Unbelievable Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 motyleqq napisał(a):aha, więc ten dobek wcale nie był agresywny i nie miał odpałów? ;) skoro taki pies pozytywnie przechodzi test, to z testem jest coś nie tak. no ja myślałam że mówimy ogólnie :grins: ale tak jak napisała Vectra, to nie jest problem zaliczyć taki test, szczególnie jak się ma znajomości Quote
RPG Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 Vectra , pamietam jak na treningu owczarki uczyly sie wlasnie do tych testow , psy mialy problem przesc przez grupe itd , a ja zapytalam czy moge z Kotem sprobowac , tak zeby zobaczyc . Widzialam te glupie usmieszki :diabloti: No i lipa , Kot zrobil co bylo do zrobienia i wtedy ja mialam usmieszek . Widzialam nie raz i nie dwa owczarka , ktory malo sie nie zeszczal pod siebie , takie ktore chowaly sie za wlascicieli na widok pozoranta i widzialam , ze pozniej zdaja . O tym jak to sie odbywa pisac nie musze bo kazdy wie o co chodzi , ale to jest zenujace jednak dla mnie . W kazdym razie ze swojego chlopaka bylam dumna ! A wystawy to juz calkiem zenada Quote
Vectra Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 może jeszcze taka jedna sugestia , charakteru psy nie dziedziczą TYLKO po rodzicach ;) Najbardziej wyłażą dziady :grins: Quote
evel Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 A jak z eksterierem? Też mocno się dziadki przekazują? :) Quote
Amber Posted January 3, 2013 Author Posted January 3, 2013 RPG napisał(a):Tak pewnie nie mniej ale i nie wiecej duzo wazy , odchudzilam Go z lekka bo wazyl duzo , ale wyglada jak byczek , tyle , ze sam miesien . To Jareczek juz dorosly sie powoli robi , choc patrzac na Kota i znajac Jarka to nie wroze jakiejs zmiany , takim debilem jak jest to przestanie moze byc w czasie pozniej starosci i mam nadzieje , ze tak bedzie :lol: Wiesz ja to w ogole nie rozumiem co kogo obchodzi na forum milosnikow rasy co ja z psem robie a czego nie . To nie forum psiego sportu .Zreszta nie jedna tak" ichnia " suka hodowlana nie miala tyle treningu co moje psy , a z dwoma jezdzilam na treningi 2 razy w tyg przez ponad 2 lata . Nie zmusza mnie to do tego , zeby gdzies startowac i tyle .Psy mialy fun ja tez sie wytarzalam w blocie i wszyscy zadowolenio , ale takiemu niby hodowcy nie oplaca sie inwestowac w psa jak nie jest hodowlany bo szkoda kasy chyba , no nie wiem nie widze innego tlumaczenia :roll: No ale jak pisza o mnie na forum glupia baba ze mnie to pewnie nie nadazam z mysleniem :lol: Takie durne kwoki jak my mozemy im zyczyc udanego handlu niepotrzebnymi psami i tyle Ja lubię trzymać wagę 40 kg nawet z groszami, bo po Jarim od razu widać jak schodzi np. do 38 - wystaje kręgosłup i robi się taki sarenkowaty. A tego nie lubię. Co do rozumku to im starszy tym głupszy :eviltong: Pamiętam go za młodu, jak był jeszcze taki niepewny i spokojniutki... No cóż, zostały po tym tylko wspomnienia :lol: Co do treningów to ja powiem wprost. Nie uważam, żeby się Jari nawet do tego nadawał. Nie ma dobrej psychiki. Nie pamiętam czy ty wtedy byłaś u Martina czy nie, jak Jari poszedł pierwszy raz na pozoranta spuszczony ze smyczy (a raczej ze smyczą), w każdym razie po kilku krokach jak zauważył, że nikt za nim nie stoi stracił głowę i dziabną Martina w nogę. Ja wiem, że to jest wszystko do wypracowania, pies miał przerwę itp. itd. ale IMHO to nie jest wzorowa psychika dobermana i nie wiem czy dalszy trening mógłby mu bardziej zaszkodzić niż pomóc. Na smyczy gryzie bardzo fajnie, może na tym powinno się poprzestać. Jak sobie o tym pomyślę, to jeszcze raz dziękuję niebiosom, że Jari nie trafił tam gdzie mógł trafić, bo już pomijając jego kłopoty zdrowotne, ta pozorna chęć do pracy mogłaby tego psa wypaczyć. A i wiele się z takim nerwusem nie osiągnie... Może na jakimś zaściankowym konkursie tak, ale prędzej czy później by tego nie wytrzymał psychicznie. Z drugiej strony nie jestem szkoleniowcem. Martin powiedział, że to do wypracowania, i zapewne tak jest - ale staram się być uczciwa w stosunku do psa, do siebie, do świata i po prostu uważam, że są psy dużo lepsze ;). Sprzedawać go z tego powodu nie mam zamiaru :lol: Co do forum jeszcze to niech mnie banują, nie zależy mi. Za dużo ostatnio się pojawiło tam "zła", głownie sprzedaż 2 miotowych sióstr z uśmiechem na twarzy mnie sponiewierała... Szczególnie mając w pamięci sielskie obrazki i opowieści przed tym całym "incydentem". evel napisał(a):A jak z eksterierem? Też mocno się dziadki przekazują? :smile: Myślę, że najlepiej by było zrobić krzyżówkę :evil_lol: Quote
Vectra Posted January 3, 2013 Posted January 3, 2013 evel napisał(a):A jak z eksterierem? Też mocno się dziadki przekazują? :) szczerze mówiąc to tak.wystarczy popatrzeć w miotach i wskazać paluchem - ten dziadek , ten babka , ten wujek , ten ciotka ;) a jeszcze jak które ma silną pule genową , to będzie wyłazić w każdym pokoleniu. Ja obserwuje ten zaskakujący fenomen , tylko w mojej rasie ... i w domu też ;) w każdym miocie mam idealną kopie babki murzyna :evil_lol: Quote
Amber Posted January 7, 2013 Author Posted January 7, 2013 Uuuu zaniedbałam własną galeryjkę. How awful. To dlatego, że nie mam żadnych fotek... ;) W każdym razie odebrałam wyniki bakteriologi z łapy. Pałeczka ropy błękitnej :diabloti: Całe szczęście to co dostawał było dobre i tylko przedłużył wet lek o 5 dni. Jutro kończymy podawanie. No i łapa już lepiej wygląda. Wyglądała by w ogóle super gdyby dziś w nocy się do niej nie dobrał i znowu nie rozlizał. Myślałam, że go uduszę... Durny kundel, jeszcze jedna taka akcja i go sprzedam :p Weci w klinice nazywają go pacjentem specjalnej troski i zawsze tylko głowy im wystają jak z nim przychodzę z pytaniem "co tym razem" i nigdy ich nie zawodzę :diabloti: Bo inne pieski to nuda, zapalenie gardła albo kaszelek, a Jari zawsze wymyślnie. Gronkowiec albo inna ciekawa bakteryjka :evil_lol: Wielki ropień na głowie albo rana ociekająca ropą... Coś się dzieje :eviltong: Quote
Korenia Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Niedługo Ci wyhoduje grzyba w pęcherzu, jak Kraksa Ulv :diabloti: Było na świecie 15 takich przypadków to będzie i 16 :diabloti: Nudy być nie może... Quote
Amber Posted January 8, 2013 Author Posted January 8, 2013 Taaaa albo jakąś bakterię, którą laboratorium zobaczyło po raz pierwszy... Odkrycie naukowe :evil_lol: Ale wesoło się zrobiło na forum dobermana, szkoda, że nie możecie tego zobaczyć. Jednak umiem rozkręcić imprezę :evil_lol: Bo u nas na dogo to nudno cosik ostatnio... :roll: :lol: Quote
evel Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 A o którym forum mówicie, jeśli mogę spytać? Mnie to chyba wywalono z dwóch, bo nie pisałam regularnie :lol: Quote
motyleqq Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 łee, ja chcę popaczeć Amber, znalazłyśmy rozwiązanie na nadpobudliwość Jariego, powinien jeść sałatę, tudzież kukurydzę zamiast mięsa :cool3: Quote
Amber Posted January 8, 2013 Author Posted January 8, 2013 [quote name='evel']A o którym forum mówicie, jeśli mogę spytać? Mnie to chyba wywalono z dwóch, bo nie pisałam regularnie :lol: O tym: http://stylingart.nazwa.pl/doberman/index.php Na tym drugim się jakoś nie udzielam. [quote name='motyleqq']łee, ja chcę popaczeć Amber, znalazłyśmy rozwiązanie na nadpobudliwość Jariego, powinien jeść sałatę, tudzież kukurydzę zamiast mięsa :cool3: Aaaa tak widzialam to :evil_lol: Czego to nie wymysla... Tj teoretycznie jest to prawda ale czy ma to jakikolwiek wiekszy wplyw na zachowanie psa to inna sprawa. Potrzebne by byly rzetelne badania ;) Za to brzmi madrze, widac ze kurs zaliczony :lol: Quote
Czekunia Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='Amber']O tym: http://stylingart.nazwa.pl/doberman/index.php Na tym drugim się jakoś nie udzielam. Aaaa tak widzialam to :evil_lol: Czego to nie wymysla... Tj teoretycznie jest to prawda ale czy ma to jakikolwiek wiekszy wplyw na zachowanie psa to inna sprawa. Potrzebne by byly rzetelne badania ;) Za to brzmi madrze, widac ze kurs zaliczony :lol: Dałabyś lepiej linka do dyskusji:diabloti: Quote
Amber Posted January 8, 2013 Author Posted January 8, 2013 Tj wydaje mi sie ze o to chodzilo http://www.dogomania.pl/forum/threads/238291-Szukam-suchej-karmy-bezglutenowej-dla-psiaka a nawet jak nie, to i tak jest to smieszne :diabloti: Quote
Czekunia Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='Amber']Tj wydaje mi sie ze o to chodzilo http://www.dogomania.pl/forum/threads/238291-Szukam-suchej-karmy-bezglutenowej-dla-psiaka a nawet jak nie, to i tak jest to smieszne :diabloti: Chciałam poczytać na dobermanim, bo nudy... Ale widzę, że wymagają rejestracji na większości ciekawych wątków... Fu fu fu. Quote
Amber Posted January 8, 2013 Author Posted January 8, 2013 No tak, to forum jest zamkniete, trza sie rejestrowac i to jeszcze przez maila. Jest baaardzo hermetycznie :diabloti: Quote
evel Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Ale z tą kukurydzą to serio nie czaję, czemu jest w większości karm, w tym super hiper ekstra karmach wege - działa to osobniczo i nie na każdego psa, jasne, ale kukurydza ogólnie może znacznie utrudniać choćby proces nauki czy zaburzać równowagę wyciszenia/pobudzenia ;) Quote
Czekunia Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Amber napisał(a):No tak, to forum jest zamkniete, trza sie rejestrowac i to jeszcze przez maila. Jest baaardzo hermetycznie :diabloti: Widzę właśnie;) normalnie zaszczyt czy cooo? Quote
Amber Posted January 8, 2013 Author Posted January 8, 2013 Dla mnie to wyglada na czysty marketing, szczegolnie lista karm polecanych lub nie przez jakies tam hamerykanskie stowarzyszenie, po ktorych piesek bedzie mily i spokojny. [quote name='Czekunia']Widzę właśnie normalnie zaszczyt czy cooo? I to i to. I jeszcze bez dobermana (naturalnego tylko!) i bez checi szkolenia na poziomie IPO 3 nie masz co tam zagladac. No i oczywiscie mile widziane jest sprzedanie conajmniej 2 czy 3 psow i wymiana na lepszy model. Quote
Czekunia Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Amber napisał(a):Dla mnie to wyglada na czysty marketing, szczegolnie lista karm polecanych lub nie przez jakies tam hamerykanskie stowarzyszenie, po ktorych piesek bedzie mily i spokojny. I to i to. I jeszcze bez dobermana (naturalnego tylko!) i bez checi szkolenia na poziomie IPO 3 nie masz co tam zagladac. No i oczywiscie mile widziane jest sprzedanie conajmniej 2 czy 3 psow i wymiana na lepszy model. eee... To nawet nie startuję... Nie spełniam żadnego z kryteriów:-( Quote
evel Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Wiesz, co innego przemyślenie sposobu żywienia psa jako wzmocnienie załóżmy efektu szkolenia czy terapii behawioralnej, a co innego obiecywanie złotych gór, bo to ostatnie to oczywiście marketing. Z drugiej strony można trafić na takie kwiatuszki: http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/yarrah/yarrah_karma/31261 :evil_lol: Quote
Amber Posted January 8, 2013 Author Posted January 8, 2013 Zgadzam sie z toba co do slowa :) A karma super i tania nawet, moze wyprobuje? ;) Quote
evel Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Jak masz chęć i odwagę, to śmiało, Ty masz w domu taki ewenement żywieniowy, że w żadne regułki się nie wpisuje ;) Quote
Amber Posted January 8, 2013 Author Posted January 8, 2013 Hehe nie to zart byl :eviltong: Na takiej karmie to by zaczal przypominac szkielet po 2 dniach ;) Poza tym sama kukurydza, na nerwy mu to nie pomoże :shake: No i pies mimo, ze do wilka mu juz duzo brakuje, to jednak jest miesozerca i taki tez ma uklad trawienny. Choc ja niedobra wczoraj np. dalam jamnicom na kolacje kasze gryczana z sosem z obiadu :diabloti: I juz sama nie wiem czy to dobrze czy zle robi na nerwy? :evil_lol: Quote
Aleks89 Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 [quote name='Amber']Hehe nie to zart byl :eviltong: Na takiej karmie to by zaczal przypominac szkielet po 2 dniach ;) Poza tym sama kukurydza, na nerwy mu to nie pomoże :shake: No i pies mimo, ze do wilka mu juz duzo brakuje, to jednak jest miesozerca i taki tez ma uklad trawienny. Odpowiedz z cytatem Choc ja niedobra wczoraj np. dalam jamnicom na kolacje kasze gryczana z sosem z obiadu :diabloti: I juz sama nie wiem czy to dobrze czy zle robi na nerwy? :evil_lol: Ty mała głupia lesbijko!Nie stać cię na DROGĄ KARMĘ i DROGĄ KOLCZATKĘ!!Jak możesz TAKIE coś dawać psom.:evil_lol: Quote
Recommended Posts