Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeżeli Jacek Gałuszka nie pomógł, to może Pani Beata...
Już nawet nie chodzi o szkolenie, tylko o wprowadzenie w domu nowych (?) zasad dotyczących co wolno, gdzie śpi i je Koks, gdzie ma legowisko, jak się w stosunku do niego zachowywać. Żeby było bezpiecznie.
Jak dzisiaj?

Posted

A może go coś boli i dlatego się tak zachowuje?
Czytałam wiele razy, że koty, jak je coś boli - potrafią zaatakować, stają się agresywne.
Może i psy tak mają

Posted

Witajcie, nie wiem nic na temat Koksa, ale Jasza zna moją historię po adopcji mojej suni i też nie było wesoło. to już ponad dwa lata, a ja żeby wziąć "pilota" spod uśpionego "pana" muszę zwabiać ja do kuchni na smakołyk, zamykać drzwi i dopiero dojść do "pana". Ona Go pilnuje i nie da dojść. Potrafi się nawet rzucać z zębami (czasem, nie zawsze i nie wiem od czego to zależy). z resztą w odwrotnej konfiguracji reaguje tak na "pana" i chce sie na niego rzucać. O co tuchodzi? Już do tego przywyklismy ale trzeba było wypracować sobie metody.
A gadzina i tak przyłazi co noc do mnie i wtula się pod pachę albo między nogi.
Pozdrawiam

Posted

Bardzo dziękuję za rady i wsparcie. Napewno skorzystam.
Teraz niby ok, tzn. Koks przychodzi , tuli sie, nadstawia do głaskania. Ale bardziej do TZ, niż do mnie. Przez pare dni wogóle do mnie nie podchodził , a jak wołałam , to szedł na zgietych łapach- jakby sie czołgał. Teraz juz normalnie. Prawie. Jestem chora i dziś pół dnia spedziłam w łóżku. Jak chorowałam na wiosnę , to praktycznie nie odchodził ode mnie i warczał , jak ktoś obcy podchodził. Na spacer wychodził na krótko i wracał do mnie i dalej mnie pilnował. Nawet jak nikogo nie było (zniknęłam mu na pare dni dwukrotnie- szpital). A dziś , nawet nie przyszedł do mnie, leżał w innym pokoju. Kiedyś nie do pomyślenia. Hmm.. Nawet dziś mnie to dziwi. Ale oprócz tego - ok. Bawi się, przychodzi zawołany, je , pije. Normalnie...

Posted

Pogoda nam się wybitnie nie podoba.
Mokrość.
Dni zbyt krótkie, żeby powędrować gdzieś daleko.
Ja marudzę, tobołki się nudzą.
Trzeba będzie wyciągnąć z czeluści szafy fioletowy komputer ;-)

Posted (edited)

Ano, fioletowy ;-)

Ale temperatura wygoniła przynajmniej wpleszcze, których multum w tym roku.
Jeden wypełzł mi spod ręcznika zawiniętego na umytych włosach, na szyję, kilka godzin po spacerze. Kilka dni później znalazłam jednego na swoich plecach - a już myślałam, że to ogonek Reksia leżącego obok mnie mnie kanapie...
Myślę, że to wina szarej, polarowej kurtki i wpleszcze mylą mnie z sarną albo jeleniem...:hmmmm:
W każdym razie - taką jedną pozytywna stronę tej paskudnej pogody stwierdzam.

Edited by Jasza
Posted

Co do fioletowego, to "cudny" fiolet mam za oknem. Sine, ołowiane niebo.... Listopad w pełni. Nie lubię...Koks też. Latem wychodzi 5 razy i tego się domaga, a teraz ledwo daje się namówić na 3 wyjścia. A jak pada , to muszę wynoscic albo sila wyciągać i trzymać nad nim parasol, bo inaczej od razu pędzi do domu.

Posted

Pogoda okropna.
Staram się nie narzekać ( to łatwiejsze przy kawie i w towarzystwie ciepłego kaloryfera)
ale już spacery z tobołami to żadna przyjemność. One wloką się jak mokre ściereczki, ja omijam kałuże i naciągam mocniej kaptur.
Na szczęście wczoraj popołudniu, jak się już umyliśmy, wysuszyliśmy i wysprzątaliśmy,
wyciągnęłam "komputer" i ogonki oszalały ;-)
Szaleństwo groszkowe!
I tak, w rozpoczętym niestety sezonie brzydkojesiennym, będziemy zamiast mięśni nóg i brzuszków ćwiczyć szare komórki.
(Obserwując starania Grubej - mamy co robić :diabloti:)

Posted

Jak ktoś łazikuje po lesie,wrzosowiskach, łąkach i mokradłach...:p
Dopóki nie ma mrozu i śniegu, nie narzekam na pogodę.
Wpleszcze paskudne...
Mam nadzieję, że troszkę mniejsze niż na obrazku, Jaszko...;)

Posted

o jakie śliczne pyszczki!!!!! :multi::loveu: a te łapinki :p
a srok jest o wiele za dużo. :shake: A wróbli prawie nie ma. Sroki atakują nawet koty, przeganiają je i straszą. Są wszędzie.

Posted (edited)

Sójki też bojowe.
I - o dziwo - w tym roku wróble powróciły.
Bardzo się cieszę.
(A sroki też lubię :p)

Pamiętacie jak wklejałam to zdjęcie ze Starej Zgody?

Teraz mam nowe oczy i przeczytałam wreszcie co to za tabliczka.

[FONT=book antiqua]"W tym domu żyła
SŁUGA BOŻA
Maria Dulcissima
Helena Joanna Hoffmann".[/FONT]

Tutaj (między innymi) możecie o Niej poczytać:

http://mtrojnar.rzeszow.opoka.org.pl/dulcissima/art_16.htm

Edited by Jasza