Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dbsst napisał(a):
nioooooooom smakuja polowe zjadlam jak byly surowym ciachem tez pyyyyyyyszne :D

mniami mniami i te kamyki :d iiiiiiiiiiiiiiiiii
ale mi smaczka narobiłas :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: one takie ładne , ja też chcę :lookarou:

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

aaaaa, zaraz oszaleje!!! ja tez chce piec ciasteczka!!!
a nie moglam dzisiaj :(
Debe, pysznościowo wygladaja Twoje ciacha. Ten nadgryziony az sie prosi (MNIE prosi) zeby go szybo skonczyc ;)

[quote name='Alicjarydzewska']A ja miałam kamyczki na Ciasteczka Duński i .... już nie mam :puppydog:
[quote name='dbsst']upppppppppppppssssssssss a ja zjadlam juz prawie wszystkie :/
1/3 kubeczka to za malo prawda :/
hahahahahaha, ja tak samo :lol:
kupilam wczoraj specjalnie do ciasteczek i zjadlam wszystkie :oops:
Straszne jest zycie łasucha...
I pomyslec ze jeszcze pare lat temu bylam najwiekszym niejadkiem wszechczasow...

Posted

o nie ja jadkiem slodyczowym bylam zawsze :D

a co do kamykow tak sobie wyliczylam jak zeszlam po druga paczusze ze ledwo mi ta szklaneczka styknela :oops:

Posted

A ja tak nieśmiało, bardzo nieśmiało się przypomnę ....

MOKRE PROSZĘ !!!!

Kupiłam jakąś masę makową w puszce. Chciałabym zrobić z niej użytek . Nie znam żadnego prostego przepisu na torcik makowy. Na przykład z masą budyniową...
Może ktoś coś takiego juz przećwiczył ???

Posted

[quote name='HankaRupczewska']A ja tak nieśmiało, bardzo nieśmiało się przypomnę ....

MOKRE PROSZĘ !!!!

Kupiłam jakąś masę makową w puszce. Chciałabym zrobić z niej użytek . Nie znam żadnego prostego przepisu na torcik makowy. Na przykład z masą budyniową...
Może ktoś coś takiego juz przećwiczył ???
Robiłam już z tego puszkowego maku - będziesz go musiała po swojemu przyprawić, przynajmnie mnie nie do końca taki puszkowy przypadł do gustu. Ja robiłam taki tradycyjny, drożdżowy zawijaniec.
Ale można by :hmmmm: zrobić np. spód z gotowych herbatników, na to mak, na to warstwę :hmmmm: dżemu wiśniowego a na górę Twoje jabłka z galaretką :niewiem:

Posted

No właśnie nie bardzo wiem jaki jest ten mak. Kupiłam go, bo sobie pomyślałam, że nie trzeba moczyć i ileśtam razy mielić... No tak, ale powinnam domyśleć się, że to namiastka ... :cry:

Posted

[quote name='HankaRupczewska']No właśnie nie bardzo wiem jaki jest ten mak. Kupiłam go, bo sobie pomyślałam, że nie trzeba moczyć i ileśtam razy mielić... No tak, ale powinnam domyśleć się, że to namiastka ... :cry:
ale całkiem wygodna namiastka - dodaj trochę usmażonej skórki pomarańczowej z syropem a zdecydowanie poprawi się smak. O ile pamiętam to rodzynek i migdałów też trzeba trochę dodać - używałam go chyba ze 2 lata temu - może się poprawił?

Posted

To ja tez pochwale sie dzisiejszymi, a wlasciwie wczorajszymi juz wypiekami. :flasings: :flasings: :flasings: Pierniczki wg przepisu Tekluni ;-) + ciasteczka maslane. :) Mam pytanie odn. pierniczkow, po wyschnieciu zrobily sie b. twarde. Chce je schowac do pojemnika, a co zrobic, zeby potem byly miekkie, tzn. przed podaniem do jedzenia. I na choince jak bede chciala powiesic, to one same zmiekna za jakis czas czy nie? Czy beda wtedy jadalne?? :puppydog: :puppydog: :puppydog:

Aha, ozdobilam ciasteczka lukrem, kolor rozowy uzyskalam dodajac sok marchewkowy ;-) + kupilam takie perelki jadalne: srebrne i rozowe. :flasings:

Posted

Sliczne! :-o
Dziewczyny pisały, że pierniczki muszą poleżeć kilka dni, ale nie w szczelnym pudełku, tylko tak, żeby miało do nich dostęp powietrze - wtedy miękną.

Posted

[quote name='isabelle']Pierniczki pieklam po raz pierwszy, wiec nie znam sie na nich za bardzo. ;-)

No nie mów ! Pierwsze ? A wyglądaja tak, jakbyś nic innego nie robiła, tylko pierniczki ! :bigok:

Posted

[quote name='isabelle']To ja tez pochwale sie dzisiejszymi, a wlasciwie wczorajszymi juz wypiekami. :flasings: :flasings: :flasings: Pierniczki wg przepisu Tekluni ;-) + ciasteczka maslane. :) Mam pytanie odn. pierniczkow, po wyschnieciu zrobily sie b. twarde. Chce je schowac do pojemnika, a co zrobic, zeby potem byly miekkie, tzn. przed podaniem do jedzenia. I na choince jak bede chciala powiesic, to one same zmiekna za jakis czas czy nie? Czy beda wtedy jadalne?? :puppydog: :puppydog: :puppydog:

Aha, ozdobilam ciasteczka lukrem, kolor rozowy uzyskalam dodajac sok marchewkowy ;-) + kupilam takie perelki jadalne: srebrne i rozowe. :flasings:

przede wszystkim to chce powiedziec ze SA PRZEPIEKNE! A te perełki to gdzie sie kupuje, bo daja rewelacyjny efekt?

A jesli chodzi o zmiekniecie, to mozna wlasnie przechowac kilka dni z dostepem powietrza albo wlozyc do puszki razem zobierkami od jabłka. Wtedy szybciutko (1-2 dni) zmiekna :)

Posted

Drogie Panie!
Wlasnie wlozylam do piekarnika pierwsza porcje Ciastek Duńskich :)
I juz milo pachnie :sabber: Tak jakoś maślano... :)
Nie moge sie doczekac efektów, tym bardziej, ze powycinalam z nich świąteczne kształty.

Posted

wow, Agata, Twoje ciasteczka są prześliczne.

jak pięknie ozdobilaś ! rozkosz dla oka ( dla nas ), estetyka, precyzja, szczerze podziwiam !

jak długo ozdabiałaś ?

Posted

Dzieki za rady i porady :flasings: :-D :flasings:

Ciasteczka nieco koslawe, ale powybiera sie te najladniejsze i najprostsze, to jakos powinny sie prezentowac. ;-) :flasings:

Ala, ozdabialam dosc dlugo, i w koncu wpadlam na pomysl i nakladalam perelki pensetka, :haha: niemniej troche to trwa, bo kazda trzeba nakladac pojedynczo. 8-)

Teklunia, ja kupilam te perelki na targowisku w budkach, gdzie maja rozne takie rzeczy, ktore trudno dostac normalnie w sklepach. A zobaczylam je na zdjeciu w gazecie, wiec pewnie teraz sie pokazaly. Sa w pudeleczkach, po 6 zł.

Zabieram sie teraz za kolejne ciasteczka, bo pozniej musze wyjsc. ;-)

Posted

Agatko,
ciasteczka wyszły Ci rewelacyjnie, a te perełki dodają uroku tym pierniczkom.
Kupiłaś je gdzieś w pobliżu siebie czy w centrum? Chętnie bym się na takie skusiła, ale nie wiem gdzie dokładie szukać.

Posted

To jeszcze dorzuce przepis na ciasteczka maslane, bardzo proste i smaczne. ;-)

CIASTECZKA MAŚLANE

25 dag maki
10 dag cukru
20 dag masla
1 jajko + 1 zoltko
sol

Lukier:
2 lyzki cukru pudru
sok z cytryny

Polewa czekoladowa:
5 dag mlecznej czekolady
lyzeczka masla

Wymieszac make, cukier i odrobine soli. Dodac zoltko i maslo i wyrobic calosc na gladka mase. Zawinac w folie i na 1/2 h do lodowki. Wyjac, rozwalkowac i powycinac dowolne ksztalty. Piec w piekarniku w temp. 75 st. (i tu chyba jest blad, bo w tej temp. to mi sie nigdy nie chca upiec, wiec pieke w wyzszej: 150-170 stopni), okolo 20 min., nastepne partie krocej (12 min). Ciasteczka beda zlotobrazowe jesli posmarujemy je przed wlozeniem do piekarnika rozmaconym jajkiem.

Lukier: wymieszac cukier z lyzeczka wody + kilka kropli soku z cytryny.
Polewa: rozpuscic maslo i czekolade na malym ogniu, ciagle mieszajac, bo sie przypali. (mi sie niestety troche przypalilo, ale A. wrocil, to zjadl ;-) ).

I nakladac na upieczone ciasteczka lukier badz polewe.

Posted

[quote name='Daga_i_Oskar']Agatko,
ciasteczka wyszły Ci rewelacyjnie, a te perełki dodają uroku tym pierniczkom.
Kupiłaś je gdzieś w pobliżu siebie czy w centrum? Chętnie bym się na takie skusiła, ale nie wiem gdzie dokładie szukać.

Dagus, kupilam je w Katowicach na Placu Miarki, jest to takie targowisko, na ktorym sprzedaja warzywa, owoce + rozne fajne rzeczy. ;-) Trzeba tylko poszukac, bo nie wszystkie budki maja wszystko, ja kupowalam w budce zaraz na poczatku targowiska, idac ul. Kosciuszki w gore (od centrum). ;-)

Posted

Ciastka "ratunkowe"

kupujemy
- opakowanie ciastek okrągłych pełnych
- opakowanie ciastek okrągłych z dziurką (podobnego rozmiaru jak te
pełne)
- krem karpatkowy
- słoiczek dżemu z całymi owocami - lub jeżeli mamy prawdziwych konfitur

Robimy krem, nakładamy na pełne ciasteczka, przykrywamy tymi z dziurką, przyciskamy, na wierzch kładziemy owocka z konfitur i już!!!:flasings: