Jump to content
Dogomania

Galeria Smaków, czyli jak uszczęśliwić Debeściaczka ;)


Teklunia

Recommended Posts

  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No dobrze moje kochane, wstawiam przepisiki w takim razie :razz:


[SIZE=4][COLOR=Red]MAKOWIEC
[FONT=Arial][COLOR=Black][SIZE=2]30g drożdży
100g cukru
150ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej
2 żółtka, 1 jajo
50g stopionego masła
masa makowa, lukier

1. Z drożdży, mleka, łyzki cukru i łyzki mąki przygotować rozczyn - wyrośniety dodać do pozostałej mąki razem z żółtkami utartymi z jajem i cukrem.
2. Wyrobić ciasto, dodać masło i znów wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Podzielić ciasto na połowę, każdą część rozwałkować, posmarować masą makową i zwinąć w roladę.
Przełożyć do form wyłożonych pergaminem i znów odstawić do wyrośnięcia.
Piec 50minut w 200oC
ozdobić

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images2.fotosik.pl/9/fcoiiq824ud7ohl4.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images1.fotosik.pl/9/yawivtpx687gou3h.jpg[/IMG][/URL]

[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/SIZE]

Link to comment
Share on other sites

[SIZE=4][COLOR=Red]
[FONT=Georgia]SNIKERS
[FONT=Arial][COLOR=Black][SIZE=2]CIASTO:
3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 kostka masła,
2 jajka,
2 łyzki miodu,
2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyzkach ciepłego mleka,

MASA BAKALIOWA:
2 łyzki miodu,
100g cukru
100g masła
garść rodzynek, 150g orzeszków niesolonych......+dowolne ulubione balalie jeśli ktoś chce

MASA DO PRZEŁOŻENIA CIASTA:
ugotowana pucha słodzonego mleka

1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
2. Składniki na masę bakaliową podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wylać na jedną część ciasta.
Obie części upiec osobno po około 20 minut w 180oC
3. spodni placek posmarować mlekiem z puszki, położyć na wierzch placek z masą bakaliową i polać polewą czekoladową.

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images3.fotosik.pl/8/jc04x1zlynk2k1av.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images2.fotosik.pl/9/lgh3ppoboodxfqyt.jpg[/IMG][/URL]

Można jeść na drugi dzień - ciasto musi skruszeć ociupinkę zeby nie pękało przy krojeniu :cool1:

smacznego

ps u mnie to ciasto poszło dosłownie w moment mimo tego ze jest straszliwie słodkie.... ale za to przepyszne :eating:

[/SIZE][/COLOR][/FONT]
[/FONT][/COLOR][/SIZE]

Link to comment
Share on other sites

Gosiek - a do tego maku nie dodajesz bakali???

[SIZE=5][COLOR=darkorange][U]Rolada bez pieczenia[/U][/COLOR][/SIZE]
[B][U]Czarna masa:[/U][/B]
- 1/2 szklanki mleka (lub wody)
- 3 paczki herbatników (np.tzw. "ptibery")
- 5 dag masła
- duża łyżka kakao
- 5 dag cukru pudru
Do mleka dodać masło, kakao, cukier - zagotować i wsypać zmielone herbatniki ( mogą być drobno pokruszone).

[B][U]Biała masa:[/U][/B]
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 1-2 żółtka
- 10 dag zmielonych orzechów lub kokosu lub migdałów wg gustu i zapotrzebowania ;)
- spory (duży, bardzo duży, baardzo duży, baaardzo duży.... )kieliszek dobrego alkoholu
Masło, żółtka,cukier dobrze utrzeć, dodać 10 dag orzechów(kokosu, moigdałów) nakońcu alkohol.

Pergamin posmarować masłem, cieniutko rozłożyć czarną masę (ręcami;) wałkiem:mad: itp.) na nią rozsmarować białą masę i zwinąć w roladę (oczywiście przy pomocy pergaminu ale bez niego:oops: :shake: ;) )
Wstawić do lodówki ma całą noc.
Smacznego :lol:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Poświata']Ja właśnie skończyłam śniadanko i na deser .....poczytałam sobie przepisy.
I tyle musi wystarczyć :angryy: !!!!!!!!!![/quote]

a ja piję kawke i posilam się serniczkiem na ciemnym kruchym spodzie ( z wczorajszych urodzin).;)

Gosiu, ile Ty tego napiekłaś?:crazyeye: Ciagle widzę jakieś nowe bardzo kuszące ciasta.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Gosiek']

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images1.fotosik.pl/9/yawivtpx687gou3h.jpg[/IMG][/URL] [/QUOTE]Ze tez mi nigdy do glowy nie przyszlo posypac lukier makiem :shake:

P.S. Jejku, ale fajoski topik :lol: :kciuki:
Przepisy dla psiakow, z fotkami oczywiscie, tez dawajcie :lol:
Mimo, ze psiurki pewnie we wszystkich zamieszczonych tu smakowitosciach gustuja ;)
Moja psica, cichcem, posilila sie cwiartka sernika :lol:

Link to comment
Share on other sites

[B]Ewa[/B] - a jakoś tak mi ten mak w rece wpadł ;)
Pierwszy raz robiłam makowca- tak to zawsze kupowałam :oops: ale nigdy więcej takiego błędu - kupiłam pyszną masę makową z mnóstwem rodzynek i skórek pomarańczy... mniami :multi:

A teraz dam Wam przecudowne w smaku ciasto
[SIZE=4][COLOR=Red]
SOCZYSTE CIASTO MARCHEWKOWE[/COLOR][/SIZE] (porcja na małą tortownicę)
[LIST]
[*]4 jaja
[*]szklanka mąki
[*]szklanka cukru
[*]łyzka masła
[*]szczypta soli
[*]2 łyzki wrzątku
[*]szklanka utartej bardzo drobno marchwii
[*]łyżeczka proszku do pieczenia
[*]łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika [/LIST] [LIST=1]
[*]Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę
[*]Żółka utrzeć z cukrem - w trakcie ucierania dodać wrzątek
[*]Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem, dodać jajka, wymieszać. Dodać masło i marchewkę - porządnie zmiksować.
[*]Dodac białka i delikatnie wymieszać. [/LIST] Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać na to ciasto i piec godzinę w 170oC
po wystudzeniu polać polewą.
Ciasto po upieczeniu lekko opadnie - to normalne :cool1:
[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img335.imageshack.us/img335/7300/11zs.jpg[/IMG][/URL]

[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images2.fotosik.pl/10/nkz1nuvfg1jfuro6.jpg[/IMG][/URL]

Link to comment
Share on other sites

WRÓCILAM :D

[quote name='Gosiek'][SIZE=4][COLOR=Red][FONT=Arial][COLOR=Black][SIZE=2]
[URL="http://www.fotosik.pl/"][IMG]http://images2.fotosik.pl/9/fcoiiq824ud7ohl4.jpg[/IMG][/URL]

[URL="http://www.fotosik.pl/"][IMG]http://images1.fotosik.pl/9/yawivtpx687gou3h.jpg[/IMG][/URL]

[/SIZE][/COLOR][/FONT][/COLOR][/SIZE][/quote] Gosia, to ciasto mnie powalilo na kolana... Na razie tylko z wygladu, ale pewnie w smaku jest rownie boskie :)


[quote name='Evelina']
Ale zeby nie przeslodzic mam propozycje dla zalozycielki topiku :cool1:
Temat w oszalamiajacym tempie zdazyl sie rozrosnac i zawiera taka rozmaitosc smakowitych przepisow, ze az sie prosi o spis tresci, najlepiej w pierwszym poscie ;-)
Stanie sie wtedy nie tylko smakowity ale i bardzo przydatny :-D[/quote]
ale mi robotke domowa zlecasz ;)
postaram sie zrobic spisik, jak nadrobie galeriowe zaleglosci i bede bardzie na biezaco... Mam teraz czas, bo z gór wrocilam chora i przez najblizsze dni planuje nie ruszac sie z domu... ;)

Link to comment
Share on other sites

Kasia wróciła :multi::multi::multi:

[quote name='Teklunia']WRÓCILAM :D

Gosia, to ciasto mnie powalilo na kolana... Na razie tylko z wygladu, ale pewnie w smaku jest rownie boskie :)

[/quote]dzięki :p
a w smaku? no wiesz...... na sylwka znów piekłam :oops::evil_lol:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Teklunia']jest Spis Tresci :D[/QUOTE]Pieknie sie spisalas.
Jest tylko jeden maly szkopul :oops:
Kazdy moze ustawic sobie indywidualnie ilosc postow na stronie (ja np mam 20, slyszalam ze niektorzy gustuja w 40-tu)
W zwiazku z tym odsylanie do nr strony mija sie z celem (dokladnie taki problem ma [B]olcha[/B] ):placz:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...