dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='Gosiek']To przeklejem z mojego topiku ciacha w takim razie... te strasznie słodkie [COLOR=red][SIZE=6]Duńskie ciastka owsiane[/SIZE][/COLOR] 2 szkl. mąki 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody 1 kostka masła 1 szkl. fistaszków w kolorowej cukrowej polewie (tzw. kamyczków) Miękkie masło ręką połącz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodaj płatki owsiane i fistaszki, wymieszaj. Stopniowo dosypując mąke, zagnieć dość tłuste, ale zwarte ciasto. Ulep z niego kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały ciasteczka o podłużnym, obłym kształcie. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15 minut. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach. znalazłam ten przepisik w necie :cool: Ciacha ;epiej robić mniejsze niz podają w przepisie bo sporo rosną w piekarniku. Ja zrobiłam takie prawie płaskie - są niesamowicie chrupiące a orzeszki dały extra smaczek :angel: [IMG]http://images1.fotosik.pl/7/iuvdrnsqsw18xqro.jpg[/IMG][/quote] mam pytanie a czy te kamyki to kaos pogniesc czy takie cale wrzucuc :flasings: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='HankaRupczewska'][B][COLOR=red]Asher [/COLOR]- nie robiłam z różą - ale ciasto jest słodkie - wiec te powidła śliwkowe, które są najmniej słodkie ze wszystkich dostępnych w sprzedaży - odejmują mu trochę tej słodyczy .[/B] [B][COLOR=red]Justyna [/COLOR]- tak, to taki , o jakim piszesz. Można upiec - ale ja ZAWSZE idę na łatwiznę ....[/B] [B][COLOR=red]Aga [/COLOR]- to się je z pieczywem ? Te prawdziwki ???[/B][/quote] z chlebkiem :flasings: no i z piwkiem ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gosiek Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [SIZE=3]Kamyczki wrzucić w całosci :)[/SIZE] No proszę jak się pięknie kacik kulinarny rozwija.....:-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='Gosiek'][SIZE=3]Kamyczki wrzucić w całosci :)[/SIZE] No proszę jak się pięknie kacik kulinarny rozwija.....:-D[/quote] upppppppppppppssssssssss a ja zjadlam juz prawie wszystkie :/ 1/3 kubeczka to za malo prawda :/ i do sklepu znowu dygac ;) dzis poszlam do sklepu i kupilam polrodukty prawie ze wszystkich przepisow hahahahhaha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='dbsst']upppppppppppppssssssssss a ja zjadlam juz prawie wszystkie :/ 1/3 kubeczka to za malo prawda :/ i do sklepu znowu dygac ;) dzis poszlam do sklepu i kupilam polrodukty prawie ze wszystkich przepisow hahahahhaha[/quote]hi hi tylko nie pomieszaj przepisów ;-) Ja kamyczki też zjadłam i ciastka dziś nie będą pieczone :lookarou: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 hihihihihi no ja chyba jednak czekoladowe bede musiala zrobic hahahha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 POMOCY!!!!!!!!!!!!!! ja zamiast miekkiego masla to je rozpuscilam czy dodac moge czy to nie bedzie to samo :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif'][B][COLOR=darkred]Placek amoniakowy cioci Hanusi[/COLOR][/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']1 szkl.mąki,[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']1 szkl.cukru,[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']4 całe jajka,[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']1 łyżeczka amoniaku rozpuszczona w 2 łyżeczkach cipłej wody lub mleka,[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']12 dkg drożdży ,[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']2 łyżeczki proszku do pieczenia[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif'][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']Rozmieszać amoniak wrzącym mlekiem, drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']wsypać mąkę, wbić całe jajka wlać amoniak i drożdże,proszek, dobrze wymieszać[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif'] i zostawić w cieple na noc albo na kilka godz.[/FONT][/COLOR] [LEFT][COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']Na stolnicy wysiekać 1 margarynę z około 1 kg mąki (ciasto wolne jak na pierogi) [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']wlać zaczyn i wyrobić. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif'][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']U[/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']piec 3 cienkie placki. [/FONT][/COLOR][/LEFT] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif'][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']Na jeden nałożyć dżemem,[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']a na drugi masę grysikową[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif'][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT='MS Sans Serif']dobry na drugi dzień[/FONT][/COLOR] [CENTER][COLOR=black][FONT='MS Sans Serif'] smacznego :kaffee_2: [/FONT][/COLOR][COLOR=black][FONT=Verdana][/FONT][/COLOR][/CENTER] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [B]Droga Ago. Czyżbyś nie wiedziała, że ten przepis jest NIEKOMPLETNY ??? Proszę uzupełnić przepisem na masę grysikową[/B] :cool2: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 :question: [quote name='dbsst']POMOCY!!!!!!!!!!!!!! ja zamiast miekkiego masla to je rozpuscilam czy dodac moge czy to nie bedzie to samo :/[/quote] musze sie zacytowac bo czekam na podpowiedz na wszelki wypadek kupilam maslo ;) i sie ociepla ale czy moge ;wac czy musze jednac kostek dodac :question: :flasings: :flasings: :flasings: :flasings: :flasings: :flasings: :flasings: :flasings: :flasings: :flasings: :flasings: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 Jeśli mowa o cisteczkach to rozpuszczone masło nie może być? Czy mi sie wydaje? A jeśli nawet pomylisz przepisy to wklej swój samorodek nam tutaj :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='olcha']Jeśli mowa o cisteczkach to rozpuszczone masło nie może być? Czy mi sie wydaje? A jeśli nawet pomylisz przepisy to wklej swój samorodek nam tutaj :D[/quote] no dobra to co zrobic teraz z tym rozpuszczonym czekam na przepis ;) ŁATWY !!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 Poczekaj aż znowu stęrzeje/stężeje :D Albo leć na dół po nowe. Albo...idź kup te gotowe cisteczka :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 nie nie nie ja dzis robie Dunskie i koniec ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 o boshe robia sie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='dbsst']o boshe [B]robia sie[/B][/quote] :-o :hmmmm: :niewiem: masz pomoc kuchenną??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 ee eee co wiecej wygladaja tak jakby sie wcale zrobic nie kcialy ale surowe sa PYSZNE polecam :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sayma Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='dbsst']ee eee co wiecej wygladaja tak jakby sie wcale zrobic nie kcialy ale surowe sa PYSZNE polecam :D[/quote] nio to co wkońcu z tymi ciachami :question: :sabber: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 :D :D :D GRATULACJE! Wstawiaj zdjęcia zanim zjesz wszystkie. Mojej koleżance wydrukowałam pieguski. I nie rozpłynęły jej się do końca. Tylko wyszły takie pół kulki :D ale też dobre mniaaaam. Muszę sama zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 MOJE ciasteczka Duńskie pycha :D mniam :sabber: SAYMA jak nie zjemy systkich to Ci przyniose ;) :D [IMG]http://img366.imageshack.us/img366/9381/sunandearth8ux.jpg[/IMG] [IMG]http://img366.imageshack.us/img366/8543/img79667ko.jpg[/IMG] [IMG]http://img366.imageshack.us/img366/1441/img79725zl.jpg[/IMG] [IMG]http://img366.imageshack.us/img366/5231/img79743jv.jpg[/IMG] a to druga porcja wita sie z piekarnika :D [IMG]http://img459.imageshack.us/img459/7403/img79754jl.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olcha Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: [B][COLOR=yellowgreen]MNIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM[/COLOR][/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 hehehe ten jeden pozuje nadgryziony :d mniami Gosiu bedziesz ze mnie dumna mam nadzieje ;) Teklunia i widzisz jaki przydatny jest topik o pychotach :d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gosiek Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='dbsst']hehehe ten jeden pozuje nadgryziony :d mniami Gosiu bedziesz ze mnie dumna mam nadzieje ;) Teklunia i widzisz jaki przydatny jest topik o pychotach :d[/quote] [SIZE=5][COLOR=Red][I]Jestam bardzo, bardzo, bardzo dumna [IMG]http://www.mysmilie.de/english/green/smilies/love/4/83.gif[/IMG] [COLOR=Black][SIZE=2] Nie było mnie a Ty piękne ciacha zrobiłaś... i ślicznie zrumienione i obfocone..... smakują? [/SIZE][/COLOR][/I][/COLOR][/SIZE] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 nioooooooom smakuja polowe zjadlam jak byly surowym ciachem tez pyyyyyyyszne :D mniami mniami i te kamyki :d iiiiiiiiiiiiiiiiii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gosiek Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 Mówiłam że kamyczki nadają ciachom niesamowity smaczek? Ja jutro kombinuję jakieś ciacha... mam kamyczki, mam czekoladę gorzką.. pewnie coś znów wymyslę - posklejam z kilku przepisów ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.