Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Teklunia']Ja mam genialny przepis na ciasto do pizzy. Smakuje tak, jak w prawdziwej pizzeri :) Oto on:

(Składniki na pizze dla około 3-4 średnio głodnych osób):

• pół kilograma maki,
  • torebka drożdży instant,
  • 3 czubate łyżki oliwy extra vergine,
  • spora łyżeczka soli,
  • ciepła woda - około szklanki.
Ciasto zaczynam od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą - wody dodaje tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości - tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, gładkie dodaję do niego oliwę i znowu wyrabiam, aż wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące (ale nie łączące się ze stolnicą). Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona w ciepłe miejsce.
Teraz jest czas by przygotować sos i nadzienie.
Kiedy ciasto podrośnie - zwiększy swoją objętość około półtora raza - wyjmuję je z miski, oprószam mąką i formuję placek (albo pieróg , jeśli chce zrobić calzone).
Wysmarowane ciasto oliwą smaruję jeszcze w przypadku niektórych nadzień
sosem pomidorowym. Dopiero na sos pomidorowy układam nadzienie , ale sera nie. Na ser dopiero nadejdzie czas.
Jeśli to zwykła pizza a nie calzone, wkładam ją na kilkanaście
minut do pieca. To, że pizza jest już prawie gotowa, poznaję po brzegach,
które lekko przyrumienione. Teraz wyjmuję na chwilę pizzę z pieca i układam
na niej dosyć grube plastry mozarelli. Pizzę z mozarella wkładam jeszcze do
pieca na około 4 minuty - tak by ser się rozpuścił i zażółcił )ułożenie mozzarelli przed upieczeniem się pizzy spowodowałoby, iż
ser w zasadzie by się spalił i pozostałaby z niego tylko cienka, chrupka
skórka - taki też jest dobry - ale myślę, że ciągnący się ser na pizzy jest
znacznie lepszy).

super przepis! :eating:
Jakiś czas temu stałam się posiadaczką maszyny do pieczenia chleba i innych przysmaków, w szczególności do wyrobu ciasta na pizzę.
W instrukcji jest cały wykład na temat różnych mąk i zależności wypieku od właściwej mąki. Polecają do pizzy używać mąkę typu 405 - wypróbowałam wielokrotnie i rzeczywiście - POLECAM -
u nas jest taka mąka "DIAMANT - mąka tortowa - extra wzbogacona o witaminy"
o typie mąki piszą: im niższy numer typu mąki tym mniej materiałów balastowych ona zawiera i jest jaśniejsza

Posted

No Dziewczyny- super topic stworzyłyście :jumpie:
Tak tu pysznie i świątecznie, że aż człowiek oczami zjada to wszystko :haha::haha:
My jutro zabieramy się za sernik i i placek karmelowy- właśnie dowiedziałam się, że u nas takowy nazywany jest "Krówką".
Także co miasto, województwo- to inna nazwa ;-);-)
Miłego dzionka życzę, udanych wypieków i smacznej degustacji :eating::flasings::-D
Pozdrawiam :calus:

Posted

Moniś napisał(a):
No Dziewczyny- super topic stworzyłyście :jumpie:
Tak tu pysznie i świątecznie, że aż człowiek oczami zjada to wszystko :haha::haha:
My jutro zabieramy się za sernik i i placek karmelowy- właśnie dowiedziałam się, że u nas takowy nazywany jest "Krówką".
Także co miasto, województwo- to inna nazwa ;-);-)
Miłego dzionka życzę, udanych wypieków i smacznej degustacji :eating::flasings::-D
Pozdrawiam :calus:

a zdjęcia i przepis jakiś dodasz??? :)

Posted

aga1215 napisał(a):
a zdjęcia i przepis jakiś dodasz??? :)

Zdjęć niestety nie :sadCyber: Aparatu brak :sadCyber:

Jutro czas na kabzy, pierogi i rybkę po grecku :eating:
A Wy co będziecie jutro działać? :eating:

Posted

ja tez rybke op grecku :) i salatke, bo reszte robia mamy, a Wigilia bedzie "spacerowana", wiec nie ma co w domu robic zapasów...

uff, ale jestem zasapana, bo wlasnie przytachalam chinke do domu na wlasnych plecach :D

Posted

witam wszystkich, a raczej wszystkie :flasings: :flasings: :flasings: , ooo emotionki sie pozmienialy. :flasings: Ja skonczylam wlasnie kolejna partie ciasteczek, :cool2: ;-)

Rybe po grecku to uwielbiam, ale na wigilie nie robimy, tylko smazona i rozne w galarecie, a maz robi wlasnie z rodzynkami i migdalami, i tez zawsze sie denerwuje bo robi ja tylko 1 raz w roku i ma problemy z galareta, a jego mama zawsze potem ocenia, jak mu wyszla. :) :lookarou:

Odnosnie pizzy to ja mam gdzies przepis na pizze ziemniaczana, ktora jest pyszna i zamiast maki daje sie tarte ziemniaki + warzywa i wszystko razem piecze. Jak sa chetni na taka innowacje to wstawie przepisik, tylko musze poszukac. :) ;-)

Posted

Teklunia napisał(a):
ja tez rybke op grecku :) i salatke, bo reszte robia mamy, a Wigilia bedzie "spacerowana", wiec nie ma co w domu robic zapasów...

uff, ale jestem zasapana, bo wlasnie przytachalam chinke do domu na wlasnych plecach :D

Silna Kobietka z Ciebie :-D
U nas Wigilia w domu więc troszkę musimy tych zapasów zrobić :)

Posted

[quote name='yoreczka']hej :) Gosiu podaj mi dwa przepisiki na dużą blaszke, oczywiście jak znajdziesz chwilkę.
PRZEPIS NA PIZZĘ A'LA PIZZA HUT
CIENKIE CIASTO
Składniki:
· 200 g mąki
· 20 g drożdży
· około 3 łyżek oliwy z oliwek
· woda
· 1/4 łyżeczki cukru
· · sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, czubata łyzeczka słodkiej papryki
Pokruszone drożdże mieszamy z 1,5 łyżki letniej wody, cukrem i solą. Dodajemy 1,5 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i wyrabiamy z ciasta wałek. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, by podrosło. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu i ziołami. W mące robimy dziurkę, wlewamy oliwę z oliwek, jedną ósmą szklanki wody i mieszamy. Dodajemy wałek przygotowanego wcześniej ciasta i zagniatamy dokładnie na jednorodną masę. Formujemy z ciasta kulę i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 3 mm

SOS: na 2-3 łyzkach oliwy usmażyc posiekana bardzo dorbno cebulkę i 3-4 ząbki czosnku. Dodać dużą puszkę koncentratu pomidorowego. Jak wszystkie składniki juz sie przesmażą, dodać zioła - jakie kto lubi. Można spokojnie rozrzedzać sosik wg potrzeb.
Ja tym sosem smaruję pizzę i potem mam resztę na pizzę ;)

Posted

[SIZE=4]CIASTECZKA WANILIOWE :x-mas:

ciasto:
100 g masła
40 g cukru pudru
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
1 zółtko
1 lyzka slodkiej smietanki
120 g maki pszennej

dekoracja:
50 g slodkich migdalow w platkach
50 g kuwertury czekoladowej

Ubic skladniki ciasta na piane recznym mikserem. Dodac smietane, make i zmieszac. Wyciskac okragle ciasteczka na blache, na wierzch nalozyc platki migdalowe. Piec w temp. 190 st. przez ok. 10 min. Po wystudzeniu ozdobic kuwertura.

WANILIOWE ROGALIKI :x-mas:

ciasto:
300 g maki pszennej
100 g mielonych slodkich migdalow
200 g masla
80 g cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 zoltka

dekoracja:
2 torebki cukru waniliowego
100 g cukru pudru
50 g dekoracyjnego sniezku

Make, migdaly i maslo zagniesc na gladkie kruche ciasto. Zawinac w folie i do lodowki na 1/2 h. Utoczyc z ciasta waleczki grubosci olowka, pokroic na 4 cm kawalki, konce lekko zrolowac i wygiac waleczki w rogaliki. Ulozyc na blasze, piec ok. 10-12 min. w temp. 180 st.
Dekoracja: wymieszac skladniki, gorace rogaliki natychmiast obtoczyc w tej mieszance, wystudzic.

MIGDAŁOWE JĘZYCZKI :x-mas:

ciasto:
175 g maki
100 g mielonych migdalow
125 g miekkiego masla
2 lyzki slodkiej smietany
175 g cukru (pudru)
wydrazony miazsz z 1/2 laski wanilii
starta skorka z 1/2 cytryny
odrobina kardamonu
2 zoltka

nadzienie:
100 g surowej masy marcepanowej
2 lyzki rumu
1 lyzeczka rozgniecionej kawy rozpuszczalnej

dekoracja:
100 g jasnej polewy
ok. 40 ziarenek kawy

Ciasto: wymieszac make i migdaly. Maslo utrzec na krem ze smietana, cukrem i przyprawami. Ubijac, dodajac zoltka, dodac mieszanke maki i migdalow. Napelnic ciastem lukrownice i wyciskac sztabki dl. 5 cm. (ja recznie formowalam prostokaciki, bo ciasto bylo zbyt geste do wyciskania). Piec ok. 10 min. w temp. 200 st.

Nadzienie: wszystkie skladniki utrzec na krem. Po 2 wystudzone jezyczki przekladac masa marcepanowa.

Dekoracja: polewe mieszajac stopic w kapieli wodnej, zanurzac ciasteczka i ozdabiac kazde ziarenkiem kawy.

Posted

[quote name='isabelle'][SIZE=4]CIASTECZKA WANILIOWE :x-mas:

ciasto:
100 g masła
40 g cukru pudru
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
1 zółtko
1 lyzka slodkiej smietanki
120 g maki pszennej

dekoracja:
50 g slodkich migdalow w platkach
50 g kuwertury czekoladowej

Ubic skladniki ciasta na piane recznym mikserem. Dodac smietane, make i zmieszac. Wyciskac okragle ciasteczka na blache, na wierzch nalozyc platki migdalowe. Piec w temp. 190 st. przez ok. 10 min. Po wystudzeniu ozdobic kuwertura.

WANILIOWE ROGALIKI :x-mas:

ciasto:
300 g maki pszennej
100 g mielonych slodkich migdalow
200 g masla
80 g cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 zoltka

dekoracja:
2 torebki cukru waniliowego
100 g cukru pudru
50 g dekoracyjnego sniezku

Make, migdaly i maslo zagniesc na gladkie kruche ciasto. Zawinac w folie i do lodowki na 1/2 h. Utoczyc z ciasta waleczki grubosci olowka, pokroic na 4 cm kawalki, konce lekko zrolowac i wygiac waleczki w rogaliki. Ulozyc na blasze, piec ok. 10-12 min. w temp. 180 st.
Dekoracja: wymieszac skladniki, gorace rogaliki natychmiast obtoczyc w tej mieszance, wystudzic.

MIGDAŁOWE JĘZYCZKI :x-mas:

ciasto:
175 g maki
100 g mielonych migdalow
125 g miekkiego masla
2 lyzki slodkiej smietany
175 g cukru (pudru)
wydrazony miazsz z 1/2 laski wanilii
starta skorka z 1/2 cytryny
odrobina kardamonu
2 zoltka

nadzienie:
100 g surowej masy marcepanowej
2 lyzki rumu
1 lyzeczka rozgniecionej kawy rozpuszczalnej

dekoracja:
100 g jasnej polewy
ok. 40 ziarenek kawy

Ciasto: wymieszac make i migdaly. Maslo utrzec na krem ze smietana, cukrem i przyprawami. Ubijac, dodajac zoltka, dodac mieszanke maki i migdalow. Napelnic ciastem lukrownice i wyciskac sztabki dl. 5 cm. (ja recznie formowalam prostokaciki, bo ciasto bylo zbyt geste do wyciskania). Piec ok. 10 min. w temp. 200 st.

Nadzienie: wszystkie skladniki utrzec na krem. Po 2 wystudzone jezyczki przekladac masa marcepanowa.

Dekoracja: polewe mieszajac stopic w kapieli wodnej, zanurzac ciasteczka i ozdabiac kazde ziarenkiem kawy.

:eating: :eating: :eating: :eating: :eating: :eating: :eating: :eating: :eating:

Posted

Pizza ziemniaczana ;-)

300 g marchwi
500 g ziemniakow
1 lyzka maki
majeranek
sol
4 cienkie plasterki wedzonej sloniny
2 pomidory
1/2 straka zoltej papryki
100 g zoltego sera
8 czarnych oliwek
swiezy rozmaryn
3 jajka

Por b. drobno posiekac, ziemniaki i marchew zetrzec na drobnej tarce. Ziemniaki, por i marchew wymieszac z jajkami i maka, doprawic majerankiem i sola. Forme o sredn. 28 cm posmarowac lekko tluszczem i polozyc na spod 2 plasterki sloniny. Mase ziemniaczana wlozyc do formy i rozsmarowac. Piec pizze ok. 20 min. w temp. 225 st.
Pomidory pokroic na plasterki, papryke w krazki, ser w plastry. Na upieczonej masie rozlozyc pomidory, papryke, ser, oliwki i pozostale plastry sloniny, calosc posypac rozmarynem i piec jeszcze 10 min. Pizza najsmaczniejsza jest natychmiast po wyjeciu z piekarnika. ;-)

Posted

TOFFI

0.5 kg mąki tortowej
0.5 szklanki cukru
15 dkg - 0.5 szklanki miodu
0.5 kostki margaryny-Kasi
2 jajka i żółtko
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wymieszać na pulchną masę - jak na kruche ciasto.
Podzielić na dwie części i upiec w temp 200st przez ok 15 min

KREM ŚMIETANKOWY

0.5 L kremówki 36%
3 łyżeczki żelatyny
śnieżka

Śmietanę ubić dodając rozpuszczoną żelatynę oraz bitą śmietanę

niestety tego etapy nie uchwyciłam - zapomniałam :oops:

POLEWA

1 puszka mleka słodzonego - gotować 3 godzinki na lekkim ogniu - dobrze wymieszać.

Ciasto dobrze skropić spirytusem, przełożyć ubitą śmietaną, na wierzch cista wyłożyć karmel i posypać drobno posiekanymi orzechami. Włożyć do lodówki na kilka godzin - ciasto im starsze, tym lepsze

Jak będzie już pokorojone na kawałki to pokaże jak wygląda z boku.
Jest przepyszne :lol:

Posted

isabelle, oniemialam jak zobaczylam Twoje dziela!!! Sa przesliczne, takie dopieszczone i wymuskane... A rogaliczli to czysta poezja :)

Daguś, moja mama robi takie samo ciasto Toffi :)

Posted

yoreczka napisał(a):
może znajdziecie w swoich zasobach przepisik na tak zwane szyszki, wiem tyle że w nich jest ryż.

ja raz robilam szyszki i wyszly calkiem smaczne, chociaz rece sobie poparzylam przy lepieniu :lookarou:
Nie wiem czy o takie Ci chodzi, ale napisze:

10 dag ryżu preparowanego,
15 dag irysów lub tofii,
15 dag krowek(jak nie ma krowek,to jeszcze 15 dag irysów lub tofii),
15 dag margaryny

Ryż podsuszyć, a wlaściwie podprażyc lekko na patelni (bez tłuszczu).
Wszystkie pozostałe składniki rozpuścić w garnku i wsypać do tego ryz. Gdy leciutko przestygnie (ale ciągle jeszcze parzy ;)) formować w szyszki.
KONIEC!

Posted

wiecie co zmieniam zdanie ten temat jest OKROPNY ja nie moge mam dola ze nie mam talentu i chci az takiej coby te systkie ciasteczka tak dekorowac, mam dola ze pszepisow jest tyle ze nic tylko siedziec w kuchnie, i w ogole mam dola bo ja kce w tej chcwili to SYSTKO ZJESC

Teklunia co Cie podkusilo zeby taki topik zakladac ;) jakie to licho bylo :/ ;)

Posted

to ja dam jeszcze mój przepis na szyszki :cool2:

SZYSZKI
[SIZE=2]rozpuscić 1 kostkę margaryny, dodać 70-80 dkg krówek (najlepiej mieszanych: czekoladowych i waniliowych) - jak wszystko sie ładnie roztopi, dodać 4 małe paczki ryzu preparowqanego i porządnie wymieszać.
Poczekać aż masa ciutkę przestygnie i lepić szyszki :-D

Można dodać też np laske wanilii albo ze 2 łyzki kakao, ewentualnie to topiącej się masy wrzucić sporą garść wiórków kokosowych... mniam ale bym zjadła szyszunie, chyba zrobię na sylwestra :eating:

Posted

[quote name='dbsst']wiecie co zmieniam zdanie ten temat jest OKROPNY ja nie moge mam dola ze nie mam talentu i chci az takiej coby te systkie ciasteczka tak dekorowac, mam dola ze pszepisow jest tyle ze nic tylko siedziec w kuchnie, i w ogole mam dola bo ja kce w tej chcwili to SYSTKO ZJESC

Teklunia co Cie podkusilo zeby taki topik zakladac ;) jakie to licho bylo :/ ;)oj nie dołuj się - zdolnosci ma każdy - mniejsze lub większe a chęci?
Chęci przyjdą same z wiekiem i potrzebą ;)

Daga
- w takim razie czekam niecierpliwie na zdjęcie przekroju tego Toffi bo tak ogólnie to bardzo apetycznie wygląda :jumpie:

Posted

Teklunia, Gosiu, Daga, Agatko

Jestescie niesamowite! Doprawdy podziwiam, poniewaz sama jestem raczej malo tffforcza w kuchni :sadCyber: Ale ucze sie od Was :eating:

Agatko,

Twoje ciasteczka sa jak malutkie dziela sztuki! CUDNE! Az mi pachna przez monitor :jumpie:

Kochane,

Pomyslalam, ze cos upieke :-) A co! Mam w domu duzo kwasnych jablek. Moze wiec szarlotka? Marzy mi sie taka na kruchym ciescie z pyszna posypka :-) Bardzo prosze o jakis przepis :-) Poratujecie?

Posted

[quote name='Wind']
Kochane,

Pomyslalam, ze cos upieke :-) A co! Mam w domu duzo kwasnych jablek. Moze wiec szarlotka? Marzy mi sie taka na kruchym ciescie z pyszna posypka :-) Bardzo prosze o jakis przepis :-) Poratujecie?Beatko a masz mozliwość upieczenia w prodziżu? Bo jeśli tak to mam taka szarloteczkę w sam raz - niesamowicie krucha i przepyszna. :cool2:

Posted

No to fajnie- ja niestety nie mam wiec liczę zawsze na tą szarlotkę u teściowej :eating::-D

SZARLOTKA PRODIŻ
[SIZE=2]1/2 kg mąki pokruszyć z kostka masła/margaryny
Dodać 1 jajko, 1 szklankę cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Połowę ciasta włożyć do lodówki.
resztę upiec - gdy ciasto się lekko ozłoci, położyć utarte 5 duzych jabłek i zetrzeć na nie ciasto z lodówki. Podpiec na złoto

Jak się podpiecze troszkę mocniej to ciasto łapie taki fajny smaczek mniam, mniam :eating:

Wierzchnia warstwa jest już tak jakby kruszonką ale jak chcesz to możesz jeszcze na wierzch posypać:

KRUSZONKA mała porcja
20gram masła, 20 gram cukru, 40 gram mąki :-D