Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

joaaa napisał(a):
Cześć, Kasiu! :)
Masz może jakiś pomysł na transport dla Rambusia do kardiologa na 8 sierpnia?

Staram sie , myslę intensywnie , do końca dnia dam odpowiedź

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzięki, Kasiu. :)
W razie czego mam już kolegę umówionego.

Zadzwoniłam teraz do przychodni, żeby dowiedzieć się o koszt badania, bo coś mi się zanotowało, że 150zł.
I dobrze, że zadzwoniłam, bo pan dr powiedział, że koszt, to od 160zł do 260zł, w zależności od potrzeby.
No i ewentualnie jeszcze badania krwi, jeżeli jakieś byłby potrzebne. Mam nadzieję, że nie będą potrzebne, mam te badania robione u mojego weta.

Posted

Atomowka napisał(a):
Ok to ja poszukam jakiegoś bazarku i dam tu znać
Jakiś tekst tylko potrzeby jest

Może poczekajmy, aż joaaa zrobi Rambusiowi badania.Będziemy wtedy wiedzieli jaki jest jego stan zdrowia.Czy i jakie leki powinien zażywać.

Posted

Jeszcze raz ja.Rambuś dostał pieniądze od:
Bjuta - 5 zł :loveu:
WIGA - 30 zł :loveu:

Bardzo dziękujemy za wpłaty!!!

Wysłałam Ci joaaa 300 zł.Masz teraz, razem z tymi wcześniejszymi, 701 zł na weta, transport i leki.Kurcze, ale wizyta u psiego kardiologa jest droga, powariowali ;):evil_lol:

Posted

No fakt, droga, myślałam, że taniej.
Ale z drugiej strony, takie badania ludzkie też kosztują.
Dr Niziołek robi w zależności od potrzeb, chyba podstawowo ekg, a potem co trzeba, usg, echo serca, rtg.
Może nie będzie potrzebne wszystko.
Dam znać jak będzie na koncie.

Posted

Rambuś to bogaty dziadek, stać go :lol: Ja, nie w formie wyrzutu, tylko nie znam realnych cen, u takiego specjalisty :lol:Zrób mu, to co trzeba i tyle.W końcu jest u Ciebie na BDT, więc i tak dużo mniej nas kosztuje ;):diabloti: Pomizaj blondaska ode mnie :lol:
Wpływy 4.082,05 zł - Wydatki 3.062,97 zł = 1.019,08zł na dzień 05.08.2011

Posted

Ja też nie w celu obrony cen badań weterynaryjnych. ;)
Tylko tak porównując, to zużycie materiałów i energii w badaniach ludzkich i zwierzęcych jest takie samo.
Lekarz weterynarii i lekarz ludzki tak samo studiują, długość studiów chyba taka sama, a potem praktyka, pewnie tez porównywalna.

Posted

Jutro jedziemy, transport niestety, ten sam co poprzednio, więc pewnie wyjdzie podobna kwota.

Aha, oczywiście dostałam przelew, czyli mam 701zł.

Posted

pudzian321 napisał(a):
A Rambuś to taki psiak dla starszej spokojnej osoby. Żeby mógł sobie gdzieś na kanapie posiedzieć a potem wyjść na taki powolny spacerek. Bardzo sympatyczna psinka z niego.

Swieta prawda. Bylby wielka pociecha dla jakiejs Babci . Dreptali by sobie spokojnie na spacerkach .

Posted

No więc byliśmy u kardiologa, dra Niziołka i okazało się, że Rambuś ma serce w całkiem dobrym stanie. To znaczy jest mała niedomykalność zastawki, ale tak mała, że na razie nie ma potrzeby przyjmowania żadnych leków. :)
Miał zrobione echo serca i dr pokazał mi wielkość tej niedomykalności, i dla porównania inne echo z dużymi wadami, no to faktycznie u Rambusia jest bardzo mała wada.
Dr powiedział, że trzeba obserwować czy nie pojawiają się jakieś objawy i przyjechać do kontroli za 3-4 miesiące.
Może mieć zrobione zęby, tylko trzeba go przygotować do zabiegu podając przez 3-4 dni Vetmedin.
Potem poprosiłam o zobaczenie łapki, na którą Rambuś kuleje, prawdopodobnie jest to sprawa zwyrodnieniowa, ma dostawać przez 2 tygodnie meloksam. Na razie mam, potem wykupie receptę. Po dwóch tygodniach zobaczymy, jeżeli będzie dalej kulał, to trzeba zrobić bardziej szczegółową diagnostykę, zdjęcia rtg w narkozie.
Rambuś ma też dużą bolesność odcinka szyjnego kręgosłupa, najprawdopodobniej też zwyrodnienia.
Może dobrze było by kupić jakiś suplement diety wspomagający stawy, to moje wnioski, nie zalecenia lekarza, ale nie zapytałam o to.

Poprosiłam o zaczepienie i założenie książeczki. Pani dr zapytała czy zachipować (za darmo), więc powiedziałam, że tak i wtedy okazało się, że Rambuś ma już chipa.
Sprawdziłam w bazie, był zachipowany w schronisku i pod nich jest wpisany.
W lecznicy zapaliłam się, ze będzie wpisany właściciel, ale okazało się, ze to schronisko.
Został zaszczepiony kompleksowa szczepionką na wściekliznę i wirusówki.

Rambuś zachowywał się bardzo spokojnie, zajęty wyjadaniem mi z ręki chrupek. ;)
W poczekalni uprzejmie witał wszystkie psy i właścicieli bardzo przyjaznym machaniem ogona.
Super piesek w każde warunki, znosił wszystko ze stoickim spokojem.

Za wszystko zapłaciłam 223zł, w tym konsultacja kardiologiczna 104zł, badanie łapki i recepta 31,28 i szczepienie 88zł.
Na badania i konsultacje dostaliśmy specjalna zniżkę fundacyjną, więc dlatego wyszło tak mało. :)
Mam wszystkie wydruki, zrobię zdjęcia i wstawię, to będziecie mogli przeczytać dokładny opis od kardiologa.

Jeszcze nie wiem ile wyszło za paliwo, jak kolega policzy, to napiszę. Na razie płaciłam za tankowanie 50zł.

Posted

Bardzo się cieszę, że Rambulek wcale nie ma tego serduszka chorego :)

88 zł szczepienie?? o matko, ale tam u Was są kwoty...
nam Pan doktor za bezdomniaka kasuje 35 zł za komplet szczepień.

Posted

Joasiu, jest mi bardzo przykro, że nie byłam w stanie pomóc z transportem, ale niestety bardzo przykre wydarzenie w najbliższej rodzinie, powiem tylko tyle juz drugi raz czerniak zabiera kogoś kogo bardzo kocham, to bardzo wredny nowotwór, to wszystko sprawiło, że wróciły wspomnienia, które gdzieś tam sobie leciutko przyschły, znowu wróciła straszna tęsknota za moim malutkim Rambusiem(*) , łudziłam się, ze z upływem czasu nie bedzie juz tak bolało, a to wcale nieprawda, czas nie umie zaleczyć akurat tej rany.
Ale tyle o mnie jeszcze raz przepraszam, ciesze się, ze Rambuś, zdrowy, na tyle na ile pozwala mu wiek, jak on z sucha karma , bo jeżeli dobrze znosi, royal canin mobillity support, wspaniale robi ma zwyrodnienia ( jakby cos to poproszę o adres do wysyłki na priv)

Posted

Kasiu, nie szkodzi, czasami tak bywa, że coś chcemy zrobić, a nie możemy. :)
Współczuję, że znowu przechodzisz przez smutek i rozstanie.
Nieustająco zapraszam Cię w odwiedziny, jak będziesz miała chwilkę i możliwość.
A jak chcesz pogadać, to zadzwoń, bo ja własnie chciałam, ale nie mogę znaleźć Twojego numeru.

Rambuś zjada chętnie wszystko, co tylko wpadnie w zęby. Suchą karmę mu rozmaczam, ale nie za bardzo, żeby trochę gryzł.
Można by było spróbować z RC, tylko efekt jest dopiero po jakimś czasie. Ale po tabletkach też.