Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 567
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='xdreadx']No nie wiem, wcześniej miała inną karmę i też miała lekki łupież. Sierść ma ładną, średnio raz w tygodniu ją wyczesuję, nawet częściej bo linieje strasznie..[/QUOTE]

jeżeli się nie drapie jakoś uporczywie, to na poprawę kondycji sierści dodaj po prostu suplementy, np z psich Gammolen, z ludzkich Oeparol

Posted

Co do składu karm to nie wiem, zobaczę jutro. Fiona czasami się drapie ale nie jakoś uporczywie, myślę że to normalne. Ale właśnie o to chodzi, że jej sierść jest w dobrej kondycji, czarne łaty aż lśnią w słońcu.

Posted

Ile u Was kosztuje sterylizacja suki? Wczoraj rozmawiałam z sąsiadem i mówił, że pytał osiedlowego weterynarza o cenę kastracji suki i otrzymał odpowiedź, że średnia suczka 500zł plus jakieś fartuchy, zastrzyki, to 700 razem wyjdzie ze wszystkim... Chyba trochę drogo:/

Posted

Nasza Fiona jest spora jak na JRT, ma 38cm w kłębie, ale chyba nadal jest traktowana jako mały pies, więc sterylka powinna pewnie ok 300zł kosztować to chyba normalna cena.

Posted

Dużo też zależy od miejscowości - w dużych miastach jest drożej, w małych miejscowościach nawet kilkakrotnie taniej. Za sterylkę całkiem dużej suki na wsi zapłaciłam 100 zł, nie licząc wdzianka pooperacyjnego i leków przeciwbólowych.

Posted

Ja wiem, ze na pewno w Pucku było drogo u weta, jak byłam tam kilka lat temu na wakacjach i suka mi zaniemogła. FDacet za wszystko brał 2 razy drożej, niż w Łodzi i cały czas flirtował z dwiema stazystkami, myślałam, ze mnie szlag trafi.

Posted

Moja 10kilówka (podczas zabiegu to pewnie było jeszcze lekko ponad 9kg, bo mięśni nie miała prawie wcale) była ciachana podczas akcji-sterylizacji za 170zł (zabieg u chirurga, lekarstwa, opieka "po" w razie czego też w cenie). Cała impreza wyniosła mnie jakoś ponad 200zł, bo jeszcze badania krwi przed (50zł) i kołnierz, fartuszek zrobiłam sama z t-shirtu ;)

• 2 weeks later...
Posted

No i Fiona już u schyłku cieczki:) Obeszło się bez stresu. Byliśmy ok tygodnia u rodziców Agnieszki, a tam mają dom i ogrodzone dookoła to Fiona polatała sobie:) 11.10 będzie mięsiąc jak dostała, ale już widać, że się zbliża do końca. A jak długo istnieje zagrożenie ze strony psów?

Posted

Ja bym pilnowała do 4 tygodni od 1 krwawienia.
Niby książkowo jest 3 tygodnie, a płodne tak w połowie, ale różne są anomalie osobnicze i lepiej popilnować dłużej; moja suka np. miała 4-tygodniowe cieczki :razz:

Posted

No Fiony genitalia się zmniejszyły, zainteresowania psów nie widać, ale pewnie dlatego, że nie ma za bardzo kontaktu z nimi. Ale wciąż wącha wszystko i posikuje jak chodzi po dworze.. Więc poczekam jeszcze tydzień:)

Posted

Kilka fotek Fiony:D
[IMG]http://i52.tinypic.com/ne3px.jpg[/IMG]
[IMG]http://i53.tinypic.com/b8n13n.jpg[/IMG]
[IMG]http://i56.tinypic.com/30kxh8y.jpg[/IMG]
Po kąpieli w stawie:
[IMG]http://i55.tinypic.com/2a658hz.jpg[/IMG]
I dla porównania jedno z pierwszych:
[IMG]http://i51.tinypic.com/339lowz.jpg[/IMG]

Posted

Hahaha wczoraj oglądaliśmy epokę lodowcową na polsacie i Fiona wskoczyła na łóżko, spojrzała na tv, postawiła uszy i oglądała, jak zaczynała się jakaś akcja to Fiona się podnosiła i z takim wielkim zaangażowaniem oglądała:D Całą do końca obejrzała z nami:D Aż popłakaliśmy się ze śmiechu:D

P.S. [URL="http://www.pustamiska.pl/pl/index-3.php"]http://www.pustamiska.pl/pl/index-3.php[/URL] Klika z Was ktoś? Ja daję codziennie od ponad roku;)

Posted

[quote name='xdreadx']
P.S. [URL]http://www.pustamiska.pl/pl/index-3.php[/URL] Klika z Was ktoś? Ja daję codziennie od ponad roku;)[/QUOTE]
ja;) mam ustawiony odnośnik do tego w mozilli (nie wiem, jak to się nazywa dokładnie, w każdym razie jest to na wierzchu, tak żeby mi się nie zapomniało:evil_lol:) i klikam codziennie

• 2 weeks later...
Posted

mam pytanie czy pozwoli psu kapac sie w zimnej rzece jak jest zimno na dworze/ bo ostatnio wychodzimy z kumpela i jej labrador nie wazne jaka temperatura od razu wskakuje do rzeki i nie wiem czy mojej mili dac czy nie

Posted

Ja bym nie pozwolił, bo bardzo łatwo można przeziębić psa, a później będzie sikanie co 5 minut.. No i przeziębienie może prowadzić do gorszych dolegliwości, tak jak u ludzi..

Pytanie: Jak hamować nadmierną ekscytację u psa? Proszę o jakieś profesjonalne porady, chodzi mi o jakieś psychologiczne podejście. Może rozmawiał ktoś na ten temat z kimś kompetentnym albo czytał jakąś mądrą książkę...:)

Posted

Ja, jak mi się sucza zakręca, każę jej warować lub siedzieć przez dłuższą chwilę, coby para zeszła - czasem trudno wyegzekwować, ale po jakimś czasie pies kuma o co chodzi i komenda pomaga się ogarnąć ;)

Posted

[quote name='xdreadx']
Pytanie: Jak hamować nadmierną ekscytację u psa? Proszę o jakieś profesjonalne porady, chodzi mi o jakieś psychologiczne podejście. Może rozmawiał ktoś na ten temat z kimś kompetentnym albo czytał jakąś mądrą książkę...:)[/QUOTE]

Ja mogę Ci powiedzieć z naszego doświadczenia z JRT, nieco młodszym niż Twoja Fiona chyba. Tak jak evel napisała - dajemy komendę na uspokojenie, tzn. siad czy leż, ale dodatkowo chowamy też zabawkę z zasięgu wzroku. Jak zabawka schowana, to wykonujemy kilka komend, jak piesor już się nieco ogarnie, a potem zabawa od nowa. Bardzo nam pomogło to, że zabawa jest zaczynana i kontynuowana wyłącznie wówczas, gdy pies wykona komendę - nie ma czasu na szaleństwa i na szybkie nakręcenie się, bo musi też pomyśleć ;)

Posted

Tylko, że u nas sytuacja wygląda tak: szykujemy się do spaceru, pies ma zrobić siad, a ona kładzie przednie łapy na podłodze, zad w górze, ogonem merda, kręci się w kółko, kłapie pyskiem i zaczyna latać po całym mieszkaniu bo myśli, że komendy jakie jej wydaję to zabawa.. I ogólnie ciężko jest ją ogarnąć.. I później na spacerach też czasami nie chce na zawołanie przyjść, bo ma ważniejsze zajęcia, czasami leci do osób przechodzących i zaczyna na nich skakać i nie reaguje na żadne komendy... To jest takie wkurzające, że z trudem się powstrzymuję, żeby jej nie przylać...

Posted

[quote name='xdreadx']Tylko, że u nas sytuacja wygląda tak: szykujemy się do spaceru, pies ma zrobić siad, a ona kładzie przednie łapy na podłodze, zad w górze, ogonem merda, kręci się w kółko, kłapie pyskiem i zaczyna latać po całym mieszkaniu bo myśli, że komendy jakie jej wydaję to zabawa.. I ogólnie ciężko jest ją ogarnąć.. I później na spacerach też czasami nie chce na zawołanie przyjść, bo ma ważniejsze zajęcia, czasami leci do osób przechodzących i zaczyna na nich skakać i nie reaguje na żadne komendy... To jest takie wkurzające, że z trudem się powstrzymuję, żeby jej nie przylać...[/QUOTE]

Co do pierwszego - poćwicz wychodzenie z domu. Tzn. zbieracie się do wyjścia - pies szaleje - przestajecie się zbierać. Znów się zbieracie - znów pies szaleje - znów przestajecie się zbierać. I tak do oporu ;) Trzeba cierpliwości, ale bardzo się opłaca. Tak samo - mozecie wychodzić z mieszkania, schodzić np. po schodach i zaraz wracać po kilku krokach. Po kilku takich seriach pies nie będzie wiedział, czy właściwie wychodzicie, więc będzie spokojniejszy - wtedy pochwała i wyjście.

Co do powrotu na zawołanie - to jeszcze szczylka, może jej się zdarzyć, bo ma fiu-bździu w głowie; pozostaje jedynie linka i ćwiczenie, nie puszczałabym jej luzem, bo kiedyś moze jej się coś stać. Skakanie na osoby przechodzące jest karygodne i ze wstydu bym się zapadła, gdyby Jax skakał na ludzi przechodzących chodnikiem - nie pozwalaj na takie zachowanie, przez kontrolę nad suczą za pomocą linki właśnie. Linka jest po to, żeby pies poczuł, że niby jest wolny, ale jak nie wykona komendy, to... i tak będzie musiał przyjść albo się zatrzymać ;) Na takie głupawki wypracowałabym komendę "stój" respektowaną bezwzględnie. No i jak się wkurzasz, jak pies wraca, to nie dziwne, że nie chce wracać :lol: Jak pies wróci, nawet sam z siebie, przypadkowo, czy też nie od razu po komendzie, ale w końcu, to pokaż mu, że wracanie jest faaaajne, bo się bawicie, bo dostaje cos dobrego itd. Trzeba być bardziej atrakcyjnym niż otoczenie ;)