, na nerwy mu to nie pomoże :shake: No i pies mimo, ze do wilka mu juz duzo brakuje, to jednak jest miesozerca i taki tez ma uklad trawienny.
Odpowiedz z cytatem
Choc ja niedobra wczoraj np. dalam jamnicom na kolacje kasze gryczana z sosem z obiadu :diabloti: I juz sama nie wiem czy to dobrze czy zle robi na nerwy? :evil_lol:

Ty mała głupia lesbijko!Nie stać cię na DROGĄ KARMĘ i DROGĄ KOLCZATKĘ!!Jak możesz TAKIE coś dawać psom.:evil_lol: