Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:placz::placz::placz:ulubiam :placz::placz::placz:ale mi się robić nie chce a mam smaka :oops::oops::oops::placz::placz::placz::placz:
tysz to mam :facelick: :facelick: :facelick: :sabber:
[quote name='isabelle']Teklunia, ale pysznosci mniam, mniam :loveu:
A ja dostalam dzisiaj od mamy faworki, ktorymi sie wlasnie opychamy :razz: . I ciagle podjadam ostatki swiatecznych pierniczkow z choinki. Niestety pies zorientowal sie, ze na choince jest jedzenie, wiec musialam pozjadac szybciej to co nizej wisialo. :cool1:
żałujesz piesiowi pierniczków :nono:

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='asher']O własnie, faworki!!! :multi:
Poprosze ślicznie o przepis na faworki, tylko, żeby nie były takie mączaste, miękkawe, a naprawdę kruchutkie! Moja mama robiła takie kruchutkie, rozpływające się w ustach, jak byłam mała, a potem gdzieś zagubiła przepis :placz: Wypróbowałyśmy mnóstwo innych przpeisów i niestety nigdy już chrust nie wyszedł taki, jak kiedyś :placz:
Asher - mam taki - ale Ci nie dam teraz ;) dopiero jak zrobię - bo jak nie ufocę to mnie znowu Ewa skarci :oops: :-(
a do Tekluni gołąbków bardzo dobre jest ;)

Posted

Po moich pierniczkach (tak jak i po choince) dawno slad zaginal...:-(
Faworkow nigdy nie robilam, wiec Cie, asher nie poratuje. Moja mama robi za to pyszne :D

Teraz wlasnie robie inna troszke smakowita slodkosc, wiec wstawie za jakis czas. :)

Posted

Co do faworków to może nas Gosiaczek poratuje jak pewnie jutro tu do nas zajrzy :lol:

Gosiu ratuj nas prepisem na foworki (jestem pewna, że posiadasz takowy), bo inaczej tu pomfdlejemy z głodu :mdleje: hehee

Posted

U nas w domu jest taka tradycja rodzinna robienia faworków wspólnie. Każdy ma jakąś swoją rolę (ponieważ byłam najmłodsza mi zostawało sypanie cukrem pudrem i...próbowanie :D no i ta rola została aż do teraz :cool3: ).

Robimy pyszne faworki/chrust kruche, aż cukier puder strzela w powietrze jak się ugryzie i się łamią :sabber:

Przepisik jak znajdę to wkleję (ale bez zdjęć niestety)

Posted

To przepis Nigelli, tej z TVN Style. To na razie jej jedyny przepis, ktory wyprobowalam i jestem baaardzo zadowolona.
Jedyne co zmienilam w stosunku do oryginalu to truskawki - ona miala piekne i swieze, ja...mrozone. Ale i tak wyszlo pyszniutkie

[SIZE=+2]Domowe lody truskawkowe

0,5 kg truskawek
trochę cukru do posypania
0,5 l mleka
0,5 l śmietany
1 laska wanilii
sok z 1/2 cytryny
10 żółtek
175 g cukru

Truskawki posypać cukrem i zmiksować (nie bardzo drobno).

Mleko ze śmietaną lekko podgrzać razem z laską wanilii, po czym wanilię wyjąć.

Żółtka ubić ze 175 g cukru...

...i połączyć z mlekiem i śmietaną. O tak ;):

Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Poczekać aż wystygnie, po czym dodać masę truskawkową i wymieszać. Wcisnąć sok z połowy cytryny i ponownie wymieszać.
Przełożyć do formy i zamrozić :)

A to efekt:

Posted

aga1215 napisał(a):
ile tych lodów z tego wychodzi?:facelick: :facelick: :facelick:
hmmm... ja zrobilam z polowy skladnikow (tylko truskawek dalam ciut wiecej niz polowe) i wyszedl prawie dokladnie 1 litr...

Posted

olcha napisał(a):
Coś ponad 2 litry :sabber: Tekluniu...gdzie mieszkasz ;)
a no wlasnie, skoro mi z polowy wyszedl 1l, to z calosci pewnie wyjda 2 ;)

gdzie mieszkam??? na Grochowie :) zapraszam jutro na lody :D

Posted

TEKLUNIA ty to robisz dzisiaj specjalnie :placz: :placz: :placz: ja obiecałam sobie że po świętach koniec z objadaniem sie a mi ślina cieknie po klawiaturze i soki w zołądku się burzą :placz: :placz: :placz: :placz:

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']TEKLUNIA ty to robisz dzisiaj specjalnie :placz: :placz: :placz: ja obiecałam sobie że po świętach koniec z objadaniem sie a mi ślina cieknie po klawiaturze i soki w zołądku się burzą :placz: :placz: :placz: :placz:
Alu, ale od swiat to juz tyle czasu minelo ze znowu mozna jesc! Naprawde :lol:
Sprobuj sobie, jakie to pyszniutkie wszystko i ile radosci daje :p :razz:

Posted

Teklunia napisał(a):
Alu, ale od swiat to juz tyle czasu minelo ze znowu mozna jesc! Naprawde :lol:
Sprobuj sobie, jakie to pyszniutkie wszystko i ile radosci daje :p :razz:
:placz: :placz: :placz: ale ja jeszcze nie przestałam jesc od swiąt bo ciagle jakies słodkosci w domu znajduję :oops:

Posted

[quote name='Teklunia'][SIZE=+2]Domowe lody truskawkowe

0,5 kg truskawek
trochę cukru do posypania
0,5 l mleka
0,5 l śmietany
1 laska wanilii
sok z 1/2 cytryny
10 żółtek
175 g cukru

:oops: :oops: :oops: A ja dodałam 0,5+0,5+0,5 i mi wyszło 2 litry :hmmmm: to pewnie przez ten widok lodów mi się przed oczami wichruje :oops:

Posted

yoreczka napisał(a):
oooooooooooooo Daguś fajnie że jesteś prosimy o uzupełnienie przepisiku :loveu: serniczek wyglada superrrrrrrrrrrrrr

qrcze Mariolko :oops: :oops: :oops: po serniczku ani widu, ani słychu a ja nie zrobiłam mu zdjęcia, był tak pyszny, że nie wiem kiedy zniknął i nie zdąrzyłam go ufocić od środka :oops:

Posted

[quote name='aga1215']Ciastka "przez maszynkę"

• 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek gotowanych
Dobrze wszystko wyrobić - można dodać dodatkowo 1 całe jajko. Wyciskać przez maszynkę z nakładką a po upieczeniu na złoty kolor posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym. Piec niezbyt długo - "na oko", temperatura jak do kruchego
SMACZNEGO :lol:
Dawno nie piekłam tych ciasteczek.... :hmmmm:

ciasteczka palce lizać :) szybko się robi

jeszcze nie posypane cukrem pudrem a już połowa zjedzona ;)