Jump to content
Dogomania

Galeria Smaków, czyli jak uszczęśliwić Debeściaczka ;)


Teklunia

Recommended Posts

  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

[B]ŻEBERKA KATERINAS :)

[/B]Żebra – najlepiej nie kupowane w supermarketach… bo niestety tam obkrawają z mięsa i zostawiają same kości. :-(
Żebra kroimy na kawałki. Obsmażamy na patelni w ulubionych przyprawach. Ja używam dużo curry, czosnku, trochę pieprzu, oczywiście sól, i jeszcze koperek i zioła prowansalskie.
W czasie kiedy żeberka nabierają koloru na patelni, kroimy pory. Por najlepiej kroić na 4 części, czyli w ćwiarteczki. Wtedy podczas duszenia fajnie się rozpada :smile: Jeśli ktoś chce aby całkiem się rozgotował, to można jeszcze drobniej.
Pory układamy w żaroodpornej misce i zalewamy wodą. Wody musi być więcej niż porów. Woda jest ważna, bo to w niej i ketchupie muszą się dusić żeberka.
Smażone żeberka układamy na porach i zalewamy ketchupem. Porcja żeber, ketchup, porcja żeber i znów ketchup. Na zmianę. Najlepszy jest ketchup Pudliszki. Jeśli chcemy ostrzejszą wersję to pikantny. Jak łagodniejszą to łagodne Pudliszki. :smile: Można jeszcze podlać wszystko wodą – i do piekarnika.
Czas duszenia …hhhmm…. Zawsze robię to na oko ;-) Ale chyba ok 1.5-2 godzin. Najlepiej zajrzeć i sprawdzić czy żeberka są miękkie. :smile: Piekarnik na 180-200 stopni.
Ważne aby sprawdzać czy żeberka pływają w sosie i jak braknie to dolać odrobinę wody.
Smacznego :smile:

[IMG]http://images44.fotosik.pl/89/6a7bc5df8159c0cfm.jpg[/IMG] [IMG]http://images46.fotosik.pl/89/8eea4ea5b68c7221m.jpg[/IMG] [IMG]http://images42.fotosik.pl/85/1cd4a25785d4a11cm.jpg[/IMG]

[IMG]http://images48.fotosik.pl/89/697ce67533325556m.jpg[/IMG] [IMG]http://images37.fotosik.pl/84/41a8048f5cf5d4dam.jpg[/IMG] [IMG]http://images47.fotosik.pl/89/5d2f36670b7415f2m.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

[B]Ciasto chałwowe[/B]

ciasto:
6 jajek,1 szk.cukru,1 cukier waniliowy,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżka mąki,3 budynie czekoladowe bez cukru

masa:
2 budynie waniliowe bez cukru,kostka margaryny,3 szk.mleka,30dag chałwy waniliowej(3 po 100g),starta czekolada gorzka.

Białka ubijamy,stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym,a następnie żółtka.Mąkę,budynie,proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy.pieczemy 40 min w temp.160 st. Upieczone ciasto kroimy na 2 części.

Budynie gotujemy na mleku.Margarynę utrzeć,dodając po trochu zimny budyń,a na koniec pokruszoną chałwę.Masę wymieszać.
Część masy dajemy do środka,część na górę.Posypujemy startą czekoladą.
SMACZNEGO

Edited by Alicja
Link to comment
Share on other sites

[SIZE=4][COLOR=#000000][B]KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ [/B][/COLOR][/SIZE]

"Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).



Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią

Smacznego [IMG]http://********.com/forum/images/smilies/icon_smilea.gif[/IMG]."

źródło: [URL="http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka"]http://www.mojewypieki.com/przepis/k...dyniowa-pianka[/URL]

fota ze stronki
[IMG]http://www.mojewypieki.com/app/webroot/upload/images/przepisy/Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką/ciasto_kruche_z_malinami_i_pianka_2.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

[SIZE=4][B]JOGURTOWY <<SERNIK>>[/B][/SIZE]

Ciasto:
* 3 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
* 250 g margaryny
* 5 żółtek
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Szczypta soli

Jogurtowa masa
* 3 opakowania (opakowanie 400g) jogurtu greckiego
* 200 g wiórek kokosowych (jak najdrobniejsze)
* 5 białek
* ¾ szklanki drobnego cukru (ale nie pudru)
* 2 łyżeczki octu winnego (lub soku z cytryny)
* 1 łyżka budyniu waniliowego
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł
Ze składników na ciasto, wyrobić kruche ciasto (najwygodniej w malakserze), podzielić na dwie części i wstawić owinięte w folie, do lodówki na kilka godzin.
Formę 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia i jedną część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, na dno. Lekko przyklepać aby nie było widać papieru. Posmarować powidłami.
Jogurty wymieszać z wiórkami kokosowymi, ekstraktem waniliowym i z budyniem. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Na koniec dodać ocet winny. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z jogurtem i całość wylać na ciasto w formie. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi otworami, resztę ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (piekłam w 160 – termoobieg) przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około pół godziny.

Sugerowane jest też żeby posypać gorzkim kakao.Ja nie sypałam więc nie wiem jak smakuje z kakao

[IMG]http://images10.fotosik.pl/2998/d0e9e8382128f25e.jpg[/IMG]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...