Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

bardzo dobry zestaw dla suni ale pomału i małymi porcjami. Jej waga jest zdecydowanie za mała. Moje suki wybiegane i niespasione ważyły do 30 kg. A ostatnia w okresie ciężkiej i wyniszczającej choroby oraz w wieku 14 lat ważyła 25kg, więc waga Dafne pozostawia wiele do życzenia. trzymam kciuki kochana suniu

• Replies 268
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Oczywiście, że jej podam z ręki:) I na łóżku:)

Na razie ciągle śpi, jak do niej zaglądam, to tylko spojrzy i śpi dalej. Jak się obudzi, spróbuję ją nakarmić ociupinkę. Pomyślałam, że pewnie chcecie jakieś zdjęcie - na razie nie mam do nich głowy, ale mam 2 zrobine telefonem - pazurki (jeszcze z przychodni) i jak śpi (widać tylko kawałeczek nosa, bo tak się zagrzebała:)

Posted

Co do finansów.... mam obiecany od p. Danusi zwrot za badania krwi. Na razie za wszystko dzisiaj, razem z zabiegiem, pełnymi badaniami, lekami, 2 zastrzykami, które dostała - zapłaciłam 125 zł (lekarka po cichu mi policzyła najmniej jak mogła, ale to nie jest tania przychodnia...)

Mam nadzieję, że nie pojawią się jakieś ekstra wydatki, bo już Uzi i Zulus mi wystarczą aż nadto:( Jeśli ktoś będzie chciał coś pomóc, będę wdzięczna. Ale najpierw wkleję skan z wizyty.

Posted

Widziałam dziś Dafne. Akurat przyjechałam do schronu, jak Leonarda ją zabierała. Powiem Wam, że fotki nie oddają tego, jak wygląda. To naprawdę sama skóra i kości :(. To był dla niej ostatni dzwonek! Więc tym większe podziękowania, Leonardo :loveu: :loveu:.

Jeśli będzie potrzebne jakieś wsparcie finansowe, to pamiętaj o katowickim koncie :)!

Posted

no widzę różowy kocyczek na Dafne, więc wszystko będzie dobrze. Moja Secia bardzo marzła, więc też ją zawijałam w różowy, wełniany kocyk, prezent od Babci. Choć różowego nie lubię, ale kocyk był w sam raz, duży i cieplutki :-) A długie pazurki mówią o zaawansowanym wieku psiny.

Posted

Obudziła się, ale dalej leży sobie i - niestety - wylizuje i wygryza te ranki na łapkach. Jedna jest otwarta, około 2 cm średnicy. Polałam jej to wodą utlenioną (wet. pozwolił), ale nie wiem, co mam zrobić, żeby tego nie ruszała. Zawinąć - bez sensu, bo się nie wysuszy i nie zagoi...

No i mimo kąpieli - te łapki (niedomyte może do końca, bo się bała, a nie chciałam jej za bardzo stresować) bardzo nieładnie pachną..

maciaszek - dzięki:) Na razie zobaczymy, co się podzieje. Może nie będzie dużo tego leczenia?

Trochę większy kawałek Dafne:

Posted

Nie chce jeść, prawie na siłę wcisnęłam jej porcję wielkości kropli wody. :(
Leży i się trzęsie trochę, ani razu się nie podniosła:(
Wylizywała te łapy wciąż, wypiła łapczywie trochę wody, którą jej podsunęłam pod nosek. Teraz znów przysypia.
Naprawdę nie wygląda to ciekawie:(

Posted

leonarda napisał(a):
Nie chce jeść, prawie na siłę wcisnęłam jej porcję wielkości kropli wody. :(
Leży i się trzęsie trochę, ani razu się nie podniosła:(
Wylizywała te łapy wciąż, wypiła łapczywie trochę wody, którą jej podsunęłam pod nosek. Teraz znów przysypia.
Naprawdę nie wygląda to ciekawie:(

moze jej zimno po kapieli to taka chudzina,przykryj ja jeszcze czyms dodatkowo
najwazniejsze , ze pije
pewnie odsypia schron i stres, czytalam na ktoryms watku ze pies spal i spal , zanim doszedl do siebie...
mam nadzieje, ze to - tylko to :-(

Posted

leonarda napisał(a):
Pije i wymiotuje całą wodę. Dalsze wyniki badania wskazują chyba na uszkodzone nerki. Jadę z nią na kroplówkę teraz:(

Niestety problemy z nerkami ma duża populacja dalmatów..

Posted

hm... jak będą chore nerki to współczuję. Na to odeszła Secia, niestety trzeba w ostatniej fazie choroby usypiać. Coś wiem na ten temat. Po kilku przypadkach chorych nerek u moich dalmatyńczyków nareszcie doczytałam się w mądrej książce, że nie tylko głuchota bywa problemem Dalamtynów ale nerki również o czym słabo się mówi. Rasa jest bardzo podatna na choroby nerek. Daj znać jakie są wyniki, należy również zrobić próby wątrobowe w takich podejrzeniach. Wymioty są oznaką zaawansowanej choroby w tym również chudość. Jest to choroba bardzo wyniszczająca i bardzo smutna :-(

Posted

[quote name='leonarda']Obudziła się, ale dalej leży sobie i - niestety - wylizuje i wygryza te ranki na łapkach. Jedna jest otwarta, około 2 cm średnicy. Polałam jej to wodą utlenioną (wet. pozwolił), ale nie wiem, co mam zrobić, żeby tego nie ruszała. Zawinąć - bez sensu, bo się nie wysuszy i nie zagoi...

No i mimo kąpieli - te łapki (niedomyte może do końca, bo się bała, a nie chciałam jej za bardzo stresować) bardzo nieładnie pachną..

maciaszek - dzięki:) Na razie zobaczymy, co się podzieje. Może nie będzie dużo tego leczenia?

Trochę większy kawałek Dafne:

A nie lepiej rivanol?

Posted

DG32 napisał(a):
Nie przemywaj wodą utlenioną rany tylko rivanolem i zawiń w bandaż na ładną kokardkę :p można też posmarować detromycyną.

Fakt woda utleniona do przemycia i oczyszczenia ran na początku może być. Ale później dobrze jest przemywać właśnie rivanolem bo on wysusza ranę i szybciej się goi.

Posted

Oj, jeśli to nerki to rzeczywiście nie wróży to dobrze (w połączeniu z objawami).
Dafne, trzymaj się! A ja trzymam kciuki za to, żeby okazało się, że nie jest tak źle, jak myślę...

Posted

Jest po kroplówce. Na razie wiem o silnym zatruciu organizmu. Kroplówki 2 razy dziennie. Czy to zły stan nerek czy coś innego się okaże. Ma przekroczone coś, potem spiszę z wyników. Na razie siedzę z nią, bo widzę, że ma ochotę na kontakt. Chyba też ze mną będzie spać. Chciałabym wierzyć, że to nie to, co pisała Secia... Powinno być wiadomo w przyszłym tygodniu.

Mocznik 222,5, kreatynina 2,9. To są te najgorsze wyniki.

Resztę przepiszę później.

Szczerze mówiąc nie będę miała w tym miesiącu z czego opłacić innych badań. Mam nadzieję, że wmi starczy na kroplówki i zastrzyki do niedzieli. Naprawdę mam puste konto:( Nie spodziewałam się, że u Dafne też się pojawią takie poważne problemy, myślałam, że to głównie stres - tak zresztą wet. w schronisku powiedział podobno. Tyle dobrze, że jest tu, bo przy tym zatruciu bez przepłukiwania kroplówką nie miałaby żadnych szans.

Na razie kompletnie nie wiem, co będzie dalej.

A Dafne ma cudowny charakter, naprawdę. Rufio ją omija, jest w innej części mieszkania.