Poświata Posted December 28, 2005 Share Posted December 28, 2005 DeBe ma figurkę gazeli . Ja akurat ze swoją figurą zmierzam w stronę doskonałości :oops: . A jaki kształt jest najdoskonalszy??? No kto wie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted December 28, 2005 Share Posted December 28, 2005 [quote name='Poświata']DeBe ma figurkę gazeli . Ja akurat ze swoją figurą zmierzam w stronę doskonałości :oops: . A jaki kształt jest najdoskonalszy??? No kto wie?[/quote]:multi: ja wiem , ja KOŁO ;) , ale to się ma nijak to twojej figury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poświata Posted December 28, 2005 Share Posted December 28, 2005 Toś ty mojej figury nie widziała :shake: , łatwiej przeskoczyć niż obejść :roll: . Dlatego wyłamałam się i nic nie piekłam na Święta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 28, 2005 Share Posted December 28, 2005 [quote name='Poświata']Toś ty mojej figury nie widziała :shake: , łatwiej przeskoczyć niż obejść :roll: . Dlatego wyłamałam się i nic nie piekłam na Święta.[/quote] biedne dzieci ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poświata Posted December 28, 2005 Share Posted December 28, 2005 Nie biedne, nie biedne, dzieci się nie znają co dobre i ciast nie jadają :shake:. To trudno żebym piekła górę ciast i potem sama to jadła :diabloti: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 28, 2005 Share Posted December 28, 2005 [quote name='Poświata']Nie biedne, nie biedne, dzieci się nie znają co dobre i ciast nie jadają :shake:. To trudno żebym piekła górę ciast i potem sama to jadła :diabloti: .[/quote] biedna Mamusia;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gosiek Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 No dobrze moje kochane, wstawiam przepisiki w takim razie :razz: [SIZE=4][COLOR=Red]MAKOWIEC [FONT=Arial][COLOR=Black][SIZE=2]30g drożdży 100g cukru 150ml ciepłego mleka 500g mąki pszennej 2 żółtka, 1 jajo 50g stopionego masła masa makowa, lukier 1. Z drożdży, mleka, łyzki cukru i łyzki mąki przygotować rozczyn - wyrośniety dodać do pozostałej mąki razem z żółtkami utartymi z jajem i cukrem. 2. Wyrobić ciasto, dodać masło i znów wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. 3. Podzielić ciasto na połowę, każdą część rozwałkować, posmarować masą makową i zwinąć w roladę. Przełożyć do form wyłożonych pergaminem i znów odstawić do wyrośnięcia. Piec 50minut w 200oC ozdobić [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images2.fotosik.pl/9/fcoiiq824ud7ohl4.jpg[/IMG][/URL] [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images1.fotosik.pl/9/yawivtpx687gou3h.jpg[/IMG][/URL] [/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/SIZE] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gosiek Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 [SIZE=4][COLOR=Red] [FONT=Georgia]SNIKERS [FONT=Arial][COLOR=Black][SIZE=2]CIASTO: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 2 jajka, 2 łyzki miodu, 2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyzkach ciepłego mleka, MASA BAKALIOWA: 2 łyzki miodu, 100g cukru 100g masła garść rodzynek, 150g orzeszków niesolonych......+dowolne ulubione balalie jeśli ktoś chce MASA DO PRZEŁOŻENIA CIASTA: ugotowana pucha słodzonego mleka 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 2. Składniki na masę bakaliową podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wylać na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno po około 20 minut w 180oC 3. spodni placek posmarować mlekiem z puszki, położyć na wierzch placek z masą bakaliową i polać polewą czekoladową. [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images3.fotosik.pl/8/jc04x1zlynk2k1av.jpg[/IMG][/URL] [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images2.fotosik.pl/9/lgh3ppoboodxfqyt.jpg[/IMG][/URL] Można jeść na drugi dzień - ciasto musi skruszeć ociupinkę zeby nie pękało przy krojeniu :cool1: smacznego ps u mnie to ciasto poszło dosłownie w moment mimo tego ze jest straszliwie słodkie.... ale za to przepyszne :eating: [/SIZE][/COLOR][/FONT] [/FONT][/COLOR][/SIZE] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 Gosiek - a do tego maku nie dodajesz bakali??? [SIZE=5][COLOR=darkorange][U]Rolada bez pieczenia[/U][/COLOR][/SIZE] [B][U]Czarna masa:[/U][/B] - 1/2 szklanki mleka (lub wody) - 3 paczki herbatników (np.tzw. "ptibery") - 5 dag masła - duża łyżka kakao - 5 dag cukru pudru Do mleka dodać masło, kakao, cukier - zagotować i wsypać zmielone herbatniki ( mogą być drobno pokruszone). [B][U]Biała masa:[/U][/B] - 15 dag masła - 15 dag cukru pudru - 1-2 żółtka - 10 dag zmielonych orzechów lub kokosu lub migdałów wg gustu i zapotrzebowania ;) - spory (duży, bardzo duży, baardzo duży, baaardzo duży.... )kieliszek dobrego alkoholu Masło, żółtka,cukier dobrze utrzeć, dodać 10 dag orzechów(kokosu, moigdałów) nakońcu alkohol. Pergamin posmarować masłem, cieniutko rozłożyć czarną masę (ręcami;) wałkiem:mad: itp.) na nią rozsmarować białą masę i zwinąć w roladę (oczywiście przy pomocy pergaminu ale bez niego:oops: :shake: ;) ) Wstawić do lodówki ma całą noc. Smacznego :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wind Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 Nie powinnam tutaj wchodzic przed sniadaniem :shake: :shake: :shake: [B]Gosiu,[/B] Szarlotka z prodiza wyszla przepyszna :-) Dziekuje i innym polecam :-) A makowca i snickersa zlizalam z monitora :cool3: Tez dobre :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poświata Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 Ja właśnie skończyłam śniadanko i na deser .....poczytałam sobie przepisy. I tyle musi wystarczyć :angryy: !!!!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alka Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 [quote name='Poświata']Ja właśnie skończyłam śniadanko i na deser .....poczytałam sobie przepisy. I tyle musi wystarczyć :angryy: !!!!!!!!!![/quote] a ja piję kawke i posilam się serniczkiem na ciemnym kruchym spodzie ( z wczorajszych urodzin).;) Gosiu, ile Ty tego napiekłaś?:crazyeye: Ciagle widzę jakieś nowe bardzo kuszące ciasta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 [B]GOSIA [/B]ten Snikers wygląda [B]BARRDZO ZACHĘCAJĄCO :loveu: [/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelina Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 [quote name='Gosiek'] [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images1.fotosik.pl/9/yawivtpx687gou3h.jpg[/IMG][/URL] [/QUOTE]Ze tez mi nigdy do glowy nie przyszlo posypac lukier makiem :shake: P.S. Jejku, ale fajoski topik :lol: :kciuki: Przepisy dla psiakow, z fotkami oczywiscie, tez dawajcie :lol: Mimo, ze psiurki pewnie we wszystkich zamieszczonych tu smakowitosciach gustuja ;) Moja psica, cichcem, posilila sie cwiartka sernika :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agabass Posted December 30, 2005 Share Posted December 30, 2005 [B]debe[/B] mapisz do jakiego stopnia jesteś uszczęśliwiona:loveu: mniam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gosiek Posted January 2, 2006 Share Posted January 2, 2006 [B]Ewa[/B] - a jakoś tak mi ten mak w rece wpadł ;) Pierwszy raz robiłam makowca- tak to zawsze kupowałam :oops: ale nigdy więcej takiego błędu - kupiłam pyszną masę makową z mnóstwem rodzynek i skórek pomarańczy... mniami :multi: A teraz dam Wam przecudowne w smaku ciasto [SIZE=4][COLOR=Red] SOCZYSTE CIASTO MARCHEWKOWE[/COLOR][/SIZE] (porcja na małą tortownicę) [LIST] [*]4 jaja [*]szklanka mąki [*]szklanka cukru [*]łyzka masła [*]szczypta soli [*]2 łyzki wrzątku [*]szklanka utartej bardzo drobno marchwii [*]łyżeczka proszku do pieczenia [*]łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika [/LIST] [LIST=1] [*]Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę [*]Żółka utrzeć z cukrem - w trakcie ucierania dodać wrzątek [*]Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem, dodać jajka, wymieszać. Dodać masło i marchewkę - porządnie zmiksować. [*]Dodac białka i delikatnie wymieszać. [/LIST] Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać na to ciasto i piec godzinę w 170oC po wystudzeniu polać polewą. Ciasto po upieczeniu lekko opadnie - to normalne :cool1: [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img335.imageshack.us/img335/7300/11zs.jpg[/IMG][/URL] [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images2.fotosik.pl/10/nkz1nuvfg1jfuro6.jpg[/IMG][/URL] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted January 2, 2006 Author Share Posted January 2, 2006 WRÓCILAM :D [quote name='Gosiek'][SIZE=4][COLOR=Red][FONT=Arial][COLOR=Black][SIZE=2] [URL="http://www.fotosik.pl/"][IMG]http://images2.fotosik.pl/9/fcoiiq824ud7ohl4.jpg[/IMG][/URL] [URL="http://www.fotosik.pl/"][IMG]http://images1.fotosik.pl/9/yawivtpx687gou3h.jpg[/IMG][/URL] [/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/SIZE][/quote] Gosia, to ciasto mnie powalilo na kolana... Na razie tylko z wygladu, ale pewnie w smaku jest rownie boskie :) [quote name='Evelina'] Ale zeby nie przeslodzic mam propozycje dla zalozycielki topiku :cool1: Temat w oszalamiajacym tempie zdazyl sie rozrosnac i zawiera taka rozmaitosc smakowitych przepisow, ze az sie prosi o spis tresci, najlepiej w pierwszym poscie ;-) Stanie sie wtedy nie tylko smakowity ale i bardzo przydatny :-D[/quote] ale mi robotke domowa zlecasz ;) postaram sie zrobic spisik, jak nadrobie galeriowe zaleglosci i bede bardzie na biezaco... Mam teraz czas, bo z gór wrocilam chora i przez najblizsze dni planuje nie ruszac sie z domu... ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gosiek Posted January 2, 2006 Share Posted January 2, 2006 Kasia wróciła :multi::multi::multi: [quote name='Teklunia']WRÓCILAM :D Gosia, to ciasto mnie powalilo na kolana... Na razie tylko z wygladu, ale pewnie w smaku jest rownie boskie :) [/quote]dzięki :p a w smaku? no wiesz...... na sylwka znów piekłam :oops::evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwcia Posted January 2, 2006 Share Posted January 2, 2006 Oj Gosiaczku Ty masz pewnie jakąś skarbnicę tych przepysznych przepisików. Hmmm a moje noworoczne postanowienie jedno z kilku to: NIE JEŚĆ SŁODYCZY - i jak tu wytrzymac w tym postanowieniu?? :diabloti: :evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted January 3, 2006 Author Share Posted January 3, 2006 jest Spis Tresci :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted January 3, 2006 Share Posted January 3, 2006 Jeśli mogę coś zasugerować co do spisu treści to wydaje mi się, że powinnaś podać numer postu. Bo ja mam np. tylko 6 stron w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelina Posted January 3, 2006 Share Posted January 3, 2006 [quote name='Teklunia']jest Spis Tresci :D[/QUOTE]Pieknie sie spisalas. Jest tylko jeden maly szkopul :oops: Kazdy moze ustawic sobie indywidualnie ilosc postow na stronie (ja np mam 20, slyszalam ze niektorzy gustuja w 40-tu) W zwiazku z tym odsylanie do nr strony mija sie z celem (dokladnie taki problem ma [B]olcha[/B] ):placz: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted January 3, 2006 Author Share Posted January 3, 2006 no fakt :oops: mialam tam dopisac, ze to aktualne dla osob, ktore maja ustawione "liczba stron - domyslna dla wątku"... no to nie wiem... zrobic tak jak mowi olcha - zamiast strony, numer postu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted January 3, 2006 Author Share Posted January 3, 2006 no, poprawilam... nie wiem czy tak jest lepiej? prosze o sugestie :oops: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted January 3, 2006 Share Posted January 3, 2006 :placz: Ejjj czy jest tu coś takiego jak wyszukaj w wątku konkretny numer postu? Bo ja znalazłam to co chce dopiero po wpisaniu w "szukaj" frazy tego co szukam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.