Jump to content
Dogomania

CYGAN owczarek niemiecki...jego pan umarł wczoraj. Na razie zostaje u rodziny...

Recommended Posts

Posted

"Mobilizujące" to jest - nie da się ukryć - sam się do tel mobilizacji dokładam i dołożę zawsze ile tylko dam radę. Teraz jedynie zastanawiam się jak to ugryźć, żeby zmobilizować gościa do oddania psiula.

• Replies 179
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Obawiam się, ze tu całkowicie nie o pieniądze chodzi. Tylko o, według ich pojęcia, "dobro psa". Uważam, ze pomimo tego, iż jest to mocno nierozsądne i samolubne to jednak wspaniałe. Oni wierzą, ze ratują tego psa, psa którego kochał ich dziadek. Ludzie dzisiaj mają gdzieś własne psy, o psach swoich zmarłych bliskich nie mówiąc, a tutaj jednak ktos sie nim zainteresował.
Jeżeli nie uda sie nam przemówic im do rozsądku argumentami słownymi to nic nie pomoże. Może z czasem zrozumieją, ze pies jednak nie odnalazł sie w nowej sytuacji.

Posted

A może znaleźć psiakowi, przynajmniej na początek, jakiś dom, blisko lub w miarę blisko tych kobiet, żeby ewentualnie mogły zobaczyć jak psiak żyje? Może to by je przekonało że nie będzie mu źle i dziadek nie będzie ich straszył zza grobu?

Posted

Tylko, ze znalezienie jakiegokolwiek domu dla starszego psa nie jest łatwe, a w pobliżu tych pań to już w ogóle chyba nie wykonalne. Ale może...cuda się zdarzają:)

Posted

Ja myślałam raczej o takim DT, który byłby blisko nich:lol:. Żeby mogły np. raz czy dwa pojechać i zobaczyć. Chodzi tylko o to że one nie wiedziały by że to DT i były przekonane że to już na stałe. A później jak będzie dobry dom dla psiaka, nawet ten co jest - oczywiście o ile będą na niego czekać - to kobietom można powiedzieć że np. pies zachorował, uciekł, zakochał się i poszedł do panienki na stałe bo opiekunowie się zgodzili czy nawet zmarł :evil_lol: i dlatego go już w tym miejscu nie ma.
Ja tak głośno myślę, z tymi pomysłami bo szkoda mi tego psiaka jak nie wiem co..........

Posted

Teresa zabiegana teraz strasnzie, kombinuje hotel i transport dla pięciu psiaków równocześnie... a i pewnei coś więcej robi, tlyko ja nic o tym nie wiem... Ale jakby znalazła chwilkę... może by się udało... Nie można psa tak zostawić tylko dlatego, że go toksycznie kochają.

Posted

Dzika_Figa napisał(a):
Koss deklarowała 100 złotych na wykup psa
trzeba spytać, czy to nadal aktualne, zebrać może coś jeszcze i spróbowac go kupić od tego człowieka, tłumacząc, że będzie mu dobrze, że czeka na niego dom.

Figa u mnie słowo ciut drozsze niż 100zł, podtrzymuje .

Posted

koss napisał(a):
Figa u mnie słowo ciut drozsze niż 100zł, podtrzymuje .

Kochana, wiem doskonale. Nie wątpię ani trochę.
Zwyczajnie brałam pod uwagę możliwość, że wobec beznadziei sytuacji wsparłaś innego potrzebującego.

Posted

Dzika_Figa napisał(a):
Kochana, wiem doskonale. Nie wątpię ani trochę.
Zwyczajnie brałam pod uwagę możliwość, że wobec beznadziei sytuacji wsparłaś innego potrzebującego.

Cholera wsparłam, wsparłam, ale miłością mojego zycia są onki -i Mój naj...Zbój - patrz na awatarek , no i sama wiesz, jak to jest

Posted

przepraszam ze sie wtracam, ale ja także dałąbym szanse pani Teresie. Moze jej sie uda coś zdziałąć, rozumiem, że w takiej sprawie im mniej osob bezposrednio zamiezanych tym mniejszy balagan, ale to chodzi o sile argumentow i przekonywanie do skutku...

Posted

Rozumiem, że jestem postrzegana jako osoba, która nie ma pojęcia, jak rozmawiać z ludźmi i pojęcia nie ma o negocjacjach. Trudno.

Dzisiaj rozmawiałam z opiekunką psa. Wraz z córką przemyślały to, co mówiłam - o psychice psa, o jego problemach ze stawami - i na razie został u nich w mieszkaniu. One bardzo chcą go zatrzymać, mąż nieszczególnie, ale pomaga w opiece nad Cyganem (wyprowadza na spacery). Cygan mieszka w pokoju Gosi, a gdy jest wypuszczany z niego, to w kagańcu ze względu na bezpieczeństwo kotów.

Mieszkanie jest duże, przestronne, ale martwię się o zagęszczenie - pięć kotów, jeszcze dwa psy poza Cyganem, rodzice, dorosły syn i córka studentka, która ostatnio pomieszkuje tam ze swoim partnerem... aha, jeszcze wielkie akwarium z rybkami.

Na razie są w stanie to jakoś ogarnąć, mam nadzieję, że nie przyjdzie zniechęcenie i Cygan zostanie.

Posted

Jak im się odechce, to pojedzie na wieś.

Jestem z nimi w kontakcie. Dzisiaj była tam moja wolontariuszka (w innej sprawie) i akurat widziała, jak Cygan wraca ze spaceru. Jest bardzo spokojny, posłuszny, chodzi bez smyczy. Wpatrzony w człowieka.

Posted

Też ciesze sie, że masz z nimi kontakt. Lepiej mięc w nich przyjaciól niz wrogów.
Może, gdy opieka nad Cyganem ich przerośnie, sami zwrócę sie do Ciebie.? Chyba w tym wypadku, nie można robic nic na siłę.

Posted

Greven napisał(a):
Rozumiem, że jestem postrzegana jako osoba, która nie ma pojęcia, jak rozmawiać z ludźmi i pojęcia nie ma o negocjacjach. Trudno.

greven - jesli tak to zrozumialas to przepraszam; wcale nie mialam niczego takiego na mysli; czasem po prostu inna osoba podejdzie do tematu w inny sposob i dlatego odniesie sukces; stad nasze sugestie co to teresy, ktora sama przeciez chciala pomoc;

Posted

A ja to widzę jeszcze inaczej - i nie odnoszę do tej konkretnej sytuacji bo zbyt mało wiem - tylko powiedzmy "hipotetycznej".

Znam kogoś osobiście, mam u niego kilka stworzeń "w adopcji" (np.) - w jednym wypadku zaciął się gościu totalnie i chociaż na uszach staję niczym go przekonać nie mogę.
Czy dam namiar komuś, kto jeszcze spróbuje rozmawiać? Czy znam tego kogoś wystarczająco i wiem jak "rozmowa" będzie wyglądać? Czy wiem na pewno, że nerwy nikogo nie poniosą i w konsekwencji nie odbije się ta cała "rozmowa" na reszcie moich stworzeń, której mają już dom i to całkiem całkiem?

NIE - nie zaryzykuję!

Powtarzam NIE WIEM JAKI UKŁAD JEST AKURAT TU - ale mam wyobraźnię więc rozumiem, że może być różnie. I jak dla mnie stwierdzenie "próbowałam wszystkiego i się nie da" jest wystarczające.
Myślę, że w innym przypadku byłoby coś w rodzaju "jak znacie kogoś kto może dałby radę to proszę o pomoc" (np.)

Posted

Czy pies jest faktycznie tak bardzo spokojny, że nie ruszy go nowe mieszkanie, nowa osoba ? Mogę spróbować z tymczasem u mojego ojca. Człowiek spokojny, niebojący się psów, bez żadnych alergii czy innych cudów, z rodzinną miłością do onków. Ale wątpię, żeby zgodził się na stałe. Ale jeżeli kwestia dni, to choćbym miała sama kursowac między moim, a ojca mieszkaniem, to moge sie tego podjąć. Warunek - z psa musi byc naprawdę oaza spokoju, bo nie podejmę się umieszczenia psa w jego mieszkaniu, jeżeli jest choć cień ryzyka. Sama mogę wiele, ale drugiej osoby nie będę narażać.