Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 268
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To suńka jest u Leonardy w DT...
Chora...
Zapewne pan właściciel dowiedział się, że suka chora, leczenie kosztuje,
to i sie pozbył niepotrzebnego psa:-(

Posted

Secia napisał(a):
ja też jestem i ogromnie się cieszę, że suniek znalazł miłe ciotki obok siebie w samą porę.
Pozwolę sobie powiedzieć parę słów o dalamtyńczykach. Do niedawna byłam ich właścicielem przez okres 16 lat. Ostatnia z ferajny, Secia odeszła 3 miesiące temu. Dalmatyńczyki bardzo przywiązują się do właściciela, mają słabą psychikę i to że suniek nie je jest typowym objawem wielkiego smutku u tej rasy. Trzeba uważać z karmieniem po głodówce. Malutko i powoli, dozować jedzenie małymi porcjami.
Acha cioteczki nie przejmujcie się, ta suczka to zwykły kundelek :-) ona nie jest rasowa. Ma fatalne, czyli nierasowe umaszczenie, więc spełnia wszystkie kryteria, jeżeli jakieś są, dla psów w potrzebie na dogo :-) :-) czekam na wieści co dalszych losów i dajcie znać co i jak to choć grosik dorzucę

Bardzo bylibysmy wdzieczni za kazda pomoc finansowa , z tego jak opisala Leonarda Dafne , beda koszty leczenia nie male .
Dafne jest pod nasza opieka sos-dalmatynczyki , jest zalozony na naszym forum jej watek. www. dalmatynczyki.mojeforum. de

Posted

Awit napisał(a):
Chora...

też o tym pomyślałam. To że się pozbył to jedno ale w jaki sposób to zrobił, okrutny i bestialski. Jak długo miała tam tkwić? Aż umrze z głodu. Całe szczęście że nie doszło do tego, że została zabrana i obojętne co dalej się wydarzy wszystkie musimy w miarę swoich możliwości jej i jej opiekuńce pomagać, aby każdy dzień przyniósł jej radość

Posted

miłe cioteczki ratowanie chorego na nerki dalmatyńczyka czyli vet, kroplówki, badania krwi, karma specjalistyczna + lekarstwa polskie oraz sprowadzone z Niemiec przez 6 ostatnich miesięcy życia mojej Seci wyniósły 5.000,00. Piszę, aby uświadomić niektórym, że to kosztowne bardzo przedsięwzięcie. Oczywiście jestem za tym, aby ratować i pomagać to nie ulega ŻADNYCH wątpliwosci. Ja niczego nie żałuję a tym bardziej tego, że nie mam wakcji w tym roku ale byłyśmy do końca razem z moją przyjaciółką. Nie ma jej od 3 miesięcy :-( Nie mogę patrzeć na cierpiące dalmatyńczyki a w szczegółności sunie. Serce się rozdziera.

Posted

I ja trzymam kciuki. I czekam na wieści. Mam nadzieję, że lepsze...
:(

leonarda napisał(a):
maciaszek - ona się rozgląda raczej za mężczyznami i w przychodni też podchodziła do facetów, jakby kogoś szukała. Czy jesteś w stanie znaleźć jakieś namiary na tego gościa? Myślę, że dałoby się sprawdzić, czy to jego pies. Chętnie się zajmę tym sk...., który ją przywiązał do ławki i zostawił.
Mam numer telefonu, z którego dzwonił. Jak ze mną rozmawiał to powiedział, że sunię zostawił mu kuzyn. Miał odebrać, ale powiedział, że już jej nie chce. Więc została, ale facet pracował na zmiany 12 i 24-godzinne i szukał jakiegoś rozwiązania, żeby suka nie zostawała tyle sama. Do schroniska w Katowicach oddać jej nie mógł, bo nie miał zameldowania w naszym mieście. Zaproponowałam, że poszukam osób, które mogłyby ją wyprowadzać podczas jego nieobecności,do czasu znalezienia jej lokum. Zgodził się chętnie. A potem jak dziewczyny zaczęły dzwonić to najpierw nikt nie odbierał (ode mnie też nie), aż w końcu odebrał jakiś facet i ochrzanił saphirę, że ma non stop jakieś telefony, że ma dosyć, że to nie jego pies, że to znajomy skorzystał z jego telefonu i żeby w ogóle się odczepić. Próbowałam się do niego dodzwonić, żeby wyjaśnić sytuację, oczywiście nie odebrał. Na sms też nie odpowiedział. I tak się skończyła wtedy ta sprawa.

Czy to jest ta sama suka? Nie wiem. Mogę tylko podejrzewać, że tak.
A może to tylko zbieg okoliczności?
Tego nie wiemy i pewnie się nie dowiemy.

Leonardo, jeśli chcesz mogę Ci podać ten numer, z którego facet do mnie dzwonił.
Pamiętam, że mieszka na Żwirki i Wigury, ale niestety nie pamiętam jaki dokładnie numer (mieszkania chyba 3, ale też już nie dam głowy). On mnie wtedy na urlopie złapał. Nawet nie miałam gdzie zapisać co i jak.

Trzeba zmienić tytuł wątku.

W poniedziałek przeleję kasę, na 100%.

Posted

Sorry, że dopiero teraz wchodzę. Nie będę pisać dużo, bo naprawdę nie mam kiedy. U weta byłyśmy bardzo długo, jeszcze jadę wieczorem na konsultację. Była propozycja kliniki w W-wie, ale ona się nie nadaje teraz do wiezienia (miałam z nią jechać ja). Konsultacja u Czogałówny, jotka załatwiła.

Jedna nerka tragiczna. Może być nawet nowotwór. Nie zrobimy teraz nic więcej, bo najpierw ma się odtruć. Bardzo słaba. Naprawdę bardzo.

Secia pisze o kosztach - wcale się nie dziwię, że aż takie. I trzeba mieć tego świadomość. Ale póki nie cierpi jakoś dramatycznie, na pewno jej nie uśpię. Jest cały czas nadzieja, bo druga nerka w miarę dobra. Oby ruszyła.

To nie jedyny problem, układ pokarmowy i pęcherz też. Raczej zdrowa wątroba i reszta. Ale wymiotuje i odrobina krwi w kale - biegunka. Nie je, nie pije.

Napiszę dopiero późno, jak wrócę z kroplówek i konsultacji.

Posted

Cioteczki, przepraszam, dopiero teraz weszłam, neta nie miałam :angryy::angryy::angryy:

Nie wiem co napisać, po prostu nie wiem :placz::placz::placz: leonardo kochana, wyciągnęłaś ją w ostatniej chwili!!! wierzę, że będzie żyła, tak mocno wierzę. Serce się ściska jak ją widziałam na zdjęciu :-(:-(:-(:placz::placz::placz:

Zaraz zmienię tytuł wątku, dokonam zmian w pierwszych postach.

Dafne kochana, trzymaj się!

maciaszku, to bardzo możliwe, że to ten facet :angryy::angryy::angryy::angryy: co za :zly7:

Posted

w tej chorobie pies nie cierpi fizycznie do pewnego etapu. Oczywiście jest duży dyskomfort dla psychiki psa: wymioty, brak apetytu, duża apatia ale przychodzi czas rzutów na mózg i wtedy należy podjąć decyzję. Nie należy dopuszczać do końcówki choroby. To są moje obserwacje z 3 moich przypadków, rady vetów oraz opisy choroby. Pies nie odnajduje się w przestrzeni i cierpi. Ja wiedząc to wszystko i widząc, podejmowałam decyzję 3 dni, tuląc moją kochaną sunię do końca.

Posted

Secia napisał(a):
w tej chorobie pies nie cierpi fizycznie do pewnego etapu. Oczywiście jest duży dyskomfort dla psychiki psa: wymioty, brak apetytu, duża apatia ale przychodzi czas rzutów na mózg i wtedy należy podjąć decyzję. Nie należy dopuszczać do końcówki choroby. To są moje obserwacje z 3 moich przypadków, rady vetów oraz opisy choroby. Pies nie odnajduje się w przestrzeni i cierpi. Ja wiedząc to wszystko i widząc, podejmowałam decyzję 3 dni, tuląc moją kochaną sunię do końca.

:placz::placz::placz::placz: miejmy nadzieję, że to jednak nie to....:-(

Posted

Secia napisał(a):

Ona do tego cierpi na brak właściciela....

Posted

Awit napisał(a):
Chora...

też o tym pomyślałam. To że się pozbył to jedno ale w jaki sposób to zrobił, okrutny i bestialski. Jak długo miała tam tkwić? Aż umrze z głodu. Całe szczęście że nie doszło do tego, że została zabrana i obojętne co dalej się wydarzy wszystkie musimy w miarę swoich możliwości jej i jej opiekuńce pomagać, aby każdy dzień przyniósł jej radość.

Posted

Ja jeszcze na chwilę weszłam. To, co pisze secia, jest bardzo smutne. I na pewno nie dopuszczę, żeby Dafne cierpiała za bardzo. Ale póki nie ma ostatecznej diagnozy, oczywiście nie ma o czym mówić. Nie ma co sztucznie przedłużać życia, jeśli nie ma szansy na wyleczenie. Na razie jednak, na szczęście, takie słowa jeszcze nie padły. Jeśli będzie trzeba, dalmatyńczyki pewnie pomogą, nawet gdyby trzeba było usunąć tę nerkę (dość prawdopodobne). Na razie.. póki życia, póty nadziei. Zulus też miał umrzeć, a ostatnio omal nie udusił kota i w ogóle szaleje. Chciałabym, żeby historia się powtórzyła.

Posted

I wiem, jak to jest - że się dużym nakładem ratuje jednego chorego psa, gdy można by za to pomóc tylu innym. Ale nikt, kto by ją już wziął, zobaczył, poznał - nie byłby w stanie myśleć w ten sposób. Ja nie jestem.

Posted

Jamnik moich rodziców odchodził na niewydolność nerek. Kiedy przestał jeść, kiedy przestał wstawać, kiedy przestał praktycznie reagować na otoczenie, a z pyszczka czuć było wyraźnie mocznik :( to podjęta została ta okropna decyzja :( Wspomniana tu już pani doktor Czogałówna (która go leczyła) powiedziała, że lepiej na pewno nie będzie (co najwyżej na moment), a pies się zaczyna męczyć. Zapach mocznika z pyska świadczy o tym, że cały organizm jest zaatakowany, że śluzówka żołądka jest nadżerana, że pies musi czuć ból :( :(. Pomogliśmy mu odejść :( Do dziś to pamiętam, w najdrobniejszych szczegółach :(.

Mam nadzieję, że z Dafne jest znacznie lepiej...